SZTE Info

Innovációs estet tartottak a JATE Klubban

Pályájukról, érvényesülési lehetőségekről is beszéltek az SZTE Innovációs Klub vendégei: Tamás Gábor és Kónya Zoltán egyetemi tanárok.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A nyári szünet után az SZTE Innovációs Klub szeptember 30-án rendezte soron következő klubestjét a JATE Klub Nagytermében, amelynek témája a „Fiatalok érvényesülési lehetőségei a tudományban” volt. Az est meghívott vendégeit, Tamás Gábor egyetemi tanárt (SZTE TTIK Biológus Tanszékcsoport, Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék), valamint Kónya Zoltán egyetemi tanárt (SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) Buzás Norbert, az SZTE kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatója és

Kapás Ferenc, a NOS-Szeged Kft. ügyvezetője kérdezte.

 

szte innovacios klubA hallgatóság megtudhatta többek között, mi motiválta a kutatókat abban, hogy ezt a pályát válasszák, melyen fiatalon szép sikereket értek el: Kónya Zoltán 42 évesen szerzett professzori címet az SZTE-n, Tamás Gábort pedig 44 évesen választották az MTA levelező tagjává. Mindketten mentoraik szerepét hangsúlyozták, valamint saját elhivatottságukat és maximalizmusukat. Tamás Gábor oxfordi kemény kezű kutatásvezetőjéről beszélt, Kónya Zoltán pedig radnótis éveiről. Első komolyabb kémiai kísérletéről is mesélt, melynek csaknem komoly következményei lettek: mivel a buszon tesztelte az általa előállított könnygázt, majdnem kirúgták a középiskolából. Az est vendégei azt is hangsúlyozták, milyen fontos, hogy a kutatók már fiatalon kiválasszák témavezetőjüket, s elkezdjék kiépíteni kutatócsapatukat. Tamás Gábornak ezt az oxfordi évek után Szegeden újra kellett kezdeni. Sokat szenvedett attól, hogy az angolszász rendszerben megszokta, hogy az alá-fölé rendeltség kevésbé érvényesül, itthon azonban annál inkább. Harcolnia kellett kutatócsoportja önállóságáért.

 

Szó esett arról is, milyen tanácsot adnának az egyetemistáknak arra vonatkozóan, hogy lehet előrejutni a ranglétrán. Kónya Zoltán egy saját gondolattal ösztönözte a fiatalokat, melyet gyermekeinek is hangsúlyoz: „Minél többet tanulsz, annál kevesebb főnököd lesz.” A magyar kutatók mobilitásáról megállapították, hogy egyre több a lehetőség a különböző ösztöndíjaknak köszönhetően. Magyarországon belül azonban korlátozott a mozgástér, az egyetemek száma miatt.

Végezetül megtudhattuk, hogy szabadidejükben mivel foglalkoznak a kutatók, akikről az is kiderült, hogy kollégiumi éveik alatt mindketten az Eötvösben laktak. Tamás Gábor azóta is előszeretettel hallgat operát, és búvárkodik. Kónya Zoltán az operát nem igazán szereti, ő háziállatait emelte ki, melyek között vannak teknősök is, valamint szenvedélyét a régi amerikai autók iránt.

 

Az est vendégei:

Tamás Gábor a Szegedi Tudományegyetem Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszékének egyetemi tanára, az MTA-SZTE Agykérgi Neuronhálózat Kutatócsoport vezetője. A 44 éves neurobiológus már PhD-hallgatóként kimagasló eredményeket ért el Somogyi Péter oxfordi intézetében: meghatározta az egyes agykérgi idegsejttípusokat összekötő szinapszisok számát és hatását. Eredményei csúcstechnológiát képviselő élettani, morfológiai, molekuláris módszerek kombinációin alapulnak. Felfedezéseivel alapvetően megváltoztatta a magasabb kognitív funkciók kialakításért felelős agykéreg normális működéséről kialakult elképzeléseket. Megfigyelései lehetővé tették számos neurológiai kórkép (például skizofrénia, autizmus) kialakulásának jobb megértését.

 

innovácios klub Galeira
Innovációs estet tartottak a JATE Klubban - GALÉRIA

Kónya Zoltán az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. Kutatási tevékenységének egyik fontos területe a nanoméretű egydimenziós és inverz egydimenziós szerkezetek szintézise, jellemzése és lehetséges alkalmazásai. Ezen a területen a legfontosabb eredményeit az egy- és többfalú szén nanocsövek előállításának és módosításának kapcsán érte el. Elsőként tisztázta a titanát nanocsövek és nanoszálak képződési mechanizmusát. Tudományos érdeklődésének másik jelentős területe a környezeti kémia. Aktívan foglalkozik a jelenleg alkalmazott ipari kémiai technológiák megújításával, illetve a szennyező anyagok ártalmatlanításával. Munkatársaival kidolgoztak és szabadalmaztattak egy eljárást a fémmegmunkálásban keletkező környezetszennyező olajos emulziók vizes és olajos fázisokra bontására.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 19.
  11:00 - 15:00
  Mészáros Rezső, az MTA rendes tagja megnyitója után Prof. Dr. Tóth József szegedi, békéscsabai és pécsi éveiről tartanak előadásokat a szakértők. Zárszót mond: Dr. Szónokyné Dr. Ancsin Gabriella, egyetemi adjunktus (SZTE). A program szervezője: a SZAB Föld- és Természettudományi Szakbizottság, a Közéleti Kávéház.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00