SZTE Info

TDK-fordulót tartottak az SZTE Mérnöki Karán

Hat szekcióban 48 hallgató mérte össze tudását november 12-én a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán rendezett Tudományos Diákköri Konferencián. A díjazottak az országos versenyre jutottak tovább.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Ugyan a Tudományos Diákköri Konferencia egy verseny, ám szerintem ma itt már mindenki győztes, hiszen vették a fáradságot, és egy komoly tudományos dolgozatot adtak be – mondta el a megnyitó beszédében Keszthelyi-Szabó Gábor. Az SZTE Mérnöki Kar dékánja arra biztatta a versenyzőket, hogy ne hagyják a megmérettetéssel abba, folytassák a tudományos munkát. Végezzék el Szegeden a mesterképzést, majd itt szerezzenek doktori fokozatot is.

 

– A tudományos diákköri mozgalom azért is nagyon fontos, mert – ha igazak a hírek – a felsőoktatás finanszírozása két csatornássá válik: az egyik részét a hallgatók hozzák majd. Minél több hallgató választja a karunkat, annál több forráshoz jutunk. A támogatás körülbelül 30 százaléka a tudományos teljesítmény alapján dől el. Ennek egyik pontja pedig a tehetséggondozás, azaz a Tudományos Diákköri Konferenciákon való szereplés. Önök tehát a mi költségvetési forrásunk is egyben – jegyezte meg mosolyogva a professzor.

 

A konferencián 6 szekcióban (élelmiszer-tudomány – élelmiszer-tecnológia, műszaki, környezeti biotechnológia, ökonómia témakörökben) 48 előadást hallgattak meg a bíráló bizottság tagjai. A legnépszerűbb terület az ökonómia volt, ebből három szekciót is rendeztek. A hallgatók témaválasztása rendkívül színes volt és szerteágazó. Született tanulmány többek között arról, hogyan állítanak elő biogázt tejipari szennyvizekből, de a nagykőrösi szarvasmarhatartás és tejfogyasztás helyzetéről is informálódhatott a hallgatóság.

 

A díjazottak az országos versenyre jutottak tovább. 2015-ben az Agrártudományi Szekciót az SZTE Mérnöki Kar a Mezőgazdasági Karral együtt rendezheti majd meg.

 

A bíráló bizottság döntése értelmében a következő eredmény született:

 

Élelmiszer-tudomány – élelmiszer-tecnológia Szekció:

 

Első hely: Kutni Anita – OTDK-ra és MÉTE-re jutott tovább

A csomagolás és a bontási körülmények hatása a hízott libamáj állományára

Témavezető: Bara Tamásné Dr.

 

Második hely: Erdélyi Péter, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott

Szoftver fejlesztése nedves levegő állapotjelzőinek kiszámítására és a kapcsolódó Mollier-féle h-y diagram megjelenítésére

Témavezető: Prof. Dr. Rajkó Róbert

 

Harmadik hely: Lovászi Zita, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott

Friss fokhagyma és különböző fokhagyma készítmények antimikrobiális hatásának összehasonlítása

Témavezető: Dr. Krisch Judit

 

Harmadik hely: Mészáros Andor Tibor, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott

Sertésfajták húsminőségének vizsgálata és összehasonlítása

Témavezető: Dr. Zsarnóczay Gabriella

 

Különdíj: Rácz Tamás, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott

Szárított szőlővel dúsított keksz készítése

Témavezető: Dr. Krisch Judit

 

MÉTE-re tovább jutott még:

 

Mihó Tímea

Különböző virágokból gyűjtött mézek antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságai

Témavezető: Dr. Krisch Judit

 

Ökonómia Szekció I.

