SZTE Info

Magyar siker a Global Startupon – az ARYS az élmezőnyben végzett

A szegedi Minkó Mihály is közreműködött annak a mobiltelefon-alkalmazásnak a kidolgozásában, amely első helyezett lett a budapesti Startup Weekenden. Az ARYS tovább jutott a Global Startup Battle-re, ahol az élmezőnyben végzett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kell egy ötlet, és kell néhány szakember, aki meg tudja azt valósítani. Az ARYS projektben (a projektet bemutató videó itt) az ötlet Varga Noémi Budapesten élő belső építészé volt, akivel egy barátja révén ismerkedett meg Minkó Mihály, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa. A csapat – melynek tagjai Varga Noémi (ötletgazda), Gryllus Ábris (grafikus), Minkó Mihály (társalapító, startup-imádó), Gabriel Miklós (mobilfejlesztő), Dinh Dorottya (marketing), Somlai Dániel (menedzsment) és Major Zsófi (PR) – viszonylag rövid idő alatt készítette el a prototípust, 54 órányi kemény munka áll mögötte.

– Az alkalmazásunk az ARYS az augmented realityre, azaz a virtuális valóságra épül, ez a technológia teszi lehetővé, hogy a virtuális valóságban geotaggeljünk, vagyis üzeneteket hagyhassunk képek, videók, zene vagy szöveg formájában – magyarázta az ötletet Minkó Mihály. – Ez azt jelenti, hogy ha én sétálok a Dóm téren, és megragad a hely hangulata, akkor hagyhatok ott egy jelet, mint amikor régen a fába vésték az üzeneteket. Egy virtuális bevésést hozhatok létre bárhol. Tény, hogy még keressük a technológiai határait, mert épületen belül nem fog annyira jól működni, mint szabad téren: utcán, épületeken kívül, tereken.

Ezek a virtuális lenyomatok az ARYS alkalmazás letöltésével válnak mások számára is elérhetővé. Az alkalmazás beállítása után kiválaszthatóak azok a témák, amelyek érdekelnek, például a design és a plakát. Ha valaki elmegy egy virtuális plakát mellett, az okostelefonjára érkezik egy üzenet, és az alkalmazással meg is lehet nézni. Elő kell venni a telefont, körbepásztázni, és meg lehet nézni, hogy milyen plakátokat hagytak ott mások.

Varga Noémi alapötlete az volt, hogy jó lenne látni, milyen lesz egy épület, ha majd befejezik az építkezést, és elkészül. Erre is jó az alkalmazás, és arra is, hogy ha egy tehetséges plakátművész teli szeretné szórni a plakátjaival a várost, akkor nem kell azzal vesződnie, hogy kinyomtatja, kiragasztja, és a végén eltávolítja, hanem virtuális formában bárhová bármekkora méretben kiteheti a munkáit.

A munka első fázisában szövegesen megfogalmazták, hogy mit kell tudnia az általuk fejleszteni kívánt mobilalkalmazásnak, hogyan nézzen ki, miről szóljon – tehát elkészítették az alapkoncepciót. Ezzel mentek a budapesti Startup Weekendre, ahol egy ötperces előadásban kellett bemutatni az ötletet. Ebben volt egy 30 másodperces videó is. Az első helyen végeztek, a siker magával hozta azt is, hogy továbbjutottak a nemzetközi startup csatába, a Global Startup Battle versenyre, ahol 240 startup versengett. Itt egy 60 másodperces videóval mutatkoztak be.

Az alkalmazásokra szavazhattak az érdeklődők, a nemzetközi zsűri elé az első 15 pályamunka kerül.

A csapat már kidolgozta az üzleti modellt, amire szükség is van, hiszen már több ügynökség is érdeklődött az ARYS iránt.

– Az ARYS még nincsen kész, a fejlesztés most következik. A technológiai részét illetően még vannak kérdések, de biztosak vagyunk abban, hogy a Google-szemüveg és a hasonló eszközök elterjedésével kényelmesebb lesz az app használata, mert akkor már nem kell állandóan elővenni az okostelefont. Olyan megoldást is szeretnénk, hogy úgy lehessen valahol virtuális üznetetet hagyni – akár az Eiffel-torony tetején vagy a kínai nagyafalon –, hogy az embernek ne kelljen elmennie oda – tudtuk meg.

 

AUGMENTED REALITY A WIKIPÉDIA SZERINT

A kiterjesztett valóság (angolul augmented reality, AR) a valóság egyfajta virtuális kibővítése, amikor a mobilunk kamerájával szétnézve egy adott környéken, megjelenik az éppen a kamerában látható boltok nyitva tartása vagy akár az adott irányban levő (éppen nem is látható) üzletek leírása és távolságuk. A legnépszerűbb, valóságkiterjesztő szoftverek futtatására alkalmas eszközök jelenleg a Google Android operációs rendszert futtató telefonok (például a hazánkban is kapható HTC G2 Hero) és az Apple iPhone (3GS és 4 modellek). Fontos előfeltétele a működésnek, hogy az adott készülék képes legyen a helymeghatározásra (például GPS segítségével) és arra, hogy „lássa”, merre néznek vele (iránytű mód). Ezenkívül népszerűek az olyan alkalmazások is, melyek (asztali) számítógépünk webkamerájának képét használják fel: például a valóságban nincs rajtunk szemüveg, a képen mégis megjelenik az adott tárgy.

FORRÁS: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kiterjesztett_valóság

 

A STARTUP

A startup eredeti jelentése kezdő vállalkozásokra utalt, de manapság olyan most startoló cégeket, projekteket takar, amelyek profilja az informatika, a technológia, és vállalkozásukat egyetlen, sikerre predesztinált ötletre építik. Jellemzőjük, hogy míg az alapítók lelkesedése határtalan, addig kezdő tőkéjük minimális vagy egyáltalán nincs. Utóbbi azonban nem jelent gondot, mert a jó startupok nagyon rövid idő alatt találnak maguknak befektetőt.

 

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.