SZTE Info

Lézeres szenzor-előállítási kutatások az SZTE-n

A szegedi kutatók célja többek között a szervezet vércukor- és koleszterinszintjének fájdalommentes módon történő meghatározása könny és izzadság elemzésének segítségével.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mindennapi életünk során körülvesznek minket a figyelemfelkeltő cikkek, reklámok, tanulmányok, hogy mi mindent tehetnénk az egészségünk megőrzésének érdekében. Kicsivel nagyobb odafigyelés a táplálkozási szokásainkra, testünk rendszeres edzésére, és már tettünk egy lépést az egészséges életmód felé, ezzel is hozzájárulva egészségünk megőrzéséhez. A mai Magyarországon élő emberek nagy többsége nem folytat egészséges életmódot. Éppen ezért sajnos a lakosság kirívóan nagy százaléka szenved valamilyen szív- és érrendszeri, daganatos vagy cukorbetegségben. Természetesen vannak olyan betegek, akiknél a tünetekért a genetikai meghatározottság felelős, de az esetek túlnyomó többsége a hibás életmódra vezethető vissza. Például a cukorbetegségben szenvedők közül körülbelül minden ötödik beteg szorul inzulinos kezelésre is. Számukra elengedhetetlen a naponta többszöri vércukorszintmérés, ami ugyan manapság már nem jelent komoly tortúrát, az elkerülhetetlen szúrás miatt azonban mégis ódzkodnak tőle a betegek.

 

01
A FES mérőmódszer kísérleti elrendezése

E kellemetlen vérvételi procedúrának kiküszöbölése céljából folynak kísérletek az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék Lézer-anyag kölcsönhatási kutatócsoportjában. A munkát vezető Kecskeméti Gabriella fizikus a www.u-szeged.hu-nak elmondta, hogy olyan kutatásokat végeznek, melyek végső célja többek között a szervezet vércukor- és koleszterinszintjének fájdalommentes módon történő meghatározása könny és izzadság elemzésének segítségével. (A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program című kiemelt projekt keretében zajlik. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.)

 

Mint megtudtuk, olyan nagy érzékenységű, vékonyréteg-alapú bioszenzorelemek megvalósításán dolgoznak, melyek a vizsgálandó minták komponenseire nézve szelektivitással rendelkeznek. A bioszenzorokban nagy lehetőség rejlik, és különböző felhasználási területeket kínálnak. Előnyeik az előállítás relatív alacsony költsége, nagy érzékenység, szelektivitás, mobilitás; csökkenthetik az analízisidőt és a vizsgálatok költségeit. A számítástechnika elterjedésével azoknak a szenzoroknak nőtt meg jelentősen a szerepe, amelyek esetében a mérendő paraméterrel arányos jel (ellenállás-, kapacitás-, feszültségváltozás) speciálisan erre a feladatra kifejlesztett elektronikával könnyen, gyorsan analizálható, és a mért adat számítógéppel másodpercek alatt feldolgozható. Az utóbbi évek kutatásai kimutatták, hogy különböző típusú fehérjék, nukleinsavak, biopolimerek vékonyrétegei, filmjei nagy szerepet játszhatnak az orvosi analitikai és diagnosztikai alkalmazásokban, mint bioszenzor-, biochip-alapanyagok. Ilyenek előállítása azonban jellemzően többlépcsős, igen összetett, meglehetősen költséges feladat.

 

A laboratóriumukban folyó kísérletek bizonyították, hogy az impulzuslézeres vékonyréteg-építés módszerével relatíve egyszerűen előállíthatók olyan bioanyagok, illetve polimer-fém kompozit vékonyrétegek, melyek potenciálisan alkalmasak lehetnek szenzorok aktív részeiként történő felhasználásra. Megfelelő rétegek szenzoralapokra történő lézeres felvitelével lehetőség nyílik bioszenzorok kialakítására. Az érzékenység és szelektivitás módosítható, fokozható az alkalmazott vékonyrétegek tulajdonságaival. Korábban végzett kísérleteikben kimutatták, hogy különböző lézeres eljárások lehetővé teszik nagy felületű és porózus szerkezetű kompozit vékonyrétegek előállítását politetrafluoroetilén, azaz teflon és fémek keverékéből. A megnövekedett fajlagos felület javíthatja a szenzorok érzékenységét. Az elektromos jelek feldolgozására az úgynevezett fluktuációval javított érzékelést (Fluctuation-Enhanced Sensing – FES) használnak, melynek alkalmazhatóságát eddig csak a gázdetektálás terén vizsgálták. Amennyiben sikerül olyan vékonyréteg-szerkezeteket előállítani, melyek FES módszerrel kombinálva alkalmasak megfelelő érzékenységű és szelektivitású detektálásra, új perspektívák nyílhatnak mind a lézeres vékonyréteg-építéssel, mind pedig a FES-sel foglalkozó kutatások és a gyakorlati, orvostudományi alkalmazhatóságuk terén. A vizsgálandó anyagokra jóval érzékenyebb és szelektívebb módszernek köszönhetően pontosabb diagnosztikai eredmények várhatóak, ilyeneket jelenleg gyakran csak hosszadalmas és költséges laboratóriumi vizsgálatokkal lehet csak megvalósítani.

 

SZTEinfo

nemzeti_kivalosag_logouszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.