SZTE Info
szinhaz_egyetem_szerzodes_kiemelt

Egyetemisták a kulisszák mögött – szerződést kötött az SZTE és a színház

Nyílt napon látta vendégül az SZTE hallgatóit a Szegedi Nemzeti Színház október 16-án. A két intézmény hosszú távú kulturális együttműködési megállapodást írt alá.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Nemzeti Színház idén hatodik alkalommal látta vendégül az új évad elején az épület falai között a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit. A nyílt nap október 16-án a teátrum, az SZTE, az SZTE Kulturális Iroda és az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat közös szervezésben valósult meg, a 18. Őszi Kulturális Fesztivál részeként.

 

szinhaz egyetem– Két katasztrófa következménye, hogy a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Tudományegyetem létrejött – fogalmazott Gyüdi Sándor a nyílt nap megnyitóján. A teátrum főigazgatója kifejtette: az 1879-es nagy árvíz után újjá kellett építeni Szegedet. A városnak addig nem volt állandó színházépülete, a kőszínház ekkor jött létre. Az egyetem pedig egy nemzeti katasztrófát, Trianont követően került Szegedre, amikor a kolozsvári egyetemet át kellett költöztetni a Tisza-parti városba. Ennek a két katasztrófának „köszönhetően” épült fel a város jövőjét, kulturális életét nagyban meghatározó két intézmény. – A kultúra eredményeinek életünkbe való beépítésében az értelmiségnek kell élen járnia. Ezt a hagyományt pedig nem árt minél fiatalabb korban elkezdeni – mondta Gyüdi Sándor, aki hangsúlyozta: a nyílt napra idén is nagy örömmel készült a társulat. Évről évre több száz vendég vesz részt a programon. A cél azonban az lenne, hogy ne csak a kulisszák mögé akarjanak bepillantani, hiszen a legfontosabb az, ami a színpadon történik.

 

– A Szegedi Tudományegyetem büszke arra, hogy olyan értelmiségiek kaptak itt diplomát, mint Gyüdi Sándor főigazgató úr – kezdte beszédét Szabó Gábor, az SZTE rektora, aki fontosnak tartja, hogy a Tisza-parti universitas ne csak diplomák kiadásával foglalkozzon, hanem értelmiségieket képezzen. – Az értelmiségi létnek pedig fontos szegmense a színházba járás – hangsúlyozta az akadémikus, aki bevallotta: ahányszor a színházban járt, annyiszor tévedt el az épületben. Az egyetemistákat arra intette, minél több időt töltsenek el itt, hiszen annál jobban fognak tájékozódni – nem csak az emeleteken, hanem az előadások kínálatában is.

 

A megnyitón Szabó Gábor és Gyüdi Sándor aláírta a két intézmény között létrejött hosszú távú kulturális együttműködési megállapodást. Ebben többek a kedvezményes bérletkonstrukciókról, valamint a nyílt naphoz hasonló programok szervezéséről egyeztek meg.

 

Szinhaz_es_egyetem_szerzodes
Egyetemisták a kulisszák mögött – szerződést kötött az SZTE és a színház - GALÉRIA

 

A színházi nyílt nap folytatásban az SZTE hallgatói bepillantást nyerhettek a Szegedi Nemzeti Színház máskor rejtve maradó zugaiba: az érdeklődőket a társulat tagjai vezették végig a kulisszák mögött. A vendégek jelmezbemutatón csodálhatták meg a színház jelmezeit, megtudhatták, miként készül el a színházi frizura, színpadi sminket kaphattak, és színházi szakemberek irányításával helyzetgyakorlatokon, tánc- és beszédtechnika-, énekórán gyarapíthatták tudásukat. Este a kisszínházban a Karnyóné Universitas-bérletes előadása volt megtekinthető, majd találkozóra, beszélgetésre került sor a darab szereplőivel. A napot a nagyszínházban a Szegedi Egyetemi Színház Interjú a vámpírral című táncjátéka zárta.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.