Bezár

Hírarchívum

L’Oréal–UNESCO-díjban részesült Nagy Nikoletta

L’Oréal–UNESCO-díjban részesült Nagy Nikoletta

2013. november 04.
3 perc

Ritka betegségek genetikai vizsgálatával foglalkozik Nagy Nikoletta, a SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika adjunktusa, aki L’Oréal–UNESCO A Nőkért és A Tudományért ösztöndíjat vehetett át a közelmúltban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nagy_NikolettaTavaly decemberben számoltunk be arról, hogy munkája elismeréseként Junior Príma Díjban részesült Nagy Nikoletta, az SZTE Orvosi Genetikai Intézetének kutatója, a bőrgyógyászati klinika szakorvosa. Alig egy évvel később újabb sikert könyvelhetett el a fiatal szegedi kutatónő: októberben vehette át a L’Oréal–UNESCO A Nőkért és A Tudományért ösztöndíjat. Ezzel mentora, Széll Márta nyomdokaiba lépett, hiszen ő 2008-ban vehette át ugyanezt a kitüntetést.

 

Nagy Nikoletta az elismerést a közelmúltban folytatott kutatásaiért kapta, melyek fókuszában a ritka bőrgyógyászati megbetegedések genetikai háttere áll. Korábban a látható elváltozások jellemzői alapján írták le a bőrön megjelenő betegségeket, ma viszont a kutatónő munkájának eredményeképpen sokkal többet tudhatunk a tünetek mögött rejtőzködő okokról is.

 

– A bőrgyógyászat és a genetika, e két tudományterület találkozása új felfedezésekhez vezethet és válaszokat adhat a bőrbetegségek kialakulásának hátterében álló okokra – mondta el Nagy Nikoletta, aki e két tudományterületen Széll Mártát, a szegedi Orvosi Genetikai Intézet intézetvezetőjét és Kemény Lajost, a szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tanszékvezetőjét tekinti példaképeinek.

 

Ma már genetikai vizsgálat segítségével számos bőrbetegség eredete azonosítható, köszönhetően Nagy Nikolettának, illetve a szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika és a szegedi Orvosi Genetikai Intézet munkatársainak. A kutatónő által végzett genetikai vizsgálatok az érintett családok számára segíthetnek a családtervezésben is, a későbbiekben pedig hozzájárulhatnak új kezelési eljárások kialakulásához is. A díjazott szakember büszke arra, hogy Széll Márta szárnyai alatt dolgozhat, hiszen mentora már évek óta segíti kutatói munkájában és egyengeti pályáját. Ma már munkatársként kutatják a bőrgyógyászati betegségek eredetét.

 

A L’Oréal és UNESCO közös programjának célja az, hogy felhívja a figyelmet a tudományos életben gyakran háttérbe szoruló tehetséges nők kutatási eredményeire és a díjazottak munkásságát példaként állítva újabb generációkat biztasson a kutatói pálya választására. Nagy Nikoletta és Széll Márta eredményei jól mutatják, hogy a magyar tudományos életben egymásnak adják a stafétabotot a tehetségesnél tehetségesebb kutatónők. Az ösztöndíj segítséget nyújt a díjazottaknak a kutatómunka folytatásához, a pénzösszeg személyes célokra használható fel. Az elmúlt 11 évben 34 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, a vállalat eddig közel 125 000 eurót osztott szét a magyar tudós nők között. Az alapítók törekvése a díj megalapításakor az volt, hogy a tudománnyal foglalkozó hölgyeket minél többen megismerjék – támogatva ezzel karrierjüket. A külföldön már 15 éves hagyománnyal rendelkező program hazai változatára minden évben olyan tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak. A „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj” egyedülálló a hazai közéletben: csak nőknek szól, fiatal magyar kutatónőket támogat és az ország bármely pontjáról lehet pályázni rá. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia.

 

Nagy Nikolettával készülő interjúnkat a Szegedi Egyetem Magazin Tudáskapu mellékletében olvashatják majd.

 

Nagy Nikoletta L'Oreal-portréfilmjét itt tekinthetik meg:

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek