SZTE Info

December 6.: középpontban a természettudományok és az informatika

Szegeden nemcsak a Mikulás, hanem a természettudományok és az informatika is a figyelem középpontjában less 2013. December 6-án (pénteken): az SZTE TTIK a TIK-ben felvételi nyílt napot, az Agórában kutatóiskolai napot rendez.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara 2013. december 6-án, pénteken tartja a felvételi előtt álló középiskolások számára szervezett, bemutatókkal és intézetlátogatási lehetőségekkel összekötött nyílt napját. A délelőtt 9 órakor, az SZTE Tanulmányi és Információs Központjában kezdődő eseményről Szalai Tamás, az SZTE TTIK közkapcsolati titkára szolgált részletes információkkal a www.u-szeged.hu számára is.

“A program 9-11 óráig tartó részében az érdeklődő diákok képzési területenként felállított tájékoztató standoknál kaphatnak válaszokat az egyes szakokkal kapcsolatos kérdéseikre. A standokhoz beosztott kollégáink és hallgatóink nemcsak a képzésekről, hanem a karunkon szerezhető természettudományos, informatikai és műszaki diplomákkal való elhelyezkedési lehetőségekről is részletes tájékoztatást adnak majd. A résztvevők 11 órától általános tájékoztató előadásokat hallgathatnak meg a TIK Kongresszusi Termében, majd 12.30-tól az egyes tanszékcsoportok épületeiben várják kollégáink az érdeklődőket szakos tájékoztató előadásokra és laborlátogatásokra. Az SZTE TTIK Kari Nyílt Napra a diákok mellett sok szeretettel várjuk az érdeklődő szülőket is."

 

Az SZTE TTIK szintén december 6-án, a felvételi nyílt nappal párhuzamosan látja vendégül a Kar Kutatóiskola Programjára sikeresen pályázó iskolák képviselőit. A Szent-Györgyi Albert Agórában 9.30-kor kezdődő ünnepség elején az idén a házigazda szerepét betöltő Fizikus Tanszékcsoport munkatársai avatják be a hallgatóságot izgalmas szegedi kutatásokba - az egy órás összeállításban a lézerfizikai alkalmazások sokszínűsége mellett kísérletes agykutatásról és csillagászati kutatásokról is szó esik majd. A 2013-as pályázat eredményhirdetését követően ünnepélyes állófogadásra, délután pedig a tavalyi győztes csapatok kutatási programjainak bemutatására kerül sor.

 

"Ahogyan december 6-i programjainkkal is szeretnénk illusztrálni, az SZTE TTIK számos lehetőséggel szeretné segíteni, hogy a középiskolásokban kialakuljon, illetve megerősödjön a természettudományos, informatikai és műszaki területek iránti fogékonyság. Kutatóiskolai programunk keretében szakmai és anyagi támogatást nyújtunk a diákok számára színvonalas kutatási projektekben való részvételt biztosító középiskolák számára, nyílt napunkon és egyéb tájékoztató programjainkon pedig az említett területeken szerezhető végzettségekben rejlő lehetőségeket, az így kínálkozó életpályákat mutatjuk be a fiatalok motiválására" - összegzett Szalai Tamás.

 

Az SZTE TTIK 2013. december 6-i programjaival kapcsolatos, részletes információk a TTIK honlapján és az SZTE TTIK Facebook-oldalán érhetőek el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.