Bezár

Hírarchívum

Egyetemek közti megállapodásról tárgyalt Szegeden a szófiai rektor

Egyetemek közti megállapodásról tárgyalt Szegeden a szófiai rektor

2013. november 13.
2 perc

Ivan Ilchev Dimitrov, a szófiai egyetem rektora november 12-én Szegeden járt, hogy tárgyaljon az SZTE-vel való közös kapcsolataik elmélyítésén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

bolgar rektorBulgária egyik legkiemelkedőbb, nemzetközi rangsorokban is szereplő egyetemének rektora a Szegedi Tudományegyetemre látogatott, hogy tárgyaljon a két felsőoktatási intézmény közötti oktatói és hallgatói mobilitásról. Ivan Ilchev Dimitrovot Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes és Balogné Molnár Gabriella, a Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetője fogadta.

A tárgyalás során a meglévő együttműködés áttekintésén túl szó esett az Erasmus+ programról is. Balogné Molnár Gabriella elmondta: a két egyetem 2004-ben kötött egyetemközi megállapodást, és az Erasmus program keretében is attól az évtől kezdődően mondhatók intenzívnek a hallgatói és oktatói cserék a történelem- és a nyelvtudományok területein. Azóta is folyamatos az Erasmus-együttműködés, az eltelt időszakban az SZTE 14, míg a szófiai Ohridi Szent Kelemen Egyetem 20 Erasmus-ösztöndíjas hallgatója folytatott tanulmányokat a partnerintézményben. – Az Erasmus+ program 2014-2021-ig tartó időszakában bővíteni kívánjuk a tudományterületeket, egyúttal növelve a mobilitások számát is. Ivan Ilchev Dimitrov rektor úr többek között ezért is látogatott a Szegedi Tudományegyetemre, hogy egyeztessük mindazon tudományterületeket, amelyekre kiterjeszthetjük az Erasmus+ együttműködéseket” – tudtuk meg az igazgató asszonytól.

pal jozsef es bolgar rektorPál József szintén hangsúlyozta, hogy a két egyetem együttműködésével intenzívebbé válhatnak egyes tudományterületek. Ezek a fizika, a genomkutatás (biológia), a frankófon kapcsolatok, valamint a szlavisztika. Ivan Ilchev Dimitrov emellett nagy érdeklődést mutatott a dél-kelet európai területek regionális kutatások iránt. – Jelenleg csupán oktatócserében gondolkozunk, de később az is lehetségessé válhat, hogy a hallgatókat is ezekre a területekre koncentráljunk – tette hozzá Pál József. A rektorhelyettes emellett hangsúlyozta, az együttműködéshez elengedhetetlen, hogy itthon a bulgarisztikát, ott pedig a magyarisztikát fejlesszék. E tekintetben talán Szófia előrébb jár, hiszen ott már 50 éve működik a magyar tanszék. Ennek ténye, valamint hogy Bulgáriában rendszeresen érdeklődnek hallgatók Magyarország iránt, bizakodásra adhat okot, különösen az eredményes tárgyalások tükrében.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek