SZTE Info

„Amit nem értettem tisztán a nyelvben, azt a színházi eszközök tolmácsolták...”

A szegedi egyetem tízéves Orosz Stúdiószínháza egy Alekszandr Mardany-darabot mutatott be 2013. december 5-én a Szent-Györgyi Albert Agóra kamaratermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

orosz studioszinhaz2003-ban egy egyetemi orosz esten vendégeskedett Borisz Gorbunov operaénekes, aki igazi rendezőként azonnal tanácsokkal látta el a szereplőket, mind dramaturgiailag, mind a színpadi viselkedés tekintetében. Ennek az estnek a sikerén felbuzdulva kérték meg a szervezők, hogy hozzon létre egy orosz nyelvű stúdiószínházat a szegedi hallgatók részére. Így alakult meg az universitas Orosz Stúdiószínháza.

Működése során a társulat színre vitt már klasszikusokat: Puskint, Osztrovszkijt, Csehovot, valamint 20. századi szerzőket, Vampilovot, Filátovot, Marsakot is. A műfajok tekintetében játszottak meséket: Az aranykakast, Hópelyhecskét, A macskaházat, valamint a Mese Fedotról, a nyilasról, a leleményes ifjúról című darabot. De nem csak mesékben, komédiákban is szórakoztatták már a közönséget, például Vampilov Mettranpázs darabjával vagy a Vidéki anekdoták színművével, és jó orosz színházhoz hűen Csehov Menyegzőjét is játszották már.

Az utóbbi években főleg kortárs szerzők darabjait mutatták be. 2012-ben Alekszandr Mardany Felvonásköz című darabját, az előző tanév februárjában Sztyepan Lobozerov Kis színjáték a természet lágy ölén című darabját vitték színre, májusban pedig Nyikoláj Koljáda A Chanel nőci című darabját. Ezúttal idén újra Alekszandr Mardany darabját dolgozták fel, melynek címe a Sor, avagy Egyismeretlenes egyenlet. A darabot 2004-ben mutatták be először.

Az Orosz Stúdiószínház idén jubilál, tízéves fennállását ünnepli a társulat mely a Mardany-darabot december 5-én a Szent-Györgyi Albert Agóra kamaratermében adta elő, teltházas közönséggel. Az előadás a ’90-es évek egy társadalmi metszetét adta, a darab egy orvosi váróterem betegeinek komédiáját írta le...

A jubileumi est nyitányaként Zimmermann Kornélia orosz-ének szakos hallgató két orosz Csajkovszkij-románcot adott elő, ezt követte a stúdiószínház helyzetkomédiája.

– A társulat színészgárdája folyamatosan cserélődik, hiszen a hallgatók állandóan mozgásban vannak: részképzésre utaznak, áthallgatnak az Erasmus-program keretében, és előbb-utóbb végeznek. Szerencsére azonban mindig van utánpótlás és Borisz Gorbunov is szívesen neveli az új színészpalántákat árulta el Erdei Ilona, az egyetem szláv intézetének docense, az est főszervezője.


A_sor_galeria
GALÉRIA


A jubileumi év eladásában a színészek között volt orosz anyanyelvű, félorosz családból érkező, határon túli magyar, gyógyszerészhallgató és matematikus is, sőt az újságírónő szerepében megismerhettük a szláv intézet új lektorát, Valentina Zacepinát is. A csapat fő erénye a sokszínűség, mely Borisz Gorbunov rendezői tehetségével válik tökéletes egésszé. Van, aki csak másfél éve tanul oroszul, és van, aki már mesterszakos hallgató a szegedi egyetemen, ez azonban eladásukból egyáltalán nem derült ki, mindenki tökéletes orosz kiejtéssel, mesteri színészi játékkal, beleéléssel játszott.

Rácz Sarolt, a Szegedi Tudományegyetem szlavisztika-orosz szakos hallgatója szintén a stúdiószínház tagja. Sarolt még csak másfél éve tanul oroszul, de máris lenyűgözően beszéli a nyelvet, és profi vállalkozót alakított az Orosz Stúdiószínház jubileumi évének Sor című helyzettragédiájában. A fiatal tehetség elmondta, már középiskolás korában is tagja volt színtársulatnak, annyi különbséggel, hogy ott magyarul adtak elő, nem oroszul. Bevallotta, hogy az elején félt egy picit a nyelvi nehézségektől, de amit nem értett tisztán a nyelvben, azt a színházi eszközök segítségével Borisz „tolmácsolta” neki.

A sok próba meghozta gyümölcsét, a jubileumi év darabja kiválóan sikerült, a közönség hangos kacajokkal és vastapssal dicsérte a fiatalok odaadását.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.