SZTE Info

A tudomány és művészet terén alkotó fiatalokat díjazták

November 29-én tartották az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága és „A Tudomány Támogatásért a Dél-Alföldön” Alapítvány közös díjátadóját, melynek során a kiemelkedő kutatást végző fiatalokat ismerték el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ünnepélyes keretek között, a Magyar Tudomány Ünnepe szegedi programjainak zárásaként a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában adták át azokat a dicsérő okleveleket, amelyekkel „A Tudomány Támogatásért a Dél-Alföldön” Alapítvány pályázatán kiemelkedő munkát benyújtó, PhD előtt álló hallgatókat jutalmazták.

dekany imreAz alapítvány több mint tíz éve áll fenn, és évente egyszer, a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódva díjátadó keretében elismeri a legkiválóbb eredménnyel rendelkező fiatal kutatókat. A pályázók beadványait komoly szakmai zsűri értékeli, külön-külön tudományos szempontok szerint pontozza azokat. A kiválasztott pályamunkák közül a legjobb hármat díjazzák, ám az összes többit is elismerő oklevéllel jutalmazták. – A fő célunk, hogy a Szegedi Akadémiai Bizottság támogassa azokat a fiatalokat, akik a doktori tanulmányaik végén járnak. Az elismerésen túl pedig szeretnénk népszerűsíteni PhD-fokozat megszerzését is – mondta Dékány Imre, a SZAB elnöke.

Idén a három már jól ismert kategória (Természettudományok, Élettudományok, Társadalomtudományok) mellé a szervezők egy negyediket is beemeltek. A Művészetek kategóriában viszont, ellentétben a többivel, nem három, hanem egyetlen helyezettet emeltek csak ki. – Magam is művészetpártoló vagyok, és hiányoltam, hogy a SZAB épületében csak a „tiszta” tudományok kapnak helyet. Emiatt is támogattam, hogy a művészek közösségét is behozzuk az Akadémia falai közé – jegyezte meg az új kategória kapcsán Dékány Imre. A döntés sikerességét mutatja, hogy rengeteg pályamű érkezett ebben a témában, amelyeket meg is lehetett tekinteni az épület földszintjén.

A díjátadón a három „dobogós” helyezett névsorát Dékány Imre és Mészáros Rezső, az alapítvány elnöke hirdette ki. Bár aznap csupán csak okleveleket tudtak átadni, Dékány Imre sietett leszögezni, hogy amint megérkezik a beígért támogatás, a legjobbaknak szerény pénzjutalmat is biztosítanak. A jelen lévő ifjú kutatóknak azonban sokkal többet számított a gesztus, hogy értékelték és elismerték az erőfeszítéseiket.

– Nagyon örülök annak, hogy megdicsérték a munkámat, amivel igen sokat dolgoztam. Ez persze nem csak az én érdemem, sokan segítettek: a témavezetőim, akik a laborban dolgoztak. Amiatt is örülök, mert az egyetemen még nem kaptam ilyen kitüntető oklevelet, és ez nagyon jólesik – válaszolta kérdésünkre Gróf Ilona, akit a Természettudományok kategóriában kapott dicsérő oklevelet.

 

Szab_dijatado_galeria
A tudomány és művészet terén alkotó fiatalokat díjazták - GALÉRIA


A 2013-as pályadíjak díjazottjai:

 

Természettudományok:

1. Harazin András (Biológia Doktori Iskola) – Vér-agy gát változások ornitinnel kiváltott akut hasnyálmirigy gyulladásban

1. Tóth Ildikó (Fizika Kémiai és Angyagtudományi tanszék) – Magnetit nanorészecskék előállítása és felületmódosítása polianonos védőréteggel

3. Fejes Ildikó (Természeti földrajzi és Geoinformatikai Tanszék) – Talajvíz-minőségi és mennyiségi monitoring városi környezetben, Szegeden

 

Élettudományok:

1. Kiss Tivadar (Farmakognóziai Intézet) – Az Aconitum napellus subsp. firmum növénykémiai vizsgálatának farmakológiai és kemotaxonómiai perspektívái

2. Török Rita (Neurológiai Klinika) – A D-vitamin receptor gén polimorfizmusainak vizsgálata Parkinson-kóros betegeken

3. Farkas Katalin (Dermatológiai Kutatócsoport) – Monogénes bőrbetegségek genetikai háttere

 

Társadalomtudományok:

1. Gácsi Anett Erzsébet (Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszék) – A jogellenesen megszerzett bizonyítékok értékelése az USA büntetőeljárási jogában: az ún. exclusionary rule (kizárási szabály) klauzula

2. Zemann Ferenc Csaba (Történelemtudományi Doktori Iskola) – Országgyűlési választások az 1930-as évek Hódmezővásárhelyén

3. Mátyás Dénes (Irodalomtudományi Doktori Iskola) – Újítási kísérletek a 20. század második felének olasz prózairodalmában: Pier Vittorio Tondelli és az Új libertinusok

 

Művészetek:

1. Kosztándi Orsolya (JGYPK Rajz tanszék) – Hármas tükör I-II-III c. festmény

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.