SZTE Info

Kosárlabda: nehézzé tette magának a meccset a Szedeák

A Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata nehéz mérkőzésen csikarta ki újabb győzelmét az alapszakasz 12. fordulójában. Bonifert Domonkos legényei a végig szívósan küzdő Pécs gárdáját fektették két vállra hazai környezetben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Pécs kezdte jobban a szegedi mérkőzést, Kovács Péter, Nagy Krisztián és Anthony Nelson pontjaira alapozva szinte végig vezettek az első negyed folyamán. Ennek ellenére nem tudtak masszív előnyt kiépíteni a látogatók, hiszen a hazaiak szívósan tapadtak rájuk Jonathan Levy és Jerrell Williams kosarainak köszönhetően. A felvonás hajráját a Tisza-parti csapat bírta jobban, s Kiss Zsolt káprázatos triplájának is köszönhetően 4 pontos szegedi előnnyel zárult az első negyed (24-20).

A folytatásban rendkívül pontatlan játék bontakozott ki. Mindkét csapat rengeteg hibával kosárlabdázott, s továbbra is a légiósok pontjai tolták előre az együttesek szekerét. Úgy tűnt, a szegediek el tudnak lépni a pécsiektől, de pontatlan játékuk miatt ez a kísérletük újra és újra meghiúsult a második negyedben. A félidőben 39-37 volt az állás a hazai gárda javára.

A második játékrész Csorvási Levente kosaraival indult, aki rövid időn 6 pontot rámolt be a pécsiek gyűrűjébe. Ennek és Williams kosarainak köszönhetően a Szedeák-előny 8 pontra duzzadt a harmadik negyed közepére. Ekkor a vendégek mestere, Csirke Ferenc időt kért, hogy rendet tegyen játékosai fejében. Kezdetben úgy tűnt, hogy használt az időkérés, ugyanis a pécsiek hárompontosaiknak köszönhetően megkezdték a felzárkózást. Ez a feltámadás azonban kérészéletűnek bizonyult: a Szedeák keményített a védekezésén, támadásban pedig Levy, Williams és Vida pontjainak köszönhetően magabiztos, 16 pontos előnyre tett szert a negyed végére (67-51).

Az utolsó negyed elején tovább nőtt a két csapat közti differencia: a végig parádésan kosarazó Williams és Wirth kosaraival 20 pontosra hízott a hazai fór (71-51). Ekkor benne volt a levegőben egy kiütéses győzelem lehetősége is. Azonban a szegediek túl korán hitték el, hogy megvan a meccs: a Pécs huszáros hajrát indított hátránya ledolgozása érdekében, és számolatlanul szórta a kosarakat. Halász, Somogyfoki és Budimir pontjaival 9 pontra olvadt az egyetemisták előnye. Ezt a nagy ütemű felzárkózást ha megállítani teljes mértékben nem is tudták a szegediek, legalább 6 pontnál közelebb nem engedték ellenfelüket. Ebben nagy szerepe volt Jono Levynek, aki sordöntő pillanatokban dobott két triplát a végjátékban. Végül a Szedeák nyögvenyelős játékkal 90-84-es győzelmet aratott a végig jól küzdő pécsi gárda ellen.

 

Férfi kosárlabda NB I 12. forduló:

 

Naturtex-SZTE-Szedeák – Pécsi VSK PANNONPOWER 90-84 (24-20, 15-17, 28-14, 23-33). Szeged, Újszegedi Sportcsarnok, 500 néző. Vezette: Földházi, Balog, Sallai.

Szedeák: Jereminov 10/3, LEVY 23/9, Horváth Á. 3/3, WILLIAMS 28/3, Csorvási L. 13. Csere: Csorvási M. 4, Kiss Zs. 3/3, Vida 2, Wirth 4. Vezetőedző: Bonifert Domonkos.

Pécs: NELSON 24/9, Kovács P. 13/3, Csabay 9/9, Budimir 12/6, Bödör. Csere: Nagy K. 4, Halász 7, Somogyfoki 7/3, Bíró 8/6. Vezetőedző: Csirke Ferenc.

Kipontozódott: Csorvási L., illetve Somogyfoki (mindkettő 40')

 

Bonifert Domonkos: „A negyedik negyed elején 20 pontos vezetésünknél, buta hibákkal tettük szorossá a mérkőzést, de a kötelező győzelmek mindig nehezen születnek.”

 

SZTEinfo

Forrás: SZEGEDma.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.