2024. április 26., péntek English version

Archívum  --  2008  --  9. szám - 2008. június 16.
9. szám - 2008. június 16.
Fókusz
Fókusz
A hagyomány és a tudomány tiszteletétől vezérelve a Szegedi Tudományegyetem felveheti Nobel-díjas tudósa, Szent-Györgyi Albert nevét, ha június 30-án így dönt a szenátus. Az intézmény közvéleményét hosszú idô óta foglalkoztató ügy hátteréről Szabó Gábor rektort kérdeztük.
Az Általános Orvostudományi Kar Tisza Lajos körúti épülete tavaly ősszel kívül-belül megújult. Az 1911-ben épült Márer-ház, a dékáni hivatal új épülete valaha az orvosi kar könyvtára volt. De talán a renovált épület felavatásánál még fontosabb, hogy a város lerótta régi tartozását Szent-Györgyivel szemben: átadták az épület első emeletén a Szent-Györgyi Albert-emlékszobát, ahol a tudós életének mozzanatait emléktárgyak teszik láthatóvá. A Szent-Györgyi-emlékszobában oklevelek, kitüntetések, érmék, egy íróasztal és az egyik falon a Szent-Györgyi által izolált C-vitamin várja a látogatókat.
A csaknem nyolcvan, hazánkban bejegyzett felsőoktatási intézmény közül harmincegy viseli egy híres személy nevét. Az elmúlt évtizedekben a rendszerváltást, valamint a felsőoktatási integrációt követően azonban jelentős változások mentek végbe, patinás intézménynevek tűntek el, s számtalan új főiskola, egyetem alakult. Külföldön az egyetemek ha nem székhelyük nevét viselik, elnevezésükkel főként alapítójuknak vagy támogatójuknak állítanak emléket.
2008. június 15.
Egyetemi élet
Egyetemi élet
2008. június 15.
2008. június 15.
Meglátogattuk Telegdy Gyulát, az SZTE ÁOK Kórélettani Intézetének emeritus professzorát, a Szegedi Akadémiai Bizottság elnökét. Az akadémikus tavaly a Nobel-díj adományozásának hetvenedik évfordulóján beszédet mondott Szent-Györgyi szobrának koszorúzásán. Kértük, mondjon néhány szót nekünk is a tudósról.
Lapunk március 17-i számában számoltunk be először arról, hogy az SZTE Általános Orvostudományi Kar kari tanácsa ellenszavazat nélkül úgy döntött, javasolja a szenátusnak, hogy az egyetem vegye fel Nobel-díjas tudósa, Szent-Györgyi Albert nevét. Ennek lehetőségét Szabó Gábor rektor vetette fel még tavaly október 25-én a Szent-Györgyi-emlékév ünnepségeinek kapcsán.
A városnak és az egyetemnek is komoly adóssága van még Nobel-díjas tudósával szemben – állítja Hannus István. Az SZTE TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék professzora már öt éve is megfogalmazta: hasznos lenne, ha Szent-György Albert nevét viselné a szegedi univerzitás.
2008. június 15.
Szegedi Nobel-díjas tudósunkról Marton Jánossal beszélgettünk, aki az Egyetemi Könyvtár nyugalmazott szakreferense, és 2007-ben a Mindentudás Egyeteme Szeged katedráján Szent-Györgyi Albert életéről, munkásságáról tartott előadást.
2008. június 15.
Szent-Györgyi Albert személyiségét, munkásságát kiemelkedő jelentőségűnek tartja mind Szeged városa, mind az egyetem életében, ugyanakkor megfontolásra ajánlja, hogy régiónk felsőoktatási intézményeit az alapító uralkodókról szokás elnevezni. Blazovich László egyetemi tanár, a Csongrád Megyei Levéltár igazgatója szerint a múlt vállalása nélkül nem építhetünk jövőt.
A történeti megfontolások alapján három elnevezés jöhet szóba igazán komolyan a szegedi egyetem számára – véli Makk Ferenc történészprofeszszor, aki szerint a korábban használt nevek remekül ábrázolják az univerzitás sokszínű és változatos történetét.
A jelenlegi név fejezi ki leginkább a küldetésnyilatkozatban megfogalmazott alapelveket, miszerint az egyetem a szegedi tudományosság legszélesebb körét hivatott átfogni – véli az integrált SZTE első rektora. Mészáros Rezső akadémikus amondó: szükségtelen névvitával gerjeszteni a belső feszültségeket.
2008. június 16.
Dobozy Attila a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem (SZOTE) utolsó rektora, jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának egyetemi tanára. Mint korábbi rektor mondott néhány szót a lehetséges névváltoztatásról.
Hosszú ideje a levegőben van a Szegedi Tudományegyetem nevének „Szent-Györgyi Albert Tudományegyetem”-re való változtatása. Benedek György professzor, orvoskari dékán interjút adott a Szegedi Egyetemnek, amelyben további véleménynyilvánítás céljából az egyetem közvéleménye elé terjesztette kari tanácsuk egyhangú javaslatát. Egy friss újsághír szerint azonban az egyetem szenátusa hamarosan napirendre tűzi a kérdést. Az alábbiakat azért vetettem papírra,  hogy a lehetséges ellenérvek is teret kapjanak.
Aki idehaza vagy külföldön a tudománnyal foglalkozik, ismeri Szent-Györgyi Albert nevét, s tisztelettel adózik nagyságának, emlékének, ezért is nagyszerű ötlet, hogy a szegedi egyetem felvegye Nobel-díjas tudósa, egykori rektora nevét – vélekedik Lippai Pál, akit nemrégiben a város díszpolgárává választottak.
2008. június 16.
Egyetemünknek különböző nevei voltak már, de egy sem maradt időtálló – mondja a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar szakcsoportvezető főiskolai tanára, Szeged 1994 és 1998 közötti polgármestere. „Ezzel szemben a Szegedi Tudományegyetem név már meggyökeresedett és elfogadott. Nem tartanám problémának, ha felvennénk a Szent-Györgyi nevet is, de nem így fogják emlegetni az egyetemet” – vallja Szalay István.
2008. június 16.
Bartha László 1998 és 2002 között Szeged Megyei Jogú Város polgármestere volt. Az ő városvezetése idejében egyesült az Szegedi Orvostudományi Egyetem és a József Attila Tudományegyetem. Az egykori városatyát kérdeztük a Szegedi Tudományegyetem nevének esetleges megváltozatása körül kialakult helyzetről.
A sztereotípia, miszerint egy aktív politikust bizony nem könynyű utolérni, esetünkben is igazolódott – a szegedi polgármesteri tisztet betöltő Botka Lászlót hosszas próbálkozások után mégis „mikrofonvégre” kaphattuk, hogy megossza velünk véleményét a Szegedi Tudományegyetem esetleges névváltoztatása kapcsán kialakult vitáról, illetve arról, mennyiben érintené a várost, ha nevet változtatna az egyetem.
Szent-Györgyi Andrást (képünkön), Nobel-díjas tudósunk unokaöccsét, a walthami Brandeis University professor emeritusát arról kérdeztük, mit gondol arról, hogy egyetemünk felvenné Szent-Györgyi Albert nevét.
2008. június 16.
2008. június 16.
2008. június 16.
Hangsúly
Hangsúly
A próza, a költészet, a filozófia és maga az élet számtalan alkalommal igazolja az epikuroszi gondolatok igazságát, valósságát. Ez alkalommal két világhírű magyar tudós szinte egész életét átfogó őszinte barátságáról szeretnénk megemlékezni. Szent-Györgyi Albert és Bay Zoltán barátságáról sajnos nem eléggé teljes a képünk. Alapvető dokumentumokat nem sikerült eddig átnézni, megszerezni. Hiányoznak például Bay és Szent-Györgyi eredeti levelei vagy azok másolatai. Az egyéb, általunk ismert Szent-Györgyi-irodalom nem tesz részletes említést kettőjük összefonódó, halálig tartó barátságáról. Lényegesen több adatot találunk viszont Bay Zoltán írásaiban és nyilatkozataiban, s a közölt információk forrásértékűek. Ezek alapján vállalkozhattunk a nem mindennapi bensőséges baráti kapcsolat felvázolására.
2008. június 17.
2008. június 17.
2008. június 17.
Riport
Riport
A stockholmi Karolinska Intézet rektora 1937. október 28-án táviratban értesítette Szent-Györgyi Albert szegedi egyetemi tanárt, hogy „a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársav-katalízis szerepének terén tett felfedezéseiért” neki adományozták az orvosi-élettani Nobel-díjat. Néhány hónappal a díjátadás hetvenedik évfordulója után Dux Lászlóval, az SZTE ÁOK Biokémiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanárával beszélgettünk Szent-Györgyi szellemi örökségéről.

DSC_2991_230x154.png

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Címkefelhő

BTK  Egyetemi Tavasz  Egyetemi Élet  Egyetemi élet  Esemény  Fókusz  Hírek  Innovízió  Irodalom  Kulturális Iroda  Kultúra  Kutatók Éjszakája 2009  SZTE  SZTE Kulturális Iroda  SZTE Kultúrális Iroda  Sport  Szabadegyetem  Szegedi Tudományegyetem  TIK  TTIK 

Bezár