SZTE Info

Napkollektort gyártott és gyurmafilmet forgatott az SZTE-s hallgató


Londonban is bemutatta hőlégmotoros napkollektorát a vajdasági származású, SZTE-n tanuló Kecsenovity Egon. A különleges találmány mellett költséghatékony robottal, gyurmamozival és a nanotechnológiában végzett kutatásokkal is felhívta magára a figyelmet a magát csak megoldóemberként azonosító tehetség.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kecsenovity_1Rendkívül sokoldalú személyiség volt a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden című sorozatának vendége szerda délután: Kecsenovity Egon, az SZTE TTIK anyagmérnök szakos hallgatója hőlégmotoros hajtású napkollektort készített, ötezer forintos robotot fabrikált össze, nanotechnológiában folytat kísérleteket, és még gyurmaemberek főszereplésével készült filmet is forgatott. Az SZTE Tehetségpont 2013-as Kiválósági listájának bronzfokozatos talentuma a Somogyi-könyvtárban munkásságáról, találmányairól és motivációjáról is mesélt.

 

Legjobb tíz között a nemzetközi megmérettetésen

A vajdasági származású fiatalember Szegedtől alig 20 kilométerre, Horgoson élte le ifjúkorát, majd a zentai középiskolás éveket követően került az SZTE anyagmérnök szakára. Mint mondta a néhány éve indult képzés rendkívül vonzó volt számára, hiszen a kedvenc tantárgyait – a matematikát, fizikát és kémiát – ötvözte. Nem feltalálóként, hanem megoldóemberként tartja magát számon – nagypapája autószerelő volt, aki hasonló szellemiséggel végezte munkáját. “Ha valami problémára akadnak az emberek, sokszor inkább úgy hagyják, másokra bízzák annak megoldását. Én nem ilyen vagyok, szeretnék magam választ keresni az előttem lévő kérdésekre” – mondta Kecsenovity Egon.

Kecsenovity_2Első találmánya nemzetközi porondon is megmérettetett: a villamos áramot teljesen nélkülöző, hőlégmotoros hajtású napkollektorát a London International Youth Science Forum elnevezésű rendezvényen ismertette 2012 nyarán. Az Angliában zajlott tudományos fórum 46 ország majdnem 350 diákja számára nyújtott lehetőséget találmányaik bemutatására, a hazánkat képviselő SZTE-s hallgató a legjobb tíz közé került a napkollektor forradalmasításával. “A vajdaságban, ahol éltem, sajnos elég gyakori az áramingadozás, ami a napkollektor működését biztosító elektromotort sokszor cserben hagyja. Kutakodni kezdtem, hogy miként lehetne ezt a problémát kiküszöbölni, végül egy 200 éves találmány, a hőlégmotor jelentette a megoldást” – magyarázta a “megoldóember”. A sors különös fintora, hogy éppen a találmánynak nagy népszerűséget hozó londoni fórum jelentette annak legfőbb hátráltatóját is, hiszen a nyilvános bemutatást követően már nem élhetett a szabadalmaztatás lehetőségével. Csak modellként működik találmánya, egy ház méretű rendszer kiépítése költséges, a megvalósításhoz szükséges tőkét pedig sajnos nem sikerült előteremtenie.

 

Kicsi Klájd nagy szökése

AZ SZTE Innovációs Versenyének 2013-as évadán saját készítésű robotjával indult, KITT-E nevű találmánya a második helyezést érte el. Különlegessége, hogy a piacon lévő, 30-40 ezer forintból előállítható “sufnirobotokkal” szemben ez mindössze ötezer forintból készült el. Az egyszerű kis robot önállóan közlekedik, érzékeli, ha akadályhoz ér és kikerüli azt. Emellett továbbfejleszthető, azóta ultrahangos távolságszenzorral és több kiegészítővel is bővült. Elsősorban az oktatásban látja hasznosíthatónak Kecsenovity Egon, a diákoknak interaktív és szórakoztató módon magyarázza el az elektronika alapjait.

Kecsenovity_4Szegeden a szén nanocsövek kutatásával foglalkozó csoport tagjai között is tevékenykedik – a különleges anyag nanoszerkezetének előállításával foglalkozik a hallgató. A sok tudományos munka mellett pedig egy egészen más terület is a nevéhez köthető: animációs játékfilmeket készít szabadidejében. „Mindenkinek kell egy kis kikapcsolódás, nekem ez az egyik. A filmezés számomra még középiskolában kezdődött, ahol indult egy filmműhely. Az újvidéki tévéből néhány szakember megtanítottak minket a kamerázás, vágás alapjaira, valamint arra, hogy a film mögé lássunk. A gyurmaanimációs moziban merültem el, Zsolnai Ákos kollégámmal két rövidfilmet készítettünk egy figuráról, aki megszökök a nagyvilágba” – mondta Kecsenovity Egon. Az alábbi videóban mi is megtekinthetjük Kicsi Klájd szökési kísérletét.

 

Forrás: szegedma.hu

Fotók: Somogyi-könyvtár

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja