SZTE Info

oszi_kulturfeszt_megnyito_kiemelt

Fotókiállítással nyitották meg a 18. Őszi Kulturális Fesztivált

Vadász Sándor és Vadász Anna fotóinak kiállításával vette hivatalosan is kezdetét az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál, a megnyitón Szabó Gábor és Juronics Tamás is beszédet mondott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Október elsején hivatalosan is megnyitották a Szegedi Tudományegyetemen a 18. Őszi Kulturális Fesztivált. A Rektori Hivatal épületében rendezett eseményre egybegyűlt érdeklődők közt az egyetem több professzora és hallgatója is jelen volt. Az est alaphangját Girán Péter, a Zeneművészeti Kar tanulója adta meg, aki fantasztikus flamencodallamokat csalt elő a gitárjából.

 

Ezt követően Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora mondott köszöntőt. Kiemelte, hogy a kulturális seregszemlét immár a tizennyolcadik alkalommal szervezte meg az universitas, a kivételes „kort” humorosan három doboz mackósajttal azonosította. A rektor dicsérte a fesztivál gazdag, közel 250 programból álló kínálatát. – Nemcsak a szám, de a változatosság is számít – hangsúlyozta az akadémikus, hozzáfűzve: mindez jellegében és minőségében is méltó az egyetemhez.

 

oszi_kulturfeszt_megnyito_Galeria
Fotókiállítással nyitották meg a 18. Őszi Kulturális Fesztivált - GALÉRIA


Miután Szabó Gábor rektor útjára indította a fesztivál programsorozatát, rögtön egy újabb megnyitóra is sor került ott helyben: a Vadász Sándor és lánya, Vadász Anna fotóiból megalkotott fotókiállítást szemlélhették meg a jelenlévők. A természetet középpontba állító képekről Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője mondta el megnyitó beszédét. Véleménye szerint a fotók sok-sok mélységgel bírnak, amelyek túlmutatnak az ábrázolt állaton vagy növényen. A képeket nézve olyan kulcsszavak merültek fel benne, mint „felfedezés”, „szépség”, „alkotás” és „nevelés”. Ezek a szavak mind értelmet nyerhetnek a szemlélőben, ha rápillant a hol fekete-fehérben játszó, hol pedig vegyes szín kavalkádot felvonultató képekre. Az alkotások témája is széles skálán mozog: megtalálható a holdfényben fürdőző magányos fa, a kusza halraj, a kísérteties szürkeségben futó vidéki út vagy korhadó fa tövében éledező virágtenger.

 

Az 18. SZTE Őszi Kulturális Fesztivál egészen november 7-éig színes programokkal vár minden kedves érdeklődőt. A részletes kínálatáról itt tájékozódhat.

 

Őszi Tamás


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.