SZTE Info

KONFUCIUSZ_SZULINAP_KIEMELT

Szülinapját ünnepelte az SZTE Konfuciusz Intézet

Egy esztendős lett, születésnapját ünnepelte 2013. november 28-án a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete. Rektori köszöntő, szülinapi torta, kínai popzene és parti tette emlékezetessé az évfordulót.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Egy ember életében rövid idő, de egy intézet történetében meghatározó időszak az első esztendő. Életre valóságát, aktivitását számos programmal bizonyította már eddig is a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete” – fogalmazott az SZTE Rektori Hivatal átriumában a születésnapot köszöntő beszédében Szabó Gábor. Az SZTE rektora elárulta: furcsa lenne már számára, ha a rektori hivatali épületében nem találkozna nap mint nap a Konfuciusz Intézet ott dolgozó tanáraival. Munkájuk eredményességét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a több száz tanítvány, aki ismerkedik a kínai nyelvvel, illetve a sok-sok rendezvény, amely népszerűsíti a kínai kultúrát. Jókívánságai között említette a rektor, hogy az első esztendőhöz hasonlóan legyen sikeres az SZTE Konfuciusz Intézete előtt álló sok-sok év is! Szabó Gábor megköszönte az intézet munkáját belülről és kívülről támogatóknak az eddigi segítséget.


Konfuciusz_intezet_szulinap_galeria_IA_rektori
Szülinapját ünnepelte az SZTE Konfuciusz Intézet - GALÉRIA

 

Tanmesével üdvözölte az ünnepeltet az SZTE Konfuciusz Intézet igazgató tanácsának az elnöke, Ujhelyi István. A Magyar Országgyűlés alelnöke A vízhordó és a cserépedény klasszikus történetének tanulságaként úgy fogalmazott: mint ahogy a vízhordó és a törött cserépedény együtt megtalálta a sérült edény funkcióját, létének értelmét, úgy kell közösen és együttműködve meghatároznunk küldetésünket, életünk lényegét.

 

A szegedi általános iskolák képviselőit, igazgatóit az ünneplők között látva Solymos László alpolgármester köszöntőjében kiemelte: fontos küldetését teljesíti az SZTE Konfuciusz Intézete azzal, hogy már gyermekkorban lehetővé teszi a kínai nyelv tanulását. Szeged alpolgármestere kifejezte reményét, hogy az intézmény 100. születésnapján megjelentek mindegyike képes lesz majd kínai nyelven köszönteni a jubileumot!

 


Konfuciusz_intezet_szulinap_galeria_UI
képgaléira


Az ünnepségen a két igazgatónő – Szentmártoni Lívia és Zhang Xuemei – összegezte az elmúlt egy év történéseit. Elmondták: több kínai város delegációja is megismerhette a Szegedi Tudományegyetem és környezetének értékeit. Az SZTE Rektori Hivatal átriumában bemutatott fotók emlékeztettek azokra a változatos és színes programokra, amelyek nyomán több mint száz alkalommal szerepelt a sajtóban a Tisza-parti universitas Konfuciusz Intézete. Meglepetéssel, karaoke műsorral készültek az ünnepre a Konfuciusz Intézet oktatói. A legnagyobb tapsot kapta He Min tanárnő éneke, aki magyar és kínai nyelven is átéléssel adta elő a Tavaszi szél vizet áraszt… kezdetű népdalunkat. Az ünnepi fogadáson megjelentek számára a tűzijátékos, marcipános tortát Szabó Gábor és Ujhelyi István együtt szelte.

 

A programon megjelent az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, Pál József, valamint az SZTE Konfuciusz Intézet Tanácsadó Testületének több tagjai is, többek között Dömötör Máté, az SZTE főtitkára, továbbá az SZTE néhány oktatója, több szegedi iskola tanára és igazgatója.

 

Jó kínai zene, változatos programok, torta és tombola várta a JATE Klubban összegyűlteket. Az SZTE Konfuciusz Intézet tanítványai, barátai sem maradtak le az év legjobb hangulatú kínai születésnapi partijáról.


Konfuciusz_intezet_szulinap_IA_jate
Ünnepség a JATE klubban - GALÉRIA


Kép és szöveg: Ú. I.

További fotók: Iványi Aurél

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

  • december 5. 17:00 - 15. 20:00
    Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
  • december 15.
    06:16 - 06:16
    Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.