2019. június 18., kedd

SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2018

Kedves Középiskolás Diák! Kedves Pedagógus!

 Az idei Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre már csak várólistára tudunk felvenni csapatokat. Iskolánként maximum két csapat nevezhet.

 

*

A Szegedi Tudományegyetem és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány az idei évben hetedik alkalommal hirdeti meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt idén is a Szegedi Tudós Akadémia Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozója programjának társrendezvényeként rendezzük meg.

 

A rendezvények időpontja az előző évekhez hasonlóan 2018 novembere. Mivel a tanulmányi verseny idén is szervesen kapcsolódik a Szegedi Tudós Akadémia Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozójához, a verseny pontos dátumát – a meghívandó Nobel-díjasokkal való egyeztetést követően a későbbiekben hirdetjük ki. A versenyre már lehet jelentkezni, a regisztrált csapatokkal a pontos dátum ismeretében egyeztetni fogunk, hogy fenn tartják-e nevezésüket.  

 

Idén az SZGYTV-n való részvétel nem jelent automatikus regisztrációt az Szegedi Tudós Akadémia őszi konferenciára. A rendezvényra az SZTA külön regisztrációs felhívást küld majd az SZGYTV-re jelentkezett csapatoknak.

 

Az SZGYTV idei témája 

Szent-Györgyi és munkássága, valamint Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjasok 2013-2017 között

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny több tudományterületet érintve az egyetem egykori rektora, a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, valamint Szent-Györgyi Albertkorának tudománytörténeti vonatkozásaival kapcsolatos kérdésekre is számítani lehet. A tanulmányi verseny feladatai fizika, kémia és biológia tárgyú kérdéseket tartalmaznak, különös tekintettel az idei év fő témájára.

 

Az Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága szervezi az SZTE oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak bevonásával. A tanulmányi versenyt a Szegedi Tudományegyetem által felállított szakmai bizottság irányítja. A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2018 zsűrijének elnöke Prof. Dr. Dux László, az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára. A zsűri tagjai: Prof. Dr. Wölfling János, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára; Dr. Révész Piroska, az SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet professzora.

 

A verseny zsűrije és kérdéskészítői által összeállított ajánlott irodalom itt érhető el. A versenyzők a felkészüléshez igénybe vehetik a saját maguk választott internetes forrásokat is.

 

A jelentkezés feltételei

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyére jelentkezhet minden magyarországi és határon túli középiskolás diák. A verseny résztvevői intézményenként összeállított olyan 3 fős csapatok, amelyeknek legalább egy tagja a verseny időpontjában nem végzős évfolyamra jár. A verseny magyar nyelvű. Az idei évben 45 csapat nevezését fogadjuk el. Iskolánként maximum két csapat nevezhet. Nevezni a verseny internetes regisztrációs felületén lehet.

 

Szállás, étkezés 

A nem szegedi csapatok számára szállást és étkezést, a szegedi csapatok számára étkezést biztosítunk. Ezzel kapcsolatos igényeiket a csapatok a nevezéskor jelezhetik. A tanulmányi versenyen való részvételt, a szállást és étkezést valamint programokat a versenyző diákok (3 fő) és kísérőtanáruk (1 fő) számára tudjuk ingyenesen biztosítani.


A verseny programja

A részletes programot a későbbeikben tesszük közzé.

 

Kreatív pályázat – kisfilmeket és képregényt várunk 

A jelentkező csapatoknak lehetőségük van a kreatív pályázaton is megmérettetni magukat kisfilm és/vagy képregény kategóriában. Ezeket a munkákat a zsűri a tantárgyi verseny eredményétől függetlenül értékeli. A legjobbnak ítélt pályamunkákat különdíjban részesítjük. A kreatív pályázat felhívása itt olvasható.

 

Az előkészületekről, a versenyről folyamatosan informáljuk a csapatokat a verseny hivatalos honlapján: www.u-szeged.hu/szgytv.

 

A versennyel kapcsolatos további kérdéseiket a press@rekt.szte.hu e-mail címre várjuk.

Szeretettel várjuk 2018-ban is mindannyiukat az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen és Szegedi Tudós Akadémia Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozóján!


esza_felso

SZTE_szentgyorgyi_versenylogo-jpg