 

Helyezettek:

 

Első hely: Seres Márta Dóra, OTDK-ra tovább jutott

Vásárlói szokások vizsgálata a hódmezővásárhelyi INTERSPAR Áruházban

Témavezető: Dr. Zsótér Brigitta

 

Második hely: Bognár Bence Szabolcs, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott

Alternatív vidéki vállalkozások szerepe a vidék gazdaságában, kiemelten a bodzatermesztés, és a homoktövis termesztésének lehetőségeit

Témavezető: Dr. Panyor Ágota

 

Második hely: Gyulai Petra, OTDK-ra tovább jutott

A Szentkirályi Ásványvíz Kft. termékeit fogyasztók szokásainak felmérése Kecskemét egyik frekventált élelmiszerboltjában

Témavezető: Dr. Zsótér Brigitta

 

Különdíj: Czibolya Anita, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott

A hízott libamájtermelés története és aktuális helyzete

Témavezető: Dr. Lendvai Edina

 

Különdíj: Schuszter Boglárka Szandra, OTDK-ra tovább jutott

A márkák imázsának szerepe a fogyasztói döntéshozatalban TESCO Extra Rókusi krt. – Szeged áruházában, különös tekintettel az édesipari saját márkás termékekre

Témavezető: Dr. Zsótér Brigitta

 

Továbbjutók:

 

Farkas Tünde Patrícia OTDK-ra

Bioélelmiszerek a mindennapi táplálkozásban, a kecskeméti lakosok körében Témavezető: Dr. Lendvai Edina

 

Molnár Márk OTDK-ra

Kiskunhalasi Baromfifeldolgozó Zrt. termékeivel, csomagolástechnológiájával kapcsolatos vevői elégedettségi- és polcfelmérés, valamint új csomagológépeinek beszerzésével kapcsolatos gazdaságossági számítások, különös tekintettel PI-re, IRR-re, PB-re és az NPV-re

Témavezető: Dr. Zsótér Brigitta

 

Nagy Adrienn OTDK-ra, MÉTE-re

A soltvadkerti borászat fejlődése az 1700-as évektől napjainkig

Témavezető: Dr. Lendvai Edina

 

Nagy Kitti OTDK-ra

Mért jó csigának lenni – avagy a lassúság dicsérete

Témavezető: Dr. Lendvai Edina

 

Ökonómia Szekció II.

 

Helyezettek:

 

Első hely: Fazekas Andrea, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott

A szövetkezések szerepe és jelentősége a hazai zöldség-gyümölcs ágazatban

Témavezető: Dr. Panyor Ágota

 

Második hely: Gulyás Orsolya, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott

A tyúktojáskeltetés folyamatának bemutatása és ökonómiai értékelése

Témavezető: Dr. Kis Krisztián

 

Második hely: Matos Rita, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott

A precíziós tápanyag-gazdálkodás ökonómiai értékelése, különös tekintettel a beruházás-gazdaságosságra

Témavezető: Dr. Kis Krisztián

 

Különdíj: Balog Árpád, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott

Egy kupuszinai almakert telepítésével kapcsolatos beruházási döntés előkészítése gazdasági számítások segítségével

Témavezető: Dr. Zsótér Brigitta

 

Különdíj: Jurics Cintia, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott

Biomassza, mint megújuló erőforrás hasznosításának lehetőségei és helyzetelemzése Magyarországon

Témavezető: Nagy Sándor

 

MÉTE-re tovább jutottak még:

 

Bálint Zoltán

Az egyéni felelősségvállalás kapcsolódása a CSR-hoz

Témavezető: Dr. Marosi Tibor

 

Bozóki Renáta

A biogáz villamosenergetikai célú hasznosításának lehetőségei Magyarországon

Témavezető: Nagy Sándor

 

Csatordai Andor

Logisztikai folyamatok vizsgálata a Pick Szeged Zrt-nél

Témavezető: Dr. Gál József

 

Tóth Melinda

Készáru fuvarozási feladatok a Sole-Mizo Zrt-nél

Témavezető: Dr. Gál József

 

Ökonómia Szekció III.

