Bezár

Hírarchívum

Évértékelő rektori interjú az egyetemi Hírportálon

Évértékelő rektori interjú az egyetemi Hírportálon

2013. december 18.
3 perc

A tempót tartva úsztunk 2013-ban – 2014-ben a víz fölé emelhetjük majd a fejünket – jellemezte a múlt évet, fogalmazta meg reményét az újesztendőre Szabó Gábor. A Szegedi Tudományegyetem rektora interjút adott az SZTE Televíziónak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

kamera1A „zöld egyetem” rangtól kezdve az SZTE gazdálkodási helyzetéig számos közérdekű témáról beszélt évértékelő interjújában Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Az SZTEtv számára adott interjú az egyetem honlapján, a Hírportálon elérhető: http://www.u-szeged.hu/sztetelevizio/sztetelevizio-2013-131217/sztetv-everetekelo?objectParentFolderId=23052 A Szabó Gáborral készült beszélgetés megtekinthető a TiszapART Televízióban 2013. december 19-én körülbelül 19 óra 30 perckor. Az interjút e csatornán megismétlik: 2013. december 19-én 22 óra 30 perckor; december 20-án 11:30, 20:30, 23:30 órakor; december 21-én 11:30 órakor; december 23-án 20:30, 23:30 órakor; december 24-én 11 óra 30 perckor.

 

A zöldirodától kezdve a megújuló energia használatáig sokat tesz a szegedi egyetem a környezetvédelemért. A termálvizes fűtési rendszer-fejlesztéssel várhatóan az eddigieknél is előkelőbb helyen szerepel majd a zöld egyetemi rangsorában az SZTE – véli a rektor.

 

Az SZTE Televíziónak adott interjúban – többek között – az egyetemek teljesítményét mérő különböző rangsorokról is véleményt mondott a szegedi rektor. Szerinte ezeket helyükön kell kezelni, de azt is látni kell, hogy egyre jelentősebb a szerepük a nemzetközi felsőoktatási térben. Így aztán például a szegedi egészségügyi képzés színvonalasságát igazoló helyezésnek is szerepe van abban, hogy népszerű az angol és német nyelvű szegedi orvosképzés. E tapasztalatok pedig hozzájárultak ahhoz, hogy az SZTE stratégiai célnak tekinti az idegen nyelven elérhető képzési kínálatának a bővítését, a külföldi hallhatók számának a növelését – hangsúlyozta a rektor. Az immár egyéves születésnapját ünneplő SZTE Konfuciusz Intézet munkájának értékelése mellett az oktatói és hallgatói mobilitás jelentőségére is kitért interjújában Szabó Gábor.

 

Előre kell lépni, mert „a helyben maradás lemaradást jelent a felsőoktatási világversenyben” – így a szegedi rektor. Szerinte a kutatóegyetemi rang előremutat. A mögénk kerülő 2013 a gazdasági túlélésért folytatott harc időszaka volt – mondta.

 

Szabó Gábor továbbtanulásra biztatja a fiatalokat. Hangsúlyozta: az SZTE nagy és magas színvonalú egyetem, ahol magas színvonalú oktató és kutatómunka folyik, így az itt tanuló rangos egyetemi közösség tagjává válik. Az OECD-országokat jellemző adatsorokra hivatkozva érvelt a továbbtanulás, a diploma értéke mellett.

 

A szegedi egyetem alaptevékenységeit, továbbá a betegellátást annak ellenére magas színvonalon látta el 2013-ban, hogy nehéz gazdasági évet zár. Ez köszönhető a gazdálkodási egységek vezetőinek, az itt dolgozóknak. A tempót tartva „úsztunk 2013-ban – 2014-ben remélhetően a víz fölött lehet a fejünk” – összegzett a SZTEtv-nek adott interjúban a rektor.

 

Az SZTE Médiacentrumhoz tartozó SZTE Televízió Juhász Gyula Pedagógusképző Kari stúdiója által készített beszélgetés elérhető az SZTE honlapjának Hírportálján, de a TiszapART TV műsorán is.

SZTEinfo

Fotó: Herner Donát


rektori
Az interjún készült képek itt megtekinthetők


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek