SZTE Info
szinhaz_egyetem_szerzodes_kiemelt

Egyetemisták a kulisszák mögött – szerződést kötött az SZTE és a színház

Nyílt napon látta vendégül az SZTE hallgatóit a Szegedi Nemzeti Színház október 16-án. A két intézmény hosszú távú kulturális együttműködési megállapodást írt alá.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Nemzeti Színház idén hatodik alkalommal látta vendégül az új évad elején az épület falai között a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit. A nyílt nap október 16-án a teátrum, az SZTE, az SZTE Kulturális Iroda és az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat közös szervezésben valósult meg, a 18. Őszi Kulturális Fesztivál részeként.

 

szinhaz egyetem– Két katasztrófa következménye, hogy a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Tudományegyetem létrejött – fogalmazott Gyüdi Sándor a nyílt nap megnyitóján. A teátrum főigazgatója kifejtette: az 1879-es nagy árvíz után újjá kellett építeni Szegedet. A városnak addig nem volt állandó színházépülete, a kőszínház ekkor jött létre. Az egyetem pedig egy nemzeti katasztrófát, Trianont követően került Szegedre, amikor a kolozsvári egyetemet át kellett költöztetni a Tisza-parti városba. Ennek a két katasztrófának „köszönhetően” épült fel a város jövőjét, kulturális életét nagyban meghatározó két intézmény. – A kultúra eredményeinek életünkbe való beépítésében az értelmiségnek kell élen járnia. Ezt a hagyományt pedig nem árt minél fiatalabb korban elkezdeni – mondta Gyüdi Sándor, aki hangsúlyozta: a nyílt napra idén is nagy örömmel készült a társulat. Évről évre több száz vendég vesz részt a programon. A cél azonban az lenne, hogy ne csak a kulisszák mögé akarjanak bepillantani, hiszen a legfontosabb az, ami a színpadon történik.

 

– A Szegedi Tudományegyetem büszke arra, hogy olyan értelmiségiek kaptak itt diplomát, mint Gyüdi Sándor főigazgató úr – kezdte beszédét Szabó Gábor, az SZTE rektora, aki fontosnak tartja, hogy a Tisza-parti universitas ne csak diplomák kiadásával foglalkozzon, hanem értelmiségieket képezzen. – Az értelmiségi létnek pedig fontos szegmense a színházba járás – hangsúlyozta az akadémikus, aki bevallotta: ahányszor a színházban járt, annyiszor tévedt el az épületben. Az egyetemistákat arra intette, minél több időt töltsenek el itt, hiszen annál jobban fognak tájékozódni – nem csak az emeleteken, hanem az előadások kínálatában is.

 

A megnyitón Szabó Gábor és Gyüdi Sándor aláírta a két intézmény között létrejött hosszú távú kulturális együttműködési megállapodást. Ebben többek a kedvezményes bérletkonstrukciókról, valamint a nyílt naphoz hasonló programok szervezéséről egyeztek meg.

 

Szinhaz_es_egyetem_szerzodes
Egyetemisták a kulisszák mögött – szerződést kötött az SZTE és a színház - GALÉRIA

 

A színházi nyílt nap folytatásban az SZTE hallgatói bepillantást nyerhettek a Szegedi Nemzeti Színház máskor rejtve maradó zugaiba: az érdeklődőket a társulat tagjai vezették végig a kulisszák mögött. A vendégek jelmezbemutatón csodálhatták meg a színház jelmezeit, megtudhatták, miként készül el a színházi frizura, színpadi sminket kaphattak, és színházi szakemberek irányításával helyzetgyakorlatokon, tánc- és beszédtechnika-, énekórán gyarapíthatták tudásukat. Este a kisszínházban a Karnyóné Universitas-bérletes előadása volt megtekinthető, majd találkozóra, beszélgetésre került sor a darab szereplőivel. A napot a nagyszínházban a Szegedi Egyetemi Színház Interjú a vámpírral című táncjátéka zárta.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.