Bezár

Hírarchívum

Intelligens szakosodásról értekeztek a Szegedi Tudományegyetemen

Intelligens szakosodásról értekeztek a Szegedi Tudományegyetemen

2013. november 03.
3 perc

Milyen területeket fejlesszenek majd európai uniós pénzből a 2014-2020-as időszakban Magyarországon? – erről vitatkoztak a regionális szereplők október 29-én az SZTE Rektori Hivatal épületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

DSC_0057Ötödik állomásához érkezett Szegeden, október 29-én a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség által szervezett „Intelligens szakosodás (RIS3*) – út a 2014-20-as Európai Uniós források hatékony felhasználása felé” című konferenciával egybekötött workshopsorozat. Az SZTE Rektori Hivatal épületében tartott rendezvényre azok a regionális szereplők kaptak meghívást, akik a kutatás-fejlesztés, innováció területén dolgoznak.

 

Maróti Péter, a regionális innovációs ügynökség igazgatója köszöntőjében kiemelte: a workshop fő témája az intelligens szakosodás: 2014–2020 között új tervezési, új uniós ciklus indul, amelynek egyik kiemelt pontja az, hogy hatékonyabban használjuk fel az uniós forrásokat. A Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettese, Deák Csaba elmondta: a brüsszeli központban a tervezéshez kapcsolódó stratégiát, intelligens szakosodást várnak el az egyes tagországoktól. Ez azt jelenti, hogy a tagállamoknak meg kell határozniuk azokat a fókuszterületeket, amelyekre a fejlesztések szempontjából koncentrálni szeretnének az elkövetkező időszakban. Ezek részben húzóterületek, részben iparágak, de mindenképpen olyan szegmensek, ahol átalakítást kívánnak végrehajtani. A dél-alföldi régióban ilyen kiemelt terület a biotechnológia, a járműipar és a fotonika. – Brüsszeli elvárás, hogy a nemzeti stratégia alkotás folyamata alulról építkezzen. Integrálni és szintetizálni kell a javaslatokat. Ennek a fázisnak a végén készül majd el a nemzeti szintű stratégiai Fehér Könyv, amelyben megjelöljük azokat a fő irányokat, amelyeket nemzeti, illetve regionális szinten is követni szeretnénk. Ezek természetesen nem kőbe vésett elhatározások, az elkövetkezendő időszakban még lehet majd rajtuk finomítani a helyi szereplők bevonásával – magyarázta Deák Csaba.

 

Intelligens_szakosodas_workshop
Intelligens szakosodásról értekeztek a Szegedi Tudományegyetemen - GALÉRIA


A szegedi interaktív roadshow résztvevői rövid előadásokat hallhattak, így megismerve a kutatás-fejlesztést és innováció területét érintő „intelligens szakosodás” vitaanyagát. Az előadók között szerepelt többek között Vadász Csaba, Csongrád megye főjegyzője, aki a megye területfejlesztési programját ismertette. Szeri István, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnöke arról beszélt, hogyan lehet ösztönözni a térségi innovációt az innovációs menedzsment és stratégiai együttműködés módszereivel. A Szegedi Tudományegyetem részéről előadást tartott többek között Rácz Béla, aki a fotonikai ipar jelentőségéről beszélt a hallgatóságnak. Megtudtuk: ezen a területen 270-300 milliárd eurós éves forgalmat könyvelhetnek el, s a bevétel évről évre 7,6 százalékos növekedést mutat. Az egyetemi tanár beszélt az ELI hatásairól is. A lézeres kutatóközpont megvalósításának alapkutatási és ipari fejlesztési vonatkozásairól az ELI ALPS kutatási technológiai igazgatója, Osvay Károly szólt.

 

Az előadások után a rendezvény panelbeszélgetés részében a résztvevők véleményezhették a bemutatott elképzeléseket, stratégiai tervezési irányokat. Vitákat folytathattak a meghívott előadókkal és a KFI további kiemelkedő, regionális szereplőjével. A rendezvényen elhangzottak fontos visszajelzést jelentenek a szakpolitika számára.

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek