SZTE Info

Az Európai Unió kapujában – Ukrajna integrációs törekvéseiről az SZTE-n

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor november végén Vilniusban a keleti partnerségi csúcstalálkozón írják alá Ukrajna és az Európai Unió társulási és szabad kereskedelmi megállapodását. Ennek apropóján tartott előadást november 14-én Jurij Muska, Ukrajna magyarországi nagykövete az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete által szervezett Integrációs Klub rendezvényen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMG_2327Ukrajna mindenkori vezetését – az elmúlt 20 évben – gyakran érte az a vád, miszerint lavírozni próbál az EU és Oroszország között. Nevén nevezve: hintapolitikát folytat. Jurij Muska előadásának első gondolatmenetében rögtön rácáfolt minderre. – 1993 óta törvénybe van foglalva a cél. A cél pedig nem más, mint hogy az Európai Unió tagjai legyünk – mondta a nagykövet.

– 1995 óta az Európai Tanács tagja Ukrajna, ez megadta azt a jogi bázist, amin keresztül az Európai Unió felé haladtunk, haladunk. Az ukrán emberek osztják az európai értékeket, és földrajzilag is az egyesült Európához szeretnének tartozni. Meglátásom szerint az Európai Unió jelenleg hiányos, hiszen Európa legnagyobb kiterjedésű országa – itt természetesen Ukrajnára gondolok, és nem Oroszországra – nincs a tagállamok között fogalmazott a diplomata.

Vizsgáljuk meg, miről is szól az európai uniós tagság egyik lépcsőfokának számító társulási megállapodás! A közel ezeroldalas dokumentum öt fő célt fogalmaz meg: Ukrajna lépcsőzetes bevonása az EU különböző programjaiba; a megfelelő politikai diskurzus kialakítása; a béke megőrzése és fenntartása a régióban; kereskedelmi együttműködés kialakítása; az igazságügyi rendszer modernizálása és jogharmonizáció.


A nagykövet elmondta: az ország nyugati részén élő fiatal, jellemzően nyelveket beszélő nemzedék Európában képzeli el a jövőjét, míg a keleti felén lakó, még a Szovjetunióban szocializálódott idősebb generáció inkább Oroszország felé húz. Mindezzel együtt országos szinten 65-70 százalék körüli az EU támogatottsága.

IMG_2330Az előadó kitért Ukrajna és Oroszország kapcsolatára is. – Teljesen természetes módon próbálunk jó viszonyt ápolni a szomszédainkkal. Vannak hagyományaink, vannak kapcsolataink és közös történelmünk. Mi nem valaki kárára vagy valaki ellen írnánk alá az egyezményt, hanem nemzeti érdekünk miatt. Politikai hisztériakeltés folyik akkor, amikor egyesek – köztük magas rangú orosz politikusok is – azt állítják, hogy Oroszország ellenében teszünk lépéseket.

Jurij Muska megjegyezte: Ukrajna rengeteget tett az elmúlt években a szerződés létrejöttéért. Három nagy szférában zajlottak a reformok. Egyrészt jogi téren – többek közt új büntető törvénykönyvet és új adatvédelmi törvényt fogadtak el. Másrészt a gazdasági és kereskedelmi szektorban, ahol lefektették a szabad kereskedelem, valamint a vámunió alapjait. Végül „humanitárius” területen. Itt bevezették a biometrikus útlevelet, ami a vízummentesség egyik előfeltétele.

A november 28-29-i konvenció útjába állhat Julia Timosenko exminiszterelnök ügye, aki 2011 óta tölti hétéves börtönbüntetését. Az ítélet szerint előnytelen szerződéseket (gázmegállapodás) kötött Oroszországgal miniszterelnöksége idején. Erre mondják Brüsszelben, hogy ez nem éppen politikamentes ítélet volt. A napokban Timosenko elengedésén vitázik az ukrán parlament, a keleti partnerségi csúcstalálkozó tükrében kíváncsian várjuk a fejleményeket.


Göblyös Sára

 

Ukrán nagykövet galéria
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.