SZTE Info

320 millió forint az SZTE sportéletére

Huszonkét hónapos projekt keretében fejlesztik az SZTE sporttudományi, sportorvosi képzéseit, azok tananyagát, hazai és nemzetközi sporttudományi hálózatépítést hajtanak végre, kiterjesztik a sporttudományi doktori programot, sportirodát hoznak létre, szélesítik a sportolói mentorprogramot.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

December 3-án az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar főépületében került sor a „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások fejlesztése a Dél-alföldi Régió felsőoktatásában” című, TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 azonosítószámú projekt nyitókonferenciájára. A 2013. szeptember 1-je és 2015. június 30-a között megvalósuló, széles spektrumú sporttudományi, sportélettani, sportorvosi és sportszolgáltatási fejlesztési programra közel 320 millió forintot nyert a Szegedi Tudományegyetem.

 

Az esemény kapcsán megtartott sajtótájékoztatón Balogh László, az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézet intézetvezető egyetemi docense, a projekt szakmai vezetője ismertette a terveket. Kiemelte, a jelenlegi projekt jól illeszkedik a kormányzati elképzelésekhez, melyek szerint a sport valóban stratégiai ágazatnak számít. Mint mondta, szerencsére ez nemcsak a kommunikációban jelentkezik, valóban jelentős források áramlanak a területre, így évtizedes hiányok pótlására nyílik mód és lehetőség. – A sportszakma nagyon igényelte a felsőoktatás sportját segítő pályázatot. Tudni kell, hogy az egyetem az utolsó olyan közeg, ahol a fiatalok hozzászokhatnak a rendszeres testmozgáshoz, az egészséges életmódhoz, táplálkozáshoz. Ezért rendkívül fontos, hogy korszerűsítsük, bővítsük a hallgatói sportszolgáltatásokat. Az SZTE nyertes projektjében egyrészt ezt tesszük, másrészt fejlesztjük a sporttudományi képzéseket, hiszen a magyar sport jól képzett sportszakembereket igényel, elég, ha csak a mindennapos testnevelés bevezetésére gondolunk – fejtegette Balogh László.

 

Megtudtuk: a pályázati támogatás révén három szakirányú továbbképzés (köztük például a JGYPK és a Gazdaságtudományi Kar kooperációja révén sportvezetői) és négy akkreditált pedagógus-továbbképzés is indul. Mindemellett cél, hogy a szegedi egyetem bekapcsolódjon az elit sporttudományi képzőhelyek vérkeringésébe, ennek érdekében hazai és nemzetközi hálózatépítésbe fognak, s célul tűzték ki a legkiválóbb nemzetközi gyakorlatok hazai adaptálását. Az új képzésekhez magyar és angol nyelven is fejlesztenek tananyagokat, utóbbiak a szakok nemzetközi akkreditálásához is utat nyitnak – Balogh László ennek kapcsán elárulta, az SZTE Konfuciusz Intézettel együttműködésben akár kínai sportszakemberek képzése is történhet majd Szegeden, de más, közép-ázsiai országokból is akadnak már érdeklődők.

 

További újdonság, hogy az Általános Orvostudományi Karon két féléves sportorvostan kurzus indul komoly műszaki-informatikai háttérrel, hogy a jövő orvosnemzedéke az eddigieknél nagyobb rálátást kapjon a versenysport és a szabadidősport speciális vonatkozásaira, valamint az egészséges életmódra nevelés, a rekreáció elméleti és gyakorlati kérdéseinek ismeretében hatásosabban kezelhesse a betegeket. A Természettudományi és Informatikai Kar biológia doktori iskolájában sporttudományi, sportélettani alprogram fogad PhD-hallgatókat. Ami a hallgatói sportszolgáltatásokat illeti, a mentorprogram keretében ösztöndíjrendszert és életpályamodellt dolgoznak ki az élsortoló diákok számára, bővítik az SZTE szabadidősportját, de integrált sportirodát is kialakítanak központi sportszolgáltató egységként az SZTE Sportközpont koordinálásával az egyetemi sportélet tömegesítésére.

 

Balogh László leszögezte, középtávon szeretnék Szegeden, a szegedi egyetemen létrehozni Magyarország második sporttudományi doktori iskoláját (a Semmelweis Egyetem mellett), illetve az universitasnak a honi felsőoktatási sportéletben betöltött szerepét tovább erősítve regionális sporttudásközponttá akarnak válni.

 

Galambos Gábor, az SZTE sportért felelős rektori megbízottja rámutatott, ez a projekt az integrált egyetem előnyeire épít, lehetőséget teremtve a képzésekben a karok közötti valódi együttműködésekre. Úgy fogalmazott, a szegedi universitas az utóbbi évek során számtalan alkalommal tett tanúbizonyságot arról, hogy nemcsak az oktatásban vagy a kutatásban jár élen, hanem példának okáért az élsportolók mentorálásában, a sportolói pályafutásuk utáni életre való felkészítésükben is szerepet vállal. Számos kiváló sportoló végzi itt tanulmányait: nem véletlen, hogy nemrégiben tíz SZTE-hallgató részesült a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjban, a különböző rangos sportversenyeken való szereplést tekintve pedig a hazai felsőoktatási intézmények pontversenyében a harmadik helyen jegyzik a Tisza-parti egyetemet.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. június 04.

kiemelt_konyvhet

Több mint húsz, a szegedi egyetem munkatársai által jegyzett kiadvány ad alkalmat könyves beszélgetésre a 89. Ünnepi Könyvhét szegedi programjain. Az SZTE szervezésében 2018. június 5. és 11. között tudománynépszerűsítő programok és könyves utazások várják az érdeklődőket.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 20.
  14:00 - 15:00
  Prof. Dr. Erich Kleinpeter (University of Potsdam, Department of Chemistry) előadása Characterization and Quantification of Antiaromaticity, Aromaticity, „Quasi-„ and „Y-Aromaticity” on the magnetic criterion címmel szervezi: SZAB Gyógyszerésztudományi Szb. Gyógyszertechnológiai Mb., SZTE Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet, MGYT Gyógyszertechnológiai Szakosztály elérhetőség: Csiszárné Marka Erzsébet – tel.: 36 62 545562 – e-mail: makra@pharm.u-szeged.hu
 • június 21.
  15:00 - 16:00
  Köszöntőt mond: Balogh Elemér dékán A könyvet bemutatja: Nagy Csongor István egyetemi tanár szervezi: SZAB Jogtudományi Szb., SZTE ÁJTK elérhetőség: Mészáros Zsuzsanna – tel.: +36 62 544 197 – e-mail: ajtk.dekani@juris.u-szeged.hu A szervezők 2018. június 18-ig kérik a részvétel jelzését a fenti elérhetőségeken.
 • június 22.
  09:00 - 10:00
  SZÉKHÁZUNKBAN MEGTEKINTHETŐ a SZAB Művészeti Szakbizottság szervezésében PROJECT 833 első ízben 2017 őszén, a Csongrádi Művésztelepen megrendezésre kerülő alkotótelep szegedi bemutatkozó kiállítása. A kiállítás megtekinthető június 22-től július 14-ig naponta 900 órától 1800 óráig.
 • június 22.
  18:00 - 19:00
  Orosz Andrea másfél évig élt Hanoiban és ott egy vietnámiak által működtetett japán iskolában tanított. Nem volt egyszerű a kihívás ebben az európaitól nagyon különböző kultúrában. Andrea arról beszél az előadásban, hogy a kezdeti nehézségek után hogyan ismerte ki magát egyre inkább ebben a környezetben, beszél a mindennapokról, de sok kirándulási és kulturális élménybeszámolóval is színesíti az előadást. szervezi: Közéleti Kávéház, SZAB Neveléstudományi és Pszichológiai Szb. elérhetőség: Hekáné Dr. Szondi Ildikó – e-mail: szondi@juris.u-szeged.hu
 • június 25. 08:00 - 27. 16:00