Bezár

Hírarchívum

A titán a fogászatban

A titán a fogászatban

2013. december 16.
2 perc

Az SZTE Tehetségpont tudománynépszerűsítő sorozata, a Science Café 2013. december 5-i estjén a szegedi fogorvostudományi kutatásokba nyerhettek betekintést az érdeklődők.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Science Café 2013. évi zárórendezvényén csak egy előadót hallhattunk, hiszen Györgyey Ágnes sajnálatos módon betegség miatt nem tudott megjelenni. Ungvári Krisztina, az SZTE Fogorvostudományi Kar Orálbiológiai és Kísérletes Fogorvostudományi Tanszék tanársegédje „Beszélő” sejtek címen tartotta meg előadását.

Először a kísérletek, vizsgálatok módszertanáról, elméleti hátteréről volt szó. Az előadó kiemelte, hogy fontos a célkitűzés, a módszer kiválasztása és a nullhipotézis felállítása. A továbbiakban ezeket kifejtette, részletezte, és elmondta, hogy ezen mérlegeléseken felül az etikai oldalt is figyelembe kell venniük, például az állatkísérletek esetén. Mindemellett rendkívül hosszadalmas az adminisztrációs munka, ugyanakkor az ilyen eljárásnak köszönhetjük, hogy azok a gyógyszerek, melyek a piacra kerülnek, bizonyosan átesnek a megfelelő vizsgálatokon.

Ezen bevezető után Ungvári Krisztina bemutatta saját kutatómunkáját. A téma az implantátumok használata a fogászatban, ezen belül is a titánalapú eszközök sérülékenysége a különböző kémiai vegyületek hatására. Rendkívül aktuális lehet ez a kérdés, hiszen a fogászat sok területén alkalmazzák a titánt, például fogszabályozáskor, gyökérkezelések során, valamint természetesen az implantológia területén. A kísérlet során több, a mindennapi fogorvosi praxisban használatos szer hatását tesztelték a titán implantátumokra. Ungvári Krisztina kiemelte, hogy a vizsgálat eredménye természetesen minden esetben függ a módszertől. Összefoglalva a kutatás kimutatta, hogy a klórhexidin tartalmú szereket nem ajánlják folyamatos használatra az implantátummal rendelkező embereknek. A szakember azonban hozzáfűzte, hogy csak szélsőségesebb esetben és nagy koncentráció mellett jelentkezhet kár a titánban.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek