SZTE Info

Konferenciával ünnepel a 20 éves Hispanisztika Tanszék

Különleges ünnepséggel és tudományos üléssel várja az érdeklődőket november 7-én és 8-án az SZTE BTK Hispanisztika Tanszék megalapításának 20. évfordulója alkalmából.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Akadémiai Bizottság Filozófiai és Történettudományi Szakbizottsága és a Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszéke kétnapos tudományos üléssel ünnepli a tanszék fennállásának 20. évfordulóját. A konferenciát november 7-én és 8-án rendezik meg a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

 

Az eseményen köszöntőt mond többek közt Szabó Gábor, az SZTE rektora, D. Enrique Pastor De Gana őexcellenciája, Spanyolország nagykövete, Gálffy Kolos, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatási Nemzetközi Főosztályának főosztályvezetője, valamint Csernus Sándor, a Bölcsészettudományi Kar dékánja is. A spanyol és magyar nyelvű konferencia első napján szó lesz a Hispanisztika Tanszék eddigi 20 évéről, más egyetemekkel való együttműködéséről és a különböző publikációkról. Emellett a József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriumában tartják „A szegedi hispanisztika története könyvekben” című kiállítás megnyitóját.

 

November 8-án spanyol és latin-amerikai tematikájú előadásokon vehetnek részt az érdeklődők, melyek fő témájául a nők szolgálnak, akik a hispán világ történetében meghatározó szerepet játszottak. Terítékre kerülnek az irodalmi és művészi nőalakok, az emigrációban vagy száműzetésben élő nők, de a politikai és közéleti női példaképek is. A rendezők szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt!

 

A részletes program itt tekinthető meg.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.