SZTE Info

Nanotechnológiai workshopot tartottak a Szab-székházban

Az “Új, funkcionális anyagok által kiváltott biológiai és környezeti válaszok” című, TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV jelű projekt eddigi eredményeiről számoltak be egymásnak a résztvevő kutatók október 3-án.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

workshopA Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont összesen 492 millió 950 ezer forint támogatást nyert az “Új, funkcionális anyagok által kiváltott biológiai és környezeti válaszok” című, TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV jelű projektre, melynek megvalósítási időszaka 2012. november elsejétől 2014. október 31-ig tart. A projekt eddigi kutatási eredményeiről workshopon számoltak be egymásnak a résztvevők 2013. október 3-án a SZAB-székházban, ahol a kutatási program szakmai vezetője, Kónya Zoltán, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára köszöntötte a megjelenteket.

 

A 109 munkatársat foglalkoztató projekt számos ponton kapcsolódik a biotechnológia, az orvosi műszergyártás és diagnosztika, illetve környezettechnológia és anyagtudomány területéhez. Célja a nanostruktúrák komplex vizsgálata. Az új funkcionális anyagok keletkezése mellett a kutatás kiterjed azok felfedezésére, viselkedésük modellezésére, valamint a környezetükre kifejtett hatásukra. A szegedi kutatók a világon egyedülálló módon egy nanoméretű struktúrákból álló „anyagkönyvtárat” kívánnak létrehozni, amely tartalmazza az összes 100 nm alatti mérettartományba tartozó elemet. A készlet valamennyi tagját kiterjedt, mélyreható vizsgálatnak vetik alá, ezáltal adatbázist hoznak létre, amely számos későbbi kutatás kiindulópontja lehet.

A kutatási eredményeket hazai és nemzetközi szakfolyóiratokban megjelent publikációkban, illetve önálló monográfiákban közlik. Eddig 56 írás született.

A projekt hozzájárul a kutatói utánpótlás neveléséhez is, valamint a fiatal kutatók bevonásához nemzetközi kutatási projektekbe: összesen 41 fiatal kutatót foglalkoztatnak.

SZTEinfo


uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 02.

nyito

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *