SZTE Info

320 millió forint az SZTE sportéletére

Huszonkét hónapos projekt keretében fejlesztik az SZTE sporttudományi, sportorvosi képzéseit, azok tananyagát, hazai és nemzetközi sporttudományi hálózatépítést hajtanak végre, kiterjesztik a sporttudományi doktori programot, sportirodát hoznak létre, szélesítik a sportolói mentorprogramot.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

December 3-án az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar főépületében került sor a „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások fejlesztése a Dél-alföldi Régió felsőoktatásában” című, TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 azonosítószámú projekt nyitókonferenciájára. A 2013. szeptember 1-je és 2015. június 30-a között megvalósuló, széles spektrumú sporttudományi, sportélettani, sportorvosi és sportszolgáltatási fejlesztési programra közel 320 millió forintot nyert a Szegedi Tudományegyetem.

 

Az esemény kapcsán megtartott sajtótájékoztatón Balogh László, az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézet intézetvezető egyetemi docense, a projekt szakmai vezetője ismertette a terveket. Kiemelte, a jelenlegi projekt jól illeszkedik a kormányzati elképzelésekhez, melyek szerint a sport valóban stratégiai ágazatnak számít. Mint mondta, szerencsére ez nemcsak a kommunikációban jelentkezik, valóban jelentős források áramlanak a területre, így évtizedes hiányok pótlására nyílik mód és lehetőség. – A sportszakma nagyon igényelte a felsőoktatás sportját segítő pályázatot. Tudni kell, hogy az egyetem az utolsó olyan közeg, ahol a fiatalok hozzászokhatnak a rendszeres testmozgáshoz, az egészséges életmódhoz, táplálkozáshoz. Ezért rendkívül fontos, hogy korszerűsítsük, bővítsük a hallgatói sportszolgáltatásokat. Az SZTE nyertes projektjében egyrészt ezt tesszük, másrészt fejlesztjük a sporttudományi képzéseket, hiszen a magyar sport jól képzett sportszakembereket igényel, elég, ha csak a mindennapos testnevelés bevezetésére gondolunk – fejtegette Balogh László.

 

Megtudtuk: a pályázati támogatás révén három szakirányú továbbképzés (köztük például a JGYPK és a Gazdaságtudományi Kar kooperációja révén sportvezetői) és négy akkreditált pedagógus-továbbképzés is indul. Mindemellett cél, hogy a szegedi egyetem bekapcsolódjon az elit sporttudományi képzőhelyek vérkeringésébe, ennek érdekében hazai és nemzetközi hálózatépítésbe fognak, s célul tűzték ki a legkiválóbb nemzetközi gyakorlatok hazai adaptálását. Az új képzésekhez magyar és angol nyelven is fejlesztenek tananyagokat, utóbbiak a szakok nemzetközi akkreditálásához is utat nyitnak – Balogh László ennek kapcsán elárulta, az SZTE Konfuciusz Intézettel együttműködésben akár kínai sportszakemberek képzése is történhet majd Szegeden, de más, közép-ázsiai országokból is akadnak már érdeklődők.

 

További újdonság, hogy az Általános Orvostudományi Karon két féléves sportorvostan kurzus indul komoly műszaki-informatikai háttérrel, hogy a jövő orvosnemzedéke az eddigieknél nagyobb rálátást kapjon a versenysport és a szabadidősport speciális vonatkozásaira, valamint az egészséges életmódra nevelés, a rekreáció elméleti és gyakorlati kérdéseinek ismeretében hatásosabban kezelhesse a betegeket. A Természettudományi és Informatikai Kar biológia doktori iskolájában sporttudományi, sportélettani alprogram fogad PhD-hallgatókat. Ami a hallgatói sportszolgáltatásokat illeti, a mentorprogram keretében ösztöndíjrendszert és életpályamodellt dolgoznak ki az élsortoló diákok számára, bővítik az SZTE szabadidősportját, de integrált sportirodát is kialakítanak központi sportszolgáltató egységként az SZTE Sportközpont koordinálásával az egyetemi sportélet tömegesítésére.

 

Balogh László leszögezte, középtávon szeretnék Szegeden, a szegedi egyetemen létrehozni Magyarország második sporttudományi doktori iskoláját (a Semmelweis Egyetem mellett), illetve az universitasnak a honi felsőoktatási sportéletben betöltött szerepét tovább erősítve regionális sporttudásközponttá akarnak válni.

 

Galambos Gábor, az SZTE sportért felelős rektori megbízottja rámutatott, ez a projekt az integrált egyetem előnyeire épít, lehetőséget teremtve a képzésekben a karok közötti valódi együttműködésekre. Úgy fogalmazott, a szegedi universitas az utóbbi évek során számtalan alkalommal tett tanúbizonyságot arról, hogy nemcsak az oktatásban vagy a kutatásban jár élen, hanem példának okáért az élsportolók mentorálásában, a sportolói pályafutásuk utáni életre való felkészítésükben is szerepet vállal. Számos kiváló sportoló végzi itt tanulmányait: nem véletlen, hogy nemrégiben tíz SZTE-hallgató részesült a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjban, a különböző rangos sportversenyeken való szereplést tekintve pedig a hazai felsőoktatási intézmények pontversenyében a harmadik helyen jegyzik a Tisza-parti egyetemet.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.
 • február 28.
  17:55 - 19:30
  Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.