 

Helyezettek:

 

Első hely: Földesi Éva, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott

A falusi és ökoturizmus helyzete és lehetőségei a Hódmezővásárhelyi kistérségben

Témavezető: Dr. Kis Krisztián

 

Harmadik hely: Kószó Alexandra, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott

Zsana községfejlesztésének vizsgálata 2004-2011 között. A kommunális ellátottság változásának a lakosság életszínvonalára gyakorolt hatása

Témavezető: Dr. Zsótér Brigitta

 

Harmadik hely: Rostás Péter, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott

A Németh László Városi Könyvtár szerepének és tevékenységeinek vizsgálata Hódmezővásárhelyen

Témavezető: Dr. Kis Krisztián

 

Különdíj: Győrfi Éva, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott

Hungerit Zrt. szerepe a helyi gazdaságfejlesztésben

Témavezető: Dr. Székely Andrea

 

Különdíj: Kiss Brigitta, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott

Vidékfejlesztési intézkedések és törekvések Magyarkanizsa községben

Témavezető: Dr. Kis Krisztián

 

Műszaki Szekció

 

Helyezettek:

 

Első hely: Joó Péter, OTDK-ra tovább jutott

Hagyományos fűtési rendszer átalakítása geotermikus rendszerre

Témavezető: Dr. Nagy Valéria

 

Harmadik hely: Fodor Gabriella, OTDK-ra tovább jutott

A napenergia aktív termikus hasznosítása szolár abszorber segítségével

Témavezető: Dr. Farkas Ferenc

 

Harmadik hely: Forrai István, OTDK-ra tovább jutott

Dielektromos tulajdonságok mérése folytonosan áramló közegben

Témavezető: Prof. Dr. Keszthelyi- Szabó Gábor, Kovács Róbertné

 

Különdíj: Bálint Ádám János, OTDK-ra tovább jutott

DMX protokollal vezérelhető színpadi világítástechnika kialakítása

Témavezető: Sárosi József

 

Különdíj: György László, OTDK-ra tovább jutott

A Fluidic Muscle és a Shadow Air Muscle kísérleti úton történő összehasonlítása

Témavezető: Sárosi József, Csikós Sándor

 

Környezeti biotechnológia Szekció

 

Helyezettek:

 

Első hely: Szarka Tibor, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott

Tejsavó biológiai lebonthatóságának növelése mikrohullámú előkezeléssel

Témavezetők: Prof. Dr. Keszthelyi-Szabó Gábor, Beszédes Sándor,

Kovács Róbertné

 

Második hely: Kéri Albert, OTDK-ra tovább jutott

Ultraibolya sugárzással és heterogén fotokatalízissel kapcsolt membránszűrés vizsgálataDr

Témavezető: Dr. László Zsuzsanna

 

Harmadik hely: Csorba Nándor, OTDK-ra, MÉTE-re tovább jutott

Nagyhatékonyságú oxidációs eljárásokkal kapcsolt membránszűrés hatékonyságának vizsgálata tejipari szennyvizek tisztítása során

Témavezető: Dr. László Zsuzsanna

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

  • január 2. 08:00 - 31. 19:00
    Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
  • január 16.
    17:00 - 18:30
    Prof. Dr. J. Nagy László (SZTE BTK) beszél Gandhi munkásságáról, aki kijelölte a világ második lélekszámú országának, Indiának a XXI. századba vezető útját amely a Brit Gyarmatbirodalomból indulva erőszakmentesen vezetett el a függetlenségéig, kontrasztként a szelídséget megtestesítő Mahatma (Nagy Lélek) erőszakos halálával. Gandhi az emberiséget fenyegető halálos veszélyeket az alábbiakban fogalmazta meg: 1. Gazdagság, munka nélkül. 2. Élvezet, lelkiismeret nélkül. 3. Tudás, jellem nélkül. 4. Üzlet, erkölcs nélkül. 5. Tudomány, emberség nélkül. 6. Vallás, áldozatkészség nélkül. 7. Politika, elvek nélkül. Az SZTE professzorával Dr. Szalay István (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
  • január 17.
    13:00 - 16:30
    Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
  • január 17.
    17:00 - 18:30
    Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
  • január 18. 10:00 - 20. 17:00