SZTE Info

Vers- és prózamondó versennyel emlékeztek Weöres Sándorra

2013. december 2-án zajlott a Weöres Sándor Vers- és Prózamondó Verseny. Az őszi Egyetemi Versmondó Verseny – melyet 22. alkalommal hirdetett meg az SZTE Kulturális Iroda – a költő születésének 100. évfordulója alkalmához kapcsolódott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Weöres Sándor Kossuth- és Baumgarten-díjas neves művészünkről elnevezett vers- és prózamondó versenyre az egyetem nappali tagozatos hallgatói nevezhettek. Az idei vetélkedőn a részvétel feltétele egy a versenyzők által szabadon választott Weöres Sándor-vers vagy -próza előadása volt maximum 10 percben.

 

A megmérettetésre húsz egyetemi hallgató jelentkezett az egyetem öt karáról (BTK, JGYPK, ÁJTK, ÁOK, TTIK). – Nagyon fontosnak tartom, hogy a hallgatók verseket tanuljanak, netán el is mondják közönség előtt, hiszen ezzel nemcsak az önkifejezési lehetőségeik, a szókincsük bővül, hanem magabiztosságot is ad a versmondás – mondta Tajti Gabriella, az SZTE Kulturális Iroda vezetője. Hozzátette: a Weöres-verseket nagyon nehéz elszavalni, a gondolatiságukat, a mélyebb tartalmakat átadni a közönségnek, de a versenyzők nagy része jól megoldotta a feladatot. A zsűri munkája mindig nehéz, ez egy szubjektív „műfaj”, pedig tárgyilagosan kell véleményt mondani egy-egy olyan teljesítményről. Ennek ellenére a zsűri tagjai nagyjából egyetértettek a végeredménnyel.

 

A zsűri elnöke Fekete Gizi Jászai Mari-díjas színművésznő volt, további tagjai Marton Árpád újságíró, kritikus, Kiss Máté, a Rádió 88 hírigazgatója, valamint Tajti Gabriella az SZTE Kulturális Iroda irodavezetője.

 

A verseny eredménye: 1. helyezett lett Ficzere Ágnes, az ÁOK I. éves általános orvos szakos hallgatója Weöres Sándor Prózafutamok „A reménytelenség könyve” előtt és után című művével. A 2. helyezett D. Nagy Bence, a BTK filmelmélet – filmtörténet szakos hallgatója lett, aki Weöres Fű, fa, füst című művét adta elő. A verseny 3. helyezettje Zsiga Zsolt, a BTK III. éves történelem– kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatója lett Weöres Az éjszaka csodái című művével.

Külön jutalomban részesült Weöres Nem szándékom című műve előadásáért Enyedi Gina, az ÁOK III. általános orvos szakos hallgatója.

 

A győztesek 15- 10 és 7 ezer forint pénzjutalmat, valamint rektori oklevelet kapnak, melyet december 12-én a Hallgatói Díjkiosztó Ünnepségen vesznek át. A rendezvényt megnyitja, és a díjakat átadja Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Az esemény meghívója itt megtekinthető.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.