SZTE Info

Konferencia egy felvonásban, két képben – Verdire emlékeztek a ZMK-n

Verdi-konferenciát tartottak 2013. december 13-án a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Liszt-termében a zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából. A konferencia a Szegedi Nemzeti Színház Verdi Heteinek záró rendezvénye volt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az eseményt Szecsődi Ferenc, a Zeneművészeti Kar dékánhelyettese nyitotta meg. – Arra a Giuseppe Verdire emlékezünk, aki 200 évvel ezelőtt, 1813. október 10- én született, és akinek a hatása a mai napig tart – jelentette ki a professzor. Hozzátette külön öröm számára, hogy ennek az országban egyedülálló, rangos konferenciának a Zeneművészeti Kar adhat helyet. Ezután felkérte Márok Tamás újságírót, a konferencia kezdeményezőjét, mondjon pár szót a rendezvényről. Az idei Verdi-centenáriumi évben országszerte voltak már koncertek, előadások, de konferencia még nem. Ebből a gondolatból kiindulva barátai és ismerősei támogatásával kezdte meg a konferencia szervezését, az előadók meghívását – tudtuk meg Márok Tamás szavaiból.

A konferencia első előadását Pál Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház karmestere tartotta „Verdi, verkli – a zene felszíne és a mélye” címmel, melyben az előadó szempontjából mutatta be Verdi Rigolettóját. Ezt követően „Hogyan költ a zeneköltő? Verdi librettisztikája a spanyol operák fényében” címmel tartott előadást Szilágyi Annamária irodalomtörténész, aki a rangos konferencia miatt utazott haza Amszterdamból. Gyüdi Sándor karmester, karigazgató, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója „A kórus mint drámai szereplő” című előadásában a dramaturgiai és előadási nehézségekről beszélt, majd Gyémánt Csilla színháztörténész Verdi és Hugo műveinek összefüggéseit mutatta be „Négy szereplőt egyszerre beszéltetni” című prezentációjában. Az ebédszünet után Csákovics Lajos fordító „L’onore – becsület vagy erkölcs?” címmel az olasz operaszövegek magyar fordításáról beszélt, ezt követően Márok Tamás újságíró, operatikus „Megölni az öcsénket” címmel tragikai vétségekről és tragikus tévedésekről tartott előadást. Utolsóként Andrejcsik István operaénekes tanár „Az éneklés évszázadai – ízlések és ízléstelenségek” címú előadását hallhatták a résztvevők.

Az érdekes témájú, zenei és hangszeres betétekkel színesített előadások sok szempontból mutatták be a 19. század legnépszerűbb olasz zeneszerzőjének, az opera vezéralakjának munkásságát. Az előadásokat követő 10 perces vitákba a résztvevők is bekapcsolódhattak, feltehették kérdéseiket. A konferenciát Pál Tamás karmester szavai zárták.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.