SZTE Info

KONFUCIUSZ_SZULINAP_KIEMELT

Szülinapját ünnepelte az SZTE Konfuciusz Intézet

Egy esztendős lett, születésnapját ünnepelte 2013. november 28-án a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete. Rektori köszöntő, szülinapi torta, kínai popzene és parti tette emlékezetessé az évfordulót.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Egy ember életében rövid idő, de egy intézet történetében meghatározó időszak az első esztendő. Életre valóságát, aktivitását számos programmal bizonyította már eddig is a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete” – fogalmazott az SZTE Rektori Hivatal átriumában a születésnapot köszöntő beszédében Szabó Gábor. Az SZTE rektora elárulta: furcsa lenne már számára, ha a rektori hivatali épületében nem találkozna nap mint nap a Konfuciusz Intézet ott dolgozó tanáraival. Munkájuk eredményességét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a több száz tanítvány, aki ismerkedik a kínai nyelvvel, illetve a sok-sok rendezvény, amely népszerűsíti a kínai kultúrát. Jókívánságai között említette a rektor, hogy az első esztendőhöz hasonlóan legyen sikeres az SZTE Konfuciusz Intézete előtt álló sok-sok év is! Szabó Gábor megköszönte az intézet munkáját belülről és kívülről támogatóknak az eddigi segítséget.


Konfuciusz_intezet_szulinap_galeria_IA_rektori
Szülinapját ünnepelte az SZTE Konfuciusz Intézet - GALÉRIA

 

Tanmesével üdvözölte az ünnepeltet az SZTE Konfuciusz Intézet igazgató tanácsának az elnöke, Ujhelyi István. A Magyar Országgyűlés alelnöke A vízhordó és a cserépedény klasszikus történetének tanulságaként úgy fogalmazott: mint ahogy a vízhordó és a törött cserépedény együtt megtalálta a sérült edény funkcióját, létének értelmét, úgy kell közösen és együttműködve meghatároznunk küldetésünket, életünk lényegét.

 

A szegedi általános iskolák képviselőit, igazgatóit az ünneplők között látva Solymos László alpolgármester köszöntőjében kiemelte: fontos küldetését teljesíti az SZTE Konfuciusz Intézete azzal, hogy már gyermekkorban lehetővé teszi a kínai nyelv tanulását. Szeged alpolgármestere kifejezte reményét, hogy az intézmény 100. születésnapján megjelentek mindegyike képes lesz majd kínai nyelven köszönteni a jubileumot!

 


Konfuciusz_intezet_szulinap_galeria_UI
képgaléira


Az ünnepségen a két igazgatónő – Szentmártoni Lívia és Zhang Xuemei – összegezte az elmúlt egy év történéseit. Elmondták: több kínai város delegációja is megismerhette a Szegedi Tudományegyetem és környezetének értékeit. Az SZTE Rektori Hivatal átriumában bemutatott fotók emlékeztettek azokra a változatos és színes programokra, amelyek nyomán több mint száz alkalommal szerepelt a sajtóban a Tisza-parti universitas Konfuciusz Intézete. Meglepetéssel, karaoke műsorral készültek az ünnepre a Konfuciusz Intézet oktatói. A legnagyobb tapsot kapta He Min tanárnő éneke, aki magyar és kínai nyelven is átéléssel adta elő a Tavaszi szél vizet áraszt… kezdetű népdalunkat. Az ünnepi fogadáson megjelentek számára a tűzijátékos, marcipános tortát Szabó Gábor és Ujhelyi István együtt szelte.

 

A programon megjelent az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, Pál József, valamint az SZTE Konfuciusz Intézet Tanácsadó Testületének több tagjai is, többek között Dömötör Máté, az SZTE főtitkára, továbbá az SZTE néhány oktatója, több szegedi iskola tanára és igazgatója.

 

Jó kínai zene, változatos programok, torta és tombola várta a JATE Klubban összegyűlteket. Az SZTE Konfuciusz Intézet tanítványai, barátai sem maradtak le az év legjobb hangulatú kínai születésnapi partijáról.


Konfuciusz_intezet_szulinap_IA_jate
Ünnepség a JATE klubban - GALÉRIA


Kép és szöveg: Ú. I.

További fotók: Iványi Aurél

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.
 • február 28.
  17:55 - 19:30
  Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.