SZTE Info

Sima Szedeák-vereség jótékonyság akció kíséretében

Szabó Gábor, a szegedi egyetem rektora is ajándékot adott át az ÁGOTA Alapítvány gyermekeinek a Szedeák – Sopron bajnoki kosármeccs szünetében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Rosszul kezdte a december 6-i mérkőzést a szegedi alakulat: a Sopron Takács Norbert két triplájával és Filip Barovic duplájával pillanatok alatt 8-0-s előnyre tett szert. A hazaiaknál egyedül Jonathan Levy tudott az első percekben a gyűrűbe találni, a vendégeknél ugyanakkor beszállt a pontgyártásba Takács mellé Dontay Thomas és Dénes Gábor is. Rendkívül jól sültek a soproniak kinti dobásai: az első negyedben ötből öt tripla hullott be a hazaiak gyűrűjébe, aminek köszönhetően a látogatók masszív előnyre tettek szert a felvonás végére. A Tisza-parti gárda csak vergődött, s ennek 17 pontos hátrány lett az eredménye (14-31).

BC5K7601_szteA második negyedre némiképp összeszedte magát a Szedeák, és két hárompontosnak köszönhetően egy kicsit közelebb tudott kerülni a soproniakhoz. A vendégek játéka az első játékrészben mutatotthoz képest ugyan visszaesett, de Kiss Zsolték még így sem tudtak számottevően közelebb lopózni hozzájuk. Olyannyira nem, hogy a második felvonás közepére Thomasék előnye már 20 pontosra duzzadt. A szünet előtt azonban sikerült megráznia magát a Szegednek: 21-39-ről 30-39-re zárkózott fel. Ez elsősorban a feljavuló palánk alatti játéknak volt betudható. A szünetben ennek ellenére is 30-43 volt az állás a Sopron javára.

Fordulás után ott folytatta a hazai csapat, ahol abbahagyta az első félidő végén: szép támadásokat vezetve felkapaszkodott tíz egységre, és ezt egy jó ideig tudta is tartani. Sőt mi több, Jerrell Williams két gyors hármasának köszönhetően feljöttek hat pontra az egyetemisták (42-48). Ekkor azonban időt kért Sabáli Balázs, a vendégek mestere, aki gyorsan rendet tett játékosai fejében. Ezután az ellenfél megrázta magát, és a negyed végére visszaállt a 10 pontos differencia.

Az utolsó negyedben a hazaiak ugyan mindent megtettek azért, hogy közelebb kerüljenek a vendégcsapathoz, de próbálkozásuk nem járt sikerrel. Elszórakozták a lehetőségeiket túl korán, amit a soproniak könyörtelenül kihasználtak: gyors indításokból szerzett kosarakkal demoralizálták a végére széteső játékot produkáló Bonifert-legénységet. Ezzel érdemileg el is dőlt a találkozó. A Sopron végigvezetve, magabiztos játékkal, megérdemelt 86-65-ös győzelmet aratott az újszegedi sportcsarnokban a Naturtex-SZTE-Szedeák ellen.

A bajnoki mérkőzés nagyszünetében ajándékokat adtak át az ÁGOTA Alapítvány állami gondozott gyermekeinek, akik egyébként ingyen tekinthették meg a meccset. A SZEGEDma.hu hírportál által szervezett jótékonysági akció ajándékozói között ott volt Szabó Gábor akadémikus, az együttes egyik névadója, a Szegedi Tudományegyetem rektora is.

 

szedeak
További képek itt megtekinthetők

 

Férfi kosárlabda NB I/A csoport 11. forduló:

 

Naturtex-SZTE-Szedeák- Sopron KC 65-86 (14-31, 16-12, 19-16, 16-27)

Szeged, Újszegedi Sportcsarnok, 700 néző

Vezette: Vígh, Pozsonyi, Minár

Szedeák: Jereminov 5/3, Levy 15, Horváth Á. 6, WILLIAMS 20/6, Csorvási M. 8. Csere: Csorvási L. 6, Kiss Zs. 3/3, Vida 2. Vezetőedző: Bonifert Domonkos.

Sopron: THOMAS 23/6, Thompson 2, Dénes 8/6, Takács 6/6, BAROVIC 17. Csere: Tóth G. 4, Ruják 16/6, Molnár A. 5/3, Trepák, Bus 3/3, Molnár M. 2, Török. Vezetőedző: Sabáli Balázs

Kipontozódott: Williams 39. perc

 

Bonifert Domonkos: „Egynegyednyi előnyt adtunk a Sopronnak, a folyamatos kapaszkodás sok energiánkat felemésztette. Csak időnként tudtunk közel kerülni ellenfelünkhöz.”

 

Forrás és fotó: SZEGEDma.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.