SZTE Info

December 6.: középpontban a természettudományok és az informatika

Szegeden nemcsak a Mikulás, hanem a természettudományok és az informatika is a figyelem középpontjában less 2013. December 6-án (pénteken): az SZTE TTIK a TIK-ben felvételi nyílt napot, az Agórában kutatóiskolai napot rendez.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara 2013. december 6-án, pénteken tartja a felvételi előtt álló középiskolások számára szervezett, bemutatókkal és intézetlátogatási lehetőségekkel összekötött nyílt napját. A délelőtt 9 órakor, az SZTE Tanulmányi és Információs Központjában kezdődő eseményről Szalai Tamás, az SZTE TTIK közkapcsolati titkára szolgált részletes információkkal a www.u-szeged.hu számára is.

“A program 9-11 óráig tartó részében az érdeklődő diákok képzési területenként felállított tájékoztató standoknál kaphatnak válaszokat az egyes szakokkal kapcsolatos kérdéseikre. A standokhoz beosztott kollégáink és hallgatóink nemcsak a képzésekről, hanem a karunkon szerezhető természettudományos, informatikai és műszaki diplomákkal való elhelyezkedési lehetőségekről is részletes tájékoztatást adnak majd. A résztvevők 11 órától általános tájékoztató előadásokat hallgathatnak meg a TIK Kongresszusi Termében, majd 12.30-tól az egyes tanszékcsoportok épületeiben várják kollégáink az érdeklődőket szakos tájékoztató előadásokra és laborlátogatásokra. Az SZTE TTIK Kari Nyílt Napra a diákok mellett sok szeretettel várjuk az érdeklődő szülőket is."

 

Az SZTE TTIK szintén december 6-án, a felvételi nyílt nappal párhuzamosan látja vendégül a Kar Kutatóiskola Programjára sikeresen pályázó iskolák képviselőit. A Szent-Györgyi Albert Agórában 9.30-kor kezdődő ünnepség elején az idén a házigazda szerepét betöltő Fizikus Tanszékcsoport munkatársai avatják be a hallgatóságot izgalmas szegedi kutatásokba - az egy órás összeállításban a lézerfizikai alkalmazások sokszínűsége mellett kísérletes agykutatásról és csillagászati kutatásokról is szó esik majd. A 2013-as pályázat eredményhirdetését követően ünnepélyes állófogadásra, délután pedig a tavalyi győztes csapatok kutatási programjainak bemutatására kerül sor.

 

"Ahogyan december 6-i programjainkkal is szeretnénk illusztrálni, az SZTE TTIK számos lehetőséggel szeretné segíteni, hogy a középiskolásokban kialakuljon, illetve megerősödjön a természettudományos, informatikai és műszaki területek iránti fogékonyság. Kutatóiskolai programunk keretében szakmai és anyagi támogatást nyújtunk a diákok számára színvonalas kutatási projektekben való részvételt biztosító középiskolák számára, nyílt napunkon és egyéb tájékoztató programjainkon pedig az említett területeken szerezhető végzettségekben rejlő lehetőségeket, az így kínálkozó életpályákat mutatjuk be a fiatalok motiválására" - összegzett Szalai Tamás.

 

Az SZTE TTIK 2013. december 6-i programjaival kapcsolatos, részletes információk a TTIK honlapján és az SZTE TTIK Facebook-oldalán érhetőek el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."