SZTE Info

Elmélyíti együttműködését az SZTE és a Belgrádi Egyetem

Szegeden tárgyalt 2013. december 11-én a Belgrádi Egyetem nemzetközi rektorhelyettese. Hamarosan együttműködési szerződést írhat alá a két felsőoktatási intézmény.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

pal jozsef branka janda markovic dalibor saldaticDalibor Soldatic, a Belgrádi Egyetem nemzetközi rektorhelyettese Branka Janda-Markovic, a szerbiai universitas Nemzetközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője társaságában érkezett a Szegedi Tudományegyetemre. Csaknem másfél órán keresztül tárgyaltak Pál Józseffel, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesével, valamint Balogné Molnár Gabriellával, a Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetőjével. A megbeszélést követően a két rektorhelyettes nyilatkozott a részletekről a www.u-szeged.hu-nak.

 

– Azzal a céllal érkeztünk, hogy megbeszélést kezdeményezzünk a Szegedi Tudományegyetemmel, s újjáépítsük a korábbi gyümölcsöző kooperációt. Reményeink szerint ez a mai találkozó, illetve az ebből kibontakozó további közös gondolkodás jelentős mértékben előremozdítja a két egyetem együttműködését. Ráadásul azon túlmenően, hogy megtartjuk a korábban is meglévő jó kapcsolatot, a jövőben új területeket is bevonhatunk a közös munkába. Megállapodtunk, hogy a közeljövőben Belgrádban találkozik a két rektor is, akik együttműködési szerződést írnak alá. Ennek részleteit az illetékes szakmai testületek, hivatalok dolgozzák ki az egyes tudományterületekre vagy csereprogramokra vonatkozóan. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy magyar fiatalok tanulhassanak Belgrádban, szerb hallgatók érkezzenek Szegedre, illetve tovább erősítsük a szerb nyelv és kultúra oktatását az SZTE-n – mondta el Dalibor Soldatic.

 

belgradi nagykovetPál József történelmi alkalomnak nevezte a 2013. december 11-i találkozót, lévén, hogy a korábbi Jugoszlávia felbomlása óta még nem tekintették át ilyen mélységében és részletességgel az SZTE és a Belgrádi Egyetem kapcsolatait, mint ezen a napon. Máris több pontot kristályosodott ki az együttműködés lehetősége. – Rendkívül fontosnak tartjuk ebből a szempontból a mobilitást, az Erasmus+ programot, melynek már Szerbia is részese, valamint a CEEPUS-kapcsolataink elmélyítését, az uniós források minél intenzívebb kihasználását. Javaslatomra külön hangsúlyt fektetünk emellett a frankofóniára, hiszen az SZTE-n rendkívül erős a francia vonatkozású oktatás, a Balkánon, így Szerbiában pedig igen jelentős a francia orientáció, így ezt a felvetést örömmel fogadták tárgyalópartnereink. Arról is eszmét cseréltünk, hogy komoly esélyek rejlenek a mester- és PhD-szintű együttműködésben, akár a joint degree (közös diploma kibocsátásának) lehetősége is felmerült – tudtuk meg a szegedi rektorhelyettestől. Érdekességként derült ki egyébiránt, hogy a két professzornak egy bizonyos ponton közös a múltja: Pál József korábban a Római Magyar Akadémiát igazgatta, míg a Dalibor Soldatic Jugoszlávia nagykövetségén dolgozott egykoron az olasz fővárosban.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.