Bezár

Internet

Online - 2012. december

Online - 2012. december

2013. szeptember 10.
28 perc

48.hét

(2012.12.01-2012-.12.02.)

 

 

7,7 milliárd forintos fejlesztés az egyetemen - A Szegedi Tudományegyetemen kulcsfontosságú fejlesztés valósult meg az elmúlt években: a 7,7 milliárd forintos beruházás az egyetem több intézményét érintette - mondta el a Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése című pályázat záró konferenciája alkalmából az egyetem gazdasági és fejlesztési főigazgatója csütörtökön az MTI-nek. - Majó Zoltán közölte: a projektben egyszerre épült a mérnöki kar új épülete, felújították a rektori hivatalt, a Dóm téri épületegyüttest, és az informatikai eszközöket is felfrissítették.

Link: onkormanyzat.mti.hu

 

Átadta tanszékvezetői posztját Simonka professzor - ...A szegedi traumatológiai klinika professzora továbbra is dolgozik - amíg szükség van rá. Vezetése alatt az osztály az ország legjobb traumatológiája lett, oktató központként pedig nyugati országokat is megelőz. - A klinika orvosai, vezető szakdolgozói, pályakezdők, illetve barátok ünnepelték tegnap Simonka János Aurélt. A Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikájának professzora november 14-én, 65. születésnapján köszönt le tanszékvezetői posztjáról.

Link: delmagyar.hu

 

Új üvegház és sziklakert az SZTE Füvészkertben - Rácz Béla általános rektorhelyettes emlékeztetett, az utóbbi időszakban a szegedi egyetem uniós források révén komoly fejlődést tudott elérni. Örömét fejezte ki, hogy immár füvészkert is megújulhatott, hiszen a hatvanas évek óta nem itt nem zajlott komolyan renoválás. - KEOP-pályázat keretében nyílt lehetőség az élőhely-rekonstrukciókra. Az első fázisban a növényszaporító ház újult meg, illetve kitisztították a vizes élőhelyeket.

Link: szegedma.hu

 

Génekben az intelligencia? Boldogkői Zsolt egyetemi tanárral, a Szegedi Egyetem Orvosi Biológiai Intézetének vezetőjével megpróbálunk a jég hátán, beszakadás nélkül átkelni e veszélyes területen. Amikor az intelligenciát genetikai tényezőkkel próbálják jellemezni, roppant nagy a természettudományos kijelentések társadalmi kockázata. Mennyiben nehezíti ez meg a tisztánlátást, sőt akár a kutatást? - Az a kijelentés, hogy az egyetemi tanárok átlagos IQ-értéke a populáció átlagánál magasabb, nem kelt túl nagy visszhangot a társadalomban.

Link: nepszabadsag.hu


 

49.hét

(2012.12.03-2012.12.09.)

 

 

"Háborúskodás" helyett békés építkezést szeretne – Hátrányból előnyt igyekszik kovácsolni az SZTE főigazgatója. Motorral robog egyik egyetemi épülettől a másikig. Laptoppal a hátizsákjában milliárdos projekteket tervez, pályázati programokat zár. Farmert és kockás inget viselve órát tart közgazdászhallgatóknak. Közben tárgyal és telefonál. Az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatói ciklusa felénél járó Majó Zoltánt kértük mérlegkészítésre. A 7 éves általános iskolás fiamat indítom útnak Algyőn, kísérem az iskolába, ez a mindennapi reggeli reszortom.

Link: delmagyar.hu  

 

 

Írjanak a sikeres orvosok! - Dr. Győrffy Zsuzsa és dr. Molnár Regina (SZTE ÁOK Népegészségtani Intézet) "; Az orvosokkal, orvostanhallgatókkal kapcsolatos vizsgálatok távlatai"; című tanulmányában azt tűzte ki célul, hogy a rendszerváltás óta orvosokkal, orvostanhallgatókkal készült empirikus kutatásokat és az ezeket bemutató tanulmányokat értékelje.

Link: medicalonline.hu

 

 

Amerikai űrhajósnő a TIK-ben - Marsha Ivins egykori űrhajós látogat az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kongreszszusi termébe holnap délután 2 órakor. Marsha Ivins 1990 és 2001 között 5 alkalommal járt a világűrben, évtizedeken keresztül a houstoni Lyndon B. Johnson Űrközpont munkatársaként vett részt műholdakkal és az űrhajós küldetésekkel kapcsolatos fejlesztőmunkában.

Link: delmagyar.hu

 

 

Kutatókkal keresi az együttműködést a KSH - A KSH által összegyűjtött adatok akkor nyerik el igazi értelmüket, ha konkrét kutatások, elemzések alapjául szolgálhatnak - mondta a szakember a KSH társadalomstatisztikai felméréseit bemutató felhasználói fórumon, amelyen a szervezet a kutatás és az oktatás területére kiterjedő együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetemmel.

Link: szegedma.hu hirado.hu mno.hu

 

 

Népszerű az SZTE EHÖK diákoknak szóló Junior Programja - A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (EHÖK) 2009 óta szervezi meg a középiskolás és gimnazista diákok számára Junior Programját. Az egy napos programon a Szegedre érkező diákok különböző karokról, szakokról érkező felsőbbéves kísérőket kapnak annak megfelelően, hogy a jelentkezésük során milyen szakot, szakterületet jelöltek meg érdeklődésük tárgyaként. A program elsődleges célja, hogy a diákok empirikus ismeretet szerezzenek a szegedi intézményről, az érdeklődésüknek megfelelő szakról, illetve, hogy a kísérőiktől olyan információkhoz jussanak, amelyek segíthetnek a későbbi döntésben; nem utolsósorban megismerjék azt a várost, ahol akár 3-5 évet is eltölthetnek az érettségit követően.

Link: szegedma.hu

 

 

A szegedi hallgatók nagy része elutasítja a tandíjat - Azzal az állítással, hogy a diákoknak fizetniük kellene a felsőoktatási tanulmányaikért, a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak több mint 74 százaléka nem ért egyet - derül ki a trendence Graduate Barometer friss felmérése szerint, ugyanakkor a szegedi a hallgatók többségében elégedettek az intézménnyel. - Jók a Szegedi Tudományegyetem mutatói a trendence Graduate Barometer felmérése szerint, a hallgatók többségében elégedettek az intézménnyel.

Link: onkormanyzat.mti.hu

 

 

Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert alakítanak ki Szegeden - Háziorvosokat, iskolaorvosokat és kisebb kórházakat segítő, a magyar egészségügyben úttörő bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert alakít ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) bőrgyógyászati klinikája, két Kft.-vel közösen - közölte Kun Éva, a Montana Kft. elnöki tanácsadója szerdán a csongrádi megyeszékhelyen. - A szakember az uniós támogatással megvalósuló, 368 millió forintos összköltségű kutatás-fejlesztési projektet bemutató sajtótájékoztatón elmondta: a matematika, az informatika és a nyelvészet eszközeit alkalmazó úgynevezett szövegbányászati módszereken alapuló rendszer célja, hogy a rendelkezésre álló szaktudást hatékonyan lehessen felhasználni a betegek minél gyorsabb gyógyulása érdekében.

Link: promenad.hu sg.hu weborvos.hu szegedma.hu medicalonline.hu

 

 

Alaposan megdolgoztatják a bíráló bizottságokat - A szalma alternatív használatától kezdve a nagy csalán növényvédő szerekben való alkalmazásán át az időjárás mezei nyulakra kifejtett hatásának vizsgálatáig a legkülönfélébb témák szerepelnek a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának Tudományos Diákköri Konferenciáján, amely december 5-én reggel kezdődött, és a délutáni órákban végződik. - A konferencián két szekciót alakítottak ki, az állattudományi szekcióban 8, a növénytudományi szekcióban 12 előadás hangzik el.

Link: promenad.hu

 

 

Hűlt helyük lesz a szegedi üvegműveseknek? - A Szegedi Tudományegyetem laboratóriumaiban és előadásain használt kapillárisok, tároló üvegek és közlekedőedények jelentős része az SZTE TTIK Üvegtechnikájának boszorkánykonyhájában készül. Két üvegműves forrasztja, fújja, formálja és illeszti egybe a gyakran laikus szemnek is impozáns alkotásokat, javítja meg az eltört edényeket és valósítja meg a sokszor komoly kihívást jelentő egyéni kéréseket. A hazánkban is hanyatló órásmesterség mellett az üvegművesek sem számíthatnak jelentősebb utánpótlásra, és nem tudják felvenni a versenyt az olcsó kínai tömeggyártással.

Link: szegedma.hu

 

 

Csiga Duóval érkezett az Alma Mater Mikulás - ...A Szegedi Tudományegyetem egykori hallgatóit és dolgozóit összefogó szervezet vidám, zenés családi délutánt szervezett az üvegpalotába - a hangulatról a Csiga Duó gondoskodott, akik az egész család bevonásával adtak koncertet. Emellett kézműves foglalkozásokkal és közös játékkal várták a karácsonyi hangulatban égő siserahadat, a terem előtti játszósarokban festhettek és díszeket készíthettek az ügyes kezű gyerekek.

Link:szegedma.hu

 

 

Az egyetemen toboroz a honvédség - Együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága csütörtök délelőtt. Vanyur Tibor mérnök ezredes a sajtótájékoztatón elmondta, az egyetemmel való együttműködés révén remélik, hogy az SZTE hallgatói, oktatói mélyebben megismerik a rendszerben rejlő lehetőségeket. Céljuk, hogy a hallgatókat bevonják az önkéntes tartalékos rendszerbe.

Link: delmagyar.hu szegedma.hu

 

 

Zárul a Szent- Györgyi emlékév - A rektor szabadegyetemi előadásával, ősbemutatós énekkari koncerttel zárult az SZTE Szent-Györgyi- emlékéve. A C-vitamint 80 éve felfedező, a Nobel-díjat 75 éve elnyerő Szent-Györgyi Alberthez miként kötődnek a szegedi egyetem különböző karainak kutatói? Ezt mutatta be a Szabadegyetem - Szeged idei őszi szemeszterében 12 előadó. A program záró előadását december 5-én 18 órától a TIK kongresszusi termében az SZTE rektora, Szabó Gábor akadémikus tartotta, aki Szent-Györgyi biofizikáig vezető útjáról, a tudományágak határainak elmosódásáról, a kutatáshoz használt műszerekről beszélt - a paprikacentrifugától a szuperlézerig.

Link: delmagyar.hu

 

 

Augusztusra készülhet el az új klinikai tömb Szegeden - A tervek szerint jövő augusztusra befejezik a Szegedi Tudományegyetem legnagyobb beruházását, a 265 ágyas új klinikai tömb építését - közölték a kivitelezők. - A szerkezetépítési munkák végét jelző bokrétaünnepen Nemesi Pál, az Aktív Kft.-vel konzorciumban a kivitelezést végző Ferroép Zrt. vezérigazgatója azt mondta: 2013 szeptemberében kezdődhet el az orvostechnikai eszközök beszerelése. - A 21,5 ezer négyzetméteres, ötszintes klinikai tömbben tucatnyi egészségügyi osztály, egyebek mellett az általános, az ér-, szív- és szerv transzplantációs sebészet kap majd helyet.

