SZTE Info

Napkollektort gyártott és gyurmafilmet forgatott az SZTE-s hallgató


Londonban is bemutatta hőlégmotoros napkollektorát a vajdasági származású, SZTE-n tanuló Kecsenovity Egon. A különleges találmány mellett költséghatékony robottal, gyurmamozival és a nanotechnológiában végzett kutatásokkal is felhívta magára a figyelmet a magát csak megoldóemberként azonosító tehetség.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kecsenovity_1Rendkívül sokoldalú személyiség volt a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden című sorozatának vendége szerda délután: Kecsenovity Egon, az SZTE TTIK anyagmérnök szakos hallgatója hőlégmotoros hajtású napkollektort készített, ötezer forintos robotot fabrikált össze, nanotechnológiában folytat kísérleteket, és még gyurmaemberek főszereplésével készült filmet is forgatott. Az SZTE Tehetségpont 2013-as Kiválósági listájának bronzfokozatos talentuma a Somogyi-könyvtárban munkásságáról, találmányairól és motivációjáról is mesélt.

 

Legjobb tíz között a nemzetközi megmérettetésen

A vajdasági származású fiatalember Szegedtől alig 20 kilométerre, Horgoson élte le ifjúkorát, majd a zentai középiskolás éveket követően került az SZTE anyagmérnök szakára. Mint mondta a néhány éve indult képzés rendkívül vonzó volt számára, hiszen a kedvenc tantárgyait – a matematikát, fizikát és kémiát – ötvözte. Nem feltalálóként, hanem megoldóemberként tartja magát számon – nagypapája autószerelő volt, aki hasonló szellemiséggel végezte munkáját. “Ha valami problémára akadnak az emberek, sokszor inkább úgy hagyják, másokra bízzák annak megoldását. Én nem ilyen vagyok, szeretnék magam választ keresni az előttem lévő kérdésekre” – mondta Kecsenovity Egon.

Kecsenovity_2Első találmánya nemzetközi porondon is megmérettetett: a villamos áramot teljesen nélkülöző, hőlégmotoros hajtású napkollektorát a London International Youth Science Forum elnevezésű rendezvényen ismertette 2012 nyarán. Az Angliában zajlott tudományos fórum 46 ország majdnem 350 diákja számára nyújtott lehetőséget találmányaik bemutatására, a hazánkat képviselő SZTE-s hallgató a legjobb tíz közé került a napkollektor forradalmasításával. “A vajdaságban, ahol éltem, sajnos elég gyakori az áramingadozás, ami a napkollektor működését biztosító elektromotort sokszor cserben hagyja. Kutakodni kezdtem, hogy miként lehetne ezt a problémát kiküszöbölni, végül egy 200 éves találmány, a hőlégmotor jelentette a megoldást” – magyarázta a “megoldóember”. A sors különös fintora, hogy éppen a találmánynak nagy népszerűséget hozó londoni fórum jelentette annak legfőbb hátráltatóját is, hiszen a nyilvános bemutatást követően már nem élhetett a szabadalmaztatás lehetőségével. Csak modellként működik találmánya, egy ház méretű rendszer kiépítése költséges, a megvalósításhoz szükséges tőkét pedig sajnos nem sikerült előteremtenie.

 

Kicsi Klájd nagy szökése

AZ SZTE Innovációs Versenyének 2013-as évadán saját készítésű robotjával indult, KITT-E nevű találmánya a második helyezést érte el. Különlegessége, hogy a piacon lévő, 30-40 ezer forintból előállítható “sufnirobotokkal” szemben ez mindössze ötezer forintból készült el. Az egyszerű kis robot önállóan közlekedik, érzékeli, ha akadályhoz ér és kikerüli azt. Emellett továbbfejleszthető, azóta ultrahangos távolságszenzorral és több kiegészítővel is bővült. Elsősorban az oktatásban látja hasznosíthatónak Kecsenovity Egon, a diákoknak interaktív és szórakoztató módon magyarázza el az elektronika alapjait.

Kecsenovity_4Szegeden a szén nanocsövek kutatásával foglalkozó csoport tagjai között is tevékenykedik – a különleges anyag nanoszerkezetének előállításával foglalkozik a hallgató. A sok tudományos munka mellett pedig egy egészen más terület is a nevéhez köthető: animációs játékfilmeket készít szabadidejében. „Mindenkinek kell egy kis kikapcsolódás, nekem ez az egyik. A filmezés számomra még középiskolában kezdődött, ahol indult egy filmműhely. Az újvidéki tévéből néhány szakember megtanítottak minket a kamerázás, vágás alapjaira, valamint arra, hogy a film mögé lássunk. A gyurmaanimációs moziban merültem el, Zsolnai Ákos kollégámmal két rövidfilmet készítettünk egy figuráról, aki megszökök a nagyvilágba” – mondta Kecsenovity Egon. Az alábbi videóban mi is megtekinthetjük Kicsi Klájd szökési kísérletét.

 

Forrás: szegedma.hu

Fotók: Somogyi-könyvtár

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.