Bezár

Hírarchívum

Ajándék Szegedről: pörgős képeslap a városról

Ajándék Szegedről: pörgős képeslap a városról

2013. december 22.
4 perc

Időlapos videót készített ismét, technikai újításokat is alkalmazott a két szegedi képhorgász. Guba Gergő és Zsengellér Márton második – a tavalyinál is lendületesebb – mozgó képeslapja 2013. december 24-én 10 órától tekinthető meg az interneten, a honlapjukon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

TIMELAPSEEgy éve robbant a köztudatban, hogy Szegedről is készült „time lapse video”. A tavalyi karácsonyon a www.szegedtimelapse.hu honlapról induló új műfajú alkotást eddig 450 ezren pillantották meg a világhálón, 250 ezren végig is nézték – mutatja a statisztikát Guba Gergő. A szegedi egyetem egykori hallgatója arra is büszke, hogy a Zsengellér Mártonnal együtt készített „fotófolyam” 247 weblapon jelent meg – elsőként a Szegedi Tudományegyetem www.u-szeged.hu honlapján, majd a www.delmagyar.hu olvasói körében lett népszerű.

„A Szegedi Time Lapse népszerűsége bennünket is meglepett. Eddig 150 országban látták a Szegedről készült mozgó képeslapot” – mutatja a térképet Guba Gergő. Zsengellér Márton szerint egyszerűbb azt megmondani, hol nem látták a művüket: csak azoknak az országoknak a polgárai nem gyönyörködhettek Szeged szépségében, ahol korlátozott az internetezés lehetősége, így például Afrika nagy részén, dél-Amerikában pedig Guiana, Suriname, Francia Guiana területén, illetve Kubában. A legtöbben Magyarországon gyönyörködtek Szeged fénnyel átitatott képeiben, aztán a népszerűségi listájuk dobogósának számít az USA és Németország, illetve Anglia, Románia, Szerbia, Kanada lakói közül is sokan kíváncsiak voltak a Tisza-parti városra. A „sereghajtók”: Ausztria, Ausztrália, Franciaország – így lesz teljes a 10-es toplista.

„Rengetegen kerestek minket. Még egy amerikai rendezőtől is kaptunk véleményt” – meséli Gergő. Márton kitüntetőnek találja azt is, hogy egy médiainformatika szakos egyetemista lány szakdolgozat témának választotta a művüket. „Egy csomó infót összeszedtem neki, abban aztán elmerült” – teszi hozzá. Azt viszont nehezményezik a szegedi fiatalok, hogy az egyik hazai kereskedelmi tévécsatorna főműsor időben leadta a videójukat, pedig az engedélyt sem kaptak. „Tartottunk előadásokat is” – mondják szinte egyszerre. Például az SZTE közművelődési konferenciáján, illetve a Szeged Boost rendezvénysorozaton, illetve a Somogyi-könyvtárban.

„A magánéletben mit profitáltunk az első mozgó képeslapunkból?” – kérdeznek vissza. „Egy csomó pénz elköltöttünk a jobb technikára” – vágja rá Márton. „Vettem például egy jó drága motorsínt, meg Gergő és én is egy-egy újabb fényképezőgépet.”

timelapse01Hobbi lett a mozgó képeslap. Márton elárulja: „szinten bárhova utazom, csinálok ilyen felvételt . Köszönöm is a barátnőmnek, hogy elfogadja: a fényképezés, az ezzel járó szöszölés már hobbim lett”.

„Egész évben gondolkodtunk azon, hogy miként lehetne másfajta mozgó képeslapot készíteni. Az egész műfaj megújult. Mi meg igyekszünk ezt az újhullámot követni” – fogalmaz Gergő. A legújabb munkájukról nem árulnak el részleteket, csak annyit, hogy a helyszín kevesebb, a felvételek száma is, de hozzávetőlegesen 300 órás munka eredménye a körülbelül 3 perces, 7000-8000 képet használó 2013. évi Szegedi Time Lapse.

Csapatmunka az új szegedi képfolyam. A két fényképkészítő – a szabadúszóként videózó Guba Gergő és az egykor az SZTE programtervező és programozó szakon tanultakat az EPAM-nál hasznosító Zsengellér Márton – a fotóik utómunkálataihoz most is Molnár Bence, illetve új „csapattagként” Lénárt Gábor segítségét kérte. A weboldalt ismét Bracsok Norbert készítette. A hangért pedig ismét Kothencz Attila a felelős.

„Milyen visszhangra számítunk” – kérdeznek vissza. „A tavaly remélt pár tízezres nézettséggel szemben elértük 450 ezrest” – mondja Gergő. Marci úgy véli: „nem feltétlenül tetszik majd mindenkinek ez a film a felépítése és a zenei aláfestése miatt. De szerintem életkortól függetlenül nézhető a videónk. Viszont külföldön nagy tetszést válthat ki”. Miért? Mert a mozgó képeslap műfaj újításainak megfelel a szegedi fiatalok alkotása.

Tehát Szegedről 2013-ban az előző évinél is „mozgóbb képeslapot” készített Guba Gergő és Zsengellér Márton. Az új Szegedi Time Lapse a www.szegedtimelapse.hu címen 2013. december 24-én 10 órától tekinthető meg. A szegedi fiatalok bebizonyítják, hogy Szeged nem unalmas alföldi település, hanem egy pörgős diákváros, tele meglepetésekkel.

Ú. I.

Fotók: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek