SZTE Info

Innováció a karácsonyi ünnepkörben

Az SZTE Innovációs Klub december 9-én rendezi meg a JATE Klubban soron következő klubestjét, amelynek témája: Innováció a karácsonyi ünnepkörben – Ajándékozási szokások és innovatív játékok a fa alatt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A karácsonyi hangulat az SZTE Innovációs Klubját is megérinti, az év utolsó klubestjén számos meglepetéssel készülünk lelkes érdeklődőink és klubtagjaink számára. Az est során különleges ajándékozási szokásokat lehet megismerni, illetve arra keressük a választ, hogy a játékgyártók milyen innovatív megoldásokkal próbálják évről-évre megújítani a karácsonyi választékot. Gyöngyösi Gábor, a játékgyártók és –forgalmazók szemszögéből osztja meg tapasztalatait az érdeklődőkkel, míg Dr. Frauhammer Krisztina néprajzkutatóként mutatja be a karácsonyi szokások sajátosságait. IDE kattintva regisztrálhat az eseményre.

 

frauhammer_krisztinaDr. Frauhammer Krisztina

MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport kutatója

Szegeden, a Juhász Gyula Főiskolán szerzett német tanári diplomát, majd 2009-ben szerzett PhD fokozatot az ELTE-Európai Ethnológia Doktori Programján. Családi gyökerei, illetve tanulmányai során szerzett meghatározó élmények vezették néprajzkutatói pályára, a vallási kultúra kutatásához. Ezen belül a szakrális kommunikáció legkülönfélébb jelenségei (égbe írott levelek, imacédulák és imakönyvek, mirákulumok, votív graffitik), a virtuális kultuszhelyek, az alfabetizáció és vallás témakörében végzett és végez kutatásokat.


Gyöngyösi Gábor

gyongyosi_gaborPiatnik Budapest Kft. ügyvezető igazgatója

A Piatnik magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatójaként közel10 éves tapasztalattal rendelkezik játékok forgalmazása és vásárlói szokások területén. Az 1824-ben alapított kártyakészítő műhely mára Európa egyik legjelentősebb kártyagyárává fejlődött. A Piatnik Budapest Kft. az anyavállalat világhírű játékkártyái, társasjátékai, valamint puzzle-jei mellett, számos német, finn, olasz, svájci és izraeli játékgyártó termékeivel bővíti ki a közel 2000 terméket számláló kínálatát. A termékválaszték folyamatos megújítása és a vásárlói igényekhez igazítása eredményeként a vállalat jelenleg több, mint 50%-os piaci részesedéssel rendelkezik a társasjátékok és kártyajátékok piacán.

 

Időpont: 2013. december 09. hétfő, 18 óra

Helyszín: JATE Klub nagyterem (Szeged, Dugonics tér 13).

Az eseményen való részvétel ingyenes, de a hely befogadóképességére való tekintettel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő oldalon lehet:

www.u-szeged.hu/innovaciosklubest

 

Az est házigazdái: Dr. Buzás Norbert, SZTE kutatás-fejlesztési és innovációs igazgató és Dr. Kapás Ferenc, NOS Kft. ügyvezető

 

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.