SZTE Info

oszi_kulturfeszt_megnyito_kiemelt

Fotókiállítással nyitották meg a 18. Őszi Kulturális Fesztivált

Vadász Sándor és Vadász Anna fotóinak kiállításával vette hivatalosan is kezdetét az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál, a megnyitón Szabó Gábor és Juronics Tamás is beszédet mondott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Október elsején hivatalosan is megnyitották a Szegedi Tudományegyetemen a 18. Őszi Kulturális Fesztivált. A Rektori Hivatal épületében rendezett eseményre egybegyűlt érdeklődők közt az egyetem több professzora és hallgatója is jelen volt. Az est alaphangját Girán Péter, a Zeneművészeti Kar tanulója adta meg, aki fantasztikus flamencodallamokat csalt elő a gitárjából.

 

Ezt követően Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora mondott köszöntőt. Kiemelte, hogy a kulturális seregszemlét immár a tizennyolcadik alkalommal szervezte meg az universitas, a kivételes „kort” humorosan három doboz mackósajttal azonosította. A rektor dicsérte a fesztivál gazdag, közel 250 programból álló kínálatát. – Nemcsak a szám, de a változatosság is számít – hangsúlyozta az akadémikus, hozzáfűzve: mindez jellegében és minőségében is méltó az egyetemhez.

 

oszi_kulturfeszt_megnyito_Galeria
Fotókiállítással nyitották meg a 18. Őszi Kulturális Fesztivált - GALÉRIA


Miután Szabó Gábor rektor útjára indította a fesztivál programsorozatát, rögtön egy újabb megnyitóra is sor került ott helyben: a Vadász Sándor és lánya, Vadász Anna fotóiból megalkotott fotókiállítást szemlélhették meg a jelenlévők. A természetet középpontba állító képekről Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője mondta el megnyitó beszédét. Véleménye szerint a fotók sok-sok mélységgel bírnak, amelyek túlmutatnak az ábrázolt állaton vagy növényen. A képeket nézve olyan kulcsszavak merültek fel benne, mint „felfedezés”, „szépség”, „alkotás” és „nevelés”. Ezek a szavak mind értelmet nyerhetnek a szemlélőben, ha rápillant a hol fekete-fehérben játszó, hol pedig vegyes szín kavalkádot felvonultató képekre. Az alkotások témája is széles skálán mozog: megtalálható a holdfényben fürdőző magányos fa, a kusza halraj, a kísérteties szürkeségben futó vidéki út vagy korhadó fa tövében éledező virágtenger.

 

Az 18. SZTE Őszi Kulturális Fesztivál egészen november 7-éig színes programokkal vár minden kedves érdeklődőt. A részletes kínálatáról itt tájékozódhat.

 

Őszi Tamás


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.