SZTE Info

KONFUCIUSZ_SZULINAP_KIEMELT

Szülinapját ünnepelte az SZTE Konfuciusz Intézet

Egy esztendős lett, születésnapját ünnepelte 2013. november 28-án a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete. Rektori köszöntő, szülinapi torta, kínai popzene és parti tette emlékezetessé az évfordulót.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Egy ember életében rövid idő, de egy intézet történetében meghatározó időszak az első esztendő. Életre valóságát, aktivitását számos programmal bizonyította már eddig is a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete” – fogalmazott az SZTE Rektori Hivatal átriumában a születésnapot köszöntő beszédében Szabó Gábor. Az SZTE rektora elárulta: furcsa lenne már számára, ha a rektori hivatali épületében nem találkozna nap mint nap a Konfuciusz Intézet ott dolgozó tanáraival. Munkájuk eredményességét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a több száz tanítvány, aki ismerkedik a kínai nyelvvel, illetve a sok-sok rendezvény, amely népszerűsíti a kínai kultúrát. Jókívánságai között említette a rektor, hogy az első esztendőhöz hasonlóan legyen sikeres az SZTE Konfuciusz Intézete előtt álló sok-sok év is! Szabó Gábor megköszönte az intézet munkáját belülről és kívülről támogatóknak az eddigi segítséget.


Konfuciusz_intezet_szulinap_galeria_IA_rektori
Szülinapját ünnepelte az SZTE Konfuciusz Intézet - GALÉRIA

 

Tanmesével üdvözölte az ünnepeltet az SZTE Konfuciusz Intézet igazgató tanácsának az elnöke, Ujhelyi István. A Magyar Országgyűlés alelnöke A vízhordó és a cserépedény klasszikus történetének tanulságaként úgy fogalmazott: mint ahogy a vízhordó és a törött cserépedény együtt megtalálta a sérült edény funkcióját, létének értelmét, úgy kell közösen és együttműködve meghatároznunk küldetésünket, életünk lényegét.

 

A szegedi általános iskolák képviselőit, igazgatóit az ünneplők között látva Solymos László alpolgármester köszöntőjében kiemelte: fontos küldetését teljesíti az SZTE Konfuciusz Intézete azzal, hogy már gyermekkorban lehetővé teszi a kínai nyelv tanulását. Szeged alpolgármestere kifejezte reményét, hogy az intézmény 100. születésnapján megjelentek mindegyike képes lesz majd kínai nyelven köszönteni a jubileumot!

 


Konfuciusz_intezet_szulinap_galeria_UI
képgaléira


Az ünnepségen a két igazgatónő – Szentmártoni Lívia és Zhang Xuemei – összegezte az elmúlt egy év történéseit. Elmondták: több kínai város delegációja is megismerhette a Szegedi Tudományegyetem és környezetének értékeit. Az SZTE Rektori Hivatal átriumában bemutatott fotók emlékeztettek azokra a változatos és színes programokra, amelyek nyomán több mint száz alkalommal szerepelt a sajtóban a Tisza-parti universitas Konfuciusz Intézete. Meglepetéssel, karaoke műsorral készültek az ünnepre a Konfuciusz Intézet oktatói. A legnagyobb tapsot kapta He Min tanárnő éneke, aki magyar és kínai nyelven is átéléssel adta elő a Tavaszi szél vizet áraszt… kezdetű népdalunkat. Az ünnepi fogadáson megjelentek számára a tűzijátékos, marcipános tortát Szabó Gábor és Ujhelyi István együtt szelte.

 

A programon megjelent az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, Pál József, valamint az SZTE Konfuciusz Intézet Tanácsadó Testületének több tagjai is, többek között Dömötör Máté, az SZTE főtitkára, továbbá az SZTE néhány oktatója, több szegedi iskola tanára és igazgatója.

 

Jó kínai zene, változatos programok, torta és tombola várta a JATE Klubban összegyűlteket. Az SZTE Konfuciusz Intézet tanítványai, barátai sem maradtak le az év legjobb hangulatú kínai születésnapi partijáról.


Konfuciusz_intezet_szulinap_IA_jate
Ünnepség a JATE klubban - GALÉRIA


Kép és szöveg: Ú. I.

További fotók: Iványi Aurél

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 19.

Kiemelt_rektori

Napjainkban a nemzetköziesítés a felsőoktatási fokozatváltás központi eleme. Ez az átfogó program a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatrendszerének erősítésére és nemzetközi láthatóságának növelésére fókuszál. Mi történt ezen a területen az elmúlt négy évben? Az SZTE kapu a világra? – kérdeztük az SZTE négy rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 25.
  10:00 - 11:00
  “This talk first reviews important observational characteristics of the body image on the Shroud of Turin, some of which come from the 1978 STURP expedition to examine the Shroud directly in Turin, for which Dr. Jackson was its team leader. Following this, several examples will be presented to demonstrate how various image formation hypotheses can be rejected by testing against the available observational data, according to the Scientific Method. Next, a subset of the observational data is used to formulate the presenter’s hypothesis of image formation involving radiation and gravity. The remainder of the observational data of the Shroud image, which were not used to construct the hypothesis, are then used to test the hypothesis. The talk concludes with a summary and significance of the above analysis.”
 • szeptember 26.
  18:00 - 19:00
  Prof. Dr. habil. Szakály Sándor történész (VERITAS Történetkutató Intézet) előadása: Magyarország a második világháborúban: A kezdetek
 • szeptember 28.
  14:00 - 23:00
  A Szegedi Tudományegyetem Szegeden és Hódmezővásárhelyen mintegy 300 programmal várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján szeptember utolsó péntekén. A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseménysorozaton máskor rejtett helyek nyílnak meg a látogatók előtt. A szegedi egyetemen több mint 350 oktató, kutató és hallgató mutatja be tudományterületét. Laborlátogatások, előadások, kreatív foglalkozások, játékos programok, bemutatók, kísérletek, kalandtúrák, workshopok kora délutántól késő éjszakáig! Az SZTE programjai elérhetők az SZTE Kutatók Éjszakája mobil alkalmazáson keresztül. Az alkalmazás az esemény digitális programfüzete, amely a programok alapvető információ mellett (leírások, időpontok, helyszín, előadók) lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. Az applikáció a 4.4-nél magasabb verziószámú Android rendszerekre elérhető és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play áruházból ingyenesen letölthető. Az SZTE szegedi és vásárhelyi programjai megtekinthetők a www.kutatokejszakaja.hu honlapon is. Találkozzunk a Kutatók Éjszakáján 2018. szeptember 28-án, pénteken!
 • szeptember 28.
  18:00 - 19:00
  Az előadássorozat következő vendége Dux László, az SZTE professzora. Előadásának címe: Szent-Györgyi Albert és intézete.
 • szeptember 29.
  14:00 - 18:00
  Az SZTE Konfuciusz Intézet sok szeretettel vár minden kedves vendéget a Konfuciusz Napon. A programsorozat két részből áll. 15.00 és 17.00 óra között a látogatóink interaktív állomásainkon játékos formában ismerkedhetnek meg Kínával. A feladatokat teljesítő résztvevők értékes ajándékokat nyerhetnek. 17.00 órakor kezdődik gálaműsorunk, amelyen különböző Kínával kapcsolható műsorszámokat mutatnak be a Konfuciusz Intézet hallgatói, tanárai, barátai. A programon a részvétel ingyenes, de előzetesen regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a konfuciusz@rekt.szte.hu címen lehet.