SZTE Info

A tudomány és művészet terén alkotó fiatalokat díjazták

November 29-én tartották az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága és „A Tudomány Támogatásért a Dél-Alföldön” Alapítvány közös díjátadóját, melynek során a kiemelkedő kutatást végző fiatalokat ismerték el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ünnepélyes keretek között, a Magyar Tudomány Ünnepe szegedi programjainak zárásaként a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában adták át azokat a dicsérő okleveleket, amelyekkel „A Tudomány Támogatásért a Dél-Alföldön” Alapítvány pályázatán kiemelkedő munkát benyújtó, PhD előtt álló hallgatókat jutalmazták.

dekany imreAz alapítvány több mint tíz éve áll fenn, és évente egyszer, a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódva díjátadó keretében elismeri a legkiválóbb eredménnyel rendelkező fiatal kutatókat. A pályázók beadványait komoly szakmai zsűri értékeli, külön-külön tudományos szempontok szerint pontozza azokat. A kiválasztott pályamunkák közül a legjobb hármat díjazzák, ám az összes többit is elismerő oklevéllel jutalmazták. – A fő célunk, hogy a Szegedi Akadémiai Bizottság támogassa azokat a fiatalokat, akik a doktori tanulmányaik végén járnak. Az elismerésen túl pedig szeretnénk népszerűsíteni PhD-fokozat megszerzését is – mondta Dékány Imre, a SZAB elnöke.

Idén a három már jól ismert kategória (Természettudományok, Élettudományok, Társadalomtudományok) mellé a szervezők egy negyediket is beemeltek. A Művészetek kategóriában viszont, ellentétben a többivel, nem három, hanem egyetlen helyezettet emeltek csak ki. – Magam is művészetpártoló vagyok, és hiányoltam, hogy a SZAB épületében csak a „tiszta” tudományok kapnak helyet. Emiatt is támogattam, hogy a művészek közösségét is behozzuk az Akadémia falai közé – jegyezte meg az új kategória kapcsán Dékány Imre. A döntés sikerességét mutatja, hogy rengeteg pályamű érkezett ebben a témában, amelyeket meg is lehetett tekinteni az épület földszintjén.

A díjátadón a három „dobogós” helyezett névsorát Dékány Imre és Mészáros Rezső, az alapítvány elnöke hirdette ki. Bár aznap csupán csak okleveleket tudtak átadni, Dékány Imre sietett leszögezni, hogy amint megérkezik a beígért támogatás, a legjobbaknak szerény pénzjutalmat is biztosítanak. A jelen lévő ifjú kutatóknak azonban sokkal többet számított a gesztus, hogy értékelték és elismerték az erőfeszítéseiket.

– Nagyon örülök annak, hogy megdicsérték a munkámat, amivel igen sokat dolgoztam. Ez persze nem csak az én érdemem, sokan segítettek: a témavezetőim, akik a laborban dolgoztak. Amiatt is örülök, mert az egyetemen még nem kaptam ilyen kitüntető oklevelet, és ez nagyon jólesik – válaszolta kérdésünkre Gróf Ilona, akit a Természettudományok kategóriában kapott dicsérő oklevelet.

 

Szab_dijatado_galeria
A tudomány és művészet terén alkotó fiatalokat díjazták - GALÉRIA


A 2013-as pályadíjak díjazottjai:

 

Természettudományok:

1. Harazin András (Biológia Doktori Iskola) – Vér-agy gát változások ornitinnel kiváltott akut hasnyálmirigy gyulladásban

1. Tóth Ildikó (Fizika Kémiai és Angyagtudományi tanszék) – Magnetit nanorészecskék előállítása és felületmódosítása polianonos védőréteggel

3. Fejes Ildikó (Természeti földrajzi és Geoinformatikai Tanszék) – Talajvíz-minőségi és mennyiségi monitoring városi környezetben, Szegeden

 

Élettudományok:

1. Kiss Tivadar (Farmakognóziai Intézet) – Az Aconitum napellus subsp. firmum növénykémiai vizsgálatának farmakológiai és kemotaxonómiai perspektívái

2. Török Rita (Neurológiai Klinika) – A D-vitamin receptor gén polimorfizmusainak vizsgálata Parkinson-kóros betegeken

3. Farkas Katalin (Dermatológiai Kutatócsoport) – Monogénes bőrbetegségek genetikai háttere

 

Társadalomtudományok:

1. Gácsi Anett Erzsébet (Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszék) – A jogellenesen megszerzett bizonyítékok értékelése az USA büntetőeljárási jogában: az ún. exclusionary rule (kizárási szabály) klauzula

2. Zemann Ferenc Csaba (Történelemtudományi Doktori Iskola) – Országgyűlési választások az 1930-as évek Hódmezővásárhelyén

3. Mátyás Dénes (Irodalomtudományi Doktori Iskola) – Újítási kísérletek a 20. század második felének olasz prózairodalmában: Pier Vittorio Tondelli és az Új libertinusok

 

Művészetek:

1. Kosztándi Orsolya (JGYPK Rajz tanszék) – Hármas tükör I-II-III c. festmény

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.