Link: hvg.hu mno.hu

 

 

Mire jó az egyetemi rangsor? - ...Ennek ellenére az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem is fenn van a világ legjobb 500 intézményét mutató listán. Igaz, a szegediek többek között Szent-Györgyi Albert 1937-ben szerzett Nobel-díja miatt vannak ilyen előkelő helyen, ez azonban nemsokára el fog évülni és onnantól az egyetem lassú visszasüllyedése várható. Mezey kitért arra is, hogy a nemzetközi rangsorok vizsgálatánál mindig tanulságos megnézni, mely intézményekkel konkurálnak a magyarok.

Link: index.hu

 


 

50.hét

(2012.12.10-2012.12.16.)

 

 

Tiltakozó fórum az egyetemen - Nyílt hallgatói fórumon tiltakoznak a Szegedi Tudományegyetem polgárai a felsőoktatási keretszámok drasztikus csökkentését eredményező kormánydöntés ellen december 10., hétfőn, délután 4 órakor. - A Bölcsészettudományi Kar Auditorium Maximumába várják az egyetemi hallgatók, oktatók mellett a középiskolás diákokat, tanárokat és szülőket is, hogy a hallgatói és egyéb szervezetektől független rendezvényen kifejtsék véleményüket és közösen foglaljunk állást a kérdésben.

Link: onkormanyzat.mti.hu szegedma.hu

 

 

Tiltakoznak az egyetemi dolgozók is - A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének szegedi csoportja is csatlakozik a hallgatók civil szerveződése által hétfőre hirdetett tiltakozó gyűléshez - tájékoztatott Meskó Eszter helyi szakszervezeti elnök. Megírtuk: a kormány megkurtítaná az állami ösztöndíjas képzést, tiltakozásul a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzata (SZTE EHÖK) és a Hallgatói Hálózat (Ha-Ha) szegedi csoportja sztrájkbizottság megalakításáról szóló együttműködési megállapodást kötött.

Link: onkormanyzat.mti.hu

 

 

Sztrájkra készülnek a szegedi hallgatók - Nyílt fórumon tiltakoznak a Szegedi Tudományegyetem polgárai az államilag finanszírozott felsőoktatási keretszámok drasztikus csökkentése miatt. Szabó Gábor rektor is elutasítja a kormány előzetes egyeztetés nélkül hozott intézkedéseit. Sztrájkbizottság megalakításáról szóló együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzata (SZTE EHÖK) és a Hallgatói Hálózat (Ha-Ha) szegedi csoportja.

Link: delmagyar.hu

 

 

Sztrájkbizottságot alakítanak a szegedi hallgatók - Sztrájkbizottság megalakításáról szóló együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzata (SZTE EHÖK) és a Hallgatói Hálózat (Ha-Ha) szegedi csoportja. - A kormány által szerdán elfogadott, 2013-ra vonatkozó keretszámokat, melyek többek között "ellehetetlenítik a Szegedi Tudományegyetem jövőbeni működését" - elfogadhatatlannak tartja mind az SZTE EHÖK, mind a szegedi Ha-Ha - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Link: metropol.hu delmagyar.hu onkormanyzat.mti.hu

 

 

Húsz tonna gyógyszer a Dunában - ...A Szegedi Tudományegyetem Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékén működő környezetkémiai kutatócsoport a nem szteroid gyulladásgátló és fájdalomcsillapító gyógyszerek közé tartozó ketoprofennel végeztek kísérleteket. Ezt a gyógyszercsaládot enyhe és középsúlyos reumás-, izom-, fej-, fogfájás esetén alkalmazzák. A kutatók e vegyületek lebontásával kapcsolatban végeztek vizsgálatokat. Módszereik többek között az ózon, illetve az ultraibolya sugárzás bontó hatásán alapulnak.

Link: delmagyar.hu

 

 

Sikeres gyakornoki program a Szegedi Ítélőtáblán - Korábban hírt adtunk arról, hogy a Szegedi Ítélőtábla megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara Karrier Irodájával arról, hogy egyetemi hallgatókat fogad gyakorlati képzés céljából. Az első négy eredményesen pályázott hallgató szeptember elején kezdte meg munkáját a bíróságon, míg az ötödik gyakornok - brüsszeli ösztöndíja miatt - csak októberben. - A pályázati kiírás szerint a hallgatók három hónapig az ítélőtáblán dolgoztak, napi nyolc órában, egyéni egyetemi tanrend mellett.

Link: promenad.hu

 

 

A palesztin probléma történelmi gyökerei az Emlékpontban - ...Az SZTE Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézet Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszékének oktatója a palesztin probléma születésének történeti gyökereiről tart előadást a SZE-EM-en, bemutatva az arab nacionalizmust és a cionizmust, valamint a Szentföld státuszát a brit protektorátustól napjainkig. - A közel-keleti térség máig ható konfliktusai az arab nacionalizmus és cionizmus eszméjének egyidejű megjelenésére vezethetőek vissza; a 19 század utolsó harmadában indult meg a harc ugyanazon földért, melyet akkor Nagy-Britannia felügyelt.

Link: promenad.hu

 

 

Már az ünnepre "hangolnak" - zenés december a Tehetségponttól a Somogyi-könyvtárban - Együttműködési megállapodást kötött november végén a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár az SZTE Tehetségponttal.

Link: szegedma.hu

 

 

A Nachbil terroirjai a Borkurzuson - Magyarországon belül talán Szegeden a legismertebbek a Nachbil Borászat nedűi, Brutler János többször járt már a napfény városában, s ezúttal is különlegességekkel és olyan újborokkal érkezett, melyeket a Borkurzus résztvevői kóstolhattak meg először. "A régi Kővár szőlővidékhez tartozott az egykori beosztás szerint a terület. Szatmár megyében régen 16 ezer hektár szőlő volt, ami sajnos a kommunista időkben tönkrement, így mi pionír munkát kezdtünk, jelenleg 25 hektár szőlőnk van" - mondta el portálunknak Brutler János az SZTE BTK Egyetemi utcai épületében tartott borbemutató előtt.

Link: szegedma.hu

 

 

Érdemi egyeztetést követelnek a szegedi diákok - Érdemi egyeztetést követeltek a felsőoktatás jövőjéről a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) auditórium maximumában hétfő este rendezett fórumon résztvevő hallgatók és oktatók. A felsőoktatási keretszámok tervezett változása miatt összehívott nyílt fórumon részt vett az SZTE szinte valamennyi dékánja és az intézmény rektora, Szabó Gábor akadémikus is.

Link:belfold.ma.hu

 

A 2012. Év Informatikai Oktatója - díjátadó - ...Lektorálta Palágyi Kálmán (Szegedi Egyetem) képfeldolgozásról szóló munkáját. Számos diplomamunkát segített vezetéssel, TDK munkákban 18 hallgató ért el segítségével OTDK helyezést. Nyolc PhD hallgató témavezetője, közte év aranyérmes díjazottal. Kutatócsoportok, amelyekben közreműködött: - - DRSCREEN - a cukorbetegség szemszövődményeinek szűrésére alkalmas képfeldolgozó rendszer kifejlesztése projektben vezető, témavezető 2009-11 között.

Link: euroastra.hu

 

 

Egyetemfoglalás és tüntetés jön: odacsapnak a dühös diákok? - ...Sztrájk és tiltakozás Szegeden - - A Szegedi Tudományegyetemen a hallgatói önkormányzat a Hallgatói Hálózattal közösen készül tiltakozásra. A két szervezet a oktatók egy részével együtt sztrájkbizottságot alakított, múlt heti közleményükben azt írták: attól tartanak, hogy a 2013-as keretszámvágás az egyetem bezárását készítheti elő. "Nem lesz elég egy tiltakozást kell szervezni, ha sikert akarunk elérni" - mondta az eduline-nak Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem EHÖK-elnöke, aki szerint a múlt héten nyilvánosságra került keretszámok még a Gyurcsány-kormány tandíjtervezeténél is nehezebb terhet rónának a hallgatókra.

Link: eduline.hu

 

 

A hallgatók indulnának az utcára - Szeged - Két órája tart a Miérthallgatók fóruma a Szegedi Tudományegyetem Auditorium Maximum termében. Szabó Gábor rektor beszédében kérte, hogy a munka színvonalas folytatása mellett tiltakozzanak a hallgatók. 18:07 A dilemma közben továbbra is áll: menni vagy maradni? Medvegy Gábor a Megyeházát javasolja. "Elég felnőttek vagyunk, hogy hallassuk a hangunkat! Tegyünk a pestiekhez hasonlóan valamit, aminek hírértéke van" - mondja egy fiú.

Link: delmagyar.hu

 

 

Valami elkezdődött - a hallgatói megmozdulásokról - Hisz minek a disznónak zsebóra - ezzel a hasonlattal temette Szegeden az egyetemisták megmozdulásán Szabó Gábor rektor a lézerközpontot. "Mert ha a Szegedi Tudományegyetem mint márkanév megszűnik, akkor a lézerközpont sem lesz már fontos. Hisz minek a disznónak zsebóra." - - Januárban erős értetlenkedésünknek adtunk hangot amiatt, hogy "miért nincsenek az utcán, miért nem láncolták magukat még a szóban forgó intézményekhez, miért nem üvöltenek torkukszakadtából az egyetemi felső vezetők - a rektorok, dékánok, tanszékvezető egyetemi tanárok -, az egyetemi oktatók, a tudományok doktorai, a docensek, adjunktusok és tanársegédek, az egyetemre készülő harmadikos és negyedikes gimnazisták és egyéb érettségizők".

Link: magyarnarancs.hu

 

 

Magyar kutatók kvarkokról, őshüllőkről - ...A gyógyszerkutatásban új irányt jelentő programozható, mesterséges láncszerkezetű molekulák létrehozásán dolgozó Martinek Tamás vegyész és a Szegedi Tudományegyetemen megalakult csoportja olyan műszert szerzett be, amelynek segítségével jól jellemezhető a mesterséges, önrendeződő biomimetikus szerkezetek, a foldamerek és a célzott fehérjék kölcsönhatása. A világon elsőként sikerült a legnagyobb átmérőjű hélixet előállítani, amely az adott anyag oldhatóságát kedvezően befolyásolhatja.

Link: index.hu

 

 

Új megközelítés a melanoma terápiájában - ...A fentiek ismeretében és látva az új terápiás modalitások mellékhatás spektrumát, az agresszívebb, de hatékonyabbnak ígérkező adjuváns kezelés mellett döntött munkacsoportunk, így Magyarországon először, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati-és Allergológiai Klinikáján alkalmaztuk a magas dózisú interferon kezelést. Az elmúlt év során 10 magas rizikójú, nyirokcsomó áttéttel operált, III. stádiumban lévő melanomás beteget (átlagos életkor: 53,3 év) kezdtünk kezelni.

