SZTE Info

Szerb–magyar együttműködés a nőgyógyászat fejlesztéséért

„A hüvelyi fertőzések szűrése és kezelése a Vajdaságban” határon átnyúló közös projekt zárókonferenciájára került sor december 3-án a SZAB-székházban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

DEVTEGEN (Development of innovative technology’s for prevention and treatment of female genital infections) cím alatt közös kutatási projektet indított Magyarország és Szerbia, a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem, a program idén év végén érkezett el a konklúziójához. A december 3-án tartott záró konferencián mindkét fél képviseltette magát.

– Az együttműködés célja, hogy a jövőben egy olyan technológiai modellt alakítsunk ki, aminek a segítségével hatékonyabban és kevésbé környezetre veszélyes módon kezeljük a gombás hüvelyfertőzéseket. Ez egy igen komoly megbetegedés, ami lehet krónikus is, és megkeseríti a nők életét. A jelenleg rendelkezésre álló kezelési módok csupán átmeneti megoldást nyújtanak. Az itt bemutatott előadások egyrészt a genetikai hátteret igyekeztek felderíteni, másrészt pedig olyan nanotechnológiai kezelést próbálunk létrehozni, amelyeknek a segítségével kevesebb hatóanyaggal, de célzottabban tudjuk a betegséget gyógyítani – jellemezte a konferencia témáját Bártfai György professzor, az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi tanára, a projekt egyik szakmai vezetője és az esemény moderátora.

A tanácskozás során a jelenlévők hét előadást hallgathattak meg angol és magyar nyelven, melyekben a kutatóknak lehetőségük nyílt felmutatni az együttműködés eredményeit.

– Ezek kezdeti eredmények, tehát a közeljövőben még nem fognak a gyógyszertárak polcaira kerülni. Ám az itt bemutatott alapkutatások azonban biztatóak, és a következő lépés már a kísérleti fázis lehet – jellemezte a konferencia eredményeit Bártfai György.

 

Őszi Tamás

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • április 26.
  10:00 - 21:00
  10.00 Konferenciaterem: A középiskolai versenyek díjátadója, a győztesek előadása
  11.00 Konferenciaterem: Könyvbemutatók
  13.30 Informatórium: Könyvmolyképző Íróiskola: Aranymosás és Kifutón a szöveg
  15.30 Auditorium Maximum: Beszélgetés Böszörményi Gyulával
  17.00 A BTK és a TIK közötti park: Kabay Fitt Test Műhely szabadtéri mozgással és beszélgetéssel az egészséges életmódról
  18.00 A BTK és a TIK közötti park: Kari zenekarok koncertjei
  19.30 Konferenciaterem: Irodalmi felolvasások
  A fesztivál ideje alatt könyvcserére, könyvkiállításra, fotókiállításra, a kutatócsoportok bemutatkozására és „A világ külföldi hallgatóink szemével” című programokra is sor kerül.
  Részletes program az SZTE BTK honlapján
 • április 26.
  12:10 - 12:20
  Verset mond: Marton Árpád művészeti író
 • április 26.
  13:30 - 15:00
  Középiskolai tanulók tehetséggondozó programja keretében beadott pályázatok eredményhirdetése.
 • április 26.
  14:00 - 16:00
  Saját történeteiket mesélik el SZTE hallgatók, akik egy kurzuson ismerkedtek meg és a közös élmények valami újat szültek, ennek lehetnek tanúi az érdeklődők.
  Regisztrációt követően írjuk meg az előadás helyszínét, részvételi szándékod itt jelezd: szte.eselyiroda@gmail.com
 • április 26.
  17:00 - 18:30
  A tárlatot megnyitja prof. dr. Gyenge Zoltán SZTE BTK dékán és dr. Nátyi Róbert művészettörténész.