SZTE Info

Szegedi_Tudos_Akademia_a_tehetsegekert_kiemelt

Szegedi Tudós Akadémia a tehetségekért

Az SZTE Szent-Györgyi vetélkedő egyediségéhez tartozik, hogy a résztvevők idén is bepillanthatnak az SZTE és Szeged életébe. Újdonság, hogy idén a verseny összekapcsolódik a Szegedi Tudós Akadémia programsorozatával.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ország legjobb középiskolai biológiatanárait („Szent-Györgyi Tanárok”), illetve a legkiemelkedőbb eredményeket elért 12. osztályos diákokat („Szent-Györgyi Ifjúk”) látja vendégül Szegeden a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány. A rendezvény házigazdái: az Szegedi Tudományegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium és az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium. További információ: http://www.nobel-szeged.hu/

A programot Hegyi Péter professzor, az alapítvány titkára mutatta be 2013. november 29-én délután.

Hegyi Péter előadása itt olvasható: http://data.hu/get/7172654/SZTA_ELOADAS.ppt

A Szegedi Tudós Akadémia célkitűzéseiről, terveiről, programjairól a www.nobel-szeged.hu honlapon lehet tájékozódni.

 

Szent-Györgyi Ifjak, Tanárok és Mentorok Találkozóján plenáris előadáson ismertette eredményeit Papp Balázs (MTA SZBK) A nélkülözhető gének paradoxona címmel, míg Berényi Antal (SZTE ÁOK) Ritmusos agyműködések vizsgálata címmel.

A november 29-i program az SZTA Mentorok előadásaival, illetve gálaműsoros vacsorával zárult.

 

A Szent-Györgyi Ifjak, Tanárok és Mentorok Találkozójának 2013. november 29-30. közötti programja itt elolvasható:

 

SZTEinfoKét nap, két program Szegeden a tehetségekért


A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyt rendez, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány útnak indítja a Szegedi Tudós Akadémiát november 29-én és 30-án.


szent gyorgyi sajtotajekoztatoA középiskolás tehetségek felkarolása, mentorálása, Szegedre csábítása, illetve Magyarországon tartása a célja annak a két tehetséggondozó kezdeményezésnek, melyekről közös sajtótájékoztatón számoltak be a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány vezetői, képviselői. Az SZTE immár második alkalommal rendezte meg a Nobel-díjas tudósának emléket állító, középiskolás csapatok számára kiírt Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyt. Ezen Magyarország, Vajdaság és Temesvár 16 középiskolájának 23 együttese mérte össze tudását. A résztvevőknek Szent-Györgyi Albert és Klebelsberg Kunó kultuszminiszter életművéből is fel kellett készülniük, és idén a biológia, a kémia és a fizika mellett a humán tudományok is nagyobb szerepet kaptak. A november 29-i eseményt Szabó Gábor rektor „a tehetséggondozás manifesztációjaként” mutatta be. Az akadémikus legalább ilyen fontos programként beszélt a Szegedi Tudós Akadémiáról, melynek keretében két napra Szegedre érkeztek az ország legjobb biológiatanárai, biológiában legeredményesebb diákjai. – Az SZTE is szeretne tehetséges fiatal hallgatókkal dolgozni a jövőben, hiszen az egyetem színvonala nemcsak az oktatói gárdán, hanem a tanítványokon is múlik – szögezte le a rektor.

 

Varró András tudományos és innovációs rektorhelyettes, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány elnöke elmondta, az SZTE által 2012-ben 9 Nobel-díjas tudós részvételével rendezett Szent-Györgyi Albert-emlékkonferenciáig nyúlnak vissza az alapítvány kezdeményezésének gyökerei. Az akkori siker adta az ötletet, hogy folytatásra van szükség, mégpedig egyrészt az orvosbiológiai kutatásokra való fókuszálással, másrészt pedig az összehangolt utánpótlás-neveléssel. Céljuk mindezek jegyében a szegedi egyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont (tudományos) munkájának segítése (a kuratórium is a két intézmény vezetőiből áll). Úgy fogalmazott, az universitas és az alapítvány két szilárd pillérként megteremtheti a feltételeket ahhoz, hogy minél tehetségesebb fiatalok tanulhassanak a jövőben Szegeden, valamint később ezek a tehetségek ne hagyják el az országot, illetve a várost. A Szegedi Tudós Akadémia projektjének nyitányaként – árulta el – az ország 30 legkiválóbb biológiatanára és a tárgyban legsikeresebb 100-150 diákja számára mutatják be a Tisza-parti orvosbiológiai kutatások műhelyeit.

 

A Szegedi Tudós Akadémia programjában egyetemi, kutatóintézeti mentorok veszik szárnyaik alá a középiskolás tehetségeket. Vécsei László, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja bejelentette, az ÁOK-n 17, míg az SZBK-ban 16 mentor kezdett el tevékenykedni. Nagy örömére ők a legkiválóbb tudományos teljesítményt nyújtó kollégák közül kerültek ki, akik büszkén vállalták fel a kezdeményezéssel járó pluszfeladatokat is. – Számunkra az az egyik legnagyobb érték, ha a fakultásra a legjobb fiatalok érkeznek. Úgy gondolom, Szent-Györgyi Nobel-díja mellett a jelenlegi kutatóink tudományos súlya is reális alapot teremt ehhez – mondta az akadémikus.

 

A programot azonban nemcsak az egyetemi vezetők és oktatók, hanem a középiskolai tanárok is roppant előnyösnek és kedvezőnek tartják. Minderről már Gál Béla, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója beszélt. – A mai világban nagyon nehéz irányt mutatni a gyerekeknek, komoly segítséget jelent, ha sikerül felkelteni az érdeklődésüket, illetve érzik, hogy valahol megbecsülik őket – hangsúlyozta. Hozzátette, az ország első számú biológiai tehetséggondozó gimnáziumaként különösen büszkén vesznek részt a munkában.

 

A tehetséggondozás és a régió fejlődésének összefüggéseiről B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott szólt. Előremutatónak nevezte az alapítvány szándékát, hogy új típusú rendszerben gyűjtse össze, képezze a tehetségeket. – A globalizált világban óriási verseny folyik a tehetségekét. Legalább olyan éles küzdelem alakult ki az emberi agyért, mint ami a technológiákért. Maximálisan támogatom, hogy már a középiskolában, sőt, akár még korábban megkezdjük a tehetségeink mentorálását így a politikus. B. Nagy László kiemelte, minden tehetséggondozó programnak különös jelentőséget ad az ELI lézerközpont szegedi létesítése. Véleménye szerint Szeged és térsége olyan léptékű fejlődés előtt áll, mint az 1920-as években, mikor ide települt az egyetem. Rámutatott ugyanakkor, sürgető feladat a megfelelő szellemi háttér biztosítása, hiszen a központ és a mellette létesülő science park kapacitásait a mi fiataljainkkal kellene feltölteni.

 

A szegedi önkormányzat részéről Solymos László alpolgármester tett hitet az egyetem és az alapítvány tehetséggondozó munkája mellett. Elmondta, a város saját ösztöndíjrendszerrel segíti a legrátermettebb egyetemistákat, illetve középiskolásokat. Nem volt kérdés számukra, hogy az új kezdeményezéshez is csatlakozzanak, segítsék azt. Úgy fogalmazott, bízik benne, hogy a Szegedi Tudós Akadémia iskolarendszere számos tehetséget szül majd a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont számára.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."