SZTE Info

Hagyományteremtő minikonferencia a biológusoknál

Első alkalommal, hagyományteremtő céllal rendezték meg meg az SZTE TTIK biológiai kutatóműhelyeinek tevékenységét bemutató konferenciát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2013. december 13-i egész napos szakmai tanácskozáson a szegedi biológusok legújabb eredményeikről számoltak be. A rendezvény megvalósításával – amely ebben az évben a Biomedica Minikonferencia nevet viseli – egy régi ötlet vált most valóra. A konferencián elsősorban fiatal kutatók, doktoranduszok, doktorjelöltek és posztdoktorok számára kínálták fel a lehetőséget, hogy kutatási eredményeiket bemutassák.

 

Vágvölgyi Csaba tanszékvezető egyetemi tanár a konferencia megnyitójában azt emelte ki, hogy nagyon furcsa volt az a helyzet, ami az utóbbi évtizedben tapasztalható volt. – Elmegyünk külföldi vagy éppen hazai konferenciákra, és szinte csak ott van idő és mód arra, hogy egy másik tanszéken dolgozó szegedi kollégával szakmai dolgokról beszélgethessünk, holott itt vagyunk egymástól néhány méterre. Sokszor többet tudunk például egy debreceni kolléga munkájáról, mint egy szomszéd tanszék tevékenységéről.

 

A professzor azt is hozzátette: nem hiszi, hogy ez csak a Szegedi Tudományegyetemre jellemző. Éppen ezért az első minikonferencia egyik célja egymás munkáinak jobb megismerése volt. Példaként említette, hogy a Szegei Biológiai Kutatóközpont is minden évben megrendezi az SZBK-napokat, amelyen minden intézet felvonultatja az eredményeit, és beszámol arról, hogy mivel foglakozik. – Ezzel a konferenciával mi is valami hasonlót szerettünk volna, hiszen fontos ismernünk, hogy milyen kutatások folynak az egyetemünkön. Az is lényeges, hogy a fiatal kollégáinknak ezáltal egy újabb lehetőséget teremtünk arra, hogy az előadások tartásában rutint szerezzenek, így később akár nemzetközi közönség előtt is jobban megállják a helyüket. Végül érdemes megemlíteni, hogy TTIK biológiai tanszékein nagyon sok olyan hallgató, doktorandusz és posztdoktor van, akik a Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasai, így nekik fontos volt lehetőséget teremtenünk eredményeik bemutatására.

 

A professzor rendkívül büszke arra is, hogy több kiváló meghívott előadó is szerepelt a konferencián – Szakács Gergely, Majoros László és Mócsai Attila – nemzetközileg is ismert és elismert képviselői a magyar tudománynak. A Szegeden biológusként diplomázott Dul Csaba pedig a rendezvényt támogató Biomedica Hungária Kft. képviseletében vett részt a konferencián. Vágvölgyi Csaba hangsúlyozta: nagyon jó érzés volt látni, hogy konferencián részt vevő hallgatók, doktoranduszok milyen érdeklődéssel és figyelemmel kísérték ezen kiváló kutatók beszámolóit, akik a közönség soraiban helyet foglaló fiatalok számára egyfajta motivációt jelenthetnek, példaképek lehetnek.

 

A minikonferenciának a szervezők szándéka szerint egy év múlva lesz folytatása, és ehhez megvan a támogatás a tanszékcsoport részéről is. Ez a minikonferencia – amelyet hagyományteremtő céllal rendeztek meg – nagyon fontos rendezvénye lehet a biológus közösségnek.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.