Bezár

Hírarchívum

szent_gyorgyi_nyito

Előadások és kitüntetések a jubileumi Szent-Györgyi Napokon

Előadások és kitüntetések a jubileumi Szent-Györgyi Napokon

2013. november 16.
9 perc

Huszadik alkalommal rendezték meg a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi karainak közös programsorozatát, a Szent-Györgyi Napokat. A négynapos program egyik csúcspontja a Richter Tudósklub, másik jeles rendezvénye a díszünnepség volt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara, Gyógyszerésztudományi Kara, Fogorvostudományi Kara, valamint az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, illetve a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ együtt ünnepelt 2013. november 14-17. között. Idén huszadik alkalommal rendezték meg Szent-Györgyi Napokat.

 

A RICHTER ÉS A KUTATÁS

A posztgraduális továbbképzés különböző formáira is lehetőséget nyújtott a négynapos program.

A XX. Szent-Györgyi Napok részeként a tizedik Richter Tudós Klubot rendezték meg.


rektor„A partnerségről szól, a kutatás és az ipar együttműködésére példa a Szegedi Tudományegyetem és a Richter Gedeon Nyrt. kapcsolata” – fogalmazott köszöntőjében Szabó Gábor. Az SZTE rektora emlékeztetett: a Richer kutatási ráfordításai kiemelkedően magasak. Az akadémikus kifejezte reményét, hogy a jövőben még szorosabbra fonják kapcsolataikat.

 

A 112 éves cég, a Richter innovációo-orientált, specializált, európai multinacionális cég. A múlt évet közel 327 milliárd forintos árbevétellel záró Richter 11 ezer 100 foglalkoztatottja közül közel 10 ezer embernek Magyarországon ad munkát. A fejlesztéseken ezer kutató dolgozik – jellemezte az 5 világrészen jelen lévő vállalkozást a szegedi kutatási főtanácsadó, Vas Ádám. Az SZTE egyetemi tanára bemutatta a legújabb, az originális kutatásra épülő fejlesztéseket, miközben hangsúlyozta: például a nőgyógyászat területén teljes portfólióval rendelkezik a Richter.

 

Az étkezési zavarok kerültek az idei Richter Tudós Klub előadásainak fókuszába. Az evészavarok modern formáit Túry Ferenc, a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára vette sorra. Az étkezéssel kapcsolatos problémák ugyanis egyre gyakoribbak és súlyosabbak. Példaként nemcsak a közismert anorexiát, vagy a bulémiát említette. Szólt például a falási zavarról is, vagy az úgynevezett egészséges táplálék utáni kutatás kényszerességéről. Az étkezési zavaros betegségek nagy része nem jelentkezik az orvosi rendelőkben. Ez növeli a probléma súlyosságát. Az evészavar kialakulására a magyarázatok sokaságát adták már a szakemberek. Az egyetemi tanár elmondta: az étkezési zavaros betegség kezelése komplex tervet igényel.

 

richter1Az elhízás-válság súlyosságát számadatokkal illusztrálta Csajbók Éva endokrinológus. Az SZTE ÁOK I. számú Belgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa hangsúlyozta: nincs összefüggés az iskolázottsági szint és az elhízás között. Magyarországon a nők 19, a férfiak 21 százaléka elhízott. A számok azt mutatják, hogy az USA népességének fele túlsúlyos lesz 2030-ban. A kövérség terjedésének okai közül kiemelte, hogy a fejlett országokban folyamatosan növekszik a kalória-bevitel nagysága. Példaként említette, hogy egy 70 kilós ember egy napi energiaigényéhez elegendő lenne 2000 kalória értékű táplálék, ezzel szemben még az erre ügyelő Franciaországban is 3600 kalóriát tartalmaz egy átlagos ember által elfogyasztott napi ételmennyiség. A következmények ijesztőek. Az egyén szemszögéből például számos betegség (például a cukorbetegség egyik típusának) eredete a súlyfölöslegben keresendő. Ugyanakkor a világgazdaságra is óriási terhet ró az elhízott emberek által elfogyasztott ételmennyiség előállítása, illetve kövér betegek kezelése.

