SZTE Info

Vers- és prózamondó versennyel emlékeztek Weöres Sándorra

2013. december 2-án zajlott a Weöres Sándor Vers- és Prózamondó Verseny. Az őszi Egyetemi Versmondó Verseny – melyet 22. alkalommal hirdetett meg az SZTE Kulturális Iroda – a költő születésének 100. évfordulója alkalmához kapcsolódott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Weöres Sándor Kossuth- és Baumgarten-díjas neves művészünkről elnevezett vers- és prózamondó versenyre az egyetem nappali tagozatos hallgatói nevezhettek. Az idei vetélkedőn a részvétel feltétele egy a versenyzők által szabadon választott Weöres Sándor-vers vagy -próza előadása volt maximum 10 percben.

 

A megmérettetésre húsz egyetemi hallgató jelentkezett az egyetem öt karáról (BTK, JGYPK, ÁJTK, ÁOK, TTIK). – Nagyon fontosnak tartom, hogy a hallgatók verseket tanuljanak, netán el is mondják közönség előtt, hiszen ezzel nemcsak az önkifejezési lehetőségeik, a szókincsük bővül, hanem magabiztosságot is ad a versmondás – mondta Tajti Gabriella, az SZTE Kulturális Iroda vezetője. Hozzátette: a Weöres-verseket nagyon nehéz elszavalni, a gondolatiságukat, a mélyebb tartalmakat átadni a közönségnek, de a versenyzők nagy része jól megoldotta a feladatot. A zsűri munkája mindig nehéz, ez egy szubjektív „műfaj”, pedig tárgyilagosan kell véleményt mondani egy-egy olyan teljesítményről. Ennek ellenére a zsűri tagjai nagyjából egyetértettek a végeredménnyel.

 

A zsűri elnöke Fekete Gizi Jászai Mari-díjas színművésznő volt, további tagjai Marton Árpád újságíró, kritikus, Kiss Máté, a Rádió 88 hírigazgatója, valamint Tajti Gabriella az SZTE Kulturális Iroda irodavezetője.

 

A verseny eredménye: 1. helyezett lett Ficzere Ágnes, az ÁOK I. éves általános orvos szakos hallgatója Weöres Sándor Prózafutamok „A reménytelenség könyve” előtt és után című művével. A 2. helyezett D. Nagy Bence, a BTK filmelmélet – filmtörténet szakos hallgatója lett, aki Weöres Fű, fa, füst című művét adta elő. A verseny 3. helyezettje Zsiga Zsolt, a BTK III. éves történelem– kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatója lett Weöres Az éjszaka csodái című művével.

Külön jutalomban részesült Weöres Nem szándékom című műve előadásáért Enyedi Gina, az ÁOK III. általános orvos szakos hallgatója.

 

A győztesek 15- 10 és 7 ezer forint pénzjutalmat, valamint rektori oklevelet kapnak, melyet december 12-én a Hallgatói Díjkiosztó Ünnepségen vesznek át. A rendezvényt megnyitja, és a díjakat átadja Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Az esemény meghívója itt megtekinthető.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.