SZTE Info

Beszámoltak az egészségügyi integráció idei évéről

Az SZTE Szenátusa után 2013. december 20-án Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése is elfogadta a beszámolót.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szegedi Tudományegyetem között 2007. október 1-jén hatályba lépett egészségügyi ellátási és vagyonkezelői szerződés alapján az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja minden esztendő végén összefoglaló anyagot készít a helyi közgyűlés számára az ellátott egészségügyi közszolgáltatásról, valamint bemutatja gazdálkodását. A szegedi egészségügyi integráció végrehajtásának elmúlt évéről szóló beszámoló – melyet korábban már tárgyalt, elfogadott az SZTE Szenátusa – a 2013. december 20-i közgyűlésen került a városatyák elé. Az ülésen Pál Attila professzor, a klinikai központ elnöke, illetve Tapasztó Sándor, a klinikai beruházás projektvezetője adott szóbeli tájékoztatást a városi képviselőknek a szegedi egészségügy helyzetéről, működéséről, fejlesztéseiről.

 

Pál Attila úgy összegzett: az elmúlt időszakban mindent egybevetve nem javult a klinikai központ anyagi helyzete, a működésben egyértelműen a racionalitást tartják szem előtt. – 728 millió forint pluszbevételhez jutott a klinikai központ, mivel 2 százalékkal nőtt a betegforgalma. A mindennapjainkat azonban a szabályzók változásai nehezítették. Új álláshelyet nem volt lehetőségünk létrehozni, csak a megüresedett helyekre vehettünk fel kollégákat. Új kórházi informatikai rendszert vezettünk be, ami folyamatosan fejlesztésre szorul. Örömteli, hogy egy sikeres TÁMOP-pályázat révén mobilteameket állítottunk fel, például a klinikai táplálás szervezésében. Sokat tettünk azért, hogy behajtsuk a külföldi betegek elmaradt ellátási költségeit, emellett működésünket folyamatosan monitorizáltuk. A központ évente mintegy 26 milliárd forintból gazdálkodik, és kiadásainkat 1 százalékkal sikerült csökkentenünk. A minimálbér emelése ugyanakkor 150 millió forint pluszkiadást okozott, illetve a tavalyi 1,2 milliárd forinttal szemben idén maradványtámogatásként is csak 800 millió forintot kaptunk – ismertette a professzor.

 

A klinikai fejlesztésről Tapasztó Sándor projektvezető szólt. Kiemelte, az egyetem tudatosan egyfajta magkórház-koncepcióban gondolkodik, egységesen kezel több különböző projektet: korszerű, integrált betegellátó tömb jöhet létre a 265 ágyas új klinika és a modern sürgősségi betegellátó osztály átadásával, valamint a régi 410 ágyas klinika felújításával. Ez utóbbira mintegy 2,7 milliárd forintot pályáztak, és a tervek szerint az egységes, integrált magkórház 2015. június 30-ára lehet teljesen kész, így a beruházások összvolumene meghaladhatja a 14,5 milliárd forintot. Az új sürgősségi betegellátó osztály és a 265 ágyas klinika viszont 2014-ben már fogadhatja a betegeket. A projektvezető elmondta, az új, modern klinikaépület számos elemében alkalmaz megújuló energiát, több mint 80 százalék az intenzív, öntözött zöld tető aránya, ami javítja a hőellátást. A gyógyítást a legkorszerűbb orvostechnikai eszközök biztosítják majd, ezek beszerzése folyamatosan történik, összesen körülbelül 4 milliárd forint értékben. A legszínvonalasabb technikával épül ki nyolc panelműtő az új épületben, a régi klinikán pedig hat műtőegységet újítanak fel.

 

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése végül 28 igennel, egyhangúlag fogadta el az universitas beszámolóját.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.