SZTE Info

Elmélyíti együttműködését az SZTE és a Belgrádi Egyetem

Szegeden tárgyalt 2013. december 11-én a Belgrádi Egyetem nemzetközi rektorhelyettese. Hamarosan együttműködési szerződést írhat alá a két felsőoktatási intézmény.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

pal jozsef branka janda markovic dalibor saldaticDalibor Soldatic, a Belgrádi Egyetem nemzetközi rektorhelyettese Branka Janda-Markovic, a szerbiai universitas Nemzetközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője társaságában érkezett a Szegedi Tudományegyetemre. Csaknem másfél órán keresztül tárgyaltak Pál Józseffel, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesével, valamint Balogné Molnár Gabriellával, a Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetőjével. A megbeszélést követően a két rektorhelyettes nyilatkozott a részletekről a www.u-szeged.hu-nak.

 

– Azzal a céllal érkeztünk, hogy megbeszélést kezdeményezzünk a Szegedi Tudományegyetemmel, s újjáépítsük a korábbi gyümölcsöző kooperációt. Reményeink szerint ez a mai találkozó, illetve az ebből kibontakozó további közös gondolkodás jelentős mértékben előremozdítja a két egyetem együttműködését. Ráadásul azon túlmenően, hogy megtartjuk a korábban is meglévő jó kapcsolatot, a jövőben új területeket is bevonhatunk a közös munkába. Megállapodtunk, hogy a közeljövőben Belgrádban találkozik a két rektor is, akik együttműködési szerződést írnak alá. Ennek részleteit az illetékes szakmai testületek, hivatalok dolgozzák ki az egyes tudományterületekre vagy csereprogramokra vonatkozóan. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy magyar fiatalok tanulhassanak Belgrádban, szerb hallgatók érkezzenek Szegedre, illetve tovább erősítsük a szerb nyelv és kultúra oktatását az SZTE-n – mondta el Dalibor Soldatic.

 

belgradi nagykovetPál József történelmi alkalomnak nevezte a 2013. december 11-i találkozót, lévén, hogy a korábbi Jugoszlávia felbomlása óta még nem tekintették át ilyen mélységében és részletességgel az SZTE és a Belgrádi Egyetem kapcsolatait, mint ezen a napon. Máris több pontot kristályosodott ki az együttműködés lehetősége. – Rendkívül fontosnak tartjuk ebből a szempontból a mobilitást, az Erasmus+ programot, melynek már Szerbia is részese, valamint a CEEPUS-kapcsolataink elmélyítését, az uniós források minél intenzívebb kihasználását. Javaslatomra külön hangsúlyt fektetünk emellett a frankofóniára, hiszen az SZTE-n rendkívül erős a francia vonatkozású oktatás, a Balkánon, így Szerbiában pedig igen jelentős a francia orientáció, így ezt a felvetést örömmel fogadták tárgyalópartnereink. Arról is eszmét cseréltünk, hogy komoly esélyek rejlenek a mester- és PhD-szintű együttműködésben, akár a joint degree (közös diploma kibocsátásának) lehetősége is felmerült – tudtuk meg a szegedi rektorhelyettestől. Érdekességként derült ki egyébiránt, hogy a két professzornak egy bizonyos ponton közös a múltja: Pál József korábban a Római Magyar Akadémiát igazgatta, míg a Dalibor Soldatic Jugoszlávia nagykövetségén dolgozott egykoron az olasz fővárosban.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."