SZTE Info

Az Európai Unió volt a témája Farkas Beáta habilitálásának

Öttagú bizottság előtt habilitált Farkas Beát, az SZTE GTK Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézete intézetvezető egyetemi docense, a közgazdaság-tudomány kandidátusa címmel rendelkező oktató december 5-én a SZAB-székházban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tantárgyi előadását – amely a másfél órás, összehasonlító gazdaságtan kurzuson elhangzó prezentáció rövidebb változata volt – A piacgazdaság európai változatai címmel hallgathatta meg a közönség, majd ezt követte a habilitáció tudományos előadása A 2008-as világgazdasági válság hatása az Európai Unió kohéziós tagállamaira címmel. A két – magyar és angol nyelven tartott – habilitációs előadást követően a szakbizottság tanácskozásra vonult vissza.

A Szegedi Tudományegyetemen 2012 óta feltétele a docensi kinevezésnek a habilitáció. Az eljárás lényege, hogy a habilitáló kolléga az oktatásban való felkészültségét bizonyítja a habilitációs bizottság előtt. Az egyetemi habilitációs bizottságnak szakbizottságai vannak, melyek javaslatot tesznek a cím odaítélésére. A szakbizottságok munkáját külső szakértők is segítik.

A tantárgyi habilitáció során a bíráló bizottság a maximális 15 pontot adta Farkas Beátának, a tudományos habilitációra pedig 14-et.

A tantárgyi habilitáció értékelésével kapcsolatosan elhangzott, hogy Farkas Beáta összefogott, a választott témakört alaposan és összefogottan ismertette, közérthető, logikus rendszerbe foglalta mondanivalóját. Előadása magyar és angol nyelven is megfelelő volt. Ami a tudományos habilitációt illeti, Farkas Beáta az általa vezetett alprogram részeredményeire építette előadását, ezeket publikálta is egy tanulmánykötetben, amelyet ő maga is szerkesztett.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 23.
  10:00 - 12:30
  Prof. Dr. Borbás Anikó (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) Gyökös tioladdíciók telítetlen szénhidrátokon címmel és Prof. Dr. Herczegh Pál (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) előadása A teikoplanin származékoktól a triciklánókig: a közelmúlt terméséből címmel a SZAB Gyógyszerésztudományi Szakbizottság Gyógyszerkémiai és Gyógyszeranalitikai Munkabizottság, valamint az SZTE Gyógyszerkémiai Intézet programja.
 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/