SZTE Info

Az Európai Unió kapujában – Ukrajna integrációs törekvéseiről az SZTE-n

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor november végén Vilniusban a keleti partnerségi csúcstalálkozón írják alá Ukrajna és az Európai Unió társulási és szabad kereskedelmi megállapodását. Ennek apropóján tartott előadást november 14-én Jurij Muska, Ukrajna magyarországi nagykövete az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete által szervezett Integrációs Klub rendezvényen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMG_2327Ukrajna mindenkori vezetését – az elmúlt 20 évben – gyakran érte az a vád, miszerint lavírozni próbál az EU és Oroszország között. Nevén nevezve: hintapolitikát folytat. Jurij Muska előadásának első gondolatmenetében rögtön rácáfolt minderre. – 1993 óta törvénybe van foglalva a cél. A cél pedig nem más, mint hogy az Európai Unió tagjai legyünk – mondta a nagykövet.

– 1995 óta az Európai Tanács tagja Ukrajna, ez megadta azt a jogi bázist, amin keresztül az Európai Unió felé haladtunk, haladunk. Az ukrán emberek osztják az európai értékeket, és földrajzilag is az egyesült Európához szeretnének tartozni. Meglátásom szerint az Európai Unió jelenleg hiányos, hiszen Európa legnagyobb kiterjedésű országa – itt természetesen Ukrajnára gondolok, és nem Oroszországra – nincs a tagállamok között fogalmazott a diplomata.

Vizsgáljuk meg, miről is szól az európai uniós tagság egyik lépcsőfokának számító társulási megállapodás! A közel ezeroldalas dokumentum öt fő célt fogalmaz meg: Ukrajna lépcsőzetes bevonása az EU különböző programjaiba; a megfelelő politikai diskurzus kialakítása; a béke megőrzése és fenntartása a régióban; kereskedelmi együttműködés kialakítása; az igazságügyi rendszer modernizálása és jogharmonizáció.


A nagykövet elmondta: az ország nyugati részén élő fiatal, jellemzően nyelveket beszélő nemzedék Európában képzeli el a jövőjét, míg a keleti felén lakó, még a Szovjetunióban szocializálódott idősebb generáció inkább Oroszország felé húz. Mindezzel együtt országos szinten 65-70 százalék körüli az EU támogatottsága.

IMG_2330Az előadó kitért Ukrajna és Oroszország kapcsolatára is. – Teljesen természetes módon próbálunk jó viszonyt ápolni a szomszédainkkal. Vannak hagyományaink, vannak kapcsolataink és közös történelmünk. Mi nem valaki kárára vagy valaki ellen írnánk alá az egyezményt, hanem nemzeti érdekünk miatt. Politikai hisztériakeltés folyik akkor, amikor egyesek – köztük magas rangú orosz politikusok is – azt állítják, hogy Oroszország ellenében teszünk lépéseket.

Jurij Muska megjegyezte: Ukrajna rengeteget tett az elmúlt években a szerződés létrejöttéért. Három nagy szférában zajlottak a reformok. Egyrészt jogi téren – többek közt új büntető törvénykönyvet és új adatvédelmi törvényt fogadtak el. Másrészt a gazdasági és kereskedelmi szektorban, ahol lefektették a szabad kereskedelem, valamint a vámunió alapjait. Végül „humanitárius” területen. Itt bevezették a biometrikus útlevelet, ami a vízummentesség egyik előfeltétele.

A november 28-29-i konvenció útjába állhat Julia Timosenko exminiszterelnök ügye, aki 2011 óta tölti hétéves börtönbüntetését. Az ítélet szerint előnytelen szerződéseket (gázmegállapodás) kötött Oroszországgal miniszterelnöksége idején. Erre mondják Brüsszelben, hogy ez nem éppen politikamentes ítélet volt. A napokban Timosenko elengedésén vitázik az ukrán parlament, a keleti partnerségi csúcstalálkozó tükrében kíváncsian várjuk a fejleményeket.


Göblyös Sára

 

Ukrán nagykövet galéria
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform