SZTE Info

Hagyományteremtő minikonferencia a biológusoknál

Első alkalommal, hagyományteremtő céllal rendezték meg meg az SZTE TTIK biológiai kutatóműhelyeinek tevékenységét bemutató konferenciát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2013. december 13-i egész napos szakmai tanácskozáson a szegedi biológusok legújabb eredményeikről számoltak be. A rendezvény megvalósításával – amely ebben az évben a Biomedica Minikonferencia nevet viseli – egy régi ötlet vált most valóra. A konferencián elsősorban fiatal kutatók, doktoranduszok, doktorjelöltek és posztdoktorok számára kínálták fel a lehetőséget, hogy kutatási eredményeiket bemutassák.

 

Vágvölgyi Csaba tanszékvezető egyetemi tanár a konferencia megnyitójában azt emelte ki, hogy nagyon furcsa volt az a helyzet, ami az utóbbi évtizedben tapasztalható volt. – Elmegyünk külföldi vagy éppen hazai konferenciákra, és szinte csak ott van idő és mód arra, hogy egy másik tanszéken dolgozó szegedi kollégával szakmai dolgokról beszélgethessünk, holott itt vagyunk egymástól néhány méterre. Sokszor többet tudunk például egy debreceni kolléga munkájáról, mint egy szomszéd tanszék tevékenységéről.

 

A professzor azt is hozzátette: nem hiszi, hogy ez csak a Szegedi Tudományegyetemre jellemző. Éppen ezért az első minikonferencia egyik célja egymás munkáinak jobb megismerése volt. Példaként említette, hogy a Szegei Biológiai Kutatóközpont is minden évben megrendezi az SZBK-napokat, amelyen minden intézet felvonultatja az eredményeit, és beszámol arról, hogy mivel foglakozik. – Ezzel a konferenciával mi is valami hasonlót szerettünk volna, hiszen fontos ismernünk, hogy milyen kutatások folynak az egyetemünkön. Az is lényeges, hogy a fiatal kollégáinknak ezáltal egy újabb lehetőséget teremtünk arra, hogy az előadások tartásában rutint szerezzenek, így később akár nemzetközi közönség előtt is jobban megállják a helyüket. Végül érdemes megemlíteni, hogy TTIK biológiai tanszékein nagyon sok olyan hallgató, doktorandusz és posztdoktor van, akik a Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasai, így nekik fontos volt lehetőséget teremtenünk eredményeik bemutatására.

 

A professzor rendkívül büszke arra is, hogy több kiváló meghívott előadó is szerepelt a konferencián – Szakács Gergely, Majoros László és Mócsai Attila – nemzetközileg is ismert és elismert képviselői a magyar tudománynak. A Szegeden biológusként diplomázott Dul Csaba pedig a rendezvényt támogató Biomedica Hungária Kft. képviseletében vett részt a konferencián. Vágvölgyi Csaba hangsúlyozta: nagyon jó érzés volt látni, hogy konferencián részt vevő hallgatók, doktoranduszok milyen érdeklődéssel és figyelemmel kísérték ezen kiváló kutatók beszámolóit, akik a közönség soraiban helyet foglaló fiatalok számára egyfajta motivációt jelenthetnek, példaképek lehetnek.

 

A minikonferenciának a szervezők szándéka szerint egy év múlva lesz folytatása, és ehhez megvan a támogatás a tanszékcsoport részéről is. Ez a minikonferencia – amelyet hagyományteremtő céllal rendeztek meg – nagyon fontos rendezvénye lehet a biológus közösségnek.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja