SZTE Info

Hagyományteremtő minikonferencia a biológusoknál

Első alkalommal, hagyományteremtő céllal rendezték meg meg az SZTE TTIK biológiai kutatóműhelyeinek tevékenységét bemutató konferenciát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2013. december 13-i egész napos szakmai tanácskozáson a szegedi biológusok legújabb eredményeikről számoltak be. A rendezvény megvalósításával – amely ebben az évben a Biomedica Minikonferencia nevet viseli – egy régi ötlet vált most valóra. A konferencián elsősorban fiatal kutatók, doktoranduszok, doktorjelöltek és posztdoktorok számára kínálták fel a lehetőséget, hogy kutatási eredményeiket bemutassák.

 

Vágvölgyi Csaba tanszékvezető egyetemi tanár a konferencia megnyitójában azt emelte ki, hogy nagyon furcsa volt az a helyzet, ami az utóbbi évtizedben tapasztalható volt. – Elmegyünk külföldi vagy éppen hazai konferenciákra, és szinte csak ott van idő és mód arra, hogy egy másik tanszéken dolgozó szegedi kollégával szakmai dolgokról beszélgethessünk, holott itt vagyunk egymástól néhány méterre. Sokszor többet tudunk például egy debreceni kolléga munkájáról, mint egy szomszéd tanszék tevékenységéről.

 

A professzor azt is hozzátette: nem hiszi, hogy ez csak a Szegedi Tudományegyetemre jellemző. Éppen ezért az első minikonferencia egyik célja egymás munkáinak jobb megismerése volt. Példaként említette, hogy a Szegei Biológiai Kutatóközpont is minden évben megrendezi az SZBK-napokat, amelyen minden intézet felvonultatja az eredményeit, és beszámol arról, hogy mivel foglakozik. – Ezzel a konferenciával mi is valami hasonlót szerettünk volna, hiszen fontos ismernünk, hogy milyen kutatások folynak az egyetemünkön. Az is lényeges, hogy a fiatal kollégáinknak ezáltal egy újabb lehetőséget teremtünk arra, hogy az előadások tartásában rutint szerezzenek, így később akár nemzetközi közönség előtt is jobban megállják a helyüket. Végül érdemes megemlíteni, hogy TTIK biológiai tanszékein nagyon sok olyan hallgató, doktorandusz és posztdoktor van, akik a Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasai, így nekik fontos volt lehetőséget teremtenünk eredményeik bemutatására.

 

A professzor rendkívül büszke arra is, hogy több kiváló meghívott előadó is szerepelt a konferencián – Szakács Gergely, Majoros László és Mócsai Attila – nemzetközileg is ismert és elismert képviselői a magyar tudománynak. A Szegeden biológusként diplomázott Dul Csaba pedig a rendezvényt támogató Biomedica Hungária Kft. képviseletében vett részt a konferencián. Vágvölgyi Csaba hangsúlyozta: nagyon jó érzés volt látni, hogy konferencián részt vevő hallgatók, doktoranduszok milyen érdeklődéssel és figyelemmel kísérték ezen kiváló kutatók beszámolóit, akik a közönség soraiban helyet foglaló fiatalok számára egyfajta motivációt jelenthetnek, példaképek lehetnek.

 

A minikonferenciának a szervezők szándéka szerint egy év múlva lesz folytatása, és ehhez megvan a támogatás a tanszékcsoport részéről is. Ez a minikonferencia – amelyet hagyományteremtő céllal rendeztek meg – nagyon fontos rendezvénye lehet a biológus közösségnek.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.