SZTE Info

Nyílt napot tartottak az egyetemi lézerlaborokban is

2013. december 6-án a Természettudományi és Informatikai Kar nyílt napján a fizika iránt érdeklődő középiskolások az ELI-re való felkészülést segítő lézerlabort is megtekinthették.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

lezerlabor nyilt napA kari nyílt nap keretében az Optika és Kvantumelektronikai Tanszék szélesre tárta lézeres laboratóriumainak kapuit, hogy a középiskolások megismerhessék a bent folyó tudományos kísérleteket. Az ELI-hez kötődő felkészítést segítő hELIos lézerlaborban Kovács Attila adjunktus, a labor vezetője várta a fiatalokat. Mialatt az érdeklődők az előírásoknak megfelelően felvették a biztonsági felszerelést, az adjunktus elmondta, hogy a hELIos lézerlaborban a hallgatóknak lehetőségük nyílik elsajátítani azokat a készségeket, melyek birtokában később az ELI-ALPS-nak vagy más külföldi lézeres kutatóintézetnek is a dolgozói lehetnek.

 

– A nyugat-európai példák alapján azt látjuk, hogy minél korábban ismerik meg a fiatalok az adott tudományterületet, annál eredményesebben tudják majd később művelni – válaszolta Kovács Attila arra a kérdésre, hogy miért érdemes már középiskolás korban bevonni a fiatalokat a lézeres kutatásba. – Ez egy olyan technológia, amivel ha korán kezdenek el foglalkozni a tanulók, akkor már az egyetem alatt komoly eredményeket tudnak majd felmutatni. Több példa van már arra, hogy itt végző hallgatókat neves külföldi egyetemekre vettek fel PhD-képzésre – tette hozzá. A laborban Kovács Attila körbevezette a több turnusban érkező diákokat és tanárokat, részletesen ismertetve egy ultrarövid fényimpulzusokat előállító titán-zafír lézer főbb egységeinek funkcióját. A jelenlévők akár a lézernyalábok útját is nyomon követhették a lézer rezonátorában védőszemüvegben, természetesen, illetve egy infrakamerát használva. Egy másik optikai asztalon a lézer egyik fontos egységének, egy prizmapárnak a lézerimpulzus időbeli alakjára gyakorolt hatását vizsgálták a hallgatók. De láthattunk még fotonikus optikai szálak diszperziójának mérésére szolgáló interferometrikus mérési elrendezést is. Az adjunktus igyekezett hangsúlyozni, hogy a hELIos labor egy hallgatói lézerlabor, ahol az ifjú fizikusok bátran próbára tehetik tudásukat.

 

Lezerlabor_nyilt_nap_galeria
Nyílt napot tartottak az egyetemi lézerlaborokban is - GALÉRIA


A labor háttértörténetével kapcsolatban Kovács Attila elmondta, hogy a labor a hELIos ELI felkészülési programnak a „Lézerfizikus és mérnökképzés az ELI számára” című (ELI_09-3-2010-0003 számú) projektje támogatásával jött létre. A 2013 áprilisában kezdődött TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 azonosítójú projekt (Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra) keretében a labor számára új mérési gyakorlatokat dolgoznak ki. – A két projekt nagyon jól erősíti egymás hatását, mert általuk akár külföldről érkezett hallgatóknak is tudunk magas színvonalú mérési gyakorlatokat biztosítani – jelentette ki a labor vezetője.

 

Őszi Tamásuszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.