SZTE Info

klinikai_beruhazas_kiemelt

Elkészült az SZTE modern, 265 ágyas új klinikai tömbje

Megtörtént a műszaki átadás-átvétel, jelenleg a használatba vételi engedélyezési eljárás tart. 2014 első felében kezdődhet az egészségügyi egységek beköltézése, indulhat a betegellátás is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

BC5K6782_szteAz Európai Unió Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programja (TIOP) és a Magyar Állam társfinanszírozásával elkészült a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ új, 265 ágyas klinikai tömbje. A kivitelezővel kötött szerződésben foglaltaknak megfelelően szeptemberben megkezdődött az épület műszaki átadás-átvétele, ami október végén befejeződött – jelentette be november 5-én Majó Zoltán, az SZTE gazdasági-műszaki főigazgatója. A mintegy 12,3 milliárd forintos, uniós támogatású, TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0008 azonosítószámú, „Infrastruktúra-fejlesztés a szegedi egészségpólusban” című projekt keretében 265 ágyas új klinikát húztak fel a Semmelweis utcában, felújítják a korábbi, 410 ágyas épület intenzív osztályát, műtőjét és sterilizálóját, ráadásként egy másik uniós program révén csaknem 700 millió forintból korszerűsítik a sürgősségi betegellátást is.


 

Finomhangolások után betegellátás

 

BC5K6887_szteSajtóreggeli keretében számolt be a klinikaberuházásról Tapasztó Sándor projektvezető, Majó Zoltán gazdasági-műszaki főigazgató, Rovó István műszaki főigazgató-helyettes, illetve Szőkedencsi Géza vezető tervező. Tapasztó Sándor elmondta, a 12,3 milliárdos projektből jelenleg a teljes összeg 87 százalékára szerződött az egyetem, s már lehívott 7,5 milliárdnyi támogatást. Majó Zoltán bejelentette: megtörtént az SZTE 265 ágyas, ötszintes, 21 500 négyzetméteres új klinikai tömbjének műszaki átadás-átvétele, jelenleg a használatba vételi engedélyezés eljárása folyik. – Tavaly Mikuláskor azt kértem a kivitelezőtől, az Aktív Kft. és Ferroép Zrt. által alkotott konzorciumtól, hogy egy év múlva legyen átadásra kész az épület, s ez meg is valósult. Köszönet illeti ezért a kivitelező, tervező, műszaki kollégákat és a projektmenedzsmentet is. Várhatóan még karácsony előtt megkapja az egyetem a használatba vételi engedélyt a szakhatóságoktól, azt követően jövő év elején a működési engedélyt kell megszerezni az ÁNTSZ-től, majd megkezdődhet a tizenegy egészségügyi osztály többlépcsős beköltözése, és különböző, a beköltözéskor szükséges eszközbeszerzések, finomhangolások után néhány hónapon belül a betegellátás is megindulhat a modern épületben. Ezzel párhuzamosan a Hunép–Magyar Építők–Strabag–MMK konzorciuma is az utolsó simításokat végzi az immár helikopterleszállóval ellátott sürgősségi osztály korszerűsítésén – tájékoztatott Majó Zoltán.


 

Újabb 2,7 milliárd juthat a klinikaberuházásra

 

A főigazgató egy további jó hírt is megosztott a nyilvánossággal: az egyetem reményei szerint a klinikaberuházás nem áll meg, hanem egészen 2015 közepéig folytatódhat. – Jó esély van rá, hogy a két, minden igényt kielégítő épület mellett az 1970-es években felhúzott 410 ágyas klinika is teljes körű felújításon essen át. Október 31-én a magyar kormány Brüsszel engedélyét kérte négy hazai egészségügyi intézmény, köztük az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ beruházásának uniós nagyprojektté nyilvánításához – hallottuk tőle. Pozitív válasz esetén a szegedi universitas újabb 2,7 milliárd forint támogatásban részesülhet, melyből 2015 közepéig modernizálhatja az egyes részeiben, részleteiben (lásd elektronikus, műszaki berendezések) elavult 410 ágyas klinikai épületét a Semmelweis utcában.


