Bezár

Internet

Online - 2012. szeptember

Online - 2012. szeptember

2013. szeptember 10.
15 perc

36. hét

(2012.09.03.- 2012. 09.09.)

 

 

Szegedi egyetemista a londoni International Youth Science Fórumon
Nemzetközi tudományos fórumon a hőlégmotoros napkollektor rendszer, avagy Londonban is bemutatkozott a fiatal magyar kutató találmánya.

Link: mti.hu infovilag.hu index.hu alternativenergia.hu hirado.hu mno.hu onkormanyzat.mti.hu  szegedma.hu  szegedma.hu

 

 

7235 gólya kezd a szegedi egyetemen Az első körben 6584, a pótfelvételis fordulóban 651 diák jutott be a Szegedi Tudományegyetemre. 7 karon nőtt, 5 karon csökkent a gólyák száma a múlt évhez képest - így 1369 elsőssel kevesebb hallgató kezdi meg tanulmányait. 7 kar növelte hallgatói létszámát. Így például az SZTE Gazdaságtudományi Kara - a kari vezetés erőfeszítései, a vállalati és helyi ösztöndíjak hatására - még növelte is gólyái számát: tavaly 505, idén 517 az elsőéves.

Link: delmagyar.hu onkormanyzat.mti.hu szegedma.hu delmagyar.hu

 

 

Változások tanéve a felsőoktatásban A Szegedi Tudományegyetem professzori karának menetével kezdődött szombaton az universitas tanévnyitója. Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjának kongresszusi termében Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora köszöntötte a megjelenteket. - A felsőoktatás átalakulása közepette vagyunk, idén sok mindent másképpen csinálunk majd, mint korábban. Az egyetem évszázados intézmény, amely körül mindig változások zajlottak, mégis máig fennmaradt - jelentette ki.

Link:onkormanyzat.mti.hu szegedma.hu

 

 

Konferenciát tartanak az új Btk. alkalmazásáról - ...Ebben Belovics Ervin, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Nagy Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem, Tóth Mihály, a Pécsi Tudományegyetem, Busch Béla, az Eötvös Loránd Tudományegyetem jelenlegi tanszékvezetője és elődje, Gellér Balázs eddig példa nélküli módon közös munkában dolgozta fel a Btk. általános részét - amely többek között a bűnösség, a büntethetőségi akadályok vagy a szankciórendszer egyes kérdéseit szabályozza -, valamint az egyes tényállásokat tartalmazó, jelentősen megújult és kiegészült különös részt.

Link: belfold.ma.hu hirado.hu mon.hu szegedma.hu

 

 

Tanévnyitó - egyetem a változó felsőoktatásban - ..."Optimista vagyok, mert a szegedi egyetemen megvan az a potenciál, ami képessé teszi arra, hogy jó, vagy akár még jobb munkát végezzünk" - így a rektor. Hozzátette: az intézmény fontos célkitűzése, hogy nemzetközileg látható kutatóegyetemként működhessen. Emellett tartozik mind a régiónak, mind a városnak azzal, hogy hozzájáruljon azok fejlődéséhez. A professzor arra is felhívta a figyelmet, az elkövetkező időkben olyan problémákkal kell szembenézniük, amelyek megoldhatatlanok, ha nem növekszik az egyetemen belüli kohézió, a kari szolidaritás.

Link: szegedma.hu szegedma.hu

 

 

Nyílt nap a szegedi Agórán - Nyílt napot tartottak a Százszorszép Gyermekházban Szegeden. Péntek délután az érdeklődők számos izgalmas programon vettek részt: kézműves foglalkozások, táncbemutatók és fizikai kísérletekre épülő játékok várták őket a Kálvin téren. A nyílt nap keretében a résztvevők ízelítőt kaphattak abból, milyen érdekességekkel találkozhatnak majd Szeged új tudományos, oktatási és kulturális intézményében, a Szent-Györgyi Albert AGORÁ-ban.

Link: promenad.hu

 

 

Nemzetközi koalícióval támadnak a hüvelygombára - Szegeden azt vizsgálják, hogy gyógyítható-e a hüvelygomba nanotechnológiai segítséggel, antibiotikumok nélkül; írta a szegedma.hu hírportálra hivatkozva az MTI. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Újvidéki Egyetem egy uniós pályázat segítségével kétéves kutatásra kapott lehetőséget. A pályázat résztvevői szerb oldalon az Újvidéki Egyetem Szülészeti, Nőgyógyászati Klinikája és az ottani mikrobiológusok, magyar részről a SZTE AOK Bőrgyógyászati Klinikája, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint az MTA-SZTE Szupramolekuláris és Nanoszerkezetű Anyagok Kutatócsoportja az AOK Orvosi Vegytani Intézetében.

Link: medicalonline.hu  nyirseghir.hu

 

 

Mérföldkő a kutatás-fejlesztésben - ...Az a minősítés, amit a rendszer kifejlesztői most megszereztek, egyfajta szabvány, e nélkül nemzetközi figyelemre, pályázatokon való indulásra nincs lehetőség - hangsúlyozta Gyimóthy Tibor professzor, a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztési Tanszékének a vezetője. Az idei minősítési rendezvényre egyébként egy éven át készültek a kutatóközpont munkatársai. Huszonnyolc előzetes tesztet kellett teljesíteniük, hogy részt vehessenek a berni rendezvényen.

Link: magyarhirlap.hu  

 

 

 

SZTE rektora: "Közösségekben tanuljanak! - ...A felsőoktatás nagyszabású átalakulása közepette indul az új tanév - fogalmazott Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora az universitas Szenátusa ünnepi ülésén. Úgy véli: az egyetemek működésének egyik erőforrása a felsőoktatásban felhalmozódott évszázados tudás, amely a szegedi universitas sajátja is. A másik erőforrás, amely az egyetemeket állandó mozgásban tartja: a hallgatók, akik itt tanulnak.

Link: weborvos.hu

 

 

Tanévnyitó az 50 éves Mezőgazdasági Karon - ...A Szegedi Tudományegyetem Hódmezővásárhelyen működő Mezőgazdasági Karára idén sem volt könnyű bejutni. Ennek legfőbb oka, hogy nem csak idén, hanem már évek óta magasak a két BSc szakra központilag meghúzott ponthatárok. Így idén is az a sajátos helyzet állt elő, hogy a jóváhagyott államilag finanszírozott helyek egy részét nem töltötték be a felvettek. Egyébként vagy a magas ponthatárok, vagy a szeptembertől kötelező hallgatói szerződés miatt, a karra jelentkezők 60 százaléka saját költségén tanul.

Link: szegedma.hu  

 

 

Rácsos, izgalmas és zöld - terítéken az Agóra + FOTÓK - ...A második és a harmadik szinten kapott helyet az informatikatörténeti gyűjtemény, kiállítás, a Szegedi Tudományegyetem Infórmatóriuma és a Szegedi Biológiai Központ látványlaboratóriuma. A második szinten kapott helyet a 280 férőhelyes, modern akusztikai és audiovizuális megoldásokkal felszerelt nagyelőadó és a kistestvére, főként zenei előadások befogadására épült kisebb terem is.

Link: szegedma.hu

 

 

Csúszhat a boríték - ...Nemrég a Szegedi Tudományegyetem rektori utasítást adott ki. E szerint az intézmény valamennyi szervezeti egységében minden közalkalmazott, valamint egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyban foglalkoztatott személy díjazást, azaz hálapénzt fogadhat el harmadik személytől. A nem betartható szabályozások csak jogbizonytalanságokat eredményeznek - indokolt dr. Szabó Gábor rektor. Szerinte így tiszta helyzet lesz, ha egy oktató hónapok munkájával megszervez egy konferenciát, s végül fáradozását ajándékkal köszönik meg.

Link: 168ora.hu  

 

 

Szimuláljunk földrengést vagy sétáljunk a Holdon - ...Szabó Gábor fizikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora felidézte az újságíróknak a szegedi víztorony avatásának történetét. Zielinski Szilárd, a vasbetonból épült víztorony tervezője az 1904-es avatáson egyedül állt nyugodtan az általa tervezett torony alatt, míg a szegediek tisztes távolból figyelték az új építményt. Egyáltalán nem voltak biztosak abban, hogy a vasbeton torony meg tud maradni a levegőben. Szabó Gábor azt üzente, mindenki álljon az alá, amit létrehozott, és amiért vállalja is a felelősséget.

Link: mno.hu

 

 

Földrajzi konferencia a szegedi egyetemen - Földrajzi konferenciát szerveznek a Szegedi Tudományegyetemen szeptember 5-7. között, melynek középpontjában a belvíz és aszály okozta környezeti problémák állnak. Az SZTE Természetföldrajzi és Geoinformatikai, valamint Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszéke által szervezett VI. Magyar Földrajzi Konferencia részét képezi az SZTE Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszéke Jakucs termében a Meriexwa IPA HUSRB projekt szakmai nyitókonferenciája is.

Link: edupress.hu  

 

Épületbejárás az AGORA-ban - fotókkal - ...A szegediek által elnevezett Szent-Györgyi Albert AGORA új tudományos és kulturális központja lesz Szegednek, hiszen ebbe a létesítménybe teszi át székhelyét a Százszorszép Gyermekház; a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által gondozott, az öthalmi úti volt szovjet laktanyában őrzött méltán világhírű informatikatörténeti gyűjtemény. Továbbá itt alakítják ki a Szegedi Tudományegyetem Informatorium nevű interaktív kiállító terét és a Szegedi Biológiai Központ (SZBK) látványlaboratóriumát is.

Link: promenad.hu

 

 

 

Befejeződött a Szent-Györgyi Albert Agora építése Szegeden - fotók - Befejezték a Szent-Györgyi Albert Agora építését Szegeden. A város legújabb kulturális és tudományos intézménye várhatóan 2013 elején nyithat meg. - A központot bemutató keddi sajtóbejáráson az épületet megálmodó Báger András és Helmle Csaba építész-tervezők elmondták, hogy a legmodernebb épületgépészeti és épületinformatikai rendszereket alkalmazták, amelyek biztosítják majd a gazdaságos, energiatakarékos működést.

Link:hirado.hu

 

 

Szabó Gábor rektor: Új kihívások előtt az egyetem + VIDEÓ - A szegedi egyetemen is csökkent a hallgatói létszám, jóllehet valamivel jobban jött ki a felvételi procedúrából az universitas, mint az országos átlag. Ugyanakkor bizonyos területeken az intézményben teljesen megszűntek az állami keretszámok, ami nagyon kritikus helyzetet idézhet elő. "Úgy tűnik azonban, hogy ezeken a területeken meglehetősen jól dolgoztak kollégáink, és így az állami helyek megszűnése nem eredményezett jelentős hallgatószám-visszaesést: a Gazdaságtudományi Kar nemhogy megőrizte a diákok létszámát, hanem még növelte is" - emelte ki a rektor.

Link: szegedma.hu  

 

 

Szoftverfejlesztési projekt zárul Szegeden - ...A projektben a cégek együttműködtek a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportjával. - Gyimóthy Tibor a csoport Szoftverfejlesztés Tanszékének vezetője az MTI-nek elmondta: a kis- és középvállalkozási szoftverfejlesztő cégek nem engedhetik meg maguknak, hogy saját kutatás-fejlesztő részleget tartsanak fenn, ezért adott esetben a nagyobb cégekkel szemben hátrányba kerülnek. - Az SZTE adottságait kihasználva azonban a feladatok végrehajthatók.

Link: szegedma.hu sg.hu

 

 

A megyében a szegedi egyetem szülészeti klinikája a legjobb - ...Csongrád megyében a Szegedi Tudományegyetem bizonyult ezúttal a legjobbnak. Az egyetemi kórház szülészete az összetett lista 13. helyén végzett. - Az "Év Szülészete 2012" hivatalos díjátadóra 2012. szeptember 6-án, az MTA Dísztermében került sor. Az egyes díjakat a nyerteseknek olyan szaktekintélyek adták át, mint Kissné Horváth Ildikó, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségpolitikai Főosztályának főosztályvezetője, Demeter János, a Szülészeti Nőgyógyászati Szakmai Kollégium tagja, Csetneki Julianna, a Magyar Ápolási Egyesület Szülésznői szekciójának vezetője, illetve a Terézanyu-sikerkönyvek szerzője, Rácz Zsuzsa. Link: szegedma.hu  

 

37. hét

(2012. 09. 10.- 2012. 09. 16.)

