SZTE Info

„Amit nem értettem tisztán a nyelvben, azt a színházi eszközök tolmácsolták...”

A szegedi egyetem tízéves Orosz Stúdiószínháza egy Alekszandr Mardany-darabot mutatott be 2013. december 5-én a Szent-Györgyi Albert Agóra kamaratermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

orosz studioszinhaz2003-ban egy egyetemi orosz esten vendégeskedett Borisz Gorbunov operaénekes, aki igazi rendezőként azonnal tanácsokkal látta el a szereplőket, mind dramaturgiailag, mind a színpadi viselkedés tekintetében. Ennek az estnek a sikerén felbuzdulva kérték meg a szervezők, hogy hozzon létre egy orosz nyelvű stúdiószínházat a szegedi hallgatók részére. Így alakult meg az universitas Orosz Stúdiószínháza.

Működése során a társulat színre vitt már klasszikusokat: Puskint, Osztrovszkijt, Csehovot, valamint 20. századi szerzőket, Vampilovot, Filátovot, Marsakot is. A műfajok tekintetében játszottak meséket: Az aranykakast, Hópelyhecskét, A macskaházat, valamint a Mese Fedotról, a nyilasról, a leleményes ifjúról című darabot. De nem csak mesékben, komédiákban is szórakoztatták már a közönséget, például Vampilov Mettranpázs darabjával vagy a Vidéki anekdoták színművével, és jó orosz színházhoz hűen Csehov Menyegzőjét is játszották már.

Az utóbbi években főleg kortárs szerzők darabjait mutatták be. 2012-ben Alekszandr Mardany Felvonásköz című darabját, az előző tanév februárjában Sztyepan Lobozerov Kis színjáték a természet lágy ölén című darabját vitték színre, májusban pedig Nyikoláj Koljáda A Chanel nőci című darabját. Ezúttal idén újra Alekszandr Mardany darabját dolgozták fel, melynek címe a Sor, avagy Egyismeretlenes egyenlet. A darabot 2004-ben mutatták be először.

Az Orosz Stúdiószínház idén jubilál, tízéves fennállását ünnepli a társulat mely a Mardany-darabot december 5-én a Szent-Györgyi Albert Agóra kamaratermében adta elő, teltházas közönséggel. Az előadás a ’90-es évek egy társadalmi metszetét adta, a darab egy orvosi váróterem betegeinek komédiáját írta le...

A jubileumi est nyitányaként Zimmermann Kornélia orosz-ének szakos hallgató két orosz Csajkovszkij-románcot adott elő, ezt követte a stúdiószínház helyzetkomédiája.

– A társulat színészgárdája folyamatosan cserélődik, hiszen a hallgatók állandóan mozgásban vannak: részképzésre utaznak, áthallgatnak az Erasmus-program keretében, és előbb-utóbb végeznek. Szerencsére azonban mindig van utánpótlás és Borisz Gorbunov is szívesen neveli az új színészpalántákat árulta el Erdei Ilona, az egyetem szláv intézetének docense, az est főszervezője.


A_sor_galeria
GALÉRIA


A jubileumi év eladásában a színészek között volt orosz anyanyelvű, félorosz családból érkező, határon túli magyar, gyógyszerészhallgató és matematikus is, sőt az újságírónő szerepében megismerhettük a szláv intézet új lektorát, Valentina Zacepinát is. A csapat fő erénye a sokszínűség, mely Borisz Gorbunov rendezői tehetségével válik tökéletes egésszé. Van, aki csak másfél éve tanul oroszul, és van, aki már mesterszakos hallgató a szegedi egyetemen, ez azonban eladásukból egyáltalán nem derült ki, mindenki tökéletes orosz kiejtéssel, mesteri színészi játékkal, beleéléssel játszott.

Rácz Sarolt, a Szegedi Tudományegyetem szlavisztika-orosz szakos hallgatója szintén a stúdiószínház tagja. Sarolt még csak másfél éve tanul oroszul, de máris lenyűgözően beszéli a nyelvet, és profi vállalkozót alakított az Orosz Stúdiószínház jubileumi évének Sor című helyzettragédiájában. A fiatal tehetség elmondta, már középiskolás korában is tagja volt színtársulatnak, annyi különbséggel, hogy ott magyarul adtak elő, nem oroszul. Bevallotta, hogy az elején félt egy picit a nyelvi nehézségektől, de amit nem értett tisztán a nyelvben, azt a színházi eszközök segítségével Borisz „tolmácsolta” neki.

A sok próba meghozta gyümölcsét, a jubileumi év darabja kiválóan sikerült, a közönség hangos kacajokkal és vastapssal dicsérte a fiatalok odaadását.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.