SZTE Info

Nyílt napot tartottak az egyetemi lézerlaborokban is

2013. december 6-án a Természettudományi és Informatikai Kar nyílt napján a fizika iránt érdeklődő középiskolások az ELI-re való felkészülést segítő lézerlabort is megtekinthették.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

lezerlabor nyilt napA kari nyílt nap keretében az Optika és Kvantumelektronikai Tanszék szélesre tárta lézeres laboratóriumainak kapuit, hogy a középiskolások megismerhessék a bent folyó tudományos kísérleteket. Az ELI-hez kötődő felkészítést segítő hELIos lézerlaborban Kovács Attila adjunktus, a labor vezetője várta a fiatalokat. Mialatt az érdeklődők az előírásoknak megfelelően felvették a biztonsági felszerelést, az adjunktus elmondta, hogy a hELIos lézerlaborban a hallgatóknak lehetőségük nyílik elsajátítani azokat a készségeket, melyek birtokában később az ELI-ALPS-nak vagy más külföldi lézeres kutatóintézetnek is a dolgozói lehetnek.

 

– A nyugat-európai példák alapján azt látjuk, hogy minél korábban ismerik meg a fiatalok az adott tudományterületet, annál eredményesebben tudják majd később művelni – válaszolta Kovács Attila arra a kérdésre, hogy miért érdemes már középiskolás korban bevonni a fiatalokat a lézeres kutatásba. – Ez egy olyan technológia, amivel ha korán kezdenek el foglalkozni a tanulók, akkor már az egyetem alatt komoly eredményeket tudnak majd felmutatni. Több példa van már arra, hogy itt végző hallgatókat neves külföldi egyetemekre vettek fel PhD-képzésre – tette hozzá. A laborban Kovács Attila körbevezette a több turnusban érkező diákokat és tanárokat, részletesen ismertetve egy ultrarövid fényimpulzusokat előállító titán-zafír lézer főbb egységeinek funkcióját. A jelenlévők akár a lézernyalábok útját is nyomon követhették a lézer rezonátorában védőszemüvegben, természetesen, illetve egy infrakamerát használva. Egy másik optikai asztalon a lézer egyik fontos egységének, egy prizmapárnak a lézerimpulzus időbeli alakjára gyakorolt hatását vizsgálták a hallgatók. De láthattunk még fotonikus optikai szálak diszperziójának mérésére szolgáló interferometrikus mérési elrendezést is. Az adjunktus igyekezett hangsúlyozni, hogy a hELIos labor egy hallgatói lézerlabor, ahol az ifjú fizikusok bátran próbára tehetik tudásukat.

 

Lezerlabor_nyilt_nap_galeria
Nyílt napot tartottak az egyetemi lézerlaborokban is - GALÉRIA


A labor háttértörténetével kapcsolatban Kovács Attila elmondta, hogy a labor a hELIos ELI felkészülési programnak a „Lézerfizikus és mérnökképzés az ELI számára” című (ELI_09-3-2010-0003 számú) projektje támogatásával jött létre. A 2013 áprilisában kezdődött TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 azonosítójú projekt (Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra) keretében a labor számára új mérési gyakorlatokat dolgoznak ki. – A két projekt nagyon jól erősíti egymás hatását, mert általuk akár külföldről érkezett hallgatóknak is tudunk magas színvonalú mérési gyakorlatokat biztosítani – jelentette ki a labor vezetője.

 

Őszi Tamásuszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.
 • február 28.
  14:00 - 16:00
  A SZAB Dermatológiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Dr. Szabó Éva egyetemi docens (DE Bőrgyógyászati Tanszék): A krónikus vénás betegség korszerű kezelése a nemzetközi irányelvek tükrében. Dr. Páczi István orvosigazgató (Unicorp Biotech Kft.). Hogyan ha a szulodexid?
 • február 28.
  16:00 - 17:30
  Az 'Egyetemi szerzők, kiadók, műhelyek' sorozat keretei között a kötetbemutatón a szerzőkkel, Bencsik Péterrel (SZTE BTK Jelenkortörténeti Tanszék, egyetemi adjunktus) és Miklós Péterrel (SZTE JGYPK, főiskolai docens, az Emlékpont intézményvezetője) Marjanucz László (SZTE BTK Modernkori Magyar Történeti Tanszék, egyetemi docens) beszélget az Emlékpont könyvek sorozatban megjelent köteteikről.
 • február 28.
  16:00 - 17:00
  A Kínai vizuális kommunikáció előadás-sorozat része a Mai kínai reklám című program. A kínai vizuális kommunikáció a keleti kultúra több ezer éves írásával, képzőművészetével, festészetével, jelrendszerével foglalkozik az ókortól napjainkig. Az előadó: Horváth Janisz kínai kalligráfia oktató, grafikusművész.
 • február 28.
  17:15 - 18:45
  Az SZTE Konfuciusz Intézet program-sorozatában a kínai kalligráfia elméleti és gyakorlati ismertetése részeként szó esik a képírás írásjegyeinek kialakulásától kezdve a mai modern scripturális festészetének esztétikájáig számos érdekességről. Az foglalkozásokat Horváth Janisz kínai kalligráfia oktató, grafikusművész tartja.