SZTE Info

Napkollektort gyártott és gyurmafilmet forgatott az SZTE-s hallgató


Londonban is bemutatta hőlégmotoros napkollektorát a vajdasági származású, SZTE-n tanuló Kecsenovity Egon. A különleges találmány mellett költséghatékony robottal, gyurmamozival és a nanotechnológiában végzett kutatásokkal is felhívta magára a figyelmet a magát csak megoldóemberként azonosító tehetség.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kecsenovity_1Rendkívül sokoldalú személyiség volt a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden című sorozatának vendége szerda délután: Kecsenovity Egon, az SZTE TTIK anyagmérnök szakos hallgatója hőlégmotoros hajtású napkollektort készített, ötezer forintos robotot fabrikált össze, nanotechnológiában folytat kísérleteket, és még gyurmaemberek főszereplésével készült filmet is forgatott. Az SZTE Tehetségpont 2013-as Kiválósági listájának bronzfokozatos talentuma a Somogyi-könyvtárban munkásságáról, találmányairól és motivációjáról is mesélt.

 

Legjobb tíz között a nemzetközi megmérettetésen

A vajdasági származású fiatalember Szegedtől alig 20 kilométerre, Horgoson élte le ifjúkorát, majd a zentai középiskolás éveket követően került az SZTE anyagmérnök szakára. Mint mondta a néhány éve indult képzés rendkívül vonzó volt számára, hiszen a kedvenc tantárgyait – a matematikát, fizikát és kémiát – ötvözte. Nem feltalálóként, hanem megoldóemberként tartja magát számon – nagypapája autószerelő volt, aki hasonló szellemiséggel végezte munkáját. “Ha valami problémára akadnak az emberek, sokszor inkább úgy hagyják, másokra bízzák annak megoldását. Én nem ilyen vagyok, szeretnék magam választ keresni az előttem lévő kérdésekre” – mondta Kecsenovity Egon.

Kecsenovity_2Első találmánya nemzetközi porondon is megmérettetett: a villamos áramot teljesen nélkülöző, hőlégmotoros hajtású napkollektorát a London International Youth Science Forum elnevezésű rendezvényen ismertette 2012 nyarán. Az Angliában zajlott tudományos fórum 46 ország majdnem 350 diákja számára nyújtott lehetőséget találmányaik bemutatására, a hazánkat képviselő SZTE-s hallgató a legjobb tíz közé került a napkollektor forradalmasításával. “A vajdaságban, ahol éltem, sajnos elég gyakori az áramingadozás, ami a napkollektor működését biztosító elektromotort sokszor cserben hagyja. Kutakodni kezdtem, hogy miként lehetne ezt a problémát kiküszöbölni, végül egy 200 éves találmány, a hőlégmotor jelentette a megoldást” – magyarázta a “megoldóember”. A sors különös fintora, hogy éppen a találmánynak nagy népszerűséget hozó londoni fórum jelentette annak legfőbb hátráltatóját is, hiszen a nyilvános bemutatást követően már nem élhetett a szabadalmaztatás lehetőségével. Csak modellként működik találmánya, egy ház méretű rendszer kiépítése költséges, a megvalósításhoz szükséges tőkét pedig sajnos nem sikerült előteremtenie.

 

Kicsi Klájd nagy szökése

AZ SZTE Innovációs Versenyének 2013-as évadán saját készítésű robotjával indult, KITT-E nevű találmánya a második helyezést érte el. Különlegessége, hogy a piacon lévő, 30-40 ezer forintból előállítható “sufnirobotokkal” szemben ez mindössze ötezer forintból készült el. Az egyszerű kis robot önállóan közlekedik, érzékeli, ha akadályhoz ér és kikerüli azt. Emellett továbbfejleszthető, azóta ultrahangos távolságszenzorral és több kiegészítővel is bővült. Elsősorban az oktatásban látja hasznosíthatónak Kecsenovity Egon, a diákoknak interaktív és szórakoztató módon magyarázza el az elektronika alapjait.

Kecsenovity_4Szegeden a szén nanocsövek kutatásával foglalkozó csoport tagjai között is tevékenykedik – a különleges anyag nanoszerkezetének előállításával foglalkozik a hallgató. A sok tudományos munka mellett pedig egy egészen más terület is a nevéhez köthető: animációs játékfilmeket készít szabadidejében. „Mindenkinek kell egy kis kikapcsolódás, nekem ez az egyik. A filmezés számomra még középiskolában kezdődött, ahol indult egy filmműhely. Az újvidéki tévéből néhány szakember megtanítottak minket a kamerázás, vágás alapjaira, valamint arra, hogy a film mögé lássunk. A gyurmaanimációs moziban merültem el, Zsolnai Ákos kollégámmal két rövidfilmet készítettünk egy figuráról, aki megszökök a nagyvilágba” – mondta Kecsenovity Egon. Az alábbi videóban mi is megtekinthetjük Kicsi Klájd szökési kísérletét.

 

Forrás: szegedma.hu

Fotók: Somogyi-könyvtár

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.