SZTE Info

KONFUCIUSZ_SZULINAP_KIEMELT

Szülinapját ünnepelte az SZTE Konfuciusz Intézet

Egy esztendős lett, születésnapját ünnepelte 2013. november 28-án a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete. Rektori köszöntő, szülinapi torta, kínai popzene és parti tette emlékezetessé az évfordulót.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Egy ember életében rövid idő, de egy intézet történetében meghatározó időszak az első esztendő. Életre valóságát, aktivitását számos programmal bizonyította már eddig is a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete” – fogalmazott az SZTE Rektori Hivatal átriumában a születésnapot köszöntő beszédében Szabó Gábor. Az SZTE rektora elárulta: furcsa lenne már számára, ha a rektori hivatali épületében nem találkozna nap mint nap a Konfuciusz Intézet ott dolgozó tanáraival. Munkájuk eredményességét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a több száz tanítvány, aki ismerkedik a kínai nyelvvel, illetve a sok-sok rendezvény, amely népszerűsíti a kínai kultúrát. Jókívánságai között említette a rektor, hogy az első esztendőhöz hasonlóan legyen sikeres az SZTE Konfuciusz Intézete előtt álló sok-sok év is! Szabó Gábor megköszönte az intézet munkáját belülről és kívülről támogatóknak az eddigi segítséget.


Konfuciusz_intezet_szulinap_galeria_IA_rektori
Szülinapját ünnepelte az SZTE Konfuciusz Intézet - GALÉRIA

 

Tanmesével üdvözölte az ünnepeltet az SZTE Konfuciusz Intézet igazgató tanácsának az elnöke, Ujhelyi István. A Magyar Országgyűlés alelnöke A vízhordó és a cserépedény klasszikus történetének tanulságaként úgy fogalmazott: mint ahogy a vízhordó és a törött cserépedény együtt megtalálta a sérült edény funkcióját, létének értelmét, úgy kell közösen és együttműködve meghatároznunk küldetésünket, életünk lényegét.

 

A szegedi általános iskolák képviselőit, igazgatóit az ünneplők között látva Solymos László alpolgármester köszöntőjében kiemelte: fontos küldetését teljesíti az SZTE Konfuciusz Intézete azzal, hogy már gyermekkorban lehetővé teszi a kínai nyelv tanulását. Szeged alpolgármestere kifejezte reményét, hogy az intézmény 100. születésnapján megjelentek mindegyike képes lesz majd kínai nyelven köszönteni a jubileumot!

 


Konfuciusz_intezet_szulinap_galeria_UI
képgaléira


Az ünnepségen a két igazgatónő – Szentmártoni Lívia és Zhang Xuemei – összegezte az elmúlt egy év történéseit. Elmondták: több kínai város delegációja is megismerhette a Szegedi Tudományegyetem és környezetének értékeit. Az SZTE Rektori Hivatal átriumában bemutatott fotók emlékeztettek azokra a változatos és színes programokra, amelyek nyomán több mint száz alkalommal szerepelt a sajtóban a Tisza-parti universitas Konfuciusz Intézete. Meglepetéssel, karaoke műsorral készültek az ünnepre a Konfuciusz Intézet oktatói. A legnagyobb tapsot kapta He Min tanárnő éneke, aki magyar és kínai nyelven is átéléssel adta elő a Tavaszi szél vizet áraszt… kezdetű népdalunkat. Az ünnepi fogadáson megjelentek számára a tűzijátékos, marcipános tortát Szabó Gábor és Ujhelyi István együtt szelte.

 

A programon megjelent az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, Pál József, valamint az SZTE Konfuciusz Intézet Tanácsadó Testületének több tagjai is, többek között Dömötör Máté, az SZTE főtitkára, továbbá az SZTE néhány oktatója, több szegedi iskola tanára és igazgatója.

 

Jó kínai zene, változatos programok, torta és tombola várta a JATE Klubban összegyűlteket. Az SZTE Konfuciusz Intézet tanítványai, barátai sem maradtak le az év legjobb hangulatú kínai születésnapi partijáról.


Konfuciusz_intezet_szulinap_IA_jate
Ünnepség a JATE klubban - GALÉRIA


Kép és szöveg: Ú. I.

További fotók: Iványi Aurél

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. június 17.

Kiemelt_Kheten_TL

„A könyveknek is megvan a maguk sorsa… – Habent sua fata libelli… – hangzott el Terentius Maurus közismert gondolata a szegedi egyetem jogász professzora, Trócsányi László „Párizsi Napló, avagy ami a nagyköveti jelentésekből kimaradt… 2010. július – 2014. június című kötete bemutatóján. Az SZTE „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozat kiemelt könyvheti rendezvénye dedikációval zárult.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 22.
  09:00 - 10:00
  Project 833 címmel tekinthető meg a Csongrádi Művésztelep alkotóinak bemutatkozó kiállítása. A tárlat június 22-től július 14-ig látogatható, naponta 9 és 18 óra között.
 • június 22.
  18:00 - 19:00
  Orosz Andrea másfél évig élt Hanoiban és tanított egy vietnámiak által működtetett japán iskolában. Előadásában többek között mesél munkájáról, élményeiről, kirándulásairól. Emellett kulturális élménybeszámolóval is várja az érdeklődőket. A programot a Közéleti Kávéház és a SZAB Neveléstudományi és Pszichológiai Szakbizottsága szervezi.
 • június 25. 08:00 - 27. 16:00
 • június 25. 08:00 - 27. 16:00
 • június 28.
  10:00 - 15:00
  A 45 brazil tagállami és önkormányzati egyetemet – mintegy 700 ezer diákot - tömörítő Brazilian Association of Rectors of State and Municipal Universities (ABRUEM) múlt novemberi közgyűlésén egyhangúan úgy határozott, hogy 2018-ban Magyarországot választja szakmai útja célországaként. A delegáció látogatásának célja, hogy megismerjék a magyar felsőoktatási rendszert, intézménylátogatások során feltérképezzék az együttműködési lehetőségeket. Részt vesznek találkozókon és egyeztetéseken, amelyek megalapozhatják a hosszútávú szakmai együttműködést a magyar felsőoktatási intézményekkel. A szervezet weboldala az alábbi linken érhető el: http://www2.abruem.org.br/international-relations/