SZTE Info

klinikai_beruhazas_kiemelt

Elkészült az SZTE modern, 265 ágyas új klinikai tömbje

Megtörtént a műszaki átadás-átvétel, jelenleg a használatba vételi engedélyezési eljárás tart. 2014 első felében kezdődhet az egészségügyi egységek beköltézése, indulhat a betegellátás is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

BC5K6782_szteAz Európai Unió Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programja (TIOP) és a Magyar Állam társfinanszírozásával elkészült a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ új, 265 ágyas klinikai tömbje. A kivitelezővel kötött szerződésben foglaltaknak megfelelően szeptemberben megkezdődött az épület műszaki átadás-átvétele, ami október végén befejeződött – jelentette be november 5-én Majó Zoltán, az SZTE gazdasági-műszaki főigazgatója. A mintegy 12,3 milliárd forintos, uniós támogatású, TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0008 azonosítószámú, „Infrastruktúra-fejlesztés a szegedi egészségpólusban” című projekt keretében 265 ágyas új klinikát húztak fel a Semmelweis utcában, felújítják a korábbi, 410 ágyas épület intenzív osztályát, műtőjét és sterilizálóját, ráadásként egy másik uniós program révén csaknem 700 millió forintból korszerűsítik a sürgősségi betegellátást is.


 

Finomhangolások után betegellátás

 

BC5K6887_szteSajtóreggeli keretében számolt be a klinikaberuházásról Tapasztó Sándor projektvezető, Majó Zoltán gazdasági-műszaki főigazgató, Rovó István műszaki főigazgató-helyettes, illetve Szőkedencsi Géza vezető tervező. Tapasztó Sándor elmondta, a 12,3 milliárdos projektből jelenleg a teljes összeg 87 százalékára szerződött az egyetem, s már lehívott 7,5 milliárdnyi támogatást. Majó Zoltán bejelentette: megtörtént az SZTE 265 ágyas, ötszintes, 21 500 négyzetméteres új klinikai tömbjének műszaki átadás-átvétele, jelenleg a használatba vételi engedélyezés eljárása folyik. – Tavaly Mikuláskor azt kértem a kivitelezőtől, az Aktív Kft. és Ferroép Zrt. által alkotott konzorciumtól, hogy egy év múlva legyen átadásra kész az épület, s ez meg is valósult. Köszönet illeti ezért a kivitelező, tervező, műszaki kollégákat és a projektmenedzsmentet is. Várhatóan még karácsony előtt megkapja az egyetem a használatba vételi engedélyt a szakhatóságoktól, azt követően jövő év elején a működési engedélyt kell megszerezni az ÁNTSZ-től, majd megkezdődhet a tizenegy egészségügyi osztály többlépcsős beköltözése, és különböző, a beköltözéskor szükséges eszközbeszerzések, finomhangolások után néhány hónapon belül a betegellátás is megindulhat a modern épületben. Ezzel párhuzamosan a Hunép–Magyar Építők–Strabag–MMK konzorciuma is az utolsó simításokat végzi az immár helikopterleszállóval ellátott sürgősségi osztály korszerűsítésén – tájékoztatott Majó Zoltán.


 

Újabb 2,7 milliárd juthat a klinikaberuházásra

 

A főigazgató egy további jó hírt is megosztott a nyilvánossággal: az egyetem reményei szerint a klinikaberuházás nem áll meg, hanem egészen 2015 közepéig folytatódhat. – Jó esély van rá, hogy a két, minden igényt kielégítő épület mellett az 1970-es években felhúzott 410 ágyas klinika is teljes körű felújításon essen át. Október 31-én a magyar kormány Brüsszel engedélyét kérte négy hazai egészségügyi intézmény, köztük az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ beruházásának uniós nagyprojektté nyilvánításához – hallottuk tőle. Pozitív válasz esetén a szegedi universitas újabb 2,7 milliárd forint támogatásban részesülhet, melyből 2015 közepéig modernizálhatja az egyes részeiben, részleteiben (lásd elektronikus, műszaki berendezések) elavult 410 ágyas klinikai épületét a Semmelweis utcában.


 

Minden a betegekről szól

 

Az új, 265 ágyas klinika építészeti-műszaki megoldásairól az építész és generál tervezője, Szőkedencsi Géza (Artonic Kft.) beszélt. Mint mondta, 2008-ban egy 21. századi kórházat álmodtak meg, mely műszaki, üzemeltethetőségi és betegellátási szempontból is fenntartható, hatékony, humánus és betegközpontú. Ezt a tervüket sikerült is megvalósítani. Kiemelte, hogy az új épület póluskórházként mátrixrendszerű, a szinergiákat kihasználó, azaz a korábbi széttagolt pavilonos működéssel szemben itt sem a diagnosztika, sem a műtők nincsenek osztályhoz kötve. A nyolc klasszikus és négy ambuláns műtőt bejelentkezéssel lehet igénybe venni. – Az épület tudásalapú, amennyiben az egyetemi oktatásra-kutatásra támaszkodik. Előadó- és oktatótermeiben a műtétek is élőben követhetőek, ilyen szempontból szolgálja a képzést. Az egész ház a lehető legracionálisabb, mentes a felesleges sallangoktól. Mindent a működésnek, a technológiának rendelünk alá, minden a betegekről szól. A kórtermek egy-, illetve kétágyasak, vizesblokkal ellátottak, az ablakok az udvara néznek, melyet hatalmas zöld felületek borítanak majd. Az épület szellőzése, hőszigetelése is a lehető legkorszerűbb. Külső árnyékolókat helyeztünk el többek között. Nagyrészt zöld tető borítja a klinikát, melynek fűtésrendszere az egyetemi geotermikus hálózathoz is kapcsolódik. Fontos szempont, hogy a klinikához kerékpártároló is tartozik, a bicikliseknek pedig zuhanyzási lehetőséget is biztosítunk. A kubatúrát ráadásul úgy alakítottuk ki, hogy a későbbiekben akár egy újabb tömbkórházzal bővíthető az épületegyüttes – fejtette ki.


Klinikaberuhazas galeria
Elkészült az SZTE modern, 265 ágyas új klinikai tömbje - GALÉRIA

 


Naponta egymillió forintba kerülhet a fenntartás

 

A beruházásról Rovó István emelt ki néhány érdekességet. Megtudtuk tőle, 1300 tonna betonacélt és 11 ezer köbméter betont építettek a 265 ágyas klinikába. Az épületben 9 felvonó működik majd. Minden téren a zöld egyetem koncepciót érvényesítették. – A falak szellőzéséről a TIK-ben már megismert modern hőszigetelési technológia gondoskodik. A biztonságos hőellátásért három kazán felel majd, illetve a ház a geotermikus energia fogadására is kész. Központi hűtőrendszert alakítottunk ki. A csapadékvizet tartályokban gyűjtjük össze, azzal locsoljuk a növényzetet. Az elektromos ellátás középfeszültségű vételezéssel történik, amitől 10-20 százalékos megtakarítást remélünk. Az áramellátás biztonságát két transzformátor mellett további többkörös védelem is garantálja – így a főmérnök.

 

Majó Zoltán számításai szerint egyébként évi 300-400 millió forintjába kerül majd az egyetemnek a hűtés, fűtés, az áram és a víz, egyszóval az új infrastruktúra fenntartása.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.