SZTE Info

Elmélyíti együttműködését az SZTE és a Belgrádi Egyetem

Szegeden tárgyalt 2013. december 11-én a Belgrádi Egyetem nemzetközi rektorhelyettese. Hamarosan együttműködési szerződést írhat alá a két felsőoktatási intézmény.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

pal jozsef branka janda markovic dalibor saldaticDalibor Soldatic, a Belgrádi Egyetem nemzetközi rektorhelyettese Branka Janda-Markovic, a szerbiai universitas Nemzetközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője társaságában érkezett a Szegedi Tudományegyetemre. Csaknem másfél órán keresztül tárgyaltak Pál Józseffel, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesével, valamint Balogné Molnár Gabriellával, a Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetőjével. A megbeszélést követően a két rektorhelyettes nyilatkozott a részletekről a www.u-szeged.hu-nak.

 

– Azzal a céllal érkeztünk, hogy megbeszélést kezdeményezzünk a Szegedi Tudományegyetemmel, s újjáépítsük a korábbi gyümölcsöző kooperációt. Reményeink szerint ez a mai találkozó, illetve az ebből kibontakozó további közös gondolkodás jelentős mértékben előremozdítja a két egyetem együttműködését. Ráadásul azon túlmenően, hogy megtartjuk a korábban is meglévő jó kapcsolatot, a jövőben új területeket is bevonhatunk a közös munkába. Megállapodtunk, hogy a közeljövőben Belgrádban találkozik a két rektor is, akik együttműködési szerződést írnak alá. Ennek részleteit az illetékes szakmai testületek, hivatalok dolgozzák ki az egyes tudományterületekre vagy csereprogramokra vonatkozóan. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy magyar fiatalok tanulhassanak Belgrádban, szerb hallgatók érkezzenek Szegedre, illetve tovább erősítsük a szerb nyelv és kultúra oktatását az SZTE-n – mondta el Dalibor Soldatic.

 

belgradi nagykovetPál József történelmi alkalomnak nevezte a 2013. december 11-i találkozót, lévén, hogy a korábbi Jugoszlávia felbomlása óta még nem tekintették át ilyen mélységében és részletességgel az SZTE és a Belgrádi Egyetem kapcsolatait, mint ezen a napon. Máris több pontot kristályosodott ki az együttműködés lehetősége. – Rendkívül fontosnak tartjuk ebből a szempontból a mobilitást, az Erasmus+ programot, melynek már Szerbia is részese, valamint a CEEPUS-kapcsolataink elmélyítését, az uniós források minél intenzívebb kihasználását. Javaslatomra külön hangsúlyt fektetünk emellett a frankofóniára, hiszen az SZTE-n rendkívül erős a francia vonatkozású oktatás, a Balkánon, így Szerbiában pedig igen jelentős a francia orientáció, így ezt a felvetést örömmel fogadták tárgyalópartnereink. Arról is eszmét cseréltünk, hogy komoly esélyek rejlenek a mester- és PhD-szintű együttműködésben, akár a joint degree (közös diploma kibocsátásának) lehetősége is felmerült – tudtuk meg a szegedi rektorhelyettestől. Érdekességként derült ki egyébiránt, hogy a két professzornak egy bizonyos ponton közös a múltja: Pál József korábban a Római Magyar Akadémiát igazgatta, míg a Dalibor Soldatic Jugoszlávia nagykövetségén dolgozott egykoron az olasz fővárosban.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.