SZTE Info

Konferencia egy felvonásban, két képben – Verdire emlékeztek a ZMK-n

Verdi-konferenciát tartottak 2013. december 13-án a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Liszt-termében a zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából. A konferencia a Szegedi Nemzeti Színház Verdi Heteinek záró rendezvénye volt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az eseményt Szecsődi Ferenc, a Zeneművészeti Kar dékánhelyettese nyitotta meg. – Arra a Giuseppe Verdire emlékezünk, aki 200 évvel ezelőtt, 1813. október 10- én született, és akinek a hatása a mai napig tart – jelentette ki a professzor. Hozzátette külön öröm számára, hogy ennek az országban egyedülálló, rangos konferenciának a Zeneművészeti Kar adhat helyet. Ezután felkérte Márok Tamás újságírót, a konferencia kezdeményezőjét, mondjon pár szót a rendezvényről. Az idei Verdi-centenáriumi évben országszerte voltak már koncertek, előadások, de konferencia még nem. Ebből a gondolatból kiindulva barátai és ismerősei támogatásával kezdte meg a konferencia szervezését, az előadók meghívását – tudtuk meg Márok Tamás szavaiból.

A konferencia első előadását Pál Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház karmestere tartotta „Verdi, verkli – a zene felszíne és a mélye” címmel, melyben az előadó szempontjából mutatta be Verdi Rigolettóját. Ezt követően „Hogyan költ a zeneköltő? Verdi librettisztikája a spanyol operák fényében” címmel tartott előadást Szilágyi Annamária irodalomtörténész, aki a rangos konferencia miatt utazott haza Amszterdamból. Gyüdi Sándor karmester, karigazgató, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója „A kórus mint drámai szereplő” című előadásában a dramaturgiai és előadási nehézségekről beszélt, majd Gyémánt Csilla színháztörténész Verdi és Hugo műveinek összefüggéseit mutatta be „Négy szereplőt egyszerre beszéltetni” című prezentációjában. Az ebédszünet után Csákovics Lajos fordító „L’onore – becsület vagy erkölcs?” címmel az olasz operaszövegek magyar fordításáról beszélt, ezt követően Márok Tamás újságíró, operatikus „Megölni az öcsénket” címmel tragikai vétségekről és tragikus tévedésekről tartott előadást. Utolsóként Andrejcsik István operaénekes tanár „Az éneklés évszázadai – ízlések és ízléstelenségek” címú előadását hallhatták a résztvevők.

Az érdekes témájú, zenei és hangszeres betétekkel színesített előadások sok szempontból mutatták be a 19. század legnépszerűbb olasz zeneszerzőjének, az opera vezéralakjának munkásságát. Az előadásokat követő 10 perces vitákba a résztvevők is bekapcsolódhattak, feltehették kérdéseiket. A konferenciát Pál Tamás karmester szavai zárták.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 16.
  17:00 - 18:30
  Prof. Dr. J. Nagy László (SZTE BTK) beszél Gandhi munkásságáról, aki kijelölte a világ második lélekszámú országának, Indiának a XXI. századba vezető útját amely a Brit Gyarmatbirodalomból indulva erőszakmentesen vezetett el a függetlenségéig, kontrasztként a szelídséget megtestesítő Mahatma (Nagy Lélek) erőszakos halálával. Gandhi az emberiséget fenyegető halálos veszélyeket az alábbiakban fogalmazta meg: 1. Gazdagság, munka nélkül. 2. Élvezet, lelkiismeret nélkül. 3. Tudás, jellem nélkül. 4. Üzlet, erkölcs nélkül. 5. Tudomány, emberség nélkül. 6. Vallás, áldozatkészség nélkül. 7. Politika, elvek nélkül. Az SZTE professzorával Dr. Szalay István (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00