 

Minden a betegekről szól

 

Az új, 265 ágyas klinika építészeti-műszaki megoldásairól az építész és generál tervezője, Szőkedencsi Géza (Artonic Kft.) beszélt. Mint mondta, 2008-ban egy 21. századi kórházat álmodtak meg, mely műszaki, üzemeltethetőségi és betegellátási szempontból is fenntartható, hatékony, humánus és betegközpontú. Ezt a tervüket sikerült is megvalósítani. Kiemelte, hogy az új épület póluskórházként mátrixrendszerű, a szinergiákat kihasználó, azaz a korábbi széttagolt pavilonos működéssel szemben itt sem a diagnosztika, sem a műtők nincsenek osztályhoz kötve. A nyolc klasszikus és négy ambuláns műtőt bejelentkezéssel lehet igénybe venni. – Az épület tudásalapú, amennyiben az egyetemi oktatásra-kutatásra támaszkodik. Előadó- és oktatótermeiben a műtétek is élőben követhetőek, ilyen szempontból szolgálja a képzést. Az egész ház a lehető legracionálisabb, mentes a felesleges sallangoktól. Mindent a működésnek, a technológiának rendelünk alá, minden a betegekről szól. A kórtermek egy-, illetve kétágyasak, vizesblokkal ellátottak, az ablakok az udvara néznek, melyet hatalmas zöld felületek borítanak majd. Az épület szellőzése, hőszigetelése is a lehető legkorszerűbb. Külső árnyékolókat helyeztünk el többek között. Nagyrészt zöld tető borítja a klinikát, melynek fűtésrendszere az egyetemi geotermikus hálózathoz is kapcsolódik. Fontos szempont, hogy a klinikához kerékpártároló is tartozik, a bicikliseknek pedig zuhanyzási lehetőséget is biztosítunk. A kubatúrát ráadásul úgy alakítottuk ki, hogy a későbbiekben akár egy újabb tömbkórházzal bővíthető az épületegyüttes – fejtette ki.


Klinikaberuhazas galeria
Elkészült az SZTE modern, 265 ágyas új klinikai tömbje - GALÉRIA

 


Naponta egymillió forintba kerülhet a fenntartás

 

A beruházásról Rovó István emelt ki néhány érdekességet. Megtudtuk tőle, 1300 tonna betonacélt és 11 ezer köbméter betont építettek a 265 ágyas klinikába. Az épületben 9 felvonó működik majd. Minden téren a zöld egyetem koncepciót érvényesítették. – A falak szellőzéséről a TIK-ben már megismert modern hőszigetelési technológia gondoskodik. A biztonságos hőellátásért három kazán felel majd, illetve a ház a geotermikus energia fogadására is kész. Központi hűtőrendszert alakítottunk ki. A csapadékvizet tartályokban gyűjtjük össze, azzal locsoljuk a növényzetet. Az elektromos ellátás középfeszültségű vételezéssel történik, amitől 10-20 százalékos megtakarítást remélünk. Az áramellátás biztonságát két transzformátor mellett további többkörös védelem is garantálja – így a főmérnök.

 

Majó Zoltán számításai szerint egyébként évi 300-400 millió forintjába kerül majd az egyetemnek a hűtés, fűtés, az áram és a víz, egyszóval az új infrastruktúra fenntartása.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 11.
  06:28 - 06:28
  Az SZTE Mentor(h)áló projektjének Pedagógiai esték sorozatában Kozma-Vízkeleti Dániel család- és pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus az alábbi kérdésekre keresi a választ: Valóban papír-e a papír? Mit várunk egy ünneptől? Mi a lélektani jelentősége a hétköznapi rutin megtörésének? Van-e lelki jelentősége az ünnepi viseletnek? Hogyan őrizzük meg hagyományainkat a megváltozó rítusok során? Jobb-e a Halloween és a Valentin-nap a hagyományos ünnepeknél – mit adnak nekünk az újonnan divatossá vált események? És tényleg, miért fontosak azok a hétköznapi apróságok…?
 • december 11.
  17:00 - 18:30
  Dudás Csilla, kétszeres Sófi-ösztöndíjas PhD vegyészhallgatóval (SZTE, TTIK) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget.
 • december 12.
  17:30 - 18:00
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Szent-Györgyi Albert Agóra „vetítős” sorozatának témája: Irán és Burma. Kalauzunk: Németh György, aki sokáig pedagógus-technikus a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd az MTI újságíró-fotóriportere volt 24 évig, most szabadúszó, illetve nyugdíjas fotográfus. Ez a két különleges és a hétköznapi utazó számára kevésbé elérhető úticél gyönyörűséges fotói lesznek láthatók, megspékelve azzal a témával, hogy "Hogyan készüljön egy fotós, ha ismeretlen tájakon, ismeretlen kultúrát szándékozik megörökíteni?".
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.