SZTE Info
szinhaz_egyetem_szerzodes_kiemelt

Egyetemisták a kulisszák mögött – szerződést kötött az SZTE és a színház

Nyílt napon látta vendégül az SZTE hallgatóit a Szegedi Nemzeti Színház október 16-án. A két intézmény hosszú távú kulturális együttműködési megállapodást írt alá.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Nemzeti Színház idén hatodik alkalommal látta vendégül az új évad elején az épület falai között a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit. A nyílt nap október 16-án a teátrum, az SZTE, az SZTE Kulturális Iroda és az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat közös szervezésben valósult meg, a 18. Őszi Kulturális Fesztivál részeként.

 

szinhaz egyetem– Két katasztrófa következménye, hogy a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Tudományegyetem létrejött – fogalmazott Gyüdi Sándor a nyílt nap megnyitóján. A teátrum főigazgatója kifejtette: az 1879-es nagy árvíz után újjá kellett építeni Szegedet. A városnak addig nem volt állandó színházépülete, a kőszínház ekkor jött létre. Az egyetem pedig egy nemzeti katasztrófát, Trianont követően került Szegedre, amikor a kolozsvári egyetemet át kellett költöztetni a Tisza-parti városba. Ennek a két katasztrófának „köszönhetően” épült fel a város jövőjét, kulturális életét nagyban meghatározó két intézmény. – A kultúra eredményeinek életünkbe való beépítésében az értelmiségnek kell élen járnia. Ezt a hagyományt pedig nem árt minél fiatalabb korban elkezdeni – mondta Gyüdi Sándor, aki hangsúlyozta: a nyílt napra idén is nagy örömmel készült a társulat. Évről évre több száz vendég vesz részt a programon. A cél azonban az lenne, hogy ne csak a kulisszák mögé akarjanak bepillantani, hiszen a legfontosabb az, ami a színpadon történik.

 

– A Szegedi Tudományegyetem büszke arra, hogy olyan értelmiségiek kaptak itt diplomát, mint Gyüdi Sándor főigazgató úr – kezdte beszédét Szabó Gábor, az SZTE rektora, aki fontosnak tartja, hogy a Tisza-parti universitas ne csak diplomák kiadásával foglalkozzon, hanem értelmiségieket képezzen. – Az értelmiségi létnek pedig fontos szegmense a színházba járás – hangsúlyozta az akadémikus, aki bevallotta: ahányszor a színházban járt, annyiszor tévedt el az épületben. Az egyetemistákat arra intette, minél több időt töltsenek el itt, hiszen annál jobban fognak tájékozódni – nem csak az emeleteken, hanem az előadások kínálatában is.

 

A megnyitón Szabó Gábor és Gyüdi Sándor aláírta a két intézmény között létrejött hosszú távú kulturális együttműködési megállapodást. Ebben többek a kedvezményes bérletkonstrukciókról, valamint a nyílt naphoz hasonló programok szervezéséről egyeztek meg.

 

Szinhaz_es_egyetem_szerzodes
Egyetemisták a kulisszák mögött – szerződést kötött az SZTE és a színház - GALÉRIA

 

A színházi nyílt nap folytatásban az SZTE hallgatói bepillantást nyerhettek a Szegedi Nemzeti Színház máskor rejtve maradó zugaiba: az érdeklődőket a társulat tagjai vezették végig a kulisszák mögött. A vendégek jelmezbemutatón csodálhatták meg a színház jelmezeit, megtudhatták, miként készül el a színházi frizura, színpadi sminket kaphattak, és színházi szakemberek irányításával helyzetgyakorlatokon, tánc- és beszédtechnika-, énekórán gyarapíthatták tudásukat. Este a kisszínházban a Karnyóné Universitas-bérletes előadása volt megtekinthető, majd találkozóra, beszélgetésre került sor a darab szereplőivel. A napot a nagyszínházban a Szegedi Egyetemi Színház Interjú a vámpírral című táncjátéka zárta.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."