 

A szülészeti és nőgyógyászati kórképekben a táplálkozás szerepét Bitó Tamás, az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa mutatta be.

 

A Richter Tudós Klub előadásait egyetemi hallgatók, valamint gyakorló orvosok, családorvosok és a gyógyszerészek kísérték figyelemmel.

 

A Szent-Györgyi Napok részeként belgyógyászati továbbképző tanfolyamokat, fogorvosi és gyógyszerészeti továbbképző kurzusokat is tartottak. A négy kar tudományos konferenciákat szervezett. A program-sorozat a Szent-Györgyi Albert Baráti Kör tudományos előadásaival és közgyűlésével zárult.

 

richtergedeontudos
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők

*

 

NÉGY KAR ÉS A KLINIKAI KÖZPONT ÜNNEPE

A XX. Szent-Györgyi Napok központi ünnepségét 2013. november 15-én 10 órától rendezték az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A megjelenteket – köztük a 65, 60 és 55 évvel ezelőtt diplomázókat – Varró András, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese köszöntötte.

Az elmúlt év eredményeiről Vécsei László dékán (SZTE Általános Orvostudományi Kar) adott pillanatfölvételt. Szólt – többek között – a hallgatók számának alakulásáról: 2265 diákjuk közül 916 külföldi. Kiemelte, hogy a kar 9,4 milliárd forint bevételéből olyan jelentős beruházások megvalósulásához járulnak hozzá, mint például az idén tavasszal átadott Skills labor, vagy a 265 ágyas új klinikai tömb és az SBO. A terveket vázolva kiemelte a 450 személyes kongresszusi termet is magába foglaló oktatási központ igényét.

 

A klinikai megaberuházásokról a Szent-Györgyi Klinikai Központ vezetését képviselő Pávics László professzor is szólt. Két további pályázati sikerként említette az onkológiai centrum fejlesztését és a rehabilitációs szolgáltatások bővítését.

 

A legifjabb egység, az SZTE Fogorvostudományi Kar eredményeit Nagy Katalin dékán sorolta föl. Ezek közül kiemelte, hogy 7,5 százalékkal nőtt a hallgatóik száma. De a 9 székes oktatási egység elkészültét ugyanolyan fontosnak tartotta, mint azt, hogy az idei tudomány ünnepe rendezvény-sorozaton 20 előadással önálló rendezvénnyel jelentkeznek.

 

A 90 éve indult szegedi gyógyszerészképzés friss eredményeinek leltárát Hohmann Judit dékán adta. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy két nyelven oktatják a diákokat, hallgatói létszámuk 100 körüli, szakképzési rendszerüket megújították. A hazai gazdaság húzóágazatásnak számító gyógyszeriparral szoros az együtt működésük. Hohmann Judit, az SZTE GYTK dékánjának ünnepi beszéde itt olvasható:

 

Az ÁOK, a SZ-GYKK és a GYTK elismeréseit, díjait a díszünnepségen adták át.

A jubileumi diplomásokat az SZTE ÁOK és az SZTE GYTK külön rendezvényen ünnepelte.

 

 

KITÜNTETÉSEK

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ díjazottjai:

 

Klinikai Központ Emlékérem:

Dr. Boncz István Pszichiátriai Klinika

Török Mária Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika

 

Klinikai Központ Elnöki Dicséret:

 

Dr. Böröndy János Traumatológiai Klinika

Dr. Csanádi Lajosné Ápolássszervezési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatás

Dörmő Sándornét Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika

Nagy Ágnes Gyermekgyógyászati Klinika

Dr. Némethné Birkás Mártát Sebészeti Klinika

Dr. Raskóné Horváth Zsuzsanna Orvosi Genetikai Intézet

Tóthné Baráth Magdolnát Elnöki Hivatal

 

Klinikai Központ Elnöke Elismerő Oklevél:

Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika I. Dél Osztály munkatársai

Bata Diána

Prof. Dr. Bata Zsuzsanna

Csanádi Eszter

Gárdián Edit

Farkas Norbert

Fodorné Baráth Ágnes

Haklik Melinda

Hegedűsné Farkas Márta

Dr. Képíró László

Kondász Bettina

Korom Eszter

Marton Tiborné

Dr. Meszes Angéla

Nagy Andrea

Pap Barbara

Dr. Szolnoky Győző

Tóth Jánosné

Varga Mónika

Vasas Judit

 

Pszichiátriai Klinika Járóbeteg-alegység munkatársai

Réz Csilla

Vizhányóné Gardi Anikó

 

Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Operált Osztály munkatársai:

Bella Edit

Dobóné Németh Ildikó

Horonitzné Halof Katalin

Keresztes Edit

Medovarszki Mátyásné

Mikó Katalin

Nagyné Szabó Ágnes

Papp Erika

Répa Gáborné

Seregi Valéria

Szabó Katalin

Telenkó Péterné

Vastagné Benedeczki Lilla

 

Klinikai Központ Minőségéért díj:

Vargáné Terhes Anita Sebészeti Klinika


szentgyorgyi_napok
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők

 


A SZTE ÁOK KITÜNTETÉSEI. AZ ELISMERÉSEKET A XX. SZENT-GYÖRGYI NAPOK DÍSZÜNNEPSÉGÉN NYÚJTOTTÁK ÁT:

 

Szent-Györgyi Albert Emlékérem és Jutalomdíj Bronz fokozat:

Dr. Katona Márta egyetemi tanárnak az ÁOK-ért végzett munkásságáért (Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ).

 

Ivánovics György Emlékplakett és Jutalomdíj:

Dr. Prágai Béla egyetemi tanárnak kiváló oktató munkája elismeréseként (Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézet);

Dr. Baczkó István egyetemi docensnek kiváló oktató munkája elismeréseként (Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet).

 

Kulka Frigyes Emlékplakett és Jutalomdíj:

Dr. Várkonyi Ágnes egyetemi tanárnak kiváló oktató munkája elismeréseként (Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ);

Dr. Kiss József Géza tudományos tanácsadónak kiváló oktató munkája elismeréseként (Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika).

 

Kar Kiváló Gyakorlati Oktatója:

Dr. Iszkander Atif klinikai főorvosnak (Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika)

kiemelkedő gyakorlati oktató munkájáért;

Dr. Kincses Zsigmond Tamás egyetemi adjunktusnak (Neurológiai Klinika)

kiemelkedő gyakorlati oktató munkájáért.

 

Dékáni dicséret:

Kisné Dobos Ildikó egyetemi tanársegéd oktató, oktatásszervező munkáért (Élettani Intézet);

Dr. Börcsökné Dr. Endreffy Emőke tudományos tanácsadónak kiváló oktató munkájáért (Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ);

Lázár Bence András orvostanhallgatónak kiváló tudományos diákköri pályamunkájáért.

 

Apáthy István Emlékérem és Jutalomdíj:

Kálmán Sára orvostanhallgatónak kiváló tudományos diákköri pályamunkájáért.

 

*

 

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI ÉS GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI KARAI ÖREGDIÁK SZÖVETSÉGE PÁLYÁZATOT HIRDETETT az érintett karokon egyetemi diplomát szerzett kollégák és egyetemi hallgatók számára, abból az alkalomból, hogy az Egyetem Semmelweis Kollégiuma 50 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuját, és számos orvostanhallgató és gyógyszerészhallgató talált itt kellemes otthonra, a tanuláshoz és a pihenéshez nyugodt, komfortos körülményekre.

 

A pályázat témakörei:

Az egyetemi diplomát szerzett kollégák számára „a Semmelweis Kollégium lakója voltam én is”,

a jelenlegi hallgatók számára pedig „a Szegedi Tudományegyetem Semmelweis Kollégiumának lakója vagyok” témakört jelöltük meg.

 

A pályázatok elbírálása már megtörtént, ennek eredménye alább olvasható.

 

Az egyetemi diplomát szerzett kollégák pályázatánál:

Az első díjat dr. Stettler Mihály igazságügyi orvosszakértő és üzemorvos Tatabányáról kapta.

Két második díjat adtak ki, a nyertesek:

dr. Orosz Márta higiénikus főorvos Nyíregyházáról és Bedéné Dr. Balogh Róza főgyógyszerész Szobról.

 

A hallgatói díjakat a következők kapták:

Zöld Orsolya III. éves gyógyszerészhallgató I. díj,

Filinger Zsófia Klára II. éves gyógyszerészhallgató megosztott II. díj,

Bereczky Zsolt Botond IV. éves a Szociális Képzési Kar, Ápolás és Betegellátás alapszak megosztott hallgatói II. díj,

Sárközi András IV. éves gyógyszerészhallgató III. díj.

 

Megköszönték a Makói Sanitas Bt. támogatását a pályázatok sponzorálásához.

 

*

 

AZ SZTE GYTK KITÜNTETTJEI. AZ ELISMERÉSEKET A XX. SZENT-GYÖRGYI NAPOK DÍSZÜNNEPSÉGÉN NYÚJTOTTÁK ÁT:

 

Pro Facultate kitüntetésben részesült Dr. Hódi Klára ny. egyetemi tanár, a Gyógyszertechnológiai Intézet munkatársaként végzett több évtizedes, lelkiismeretes oktató és kutató munkájáért.

 


Szintén Pro Facultate kitüntetésben részesült Prof. Soós Gyöngyvér, a Klinikai Gyógyszerészeti Intézet oktatója, magas szintű és lelkiismeretes oktató munkája elismeréséül.

 


A “Szegedi Gyógyszerészképzés Fejlesztésért Alapítvány”, néhai Dr. Novák István, az egyetem volt tanszékvezető egyetemi tanárának, a Gyógynövény- és Drogismereti Intézet egykori igazgatójának emlékére kiírt pályadíjat ez évben 2 gyógyszerészdoktor és egy gyógyszerészhallgató nyerte el:

 

Dr. Kovács Bernadett gyógyszerész „A paprika és a kapszaicin — múlt, jelen, jövő” című pályamunkája. A munka áttekintést nyújt a paprika botanikájáról, eddig ismert tartalomanyagairól, különös tekintettel a magyar kutatók eredményeire, a kapszaicinoidokra és a TRPV1 receptoron keresztül ható farmakonok lehetséges gyógyászati alkalmazásáról.

 

 

Dr. Zomborszki Zoltán gyógyszerész „Polifenol tartalmú készítmények vizsgálata” című, az antioxidáns polifenolokkal kapcsolatos szakirodalmi áttekintést és saját kísérletes eredményeket is tartalmazó pályamunkájával érdemelte ki a Novák István pályadíjat.

 

 

Tislér Zsófia gyógyszerészhallgató: „Terápiában használt árnika fajok összehasonlító farmakognóziai vizsgálata” című, az árnika fajok terápiás alkalmazása, a termékek minőségbiztosítása szempontjából gyakorlati jelentőséggel bíró pályamunkájával nyerte el a pályadíjat.

 

 

"A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai Intézete a néhai Dr. Kedvessy György egyetemi tanárnak, a Gyógyszertechnológiai Intézet egykori igazgatójának emlékére 2009-ben Kedvessy György pályadíjat alapított, amely a Gyógyszerésztudományi Karon a Gyógyszertechnológiai Intézetben dolgozó Ph. D. hallgatók és a Karon tanuló gyógyszerészhallgatók szakmai fejlődését hivatott segíteni. A pályadíjat a Szegedi Gyógyszerészképzés Fejlesztéséért Alapítvány Kuratóriuma gondozza.

 

Az idei felhívásra érkezett pályamunkák közül a szakmai zsűri véleménye alapján, a „Kedvessy György pályadíj nyertese: Dr. Pomázi Anita, aki PhD hallgatóként, gyógyszertechnológiai témájú, színvonalas kutató munkájáért, konferencián nyújtott teljesítményéért, valamint publikációs tevékenységéért részesül a kitüntetésben.

 

 

Horváth Tamás gyógyszerészhallgató gyógyszertechnológiai témájú, színvonalas kutató munkájáért, konferencián nyújtott teljesítményéért részesült az elismerésben.



További információkat olvashat a Megkezdődött a jubileumi Szent-Györgyi Napok című cikkünkben.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek