SZTE Info

Beszámoltak az egészségügyi integráció idei évéről

Az SZTE Szenátusa után 2013. december 20-án Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése is elfogadta a beszámolót.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szegedi Tudományegyetem között 2007. október 1-jén hatályba lépett egészségügyi ellátási és vagyonkezelői szerződés alapján az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja minden esztendő végén összefoglaló anyagot készít a helyi közgyűlés számára az ellátott egészségügyi közszolgáltatásról, valamint bemutatja gazdálkodását. A szegedi egészségügyi integráció végrehajtásának elmúlt évéről szóló beszámoló – melyet korábban már tárgyalt, elfogadott az SZTE Szenátusa – a 2013. december 20-i közgyűlésen került a városatyák elé. Az ülésen Pál Attila professzor, a klinikai központ elnöke, illetve Tapasztó Sándor, a klinikai beruházás projektvezetője adott szóbeli tájékoztatást a városi képviselőknek a szegedi egészségügy helyzetéről, működéséről, fejlesztéseiről.

 

Pál Attila úgy összegzett: az elmúlt időszakban mindent egybevetve nem javult a klinikai központ anyagi helyzete, a működésben egyértelműen a racionalitást tartják szem előtt. – 728 millió forint pluszbevételhez jutott a klinikai központ, mivel 2 százalékkal nőtt a betegforgalma. A mindennapjainkat azonban a szabályzók változásai nehezítették. Új álláshelyet nem volt lehetőségünk létrehozni, csak a megüresedett helyekre vehettünk fel kollégákat. Új kórházi informatikai rendszert vezettünk be, ami folyamatosan fejlesztésre szorul. Örömteli, hogy egy sikeres TÁMOP-pályázat révén mobilteameket állítottunk fel, például a klinikai táplálás szervezésében. Sokat tettünk azért, hogy behajtsuk a külföldi betegek elmaradt ellátási költségeit, emellett működésünket folyamatosan monitorizáltuk. A központ évente mintegy 26 milliárd forintból gazdálkodik, és kiadásainkat 1 százalékkal sikerült csökkentenünk. A minimálbér emelése ugyanakkor 150 millió forint pluszkiadást okozott, illetve a tavalyi 1,2 milliárd forinttal szemben idén maradványtámogatásként is csak 800 millió forintot kaptunk – ismertette a professzor.

 

A klinikai fejlesztésről Tapasztó Sándor projektvezető szólt. Kiemelte, az egyetem tudatosan egyfajta magkórház-koncepcióban gondolkodik, egységesen kezel több különböző projektet: korszerű, integrált betegellátó tömb jöhet létre a 265 ágyas új klinika és a modern sürgősségi betegellátó osztály átadásával, valamint a régi 410 ágyas klinika felújításával. Ez utóbbira mintegy 2,7 milliárd forintot pályáztak, és a tervek szerint az egységes, integrált magkórház 2015. június 30-ára lehet teljesen kész, így a beruházások összvolumene meghaladhatja a 14,5 milliárd forintot. Az új sürgősségi betegellátó osztály és a 265 ágyas klinika viszont 2014-ben már fogadhatja a betegeket. A projektvezető elmondta, az új, modern klinikaépület számos elemében alkalmaz megújuló energiát, több mint 80 százalék az intenzív, öntözött zöld tető aránya, ami javítja a hőellátást. A gyógyítást a legkorszerűbb orvostechnikai eszközök biztosítják majd, ezek beszerzése folyamatosan történik, összesen körülbelül 4 milliárd forint értékben. A legszínvonalasabb technikával épül ki nyolc panelműtő az új épületben, a régi klinikán pedig hat műtőegységet újítanak fel.

 

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése végül 28 igennel, egyhangúlag fogadta el az universitas beszámolóját.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.