SZTE Info

Magyar siker a Global Startupon – az ARYS az élmezőnyben végzett

A szegedi Minkó Mihály is közreműködött annak a mobiltelefon-alkalmazásnak a kidolgozásában, amely első helyezett lett a budapesti Startup Weekenden. Az ARYS tovább jutott a Global Startup Battle-re, ahol az élmezőnyben végzett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kell egy ötlet, és kell néhány szakember, aki meg tudja azt valósítani. Az ARYS projektben (a projektet bemutató videó itt) az ötlet Varga Noémi Budapesten élő belső építészé volt, akivel egy barátja révén ismerkedett meg Minkó Mihály, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa. A csapat – melynek tagjai Varga Noémi (ötletgazda), Gryllus Ábris (grafikus), Minkó Mihály (társalapító, startup-imádó), Gabriel Miklós (mobilfejlesztő), Dinh Dorottya (marketing), Somlai Dániel (menedzsment) és Major Zsófi (PR) – viszonylag rövid idő alatt készítette el a prototípust, 54 órányi kemény munka áll mögötte.

– Az alkalmazásunk az ARYS az augmented realityre, azaz a virtuális valóságra épül, ez a technológia teszi lehetővé, hogy a virtuális valóságban geotaggeljünk, vagyis üzeneteket hagyhassunk képek, videók, zene vagy szöveg formájában – magyarázta az ötletet Minkó Mihály. – Ez azt jelenti, hogy ha én sétálok a Dóm téren, és megragad a hely hangulata, akkor hagyhatok ott egy jelet, mint amikor régen a fába vésték az üzeneteket. Egy virtuális bevésést hozhatok létre bárhol. Tény, hogy még keressük a technológiai határait, mert épületen belül nem fog annyira jól működni, mint szabad téren: utcán, épületeken kívül, tereken.

Ezek a virtuális lenyomatok az ARYS alkalmazás letöltésével válnak mások számára is elérhetővé. Az alkalmazás beállítása után kiválaszthatóak azok a témák, amelyek érdekelnek, például a design és a plakát. Ha valaki elmegy egy virtuális plakát mellett, az okostelefonjára érkezik egy üzenet, és az alkalmazással meg is lehet nézni. Elő kell venni a telefont, körbepásztázni, és meg lehet nézni, hogy milyen plakátokat hagytak ott mások.

Varga Noémi alapötlete az volt, hogy jó lenne látni, milyen lesz egy épület, ha majd befejezik az építkezést, és elkészül. Erre is jó az alkalmazás, és arra is, hogy ha egy tehetséges plakátművész teli szeretné szórni a plakátjaival a várost, akkor nem kell azzal vesződnie, hogy kinyomtatja, kiragasztja, és a végén eltávolítja, hanem virtuális formában bárhová bármekkora méretben kiteheti a munkáit.

A munka első fázisában szövegesen megfogalmazták, hogy mit kell tudnia az általuk fejleszteni kívánt mobilalkalmazásnak, hogyan nézzen ki, miről szóljon – tehát elkészítették az alapkoncepciót. Ezzel mentek a budapesti Startup Weekendre, ahol egy ötperces előadásban kellett bemutatni az ötletet. Ebben volt egy 30 másodperces videó is. Az első helyen végeztek, a siker magával hozta azt is, hogy továbbjutottak a nemzetközi startup csatába, a Global Startup Battle versenyre, ahol 240 startup versengett. Itt egy 60 másodperces videóval mutatkoztak be.

Az alkalmazásokra szavazhattak az érdeklődők, a nemzetközi zsűri elé az első 15 pályamunka kerül.

A csapat már kidolgozta az üzleti modellt, amire szükség is van, hiszen már több ügynökség is érdeklődött az ARYS iránt.

– Az ARYS még nincsen kész, a fejlesztés most következik. A technológiai részét illetően még vannak kérdések, de biztosak vagyunk abban, hogy a Google-szemüveg és a hasonló eszközök elterjedésével kényelmesebb lesz az app használata, mert akkor már nem kell állandóan elővenni az okostelefont. Olyan megoldást is szeretnénk, hogy úgy lehessen valahol virtuális üznetetet hagyni – akár az Eiffel-torony tetején vagy a kínai nagyafalon –, hogy az embernek ne kelljen elmennie oda – tudtuk meg.

 

AUGMENTED REALITY A WIKIPÉDIA SZERINT

A kiterjesztett valóság (angolul augmented reality, AR) a valóság egyfajta virtuális kibővítése, amikor a mobilunk kamerájával szétnézve egy adott környéken, megjelenik az éppen a kamerában látható boltok nyitva tartása vagy akár az adott irányban levő (éppen nem is látható) üzletek leírása és távolságuk. A legnépszerűbb, valóságkiterjesztő szoftverek futtatására alkalmas eszközök jelenleg a Google Android operációs rendszert futtató telefonok (például a hazánkban is kapható HTC G2 Hero) és az Apple iPhone (3GS és 4 modellek). Fontos előfeltétele a működésnek, hogy az adott készülék képes legyen a helymeghatározásra (például GPS segítségével) és arra, hogy „lássa”, merre néznek vele (iránytű mód). Ezenkívül népszerűek az olyan alkalmazások is, melyek (asztali) számítógépünk webkamerájának képét használják fel: például a valóságban nincs rajtunk szemüveg, a képen mégis megjelenik az adott tárgy.

FORRÁS: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kiterjesztett_valóság

 

A STARTUP

A startup eredeti jelentése kezdő vállalkozásokra utalt, de manapság olyan most startoló cégeket, projekteket takar, amelyek profilja az informatika, a technológia, és vállalkozásukat egyetlen, sikerre predesztinált ötletre építik. Jellemzőjük, hogy míg az alapítók lelkesedése határtalan, addig kezdő tőkéjük minimális vagy egyáltalán nincs. Utóbbi azonban nem jelent gondot, mert a jó startupok nagyon rövid idő alatt találnak maguknak befektetőt.

 

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.