SZTE Info

oszi_kulturfeszt_megnyito_kiemelt

Fotókiállítással nyitották meg a 18. Őszi Kulturális Fesztivált

Vadász Sándor és Vadász Anna fotóinak kiállításával vette hivatalosan is kezdetét az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál, a megnyitón Szabó Gábor és Juronics Tamás is beszédet mondott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Október elsején hivatalosan is megnyitották a Szegedi Tudományegyetemen a 18. Őszi Kulturális Fesztivált. A Rektori Hivatal épületében rendezett eseményre egybegyűlt érdeklődők közt az egyetem több professzora és hallgatója is jelen volt. Az est alaphangját Girán Péter, a Zeneművészeti Kar tanulója adta meg, aki fantasztikus flamencodallamokat csalt elő a gitárjából.

 

Ezt követően Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora mondott köszöntőt. Kiemelte, hogy a kulturális seregszemlét immár a tizennyolcadik alkalommal szervezte meg az universitas, a kivételes „kort” humorosan három doboz mackósajttal azonosította. A rektor dicsérte a fesztivál gazdag, közel 250 programból álló kínálatát. – Nemcsak a szám, de a változatosság is számít – hangsúlyozta az akadémikus, hozzáfűzve: mindez jellegében és minőségében is méltó az egyetemhez.

 

oszi_kulturfeszt_megnyito_Galeria
Fotókiállítással nyitották meg a 18. Őszi Kulturális Fesztivált - GALÉRIA


Miután Szabó Gábor rektor útjára indította a fesztivál programsorozatát, rögtön egy újabb megnyitóra is sor került ott helyben: a Vadász Sándor és lánya, Vadász Anna fotóiból megalkotott fotókiállítást szemlélhették meg a jelenlévők. A természetet középpontba állító képekről Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője mondta el megnyitó beszédét. Véleménye szerint a fotók sok-sok mélységgel bírnak, amelyek túlmutatnak az ábrázolt állaton vagy növényen. A képeket nézve olyan kulcsszavak merültek fel benne, mint „felfedezés”, „szépség”, „alkotás” és „nevelés”. Ezek a szavak mind értelmet nyerhetnek a szemlélőben, ha rápillant a hol fekete-fehérben játszó, hol pedig vegyes szín kavalkádot felvonultató képekre. Az alkotások témája is széles skálán mozog: megtalálható a holdfényben fürdőző magányos fa, a kusza halraj, a kísérteties szürkeségben futó vidéki út vagy korhadó fa tövében éledező virágtenger.

 

Az 18. SZTE Őszi Kulturális Fesztivál egészen november 7-éig színes programokkal vár minden kedves érdeklődőt. A részletes kínálatáról itt tájékozódhat.

 

Őszi Tamás


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.