Bezár

Hírarchívum

Vedd Ész(t)re!

Vedd Ész(t)re!

2008. március 04.
2 perc
A Művészetek Palotájában február 25-én Peeter Sirge Szférikus testek című kiállításával nyílt meg az Észt Hét Budapesten, Szegeden és Szombathelyen tartandó programsorozata, a kis ország köztársasága kikiáltásának kilencvenedik évfordulójára is emlékezve. A Szegeden zajló eseményeknek a Grand Café, a Belvárosi mozi, a TIK és a JATE Klub ad otthont.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A hét március 10-én kezdődik Szegeden, ekkor nyílik Henri van Noordenburg Történetek otthonról kiállítása és az Észt grafika tárlat. Az irodalom szerelmeseinek a Grand Caféban tartott beszélgetés igazi csemege lesz majd, Andrus Kivirähk íróval, kicsivel a híres kortárs észt szerző Ördöngös idők című regényéből készült színdarab bemutatója előtt. A Grand Café Hedda Maurer vendégeskedésével mutatja be az észt főiskolás (rövid-) filmeket.
Ha már a mozinál tartok, a sor korántsem teljes. Elsőként említeném a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Orizzonti versenyprogramjának fődíját elnyerő Őszi bál című filmet, melyet a Grand Café több ízben is műsorra tűz. Emellett látható lesz Az osztály, melyet az észt filmes szakma tavaly a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjra jelölt; illetve a hazájában betiltott Magnus, az első olyan észt alkotás, mely bekerült a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos programjába. Vetítik a Kést; egy filmet Georg Ots pályájáról; az Üres partot és több animációs filmet, valamint az észt animátor, Kaspar Jancis filmjeit, vele Patrovits Tamás animációs rendező beszélget. A tavaly megismert Anu Taul és barátai koncertjére és az azt követő táncházra a Belvárosi moziban kerül sor.
 
Anu Taul a Belvárosi moziban lép fel barátaival.
 
Nemcsak a szájnak, a szemek is lakomával kecsegtet a Fesztivál étterem, mely az esemény alkalmából tradicionális észt ételeket kínál, miközben a falakon Margus Maret természetfotóit csodálhatjuk.
Legyetek ész(t)nél!
A részletes program: www.eszthet.com.
Szekeres Nikoletta
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek