SZTE Info

Nyílt napot tartottak az egyetemi lézerlaborokban is

2013. december 6-án a Természettudományi és Informatikai Kar nyílt napján a fizika iránt érdeklődő középiskolások az ELI-re való felkészülést segítő lézerlabort is megtekinthették.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

lezerlabor nyilt napA kari nyílt nap keretében az Optika és Kvantumelektronikai Tanszék szélesre tárta lézeres laboratóriumainak kapuit, hogy a középiskolások megismerhessék a bent folyó tudományos kísérleteket. Az ELI-hez kötődő felkészítést segítő hELIos lézerlaborban Kovács Attila adjunktus, a labor vezetője várta a fiatalokat. Mialatt az érdeklődők az előírásoknak megfelelően felvették a biztonsági felszerelést, az adjunktus elmondta, hogy a hELIos lézerlaborban a hallgatóknak lehetőségük nyílik elsajátítani azokat a készségeket, melyek birtokában később az ELI-ALPS-nak vagy más külföldi lézeres kutatóintézetnek is a dolgozói lehetnek.

 

– A nyugat-európai példák alapján azt látjuk, hogy minél korábban ismerik meg a fiatalok az adott tudományterületet, annál eredményesebben tudják majd később művelni – válaszolta Kovács Attila arra a kérdésre, hogy miért érdemes már középiskolás korban bevonni a fiatalokat a lézeres kutatásba. – Ez egy olyan technológia, amivel ha korán kezdenek el foglalkozni a tanulók, akkor már az egyetem alatt komoly eredményeket tudnak majd felmutatni. Több példa van már arra, hogy itt végző hallgatókat neves külföldi egyetemekre vettek fel PhD-képzésre – tette hozzá. A laborban Kovács Attila körbevezette a több turnusban érkező diákokat és tanárokat, részletesen ismertetve egy ultrarövid fényimpulzusokat előállító titán-zafír lézer főbb egységeinek funkcióját. A jelenlévők akár a lézernyalábok útját is nyomon követhették a lézer rezonátorában védőszemüvegben, természetesen, illetve egy infrakamerát használva. Egy másik optikai asztalon a lézer egyik fontos egységének, egy prizmapárnak a lézerimpulzus időbeli alakjára gyakorolt hatását vizsgálták a hallgatók. De láthattunk még fotonikus optikai szálak diszperziójának mérésére szolgáló interferometrikus mérési elrendezést is. Az adjunktus igyekezett hangsúlyozni, hogy a hELIos labor egy hallgatói lézerlabor, ahol az ifjú fizikusok bátran próbára tehetik tudásukat.

 

Lezerlabor_nyilt_nap_galeria
Nyílt napot tartottak az egyetemi lézerlaborokban is - GALÉRIA


A labor háttértörténetével kapcsolatban Kovács Attila elmondta, hogy a labor a hELIos ELI felkészülési programnak a „Lézerfizikus és mérnökképzés az ELI számára” című (ELI_09-3-2010-0003 számú) projektje támogatásával jött létre. A 2013 áprilisában kezdődött TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 azonosítójú projekt (Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra) keretében a labor számára új mérési gyakorlatokat dolgoznak ki. – A két projekt nagyon jól erősíti egymás hatását, mert általuk akár külföldről érkezett hallgatóknak is tudunk magas színvonalú mérési gyakorlatokat biztosítani – jelentette ki a labor vezetője.

 

Őszi Tamásuszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 11.
  06:28 - 06:28
  Az SZTE Mentor(h)áló projektjének Pedagógiai esték sorozatában Kozma-Vízkeleti Dániel család- és pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus az alábbi kérdésekre keresi a választ: Valóban papír-e a papír? Mit várunk egy ünneptől? Mi a lélektani jelentősége a hétköznapi rutin megtörésének? Van-e lelki jelentősége az ünnepi viseletnek? Hogyan őrizzük meg hagyományainkat a megváltozó rítusok során? Jobb-e a Halloween és a Valentin-nap a hagyományos ünnepeknél – mit adnak nekünk az újonnan divatossá vált események? És tényleg, miért fontosak azok a hétköznapi apróságok…?
 • december 11.
  17:00 - 18:30
  Dudás Csilla, kétszeres Sófi-ösztöndíjas PhD vegyészhallgatóval (SZTE, TTIK) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget.
 • december 12.
  17:30 - 18:00
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Szent-Györgyi Albert Agóra „vetítős” sorozatának témája: Irán és Burma. Kalauzunk: Németh György, aki sokáig pedagógus-technikus a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd az MTI újságíró-fotóriportere volt 24 évig, most szabadúszó, illetve nyugdíjas fotográfus. Ez a két különleges és a hétköznapi utazó számára kevésbé elérhető úticél gyönyörűséges fotói lesznek láthatók, megspékelve azzal a témával, hogy "Hogyan készüljön egy fotós, ha ismeretlen tájakon, ismeretlen kultúrát szándékozik megörökíteni?".
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.