SZTE Info

Vers- és prózamondó versennyel emlékeztek Weöres Sándorra

2013. december 2-án zajlott a Weöres Sándor Vers- és Prózamondó Verseny. Az őszi Egyetemi Versmondó Verseny – melyet 22. alkalommal hirdetett meg az SZTE Kulturális Iroda – a költő születésének 100. évfordulója alkalmához kapcsolódott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Weöres Sándor Kossuth- és Baumgarten-díjas neves művészünkről elnevezett vers- és prózamondó versenyre az egyetem nappali tagozatos hallgatói nevezhettek. Az idei vetélkedőn a részvétel feltétele egy a versenyzők által szabadon választott Weöres Sándor-vers vagy -próza előadása volt maximum 10 percben.

 

A megmérettetésre húsz egyetemi hallgató jelentkezett az egyetem öt karáról (BTK, JGYPK, ÁJTK, ÁOK, TTIK). – Nagyon fontosnak tartom, hogy a hallgatók verseket tanuljanak, netán el is mondják közönség előtt, hiszen ezzel nemcsak az önkifejezési lehetőségeik, a szókincsük bővül, hanem magabiztosságot is ad a versmondás – mondta Tajti Gabriella, az SZTE Kulturális Iroda vezetője. Hozzátette: a Weöres-verseket nagyon nehéz elszavalni, a gondolatiságukat, a mélyebb tartalmakat átadni a közönségnek, de a versenyzők nagy része jól megoldotta a feladatot. A zsűri munkája mindig nehéz, ez egy szubjektív „műfaj”, pedig tárgyilagosan kell véleményt mondani egy-egy olyan teljesítményről. Ennek ellenére a zsűri tagjai nagyjából egyetértettek a végeredménnyel.

 

A zsűri elnöke Fekete Gizi Jászai Mari-díjas színművésznő volt, további tagjai Marton Árpád újságíró, kritikus, Kiss Máté, a Rádió 88 hírigazgatója, valamint Tajti Gabriella az SZTE Kulturális Iroda irodavezetője.

 

A verseny eredménye: 1. helyezett lett Ficzere Ágnes, az ÁOK I. éves általános orvos szakos hallgatója Weöres Sándor Prózafutamok „A reménytelenség könyve” előtt és után című művével. A 2. helyezett D. Nagy Bence, a BTK filmelmélet – filmtörténet szakos hallgatója lett, aki Weöres Fű, fa, füst című művét adta elő. A verseny 3. helyezettje Zsiga Zsolt, a BTK III. éves történelem– kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatója lett Weöres Az éjszaka csodái című művével.

Külön jutalomban részesült Weöres Nem szándékom című műve előadásáért Enyedi Gina, az ÁOK III. általános orvos szakos hallgatója.

 

A győztesek 15- 10 és 7 ezer forint pénzjutalmat, valamint rektori oklevelet kapnak, melyet december 12-én a Hallgatói Díjkiosztó Ünnepségen vesznek át. A rendezvényt megnyitja, és a díjakat átadja Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Az esemény meghívója itt megtekinthető.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.