Link: medicalonline.hu

 

 

Balog megbeszélésre hívta a hallgatói érdekképviseleteket - ...A Csongrád megyei kormánymegbízott hétfőn késő este meglátogatta a kormányhivatalban tüntető szegedi egyetemistákat. A hallgatókkal folytatott beszélgetés után elmondta, a hallgatók megértették, hogy reformokra van szükség, de a felsőoktatás átalakításának jelenlegi formáját mégsem támogatják. A kormányhivatalban a földszinten tüntetőknek éjszakára egy fűtött termet ajánlottak fel és reggelit is kaptak. - B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízottra záporoztak a kérdések.

Link:mno.hu

 

 

Hazamentek a diákok: véget ért a szegedi tüntetés - Kedd reggel nyolckor véget ért a szegedi hallgatók és tanárok tüntetése a Csongrád megyei kormányhivatalban - írja a délmagyar.hu. - Angol- és némettanár - Álláshirdetés - Az SZTE Hallgatói Sztrájkbizottsága "jóindulata kifejezéseként" ideiglenesen felfüggeszti a december 10-én, 11 órakor, a szegedi kormányhivatal épületében megkezdett ülődemonstrációját arra való tekintettel, hogy az éjszakai órákban megérkező kormánymegbízott ígéretet tett rá, hogy kérdéseikre válaszolni fog, azokat tolmácsolja,és arról"méltányos időben tájékoztatja őket" - közölte a sztrájkbizottság kedd reggel a délmagyar.hu tudósítása szerint.

Link:hvg.hu

 

 

Szabó Gábor: először is stílust kell váltani - Külön-külön nyújtotta be petícióját a kormányhivatal igazgatójának az SZTE EHÖK és a Miérthallgatók csoport kedd délelőtt. Korábban a Megyeházán és a bölcsészkaron is demonstráltak a tandíj és a felsőoktatási keretszámok ellen hétfőn az SZTE-s hallgatók, majd kedd reggel felfüggesztették az akciót. Orbán Viktor úgy reagált az eseményekre, hogy a kormány nyílt lapokkal játszik és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának képviselőivel is egyeztetett, elmondva és bemutatva a felsőoktatás több lépcsős átalakításának tervét.

Link: szegedma.hu

 

 

Az éjszakát is a kormányhivatalban töltötték a tiltakozó szegedi diákok - A Csongrád megyei kormányhivatalban demonstráló hallgatókkal egyeztetett több mint egy órán át B. Nagy László kormánymegbízott hétfőn este. A fideszes országgyűlési képviselő ígéretet tett rá, közvetíti a kormány felé a hallgatók és az oktatók által megfogalmazott, felsőoktatással kapcsolatos követeléseket.

Link:eduline.hu

 

 

270 hallgató vette fel a Diákhitel 2-t - ...A Szegedi Tudományegyetemről 270-en igényelték a kötött felhasználású konstrukciót. "Az új Diákhitel-program szélesre tárja a felsőoktatás kapuit" - olvasható a kormányzat honlapján. A kormány január közepén döntött a program elindításáról, amely a részösztöndíjas, valamint az önköltséges hallgatók számára biztosít állami kamattámogatású, rögzített felhasználású hitelt. A Diákhitel 2 kizárólag a képzés önköltségének fedezetére szolgál, és közvetlenül az intézményekhez folyik be.

Link: delmagyar.hu

 

 

Laborrá alakul a SZOTE Klub - ...A két új épülettel jelentős kórházfejlesztés történik, ahhoz azonban, hogy Szeged ne maradjon le az ország többi orvosközpontjától, a másik két területen is szükségesek a beruházások - fogalmazott Vécsei László, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja. Az ezzel kapcsolatos tervek már megszülettek, megvalósításuk azonban különböző stádiumban van. - A legelőrehaladottabb fejlesztés az egykori SZOTE Klub helyiségében zajlik.

Link: delmagyar.hu

 

 

Megnyílt a Szent-Györgyi Albert Agóra Szegeden - Megnyílt csütörtökön Szeged új, több mint 2 milliárd forintos beruházással kialakított tudományos és kulturális központja, a Szent-Györgyi Albert Agóra. Botka László polgármester avatóbeszédében hangsúlyozta: az új intézmény a város legfontosabb értékét, a tudást mutatja be és egyben jelképezi, s ezt a tudást, a tudományt mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni. A központ működésének elsődleges célja, hogy felkeltse a látogatókban az olthatatlan vágyat a tudás iránt, a régióban folyó kutatások közérthető bemutatásával a gyerekek érdeklődését már fiatal korban a természettudományok felé terelje - mondta a politikus.

Link: stop.hu webradio.hu

 

 

Hallgatói tiltakozás - December 21-én tárgyalja a hallgatók javaslatát a szegedi közgyűlés - A szegedi közgyűlés valamennyi tagja támogatta csütörtökön, hogy a testület december 21-én napirendre tűzze a hallgatói sztrájkbizottságnak a Szegedi Tudományegyetem támogatását kérő javaslatát. A közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén mintegy félszáz hallgató jelent meg kereplőkkel felszerelkezve, a képviselők támogató döntését pedig hangos tapssal fogadták. A sztrájkbizottság azt kéri a közgyűlés tagjaitól, képviselőként mindent kövessenek el azért, hogy megmaradjon az SZTE tizenkét kara, képzési rendszere, 30 ezres hallgatói létszáma és az intézmény autonómiája.

Link:nepszava.hu

 

 

Tisztítson fénnyel! - Hatékony, vegyszermentes, nanotechnológiai eljáráson alapuló sterilizálási eljárást fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem, a Nanocolltech Kft. és a GE Hungary Kft. kutatói. Buzás Norbert, a Szegedi Tudományegyetem innovációs igazgatója az eljárást bemutató szerdai sajtótájékoztatón elmondta, az innovatív megoldás legnagyobb előnye, hogy a betegségeket okozó mikroorganizmusokat - vírusokat, baktériumokat, gombákat - a levegőből, valamint a padló- és falfelületekről is egyszerre, komplexen távolítja el.

Link: mno.hu

 

 

Orbán üzent a diákoknak Brüsszelből - ...Szegeden napirendre tűzik az SZTE ügyét - A szegedi közgyűlés valamennyi tagja támogatta csütörtökön, hogy a testület december 21-én napirendre tűzze a hallgatói sztrájkbizottságnak a Szegedi Tudományegyetem támogatását kérő javaslatát. A közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén mintegy félszáz hallgató jelent meg kereplőkkel felszerelkezve, a képviselők támogató döntését pedig hangos tapssal fogadták. A sztrájkbizottság azt kéri a közgyűlés tagjaitól, képviselőként mindent kövessenek el azért, hogy megmaradjon az SZTE tizenkét kara, képzési rendszere, 30 ezres hallgatói létszáma és az intézmény autonómiája.

Link: napi.hu

 

 

 A közgyűlés is tárgyalja a hallgatók javaslatát - A szegedi közgyűlés valamennyi tagja támogatta csütörtökön, hogy a testület december 21-én napirendre tűzze a hallgatói sztrájkbizottságnak a Szegedi Tudományegyetem támogatását kérő javaslatát. A közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén mintegy félszáz hallgató jelent meg kereplőkkel felszerelkezve, a képviselők támogató döntését pedig hangos tapssal fogadták. A sztrájkbizottság azt kéri a közgyűlés tagjaitól, képviselőként mindent kövessenek el azért, hogy megmaradjon az SZTE tizenkét kara, képzési rendszere, 30 ezres hallgatói létszáma és az intézmény autonómiája. Link: onkormanyzat.mti.hu

 

 

"Határon innen és túl" - Szakmai kerekasztal - Ízelítő a De iurisprudentia et iure publico jog- és politikatudományi folyóirat 2012/3. számából - A De iurisprudentia et iure publico - Jog- és politikatudományi folyóirat 2012/3. száma a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Politológiai Tanszéke szervezésében 2011. október 21-én lezajlott "Határon innen és túl" című szakmai kerekasztal alkalmával elhangzott előadások szerkesztett változataiból közöl válogatást. A fenti szakmai fórum anyagain túl további kettő tanulmányt is olvashatnak az érdeklődők jelen számunkban.A szakmai kerekasztal résztvevői a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Politikatudomány MA Államelméleti, regionális és határtanulmányok szakirányának oktatói és kutatói voltak.

Link: jogiforum.hu

 

 

Szegedi idegkutatók tanulmánya a Nature Review Drug Discovery folyóiratban - A tanulmány szerzői: Vécsei László akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, a Neurológiai Klinika igazgatója, Fülöp Ferenc akadémikus (Gyógyszerkémiai Intézet), Toldi József professzor (Élettani, Szervezettani és Idegtudományi tanszék), valamint Szalárdy Levente (Neurológiai Klinika). - Vécsey László az MTI-hez eljuttatott írásos összefoglalójában a tanulmányról szólva kiemeli, hogy előzményét az a közel másfél évtizedes munka jelentette, amelyet a szegedi klinikusok és kutatók a kinureninrendszer jobb megismerése érdekében végeztek.

Link: szegedma.hu

 


 

51.hét

(2012.12.17-2012.12.23.)

 

 

Hétvégi programajánló: Petruska András a Jazzban, blues est a Rongyban - ...Az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatói komolyzenei koncerttel kedveskednek a látogatóknak 13 és 14 órától. - Petruska András 20 órakor lép fel szombaton a Jazz Kocsmában. Egy szál gitár, egy szál ének - ezt látja a szemed, de te mégis egy komplett zenekart hallasz a háttérben. Elbújtak a színfalak mögött, vagy ügyes playback? A valóság sokkal izgalmasabb ennél, éppen Petruska András egyik koncertjén veszel részt. A hamisítatlan, egyedi játéktechnika, amivel itt találkozhatsz lényegében a szakmai virtuozitás és a határtalan fantázia ötvözete.

Link: szegedma.hu

 

 

Mibe kerül 2 milliárd? - ...Ez az eljárás alapvetően megváltoztatja ezeknek a betegeknek a prognózisát - mondta el Kahán Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Okoterápiás Klinikájának tanszékvezetője. Az áttétes, előrehaladott állapotban lévőkre e nélkül néhány hónapon belül halál várna. Van, aki viszont már 8 éve kapja ezt a kezelést, vagyis megmentette az életét. A szer azonban drága, évi több millió forintba kerül minden egyes beteg esetében.

Link: weborvos.hu

 

 

Dux László: a jelenlegi felsőoktatási rendszer fenntarthatatlan - ...Mint beszámoltunk róla, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára eredetileg is az új felsőoktatási törvény megalkotásáig vállalta a posztot, majd visszatért a katedrára. - A professzor portálunknak elmondta, abban egyetértés volt a felek között, hogy a magyar felsőoktatásban átalakításokra van szükség. "A Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes által vezetett egyeztetés végén írásos dokumentum is született 2011 februárjában arról, hogy körülbelül milyen változtatásokra van szükség, méghozzá az egész társadalom érdekében. Link: szegedma.hu

 

 

Sterilizálás vegyszer nélkül - szegedi találmány - Hatékony, vegyszermentes, nanotechnológiai eljáráson alapuló sterilizálási eljárást fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem, a Nanocolltech Kft. és a GE Hungary Kft. kutatói. Az új technológia a vírusokat és a baktériumokat a levegőből, valamint a padlóról egyszerre távolítja el. Buzás Norbert, a Szegedi Tudományegyetem innovációs igazgatója az eljárást bemutató sajtótájékoztatón elmondta, az innovatív megoldás legnagyobb előnye, hogy a betegségeket okozó mikroorganizmusokat - vírusokat, baktériumokat, gombákat - a levegőből, valamint a padló- és falfelületekről is egyszerre, komplexen távolítja el. A közösségi helyiségekben, így például az óvodákban, iskolákban, fürdőkben, de kiváltképp a kórházakban, orvosi rendelőkben a vírusok és baktériumok elszaporodnak, így az ott jelenlévők nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg.

Link: onkormanyzat.mti.hu

 

 

Ösztöndíjakkal segíti a város a szegedi diákokat - Több mint négyszáz szegedi egyetemi hallgató és középiskolás diák vehetett át pénteken ösztöndíjat a városháza házasságkötő termében Solymos László alpolgármestertől. Míg a városi ösztöndíj a kimagasló teljesítményt nyújtó diákokat, addig a Bursa Hungarica ösztöndíj a szociálisan hátrányos helyzetben lévőket segíti. Az önkormányzat idén 30 millió forinttal támogatja a szegedi diákokat. Esély a középiskolás tehetségeknek Az idén lesz harmadik éve, hogy 40 tehetséges középiskolás tanuló egyszeri 50 ezer forintos támogatást kap a várostól ösztöndíj formájában az "Esélyt a középiskolás tehetségnek" pályázat keretében.

Link: onkormanyzat.mti.hu

 

 

Angol diákok jöhetnek a magyar orvostanhallgatók helyére - Új gyakorlórendelőt adtak át szombaton a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Fogorvostudományi Karán tudatta az MTI. A kilencszékes rendelőt mintegy 70 millió forintból alakították ki, a költségek felét európai uniós támogatás fedezte. Nagy Katalin dékán a létesítmény átadásakor elmondta: a hallgatói létszám emelkedése és az angol nyelvű oktatás elindulása tette szükségessé, hogy új gyakorlórendelőt alakítsanak ki a karon.

Link: medicalonline.hu webradio.hu

 

 

Stroke, migrén: sokat köszönhetünk a szegedi tudósoknak - A Parkinson-kór, a Huntington-kór, a migrén, a stroke (agyi érkatasztrófa) vagy a szklerózis multiplex kialakulásában is szerepet játszó, úgynevezett kinureninekkel kapcsolatos másfél évtizedes kutatásaikról számolnak be a Nature Review Drug Discovery című folyóiratban a Szegedi Tudományegyetem neurofarmakológiai csoportjának munkatársai. A tanulmány szerzői: Vécsei László akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Általános Orvostudományi Karának dékánja, a Neurológiai Klinika igazgatója, Fülöp Ferenc akadémikus (Gyógyszerkémiai Intézet), Toldi József professzor (élettani, szervezettani és idegtudományi tanszék), valamint Szalárdy Levente (Neurológiai Klinika).

Link: mno.hu

 

 

"Végveszélyben": megint üzentek a hallgatók - Egy szegedi egyetemistákból álló csoport is igyekszik tenni az egyetemi élet javításáért. A Facebookon közölt videójukban mondták el véleményüket. - Egy önálló,vagyis a hallgatói képviseletektől független szegedi egyetemistákból álló tömörülés, akik saját megfogalmazásuk szerint az "átláthatóság jegyében, a nyilvánosság segítségével próbálnak tenni az egyetemi élet javításáért", videó üzenetben foglalta össze véleményét .

Link: hvg.hu

 

 

Kármán Tódor-díjat kapott Kaáli Géza - ...A Szegedi Tudományegyetem felterjesztésére az oktatási tárca adományozta állami kitűntetést, Kármán Tódor-díjat kapott Kaáli Géza professzor, a SZTE díszdoktora. A díjat, melyet évente legfeljebb öten kaphatnak, a gazdasági élet szereplőinek adományozzák a magyarországi oktatás, képzés, felnőttoktatás, tudományos kutatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenységért. Kali professzor orvosként-elsőként vette át a kitüntetést.

Link: weborvos.hu

 

 

A szegedi egyetemisták elfoglalják az SZTE BTK-t - A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara épületének elfoglalásáról döntöttek a városban rendezett diáktüntetés résztvevői szerdán. A demonstráción résztvevő mintegy kétezer hallgató a kormány - - felsőoktatással kapcsolatos intézkedései ellen tiltakozott a kormányhivatal épülete előtt, a Rákóczi téren. A megmozduláson számos oktató is részt vett, köztük a tudományegyetem rektora, Szabó Gábor akadémikus és több kar vezetője.

Link: blikk.hu

 

 

1200-an véleményezték a TIK-et. Közölték a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjának (TIK) 2012. évi látogatói elégedettségi felmérésének adatait. Az idén nyolcéves intézményről online megkérdezés útján több mint 1200-an alkottak véleményt november 15-étől december 9-éig. 92 oktató is kitöltötte a nyitott és zárt kérdéseket tartalmazó kérdőívet - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Erdélyi Evelin igazgató.

Link: delmagyar.hu

 

 

Jól úszott a Kelda zenekar Gondolathajója - ..."Fegyverem a toll és a papír, eszközöm a hangszer, életem a zene - célom: az igazság!" - vallja Kelcz Dávid, a zenekar frontembere, énekes-gitárosa, az SZTE JGYPK másodéves, médiatechnológus asszisztens szakos hallgatója. Választott szakmájának megfelelően nagyon testhez álló feladat a klipkészítés. Öt éve játszik gitáron, és magánéneket is tanult egy éven keresztül. A Kelda saját számokat játszik, a nóták szövegét Dávid versei adják.

Link: szegedma.hu

 

 

Most is elmarad a világvége? - ...A Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Tanszékének docense hozzáfűzte: - A Földet valóban veszélyeztethetik a jövőben kozmikus hatások. Ezek közül a legjelentősebbek azok a becsapódások, amikor kisbolygó vagy üstökös mag csapódik a Földbe. Erre számos példát látunk, hiszen az utóbbi 200-300 millió évben ez többször meg is történt, és egy nagyobb becsapódásnál kihalt a földi fajok fele, háromnegyede. Ezek a becsapódások napjainkban is tartanak, de kisebb, öklömnyi méretű testek formájában.

Link: delmagyar.hu

 

 

Név szerinti szavazást kérnek a hallgatók a városi közgyűléstől a felsőoktatás kapcsán - ...Képviselőként mindent elkövetek azért, hogy megmaradjon a Szegedi Tudományegyetem 12 kara, képzési rendszere, 30 000-es hallgatói létszáma. - 2.) Mindent megteszek, hogy a gimnazisták ne az utolsó pillanatban értesüljenek a továbbtanulásuk feltételeiről. - 3.) Mindent elkövetek azért, hogy a Szegedi Tudományegyetem autonómiája minél nagyobb mértékben megmaradjon.

Link: szegedma.hu


 

52.hét

(2012.12.24- 2012.12.30.)

 

 

A hallgatókkal tart a szegedi közgyűlés - A szegedi közgyűlés minden jelen levő tagja támogatta pénteken a hallgatói sztrájkbizottságnak a Szegedi Tudományegyetem támogatását kérő javaslatát. A közgyűlés pénteki ülésén név szerinti szavazással a jelen levő 25 képviselő támogatásáról biztosította a szegedi diákokat. A hallgatók megjelent képviselői a döntést hangos tapssal fogadták. A sztrájkbizottság azt kérte a közgyűlés tagjaitól, képviselőként mindent kövessenek el azért, hogy megmaradjon az SZTE tizenkét kara, képzési rendszere, harmincezres hallgatói létszáma és az intézmény autonómiája.

Link: nol.hu.feedsportal.com

 

 

Egyetemistáké az első szegedi mozgóképeslap - videó - Saját nézőpontból és új műfajban mutatja be Szegedet Guba Gergő, Zsengellér Márton és barátaik "időlapos videója". A "képhorgászok" részben szegedi egyetemistákból álló csoportja mozgó képeslapot készített a városról és ajándékozott karácsonyra a szegedieknek. Karácsonyi ajándékként adta Szegednek és a Tisza-parti város szerelmeseinek az első szegedi mozgó képeslapot a részben egyetemistákból álló baráti kör.

Link: onkormanyzat.mti.hu szegedma.hu delmagyar.hu

 

 

Bővülő szakkollégium - Felavatták tegnap a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumot, ahol jelenleg is tizenhat hallgatója lakik a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE). Mészáros Ferenc, a kollégium igazgatója elmondta, az SZTE vagyonkezelésében lévő épületet huszonöt ágyasra szeretnék bővíteni úgy, hogy megőrzik a diákok között a hatvan-negyven százalékos roma, nem roma arányt. Hangsúlyozta, keresztény értékek mentén szerveződő szakmai közösségként működik az intézmény.

Link: magyarhirlap.hu  

 

 

Felfedező kutatások Szegeden - MARTINEK TAMÁS: FESZEGETJÜK A HATÁROKAT Egy éve nyerte el az Akadémia támogatását a szegedi egyetem kutatója. Martinek Tamás csoportja máris világszínvonalú sikerekkel büszkélkedhet: olyan mesterséges "fonalat" hoztak létre, amely az Alzheimer- kór leküzdésében segíthet. - A Lendület programban tavaly támogatást nyert 16 kutatócsoport vezetője számolt be nemrég az Akadémián kutatási eredményeiről.

Link: delmagyar.hu

 

 

Diplomaosztó a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon - ...Kitüntető oklevelet vett át Véha Antal, a Szegedi Egyetem dékánja. Dékáni elismerő oklevélben részesült Deák Nagy Marcell olimpikon atléta, a kar hallgatója.

Link: onkormanyzat.mti.hu

 

 

Ezüst minősítést kapott az SZTE EHÖK SE cheerleadercsapata - A szegedi cheerleadercsapat 2011 novemberében alakult és mindössze még csak hat hónapja edzett közösen, amikor hazánkban megrendezték az I. Országos Cheerleader Fesztivált, melyen 15 csapat vett részt. E versenyben a csapatok szimpátia alapján szavazhattak egymásra, s az EHÖK SE lányai már akkor az előkelő második helyen végeztek. - Mint a Szegedi Tudományegyetem honlapja beszámol róla, idén szeptemberben 12 új lány csatlakozott a csapathoz, ami a sportág népszerűségét mutatja az egyetemen.

Link: szegedma.hu

 

 

Szénszünet: 220 millió forintot spórolna a szegedi egyetem - EGYETLEN KOLLÉGIUM FOGAD DIÁKOKAT A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) múlt hétvégén kezdődött a szénszünet. Idén csak egy kollégium tart nyitva jövő vasárnapig. A Semmelweis üzemel, korlátozott számban más diákszállásokról is fogadja a hallgatókat . A szegedi egyetemet sújtó 814 millió forintos zárolás egyik következménye, hogy az intézmény vezetése kéthetes szénszünetet rendelt el. Szabó Gábor rektor korábban úgy nyilatkozott, 150 és 220 millió forint közötti megtakarítást vár a szünettől.

Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek