SZTE Info

Magyar siker a Global Startupon – az ARYS az élmezőnyben végzett

A szegedi Minkó Mihály is közreműködött annak a mobiltelefon-alkalmazásnak a kidolgozásában, amely első helyezett lett a budapesti Startup Weekenden. Az ARYS tovább jutott a Global Startup Battle-re, ahol az élmezőnyben végzett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kell egy ötlet, és kell néhány szakember, aki meg tudja azt valósítani. Az ARYS projektben (a projektet bemutató videó itt) az ötlet Varga Noémi Budapesten élő belső építészé volt, akivel egy barátja révén ismerkedett meg Minkó Mihály, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa. A csapat – melynek tagjai Varga Noémi (ötletgazda), Gryllus Ábris (grafikus), Minkó Mihály (társalapító, startup-imádó), Gabriel Miklós (mobilfejlesztő), Dinh Dorottya (marketing), Somlai Dániel (menedzsment) és Major Zsófi (PR) – viszonylag rövid idő alatt készítette el a prototípust, 54 órányi kemény munka áll mögötte.

– Az alkalmazásunk az ARYS az augmented realityre, azaz a virtuális valóságra épül, ez a technológia teszi lehetővé, hogy a virtuális valóságban geotaggeljünk, vagyis üzeneteket hagyhassunk képek, videók, zene vagy szöveg formájában – magyarázta az ötletet Minkó Mihály. – Ez azt jelenti, hogy ha én sétálok a Dóm téren, és megragad a hely hangulata, akkor hagyhatok ott egy jelet, mint amikor régen a fába vésték az üzeneteket. Egy virtuális bevésést hozhatok létre bárhol. Tény, hogy még keressük a technológiai határait, mert épületen belül nem fog annyira jól működni, mint szabad téren: utcán, épületeken kívül, tereken.

Ezek a virtuális lenyomatok az ARYS alkalmazás letöltésével válnak mások számára is elérhetővé. Az alkalmazás beállítása után kiválaszthatóak azok a témák, amelyek érdekelnek, például a design és a plakát. Ha valaki elmegy egy virtuális plakát mellett, az okostelefonjára érkezik egy üzenet, és az alkalmazással meg is lehet nézni. Elő kell venni a telefont, körbepásztázni, és meg lehet nézni, hogy milyen plakátokat hagytak ott mások.

Varga Noémi alapötlete az volt, hogy jó lenne látni, milyen lesz egy épület, ha majd befejezik az építkezést, és elkészül. Erre is jó az alkalmazás, és arra is, hogy ha egy tehetséges plakátművész teli szeretné szórni a plakátjaival a várost, akkor nem kell azzal vesződnie, hogy kinyomtatja, kiragasztja, és a végén eltávolítja, hanem virtuális formában bárhová bármekkora méretben kiteheti a munkáit.

A munka első fázisában szövegesen megfogalmazták, hogy mit kell tudnia az általuk fejleszteni kívánt mobilalkalmazásnak, hogyan nézzen ki, miről szóljon – tehát elkészítették az alapkoncepciót. Ezzel mentek a budapesti Startup Weekendre, ahol egy ötperces előadásban kellett bemutatni az ötletet. Ebben volt egy 30 másodperces videó is. Az első helyen végeztek, a siker magával hozta azt is, hogy továbbjutottak a nemzetközi startup csatába, a Global Startup Battle versenyre, ahol 240 startup versengett. Itt egy 60 másodperces videóval mutatkoztak be.

Az alkalmazásokra szavazhattak az érdeklődők, a nemzetközi zsűri elé az első 15 pályamunka kerül.

A csapat már kidolgozta az üzleti modellt, amire szükség is van, hiszen már több ügynökség is érdeklődött az ARYS iránt.

– Az ARYS még nincsen kész, a fejlesztés most következik. A technológiai részét illetően még vannak kérdések, de biztosak vagyunk abban, hogy a Google-szemüveg és a hasonló eszközök elterjedésével kényelmesebb lesz az app használata, mert akkor már nem kell állandóan elővenni az okostelefont. Olyan megoldást is szeretnénk, hogy úgy lehessen valahol virtuális üznetetet hagyni – akár az Eiffel-torony tetején vagy a kínai nagyafalon –, hogy az embernek ne kelljen elmennie oda – tudtuk meg.

 

AUGMENTED REALITY A WIKIPÉDIA SZERINT

A kiterjesztett valóság (angolul augmented reality, AR) a valóság egyfajta virtuális kibővítése, amikor a mobilunk kamerájával szétnézve egy adott környéken, megjelenik az éppen a kamerában látható boltok nyitva tartása vagy akár az adott irányban levő (éppen nem is látható) üzletek leírása és távolságuk. A legnépszerűbb, valóságkiterjesztő szoftverek futtatására alkalmas eszközök jelenleg a Google Android operációs rendszert futtató telefonok (például a hazánkban is kapható HTC G2 Hero) és az Apple iPhone (3GS és 4 modellek). Fontos előfeltétele a működésnek, hogy az adott készülék képes legyen a helymeghatározásra (például GPS segítségével) és arra, hogy „lássa”, merre néznek vele (iránytű mód). Ezenkívül népszerűek az olyan alkalmazások is, melyek (asztali) számítógépünk webkamerájának képét használják fel: például a valóságban nincs rajtunk szemüveg, a képen mégis megjelenik az adott tárgy.

FORRÁS: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kiterjesztett_valóság

 

A STARTUP

A startup eredeti jelentése kezdő vállalkozásokra utalt, de manapság olyan most startoló cégeket, projekteket takar, amelyek profilja az informatika, a technológia, és vállalkozásukat egyetlen, sikerre predesztinált ötletre építik. Jellemzőjük, hogy míg az alapítók lelkesedése határtalan, addig kezdő tőkéjük minimális vagy egyáltalán nincs. Utóbbi azonban nem jelent gondot, mert a jó startupok nagyon rövid idő alatt találnak maguknak befektetőt.

 

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja