SZTE Info

Innovációs estet tartottak a JATE Klubban

Pályájukról, érvényesülési lehetőségekről is beszéltek az SZTE Innovációs Klub vendégei: Tamás Gábor és Kónya Zoltán egyetemi tanárok.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A nyári szünet után az SZTE Innovációs Klub szeptember 30-án rendezte soron következő klubestjét a JATE Klub Nagytermében, amelynek témája a „Fiatalok érvényesülési lehetőségei a tudományban” volt. Az est meghívott vendégeit, Tamás Gábor egyetemi tanárt (SZTE TTIK Biológus Tanszékcsoport, Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék), valamint Kónya Zoltán egyetemi tanárt (SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) Buzás Norbert, az SZTE kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatója és

Kapás Ferenc, a NOS-Szeged Kft. ügyvezetője kérdezte.

 

szte innovacios klubA hallgatóság megtudhatta többek között, mi motiválta a kutatókat abban, hogy ezt a pályát válasszák, melyen fiatalon szép sikereket értek el: Kónya Zoltán 42 évesen szerzett professzori címet az SZTE-n, Tamás Gábort pedig 44 évesen választották az MTA levelező tagjává. Mindketten mentoraik szerepét hangsúlyozták, valamint saját elhivatottságukat és maximalizmusukat. Tamás Gábor oxfordi kemény kezű kutatásvezetőjéről beszélt, Kónya Zoltán pedig radnótis éveiről. Első komolyabb kémiai kísérletéről is mesélt, melynek csaknem komoly következményei lettek: mivel a buszon tesztelte az általa előállított könnygázt, majdnem kirúgták a középiskolából. Az est vendégei azt is hangsúlyozták, milyen fontos, hogy a kutatók már fiatalon kiválasszák témavezetőjüket, s elkezdjék kiépíteni kutatócsapatukat. Tamás Gábornak ezt az oxfordi évek után Szegeden újra kellett kezdeni. Sokat szenvedett attól, hogy az angolszász rendszerben megszokta, hogy az alá-fölé rendeltség kevésbé érvényesül, itthon azonban annál inkább. Harcolnia kellett kutatócsoportja önállóságáért.

 

Szó esett arról is, milyen tanácsot adnának az egyetemistáknak arra vonatkozóan, hogy lehet előrejutni a ranglétrán. Kónya Zoltán egy saját gondolattal ösztönözte a fiatalokat, melyet gyermekeinek is hangsúlyoz: „Minél többet tanulsz, annál kevesebb főnököd lesz.” A magyar kutatók mobilitásáról megállapították, hogy egyre több a lehetőség a különböző ösztöndíjaknak köszönhetően. Magyarországon belül azonban korlátozott a mozgástér, az egyetemek száma miatt.

Végezetül megtudhattuk, hogy szabadidejükben mivel foglalkoznak a kutatók, akikről az is kiderült, hogy kollégiumi éveik alatt mindketten az Eötvösben laktak. Tamás Gábor azóta is előszeretettel hallgat operát, és búvárkodik. Kónya Zoltán az operát nem igazán szereti, ő háziállatait emelte ki, melyek között vannak teknősök is, valamint szenvedélyét a régi amerikai autók iránt.

 

Az est vendégei:

Tamás Gábor a Szegedi Tudományegyetem Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszékének egyetemi tanára, az MTA-SZTE Agykérgi Neuronhálózat Kutatócsoport vezetője. A 44 éves neurobiológus már PhD-hallgatóként kimagasló eredményeket ért el Somogyi Péter oxfordi intézetében: meghatározta az egyes agykérgi idegsejttípusokat összekötő szinapszisok számát és hatását. Eredményei csúcstechnológiát képviselő élettani, morfológiai, molekuláris módszerek kombinációin alapulnak. Felfedezéseivel alapvetően megváltoztatta a magasabb kognitív funkciók kialakításért felelős agykéreg normális működéséről kialakult elképzeléseket. Megfigyelései lehetővé tették számos neurológiai kórkép (például skizofrénia, autizmus) kialakulásának jobb megértését.

 

innovácios klub Galeira
Innovációs estet tartottak a JATE Klubban - GALÉRIA

Kónya Zoltán az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. Kutatási tevékenységének egyik fontos területe a nanoméretű egydimenziós és inverz egydimenziós szerkezetek szintézise, jellemzése és lehetséges alkalmazásai. Ezen a területen a legfontosabb eredményeit az egy- és többfalú szén nanocsövek előállításának és módosításának kapcsán érte el. Elsőként tisztázta a titanát nanocsövek és nanoszálak képződési mechanizmusát. Tudományos érdeklődésének másik jelentős területe a környezeti kémia. Aktívan foglalkozik a jelenleg alkalmazott ipari kémiai technológiák megújításával, illetve a szennyező anyagok ártalmatlanításával. Munkatársaival kidolgoztak és szabadalmaztattak egy eljárást a fémmegmunkálásban keletkező környezetszennyező olajos emulziók vizes és olajos fázisokra bontására.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.