SZTE Info

Az Európai Unió kapujában – Ukrajna integrációs törekvéseiről az SZTE-n

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor november végén Vilniusban a keleti partnerségi csúcstalálkozón írják alá Ukrajna és az Európai Unió társulási és szabad kereskedelmi megállapodását. Ennek apropóján tartott előadást november 14-én Jurij Muska, Ukrajna magyarországi nagykövete az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete által szervezett Integrációs Klub rendezvényen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMG_2327Ukrajna mindenkori vezetését – az elmúlt 20 évben – gyakran érte az a vád, miszerint lavírozni próbál az EU és Oroszország között. Nevén nevezve: hintapolitikát folytat. Jurij Muska előadásának első gondolatmenetében rögtön rácáfolt minderre. – 1993 óta törvénybe van foglalva a cél. A cél pedig nem más, mint hogy az Európai Unió tagjai legyünk – mondta a nagykövet.

– 1995 óta az Európai Tanács tagja Ukrajna, ez megadta azt a jogi bázist, amin keresztül az Európai Unió felé haladtunk, haladunk. Az ukrán emberek osztják az európai értékeket, és földrajzilag is az egyesült Európához szeretnének tartozni. Meglátásom szerint az Európai Unió jelenleg hiányos, hiszen Európa legnagyobb kiterjedésű országa – itt természetesen Ukrajnára gondolok, és nem Oroszországra – nincs a tagállamok között fogalmazott a diplomata.

Vizsgáljuk meg, miről is szól az európai uniós tagság egyik lépcsőfokának számító társulási megállapodás! A közel ezeroldalas dokumentum öt fő célt fogalmaz meg: Ukrajna lépcsőzetes bevonása az EU különböző programjaiba; a megfelelő politikai diskurzus kialakítása; a béke megőrzése és fenntartása a régióban; kereskedelmi együttműködés kialakítása; az igazságügyi rendszer modernizálása és jogharmonizáció.


A nagykövet elmondta: az ország nyugati részén élő fiatal, jellemzően nyelveket beszélő nemzedék Európában képzeli el a jövőjét, míg a keleti felén lakó, még a Szovjetunióban szocializálódott idősebb generáció inkább Oroszország felé húz. Mindezzel együtt országos szinten 65-70 százalék körüli az EU támogatottsága.

IMG_2330Az előadó kitért Ukrajna és Oroszország kapcsolatára is. – Teljesen természetes módon próbálunk jó viszonyt ápolni a szomszédainkkal. Vannak hagyományaink, vannak kapcsolataink és közös történelmünk. Mi nem valaki kárára vagy valaki ellen írnánk alá az egyezményt, hanem nemzeti érdekünk miatt. Politikai hisztériakeltés folyik akkor, amikor egyesek – köztük magas rangú orosz politikusok is – azt állítják, hogy Oroszország ellenében teszünk lépéseket.

Jurij Muska megjegyezte: Ukrajna rengeteget tett az elmúlt években a szerződés létrejöttéért. Három nagy szférában zajlottak a reformok. Egyrészt jogi téren – többek közt új büntető törvénykönyvet és új adatvédelmi törvényt fogadtak el. Másrészt a gazdasági és kereskedelmi szektorban, ahol lefektették a szabad kereskedelem, valamint a vámunió alapjait. Végül „humanitárius” területen. Itt bevezették a biometrikus útlevelet, ami a vízummentesség egyik előfeltétele.

A november 28-29-i konvenció útjába állhat Julia Timosenko exminiszterelnök ügye, aki 2011 óta tölti hétéves börtönbüntetését. Az ítélet szerint előnytelen szerződéseket (gázmegállapodás) kötött Oroszországgal miniszterelnöksége idején. Erre mondják Brüsszelben, hogy ez nem éppen politikamentes ítélet volt. A napokban Timosenko elengedésén vitázik az ukrán parlament, a keleti partnerségi csúcstalálkozó tükrében kíváncsian várjuk a fejleményeket.


Göblyös Sára

 

Ukrán nagykövet galéria
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.