SZTE Info

Nyílt napot tartottak az egyetemi lézerlaborokban is

2013. december 6-án a Természettudományi és Informatikai Kar nyílt napján a fizika iránt érdeklődő középiskolások az ELI-re való felkészülést segítő lézerlabort is megtekinthették.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

lezerlabor nyilt napA kari nyílt nap keretében az Optika és Kvantumelektronikai Tanszék szélesre tárta lézeres laboratóriumainak kapuit, hogy a középiskolások megismerhessék a bent folyó tudományos kísérleteket. Az ELI-hez kötődő felkészítést segítő hELIos lézerlaborban Kovács Attila adjunktus, a labor vezetője várta a fiatalokat. Mialatt az érdeklődők az előírásoknak megfelelően felvették a biztonsági felszerelést, az adjunktus elmondta, hogy a hELIos lézerlaborban a hallgatóknak lehetőségük nyílik elsajátítani azokat a készségeket, melyek birtokában később az ELI-ALPS-nak vagy más külföldi lézeres kutatóintézetnek is a dolgozói lehetnek.

 

– A nyugat-európai példák alapján azt látjuk, hogy minél korábban ismerik meg a fiatalok az adott tudományterületet, annál eredményesebben tudják majd később művelni – válaszolta Kovács Attila arra a kérdésre, hogy miért érdemes már középiskolás korban bevonni a fiatalokat a lézeres kutatásba. – Ez egy olyan technológia, amivel ha korán kezdenek el foglalkozni a tanulók, akkor már az egyetem alatt komoly eredményeket tudnak majd felmutatni. Több példa van már arra, hogy itt végző hallgatókat neves külföldi egyetemekre vettek fel PhD-képzésre – tette hozzá. A laborban Kovács Attila körbevezette a több turnusban érkező diákokat és tanárokat, részletesen ismertetve egy ultrarövid fényimpulzusokat előállító titán-zafír lézer főbb egységeinek funkcióját. A jelenlévők akár a lézernyalábok útját is nyomon követhették a lézer rezonátorában védőszemüvegben, természetesen, illetve egy infrakamerát használva. Egy másik optikai asztalon a lézer egyik fontos egységének, egy prizmapárnak a lézerimpulzus időbeli alakjára gyakorolt hatását vizsgálták a hallgatók. De láthattunk még fotonikus optikai szálak diszperziójának mérésére szolgáló interferometrikus mérési elrendezést is. Az adjunktus igyekezett hangsúlyozni, hogy a hELIos labor egy hallgatói lézerlabor, ahol az ifjú fizikusok bátran próbára tehetik tudásukat.

 

Lezerlabor_nyilt_nap_galeria
Nyílt napot tartottak az egyetemi lézerlaborokban is - GALÉRIA


A labor háttértörténetével kapcsolatban Kovács Attila elmondta, hogy a labor a hELIos ELI felkészülési programnak a „Lézerfizikus és mérnökképzés az ELI számára” című (ELI_09-3-2010-0003 számú) projektje támogatásával jött létre. A 2013 áprilisában kezdődött TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 azonosítójú projekt (Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra) keretében a labor számára új mérési gyakorlatokat dolgoznak ki. – A két projekt nagyon jól erősíti egymás hatását, mert általuk akár külföldről érkezett hallgatóknak is tudunk magas színvonalú mérési gyakorlatokat biztosítani – jelentette ki a labor vezetője.

 

Őszi Tamásuszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. június 04.

kiemelt_konyvhet

Több mint húsz, a szegedi egyetem munkatársai által jegyzett kiadvány ad alkalmat könyves beszélgetésre a 89. Ünnepi Könyvhét szegedi programjain. Az SZTE szervezésében 2018. június 5. és 11. között tudománynépszerűsítő programok és könyves utazások várják az érdeklődőket.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 20.
  14:00 - 15:00
  Prof. Dr. Erich Kleinpeter (University of Potsdam, Department of Chemistry) előadása Characterization and Quantification of Antiaromaticity, Aromaticity, „Quasi-„ and „Y-Aromaticity” on the magnetic criterion címmel szervezi: SZAB Gyógyszerésztudományi Szb. Gyógyszertechnológiai Mb., SZTE Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet, MGYT Gyógyszertechnológiai Szakosztály elérhetőség: Csiszárné Marka Erzsébet – tel.: 36 62 545562 – e-mail: makra@pharm.u-szeged.hu
 • június 21.
  15:00 - 16:00
  Köszöntőt mond: Balogh Elemér dékán A könyvet bemutatja: Nagy Csongor István egyetemi tanár szervezi: SZAB Jogtudományi Szb., SZTE ÁJTK elérhetőség: Mészáros Zsuzsanna – tel.: +36 62 544 197 – e-mail: ajtk.dekani@juris.u-szeged.hu A szervezők 2018. június 18-ig kérik a részvétel jelzését a fenti elérhetőségeken.
 • június 22.
  09:00 - 10:00
  SZÉKHÁZUNKBAN MEGTEKINTHETŐ a SZAB Művészeti Szakbizottság szervezésében PROJECT 833 első ízben 2017 őszén, a Csongrádi Művésztelepen megrendezésre kerülő alkotótelep szegedi bemutatkozó kiállítása. A kiállítás megtekinthető június 22-től július 14-ig naponta 900 órától 1800 óráig.
 • június 22.
  18:00 - 19:00
  Orosz Andrea másfél évig élt Hanoiban és ott egy vietnámiak által működtetett japán iskolában tanított. Nem volt egyszerű a kihívás ebben az európaitól nagyon különböző kultúrában. Andrea arról beszél az előadásban, hogy a kezdeti nehézségek után hogyan ismerte ki magát egyre inkább ebben a környezetben, beszél a mindennapokról, de sok kirándulási és kulturális élménybeszámolóval is színesíti az előadást. szervezi: Közéleti Kávéház, SZAB Neveléstudományi és Pszichológiai Szb. elérhetőség: Hekáné Dr. Szondi Ildikó – e-mail: szondi@juris.u-szeged.hu
 • június 25. 08:00 - 27. 16:00