SZTE Info

Megkezdődött a jubileumi Szent-Györgyi Napok

Infrastrukturális fejlesztésekről, kiemelkedő kutatási eredményekről, a képzési paletta folyamatos bővítéséről beszéltek az egészségügyi karok és a klinikai központ vezetői.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

megjkezd_szent_gyorgyi

Az idei évben november 14–17. között rendezik meg a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi karainak immár hagyományossá vált ünnepi programsorozatát, a XX. Szent-Györgyi Napokat. Ennek keretében a népszerű Richter Tudós Klub mellett központi ünnepséggel, posztgraduális továbbképző fórummal, szakmai továbbképző tanfolyamokkal, kurzusokkal, tudományos konferenciával, a Szent-Györgyi Albert Baráti Kör tudományos előadásaival és közgyűlésével várják az érdeklődőket. A programról, valamint az érintett intézmények aktuális híreiről az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Elnöki Hivatalának tanácstermében november 14-én számoltak be a szervezők.

 

Palkó András professzor, a Szent-Györgyi Napok szervezőbizottságának elnök bejelentette, a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi karai a jubileumi huszadik alkalommal rendezik meg a 2013-as esztendőben az ünnepséget, melyhez szakmai támogatóként tizedszer csatlakozik a Richer Gedeon Nyrt.

 

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központot képviselő Pávics László professzor úgy fogalmazott, míg korábban sok esetben a panaszáradat volt rájuk jellemző, manapság igencsak jó dolog a klinikai központban dolgozni. Nagyszabású beruházásokkal gazdagodik a központ, jövőre már működik a magkórház a 265 ágyas új klinikával, a modern sürgősségi betegellátó osztállyal, a betegeket a legkorszerűbb technika várja a komplexumban, melynek környezete is megújult. A klinikai központ további projektre is készül, a 2014 és 2020 közötti uniós finanszírozási ciklusban is számít forrásokra.

 

Vécsei László professzor, az Általános Orvostudományi Kar dékánja a fakultás legfontosabb infrastrukturális fejlesztéseiről szólt. Ezek közé sorolta a nemrégiben átadott skill központot, a hamarosan megvalósuló immunológiai-genetikai központot, a 265 ágyas új klinikai tömböt, valamint bejelentette, terveik és reményeik szerint a nem is oly távoli jövőben egy nagy oktatási-kutatási központot is felhúzhatnak a Tisza-parton. Az akadémikus megemlékezett a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albertről is, akinek legnagyobb érdeme a C-vitamin felfedezése, ám – folytatta – további munkássága is legalább még egy Nobelt ért volna, elég, ha csak az izomkutatásban elért eredményekre gondolunk.

 

A Fogorvostudományi Kar dékánja, Nagy Katalin professzor azt mondta, karukra mindig is jellemző volt a magas színvonalú oktatás és betegellátás, ám az utóbbi évek során a tudományos teljesítményben, a kutatások terén is rengeteget léptek előre, büszkék sikereikre. 2012 végén életre hívták az Orálbiológiai és Kísérletes Fogorvostudományi Tanszéket, neves kutatók bevonásával, akik máris nagyszerű eredményeket mutathatnak fel. Kiemelte, az idei évben nem kevesebb mint húsz előadással csatlakoztak a Magyar Tudomány Ünnepéhez. Külön szólt a hagyományos, rangos tavaszi konferenciájukról, mely felhelyezte a fakultást a nemzetközi tudományos térképre. Egyúttal bejelentette, 2015 augusztusában az SZTE FOK adhat otthont az európai fogorvosdékáni konferenciának, a nagy elismerés hátterében egyebek mellett az húzódik meg, hogy európai curriculum szerint folyik itt az oktatás.

 

Héderné Berta Edina, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar általános dékánhelyettese a Temesvári Egyetemmel közösen sikerrel lebonyolított HURO-projektről beszélt. Az utóbbi esztendő sikerei közül külön említette a védőnői munkacsoport által szervezett nemzetközi konferenciát. Megtudtuk tőle, a kar elkötelezett képzési kínálatának bővítése mellett. A FOK-kal közösen akkreditálták a dentálhigiénikus képzést, mely 2014 szeptemberében indul. Az egészségtudomány mesterszakot pedig magyarul és angolul is elérhetővé kívánják tenni.

 

A Gyógyszerésztudományi Kar aktualitásait Dombi György professzor foglalta össze. Örömmel vázolta, a fakultás roppant népszerű: felvételi kapacitásukat maximálisan kitöltötték, egyre többen tanulnak angol nyelvű képzésükön, a PhD-képzésre háromszoros volt a túljelentkezés. Ipari kapcsolataik rendkívül szélesek, s egyre aktívabbak. A GYTK tudományos életének komoly súlyt ad – fogalmazott –, hogy Fülöp Ferenc korábbi dékán a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja lett, és Széchenyi-díjjal tüntették ki.

 

Az eseménysorozatot támogató Richter Gedeon Nyrt. kutatási főtanácsadója, Vas Ádám innovatív szellemű cégként mutatta be a 122 éves, jelenleg mintegy 10 ezer munkatársat, köztük ezer kutatás-fejlesztőt foglalkoztató vállalkozást. Széles palettájukról a szakember a nőgyógyászati és a kardiovaszkuláris készítményeket ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Azt is elárulta, biztató kutatásokat folytatnak a központi idegrendszerrel kapcsolatban.

 

Az eseménysorozat első napján megtartott Richter Tudós Klub idei témájául az étkezési zavarok, az elhízás szolgáltak. A négy kar és a klinikai központ központi ünnepsége november 15-én, pénteken délelőtt 10 órakor kezdődik a TIK kongresszusi termében. Itt díjakat nyújtanak át, majd ugyancsak a TIK-ben átadják az Általános Orvostudományi és Gyógyszerésztudományi Kar jubileumi diplomáit is.


SZTEinfo


 
uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.