Bezár

Hírarchívum

Orosházán mutatkozott be az SZTE

Orosházán mutatkozott be az SZTE

2013. november 18.
5 perc

A Szegedi Tudományegyetem karai is részt vettek az 5. Táncsics-Didact Tankönyv- és Taneszköz-kiállításon Orosházán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ötödik alkalommal rendezték meg az Orosházi Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégiumban a Táncsics-Didact Tankönyv- és Taneszköz-kiállítást. Az eseményen 31 szakmai kiállító mutatta be termékeit a környező településekről érkező mintegy 360 pedagógusnak. Az intézmény által kezdeményezett rendezvényre a tankönyvpiac szereplői – kiadók és felhasználók – kaptak meghívást. A szakmai kiállítók mellett a helyi kézművesek is bemutatkozhattak az iskola aulájában. A Regionális Felsőoktatási Konferencia kiegészítő programjaként a környező nagyvárosok egyetemi is felsorakoztak. A Kodolányi János Főiskola, a Kecskeméti Főiskola és a Tessedik Sámuel Főiskola mellett a Szegedi Tudományegyetem 12 kara is bemutatta képzési kínálatát.

 

SZTE GYTK

 

Nehéz bekerülni? Sokat kell tanulni? Mennyi kémia kell a szakhoz? – legtöbben ezt kérdezték az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar standjánál. Hoffmann Anna arról tájékoztatta a középiskolásokat, hogy tavaly a felvételi pontszám 321 volt, sokat és rendszeresen kell tanulni, és rengeteg a kémia. Rafel Bencét ez nem tántorítja el attól, hogy ezt a pályát válassza. A 12. osztályos fiú elmondta: azért szeretne gyógyszerész lenni, mert ezzel a diplomával biztos jövő előtt állhat. A Szegedi Tudományegyetem előkelő helyen szerepel a különböző ranglistákon, így nem is kérdéses, hogy az SZTE-t jelölje első helyen.

 

SZTE FOK

 

Hetedikes korom óta készülök a fogorvosi pályára.

– Az jó, mert nagy szükséged lesz a kiváló tudásra biológiából, kémiából és fizikából is – hallottuk a párbeszédet a Fogorvostudományi Kar standjánál, ahol kiderült: kevés az olyan hallgató, aki csúszás nélkül tudja elvégezni az öt éves képzést. Rengeteg szorgalomra és kitartásra lesz szükségük a leendő egyetemistáknak. Segítséget jelenthet a felvételizőknek az egyetemi előkészítő tábor, melyet a középiskolai tavaszi szünetben rendez a kar Hallgatói Önkormányzatának Tanulmányi és Egyetemi Előkészítő Bizottsága elismert okleveles oktatók közreműködésével. A táborról részletes információ az eetabor2014@gmail.com e-mail címen kérhető Sűdy Robertától vagy Pécsi Bálinttól.

 

SZTE ÁOK

 

Záporoztak a kérdések az orvostudományi kar standjánál is. Nem csoda, hiszen a Táncsicsban biológia specializációs osztály is van. Ide jár Simon Tamás is, aki még nem döntötte el, hogy orvos vagy műszaki végzett szerezne, de azt már biztosan tudja, hogy az SZTE-t fogja választani. – Csak jót hallottam eddig a szegedi egyetemről. Sok ismerősöm jár oda, és ők is arra bíztattak, hogy Szegedet válasszam – hallottuk a 12. osztályos fiútól.

 

SZTE GTK

 

A Gazdaságtudományi Kar standjánál többek között az ösztöndíj lehetőségekről tájékoztatták a középiskolásokat. Ezekről bővebb információt tanbálnak erre a linkre kattintva: http://www.eco.u-szeged.hu/informaciok/osztondijak/osztondijak-gtk

A GTK-t népszerűsítette Martin Beranek is. A cseh vendéghallgató az Erasmus-lehetőségekről beszélt az érdeklődőknek.

 

SZTE JGYPK

 

Gyógypedagógia, rekreáció, andragógia – a legnépszerűbb szakok a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon, melynek standján Forgó Marietta harmadéves társadalmi tanulmányok szakos hallgató a tanárképzéssel kapcsolatos tévhiteket is eloszlatta. – Sokan nem tudják, mi a különbség a bolognai rendszer és az osztatlan tanárképzés között. Előbbiben a 3 éves alapképzést 2 éves mesterképzés követi, legtöbben egy szakos tanárok lettek. Utóbbinál érdemes két szakot választani, hiszen a képzés osztatlan – magyarázta.

 

SZTE MK

 

– Lesz szakmai gyakorlatunk? Mennyire nehéz a matematika? – kérdezte egy középiskolás a Mérnöki Kar képviselőjétől. Daniné Horváth Annamária, az Oktatásszervezési Titkárság vezetője elmondta: minden képzésen van szakmai gyakorlat. Ez nagyon hasznos a hallgatók a későbbi munkavállalás tekintetében. A matematika nehéz, de ha komolyan veszik, és végig folyamatosan tanulnak, el tudják végezni az egyetemet.

 

SZTE MGK

 

A Mezőgazdasági Kar standjánál a legtöbb érdeklődő arra volt kíváncsi, hol tudnak elhelyezkedni a karon szerzett képesítéssel. Kiderült: nem csak a szakmájukban, hiszen akár bankokban, nemzeti parkokban, vadasparkban is dolgozhatnak, de ha a pedagógusképzést választják, akkor taníthatnak is.

 

SZTE BTK

 

Hogy lehet bejutni a szakokra? – ez volt a leggyakoribb kérdés a Bölcsészettudományi Kar standján. A válasz: az összes alapszakra kell minimum egy emelt szintű érettségi. Szakonként változik, hogy mely tantárgyból. A nyelvi képzésekre pedig az adott nyelvből kell egy szakmai vagy egy emelt szintű érettségi.

 

SZTE TTIK

 

A Természettudományi és Informatikai Kar minden képzése népszerű, azonban évek óta kevesen választják a természettudományos tanári pályát. A karon ezért mindent megtesznek azért, hogy többen jöjjenek kémia- vagy fizikatanárnak tanulni. Érdekes új képzés a molekuláris bionika. A molekuláris bionikus több tudományterületet magába foglaló ismeretei nélkülözhetetlenek lesznek a jövőt formáló iparágakban és szolgáltatásokban. Valamint a lézerfizika szakirány is új választható képzés lesz.

 

SZTE ETSZK

 

Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar standján ott jártunkkor a gyógytornászképzésről érdeklődött egy hallgató. Varga Magdolna harmadéves védőnő szakos hallgató elmondta neki, hogy nagyon fontos tantárgyuk a funkcionális anatómia, és hogy a képzés elvégzése után nemcsak kórházakban tud majd elhelyezkedni, hanem gyógyfürdőkben vagy akár otthoni ápolásban.

 

SZTE ÁJTK

– 465?! Az nagyon magas ponth atár! – hőkölt hátra a tavalyi felvételi ponthatár hallatán egy középiskolás az Állam és Jogtudományi Kar standjánál. Az érdeklődők hallhattak a négy választható szakirányról is: bűnügyi tudományok, általános jogász, gazdasági jogi modul, nemzetközi/idegen nyelvi modul közül választhatnak a hallgatók.

 

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek