SZTE Info

Beszámoltak az egészségügyi integráció idei évéről

Az SZTE Szenátusa után 2013. december 20-án Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése is elfogadta a beszámolót.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szegedi Tudományegyetem között 2007. október 1-jén hatályba lépett egészségügyi ellátási és vagyonkezelői szerződés alapján az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja minden esztendő végén összefoglaló anyagot készít a helyi közgyűlés számára az ellátott egészségügyi közszolgáltatásról, valamint bemutatja gazdálkodását. A szegedi egészségügyi integráció végrehajtásának elmúlt évéről szóló beszámoló – melyet korábban már tárgyalt, elfogadott az SZTE Szenátusa – a 2013. december 20-i közgyűlésen került a városatyák elé. Az ülésen Pál Attila professzor, a klinikai központ elnöke, illetve Tapasztó Sándor, a klinikai beruházás projektvezetője adott szóbeli tájékoztatást a városi képviselőknek a szegedi egészségügy helyzetéről, működéséről, fejlesztéseiről.

 

Pál Attila úgy összegzett: az elmúlt időszakban mindent egybevetve nem javult a klinikai központ anyagi helyzete, a működésben egyértelműen a racionalitást tartják szem előtt. – 728 millió forint pluszbevételhez jutott a klinikai központ, mivel 2 százalékkal nőtt a betegforgalma. A mindennapjainkat azonban a szabályzók változásai nehezítették. Új álláshelyet nem volt lehetőségünk létrehozni, csak a megüresedett helyekre vehettünk fel kollégákat. Új kórházi informatikai rendszert vezettünk be, ami folyamatosan fejlesztésre szorul. Örömteli, hogy egy sikeres TÁMOP-pályázat révén mobilteameket állítottunk fel, például a klinikai táplálás szervezésében. Sokat tettünk azért, hogy behajtsuk a külföldi betegek elmaradt ellátási költségeit, emellett működésünket folyamatosan monitorizáltuk. A központ évente mintegy 26 milliárd forintból gazdálkodik, és kiadásainkat 1 százalékkal sikerült csökkentenünk. A minimálbér emelése ugyanakkor 150 millió forint pluszkiadást okozott, illetve a tavalyi 1,2 milliárd forinttal szemben idén maradványtámogatásként is csak 800 millió forintot kaptunk – ismertette a professzor.

 

A klinikai fejlesztésről Tapasztó Sándor projektvezető szólt. Kiemelte, az egyetem tudatosan egyfajta magkórház-koncepcióban gondolkodik, egységesen kezel több különböző projektet: korszerű, integrált betegellátó tömb jöhet létre a 265 ágyas új klinika és a modern sürgősségi betegellátó osztály átadásával, valamint a régi 410 ágyas klinika felújításával. Ez utóbbira mintegy 2,7 milliárd forintot pályáztak, és a tervek szerint az egységes, integrált magkórház 2015. június 30-ára lehet teljesen kész, így a beruházások összvolumene meghaladhatja a 14,5 milliárd forintot. Az új sürgősségi betegellátó osztály és a 265 ágyas klinika viszont 2014-ben már fogadhatja a betegeket. A projektvezető elmondta, az új, modern klinikaépület számos elemében alkalmaz megújuló energiát, több mint 80 százalék az intenzív, öntözött zöld tető aránya, ami javítja a hőellátást. A gyógyítást a legkorszerűbb orvostechnikai eszközök biztosítják majd, ezek beszerzése folyamatosan történik, összesen körülbelül 4 milliárd forint értékben. A legszínvonalasabb technikával épül ki nyolc panelműtő az új épületben, a régi klinikán pedig hat műtőegységet újítanak fel.

 

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése végül 28 igennel, egyhangúlag fogadta el az universitas beszámolóját.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.