 

 

Ingyenes úszhatnak az SZTE nappali tagozatos hallgatói - Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat jóvoltából a Szegedi Tudományegyetem minden nappali tagozatos hallgatója évek óta ingyenesen használhatja az újszegedi sportuszodát az esti órákban. A lehetőség természetesen továbbra is adott: hétköznap 21.00 és 23.00 óra között, hétvégén pedig 19.00 és 21.00 között csobbanhatnak térítésmentesen vízbe a nappali tagozatos diákok - tájékoztatott Német Tímea, az SZTE EHÖK sajtóreferense

Link: szegedma.hu onkormanyzat.mti.hu

 

 

Kutatás: egyszerű szemvizsgálattal kiszűrhető a súlyos kór - ...Magyarországon, a Szegedi Tudományegyetem Alzheimer-kór-kutatócsoportjának vezetője szerint, a betegség durván 200 ezer embert érint – A betegség azonban korai szakaszban felismerhető

Link: femina.hu  

 

 

  Sötétben, kerekesszékben - egy nap a fogyatékkal élőkért - ...A Szegedi Tudományegyetemen tavaly közel kétszáz fogyatékkal élő hallgató folytatta tanulmányait, az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ az ő hétköznapi ügyintézéseiket, tanulásukat hivatott megkönnyíteni. "A regisztráció hozzánk nem kötelező, de ajánlott, hiszen számos dologgal könnyíthetjük a hallgatók dolgát. Könyvtámogatás, ingyenes nyomtatás és fénymásolás, taxi utalvány járhat nekik, ezen felül többféle, ingyenesen igénybe vehető szolgáltatásokkal (gyógytorna, masszázs, tréningek) igyekszünk segíteni nekik" - nyilatkozta portálunknak Vukovich Katica esélyegyenlőségi referens.

Link: szegedma.hu  

 

 

Előadások, tanulmányi verseny és emlékérem bemutató a Szent-Györgyi emlékév programjai közt Változatos és színvonalas programok teszik emlékezetessé ősszel is a Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából megrendezett emlékévet a Szegedi Tudományegyetemen. Pál József az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese kedden sajtótájékoztatón elmondta, Szent-Gyögyi Albert kitűnő tudós, sportember, felkészült kultúrember, filozófus, költő, azaz egy valódi polihisztor volt, akit szeretnének méltóképp a közönség és az érdeklődők elé állítani.

Link: mon.hu weborvos.hu szegedma.hu

 

 

QS -rangsor: az SZTE a legjobb magyar egyetem - A világ legjobb 501-550 egyeteme közé helyezte a Szegedi Tudományegyetemet a brit Quacquarelli Symonds (QS) cég friss rangsorában. Itt a szegedi a legjobb magyarországi egyetem. A leginkább elfogadott toplista a brit QS Ranging, amelynek 2012-2013-as világrangsorában a magyar intézmények közül a Budapesti Corvinus Egyetemet és az Eötvös Loránd Tudományegyetemet a következő, vagyis az 551-600. közötti csoportba helyezte.

Link: delmagyar.hu weborvos.hu

 

 

Bűnmegelőzés is tanulható az egyetemen - ...A bűnmegelőzési oktatás szeptember 12-től indul újra a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi és Juhász Gyula Pedagógusképző Karán. - Az általános bűnmegelőzési illetve drogprevenciós oktatás már több mint 10 éves múltra tekint vissza. Az indulás 2001-re tehető, amikor a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya speciálkollégium keretein belül adott tájékoztatást az érdeklődő hallgatóknak a rendőrségen folyó prevenciós munkáról.

Link: onkormanyzat.mti.hu promenad.hu

 

 

Aranytűvel jutalmazzák Trogmayer Ottót - ...A Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének tanáraként és tanszékvezetőjeként tevékenykedett, 1992-ben Széchenyi-díjjal, 1995-ben pedig a Magyar Köztársaság Tiszti Kereszt polgári tagozat kitüntetéssel ismerték el munkásságát. - Az International Panorama Council-t 1992-ben alapították Szegeden, Trogmayer Ottó a szervezet örökös tiszteletbeli elnöke. A Nemzetközi Panoráma Tanács 250 múzeumi szakembert - igazgatókat, művészeket, restaurátorokat- tömörít nemzetközi szinten, akik kiemelten foglalkoznak a világ panorámafestményeinek megőrzésével, ápolásával, a panorámafestészet terjesztésével.

Link: szegedma.hu  

 

 

38.hét

(2012.09.17-2012.09.23.)

 

 

Gao Jian nagykövet a Parlamentben az aláírási ünnepségen - Gao Jian nagykövet asszony részt vett a Sanghaji Külföldi Nyelvek Egyeteme és a Szegedi Tudományegyetem közti Konfuciusz Intézet megalapításáról szóló megállapodás aláírási ünnepségén. - Augusztus harmadikán délután a Magyar Parlamentben megtartották a Sanghaji Külföldi Nyelvek Egyeteme és a Szegedi Egyetem közti Konfuciusz Intézet megalapításáról szóló megállapodás aláírási ünnepségét.

Link: kinaon.com

 

 

Szegedi diplomaeső: a kiváló jogászoknak mindig lesz piaca - A diplomaosztón Szabó Gábor, az SZTE rektora hangsúlyozta, nagy szükség van olyan szakemberekre, akik értik az angol nyelvű jogi szövegeket és a common law jogrendszert ismerik, képesek azt alkalmazni. Az amerikai jogi képzéshez hasonló idegen nyelvű programok erősítik a szegedi jogi kart, ugyanis a jogi oktatás körüli változásokra az intézményeknek olyan stratégiákkal kell válaszolniuk, amelyek hallgatókat vonzanak.

Link: szegedma.hu

 

 

Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre hív a szegedi egyetem - A 75 évvel ezelőtt Nobel-díjat elnyert Szent-Györgyi Albert előtt tiszteleg a Szegedi Tudományegyetem több akciója, rendezvénye is. A tudóst, a polihisztort, illetve az idei Szent-Györgyi emlékév programjait mutatja be az SZTE friss honlapja. Itt folyamatos az információ az SZTE idén először meghirdetett Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyéről is, amelynek különlegessége, hogy a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, így több tudományterületet is érint.

Link: szegedma.hu  

 

 

Világújdonság az allergiás nátha kezelésében - Rhinolight fénykezelés - A Rhinolight® fénykezelést 2001-ben fejlesztették ki a Szegedi Tudományegyetem kutatói, azóta világszerte több tízezer szénanáthás ennek a kezelésnek köszönheti jobb életminőségét. Az allergiás és immunológiai eredetű bőrbetegségek (pl. pikkelysömör, ekcéma, vitiligo) kezelésében már évtizedek óta ismertek a különböző fényterápiás módszerek. A Rhinolight® az első olyan klinikailag igazolt fototerápia, amely az orrnyálkahártya gyulladásos megbetegedései közül az allergiás rhinitis kezelésére alkalmas függetlenül attól, hogy mi a kiváltó allergén.

Link: szekesfehervar.hu

 

 

Egyedülálló képességfejlesztés az ajkai óvodában - A Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének egyetemi docense, dr. Józsa Krisztián és az Ajkai Városi Óvoda vezetője, Ráczné Németh Csilla közötti együttműködés eredményeképpen az óvoda egy országosan egyedülálló programba kapcsolódott be a gyermekek gondolkodási képességeinek fejlesztése céljából. Az óvodavezető hangsúlyozta, hogy az intézményből az iskolába lépés fontos és meghatározó időszak a gyermekek és szüleik számára is.

Link: naplo-online.hu

 

 

Régészeti szenzáció Szegeden - megtalálták a minoriták altemplomát - Építésének 250. évfordulójára, 2017-re szeretnék felújítani a szegedi minoriták Szent Miklós-szentélyét. A felsővárosi templom állapotfelmérésével kezdődtek a munkálatok 2011 végén. A Szegedi Tudományegyetem és az Atikövizig munkatársai georadarral is megvizsgálták az épületet, s már ekkor altemplomra utaló jeleket fedeztek fel. - "A feltárási munkánk eddigi legnagyobb és legjelentősebb állomásához értünk kedden azzal, hogy a közös munka eredményeként megtaláltuk a keresett altemplomot.

Link: szegedma.hu promenad.hu

 

 

Átadták a szegedi egyetem felújított Dóm téri épületeit – Átadták a Szegedi Tudományegyetem 1,5 milliárd forintból felújított Dóm téri oktatási épületeit; a rekonstrukció a természettudományi képzés megújítását célzó program részeként valósult meg. - Szabó Gábor akadémikus, az egyetem rektora - aki az átadóünnepség részeként rendhagyó fizikaórát is tartott - elmondta, a Dóm tér oktatási épületei az 1920-as, 1930-as években külföldi példák alapján, az akkori legkorszerűbb színvonalon készültek el.

Link: onkormanyzat.mti.hu delmagyar.hu

 

 

Értékes nyeremények az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyén - Cambridge-i út a fődíj, több iPad és pénzjutalom a nyeremények között: a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyre hívja a középiskolás diákok 3 fős csapatait - értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség. Idén először hirdet középiskolásoknak Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt a Szegedi Tudományegyetem. Ez is tisztelgés a 75 évvel ezelőtt Nobel-díjat elnyert Szent-Györgyi Albert emléke előtt. A szegedi egyetem egykori kutatóját, rektorát, illetve az idei Szent-Györgyi emlékév programjait mutatja be az SZTE friss www.u-szeged.

Link: objektivhir.hu

 

 

Világelső szegedi fejlesztés - Világviszonylatban is új, a szoftverek forráskódjának vizsgálatára épülő minősítési eljárás bemutatójára került sor szeptember 20-án a budapesti Kopaszi-gáton. Az innováció a Szegedi Tudományegyetem eredményeihez köthető, ahol 8 éve folynak kutatások szoftverminőség-biztosítási területen. A fejlesztés egyik célja, hogy a megrendelők ellenőrizni tudják a megvásárolt szoftverek valós minőségét, ezáltal csökkentve az üzemeltetési kockázatot.

Link: itbusiness.hu  sg.hu

 

 

39. hét

(2012.09.24-2012.09.30.)

 

 

 Forráskód-minősítő eszközt fejlesztettek Szegeden - ...Világviszonylatban is új, a szoftverek forráskódjának vizsgálatára épülő minősítési eljárás bemutatójára került sor szeptember 20-án a budapesti Kopaszi-gáton- tájékoztat az Insider blog .Az innováció a Szegedi Tudományegyetem eredményeihez köthető, ahol 8 éve folynak kutatások szoftverminőség-biztosítási területen. A fejlesztés egyik célja, hogy a megrendelők ellenőrizni tudják a megvásárolt szoftverek valós minőségét, ezáltal csökkentve az üzemeltetési kockázatot.

Link: itcafe.hu computerworld.hu

 

 

Tízéves jubileumát ünnepli a Szegedi Egyetemi Színház - Varga Norbert művészeti vezető az évadot beharangozó pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a három bemutató között lesz táncjáték, de nem hagyják el a kortárs szerzőket sem, és fellépnek majd a Szegedi Nemzeti Színházban is. - A közönség elsőként október 27-én a SZESZ újonnan alakult tánctagozatával ismerkedhet meg játszóhelyükön, a Szegedi Pinceszínház színpadán. Az előadás Anne Rice Interjú a vámpírral című alkotását dolgozza fel a mozgás nyelvén.

Link: szegedma.hu mti.hu

 

 

Ultramodern sebészeti központ - Az ország legmodernebb sebészeti központját alakítják ki Szegeden, az egyetem új, uniós támogatással épülő klinikai tömbjében - közölte a Szegedi Tudományegyetem klinikai központjának elnökhelyettese kedden. Lázár György sebészprofesszor a beruházásról tartott sajtótájékoztatón elmondta, a tervek szerint 2013 őszére elkészülő klinikai tömb tizennégy műtőjének mindegyikébe a jelenleg elérhető legkorszerűbb nagyfrekvenciás sebészeti vágó kerül, amely lehetővé teszi a lényegében "vérmentes" operációt, jelentősen csökkentve a beavatkozások kockázatát.

Link: informed.hu szegedma.hu

 

 

Stíluskommunikátor: egyedülálló képzés az SZTE-n - Az országban egyelőre csak a Szegedi Tudományegyetem válhatunk stíluskommunikátorrá. A stíluskommunikátor szakot, mely jelenleg csak önköltséges formában működik, 2008. februárjában indította el a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara. A képzés időtartama két félév, melynek végén államilag elismert oklevelet kapnak a hallgatók (szakirányú továbbképzés diplomásoknak). A jelentkezés feltétele egy minimum Ba, Bsc szintű diploma.

Link: epresso.hu 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek