SZTE Info

Szerb–magyar együttműködés a nőgyógyászat fejlesztéséért

„A hüvelyi fertőzések szűrése és kezelése a Vajdaságban” határon átnyúló közös projekt zárókonferenciájára került sor december 3-án a SZAB-székházban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

DEVTEGEN (Development of innovative technology’s for prevention and treatment of female genital infections) cím alatt közös kutatási projektet indított Magyarország és Szerbia, a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem, a program idén év végén érkezett el a konklúziójához. A december 3-án tartott záró konferencián mindkét fél képviseltette magát.

– Az együttműködés célja, hogy a jövőben egy olyan technológiai modellt alakítsunk ki, aminek a segítségével hatékonyabban és kevésbé környezetre veszélyes módon kezeljük a gombás hüvelyfertőzéseket. Ez egy igen komoly megbetegedés, ami lehet krónikus is, és megkeseríti a nők életét. A jelenleg rendelkezésre álló kezelési módok csupán átmeneti megoldást nyújtanak. Az itt bemutatott előadások egyrészt a genetikai hátteret igyekeztek felderíteni, másrészt pedig olyan nanotechnológiai kezelést próbálunk létrehozni, amelyeknek a segítségével kevesebb hatóanyaggal, de célzottabban tudjuk a betegséget gyógyítani – jellemezte a konferencia témáját Bártfai György professzor, az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi tanára, a projekt egyik szakmai vezetője és az esemény moderátora.

A tanácskozás során a jelenlévők hét előadást hallgathattak meg angol és magyar nyelven, melyekben a kutatóknak lehetőségük nyílt felmutatni az együttműködés eredményeit.

– Ezek kezdeti eredmények, tehát a közeljövőben még nem fognak a gyógyszertárak polcaira kerülni. Ám az itt bemutatott alapkutatások azonban biztatóak, és a következő lépés már a kísérleti fázis lehet – jellemezte a konferencia eredményeit Bártfai György.

 

Őszi Tamás

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.