SZTE Info

Konferencia egy felvonásban, két képben – Verdire emlékeztek a ZMK-n

Verdi-konferenciát tartottak 2013. december 13-án a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Liszt-termében a zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából. A konferencia a Szegedi Nemzeti Színház Verdi Heteinek záró rendezvénye volt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az eseményt Szecsődi Ferenc, a Zeneművészeti Kar dékánhelyettese nyitotta meg. – Arra a Giuseppe Verdire emlékezünk, aki 200 évvel ezelőtt, 1813. október 10- én született, és akinek a hatása a mai napig tart – jelentette ki a professzor. Hozzátette külön öröm számára, hogy ennek az országban egyedülálló, rangos konferenciának a Zeneművészeti Kar adhat helyet. Ezután felkérte Márok Tamás újságírót, a konferencia kezdeményezőjét, mondjon pár szót a rendezvényről. Az idei Verdi-centenáriumi évben országszerte voltak már koncertek, előadások, de konferencia még nem. Ebből a gondolatból kiindulva barátai és ismerősei támogatásával kezdte meg a konferencia szervezését, az előadók meghívását – tudtuk meg Márok Tamás szavaiból.

A konferencia első előadását Pál Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház karmestere tartotta „Verdi, verkli – a zene felszíne és a mélye” címmel, melyben az előadó szempontjából mutatta be Verdi Rigolettóját. Ezt követően „Hogyan költ a zeneköltő? Verdi librettisztikája a spanyol operák fényében” címmel tartott előadást Szilágyi Annamária irodalomtörténész, aki a rangos konferencia miatt utazott haza Amszterdamból. Gyüdi Sándor karmester, karigazgató, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója „A kórus mint drámai szereplő” című előadásában a dramaturgiai és előadási nehézségekről beszélt, majd Gyémánt Csilla színháztörténész Verdi és Hugo műveinek összefüggéseit mutatta be „Négy szereplőt egyszerre beszéltetni” című prezentációjában. Az ebédszünet után Csákovics Lajos fordító „L’onore – becsület vagy erkölcs?” címmel az olasz operaszövegek magyar fordításáról beszélt, ezt követően Márok Tamás újságíró, operatikus „Megölni az öcsénket” címmel tragikai vétségekről és tragikus tévedésekről tartott előadást. Utolsóként Andrejcsik István operaénekes tanár „Az éneklés évszázadai – ízlések és ízléstelenségek” címú előadását hallhatták a résztvevők.

Az érdekes témájú, zenei és hangszeres betétekkel színesített előadások sok szempontból mutatták be a 19. század legnépszerűbb olasz zeneszerzőjének, az opera vezéralakjának munkásságát. Az előadásokat követő 10 perces vitákba a résztvevők is bekapcsolódhattak, feltehették kérdéseiket. A konferenciát Pál Tamás karmester szavai zárták.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.