SZTE Info

Nemzetközi biogáz-konferenciát rendeznek Szegeden

A Tisza-parti városba érkező tudósok a biogáz biometán irányú felhasználását és a fermentációs maradék kezelését vizsgálják.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Biometán és fermentációs maradék: a biogázüzem hasznos termékei. Hazai és nemzetközi tapasztalatok, tennivalók” címmel kerül sor arra a nagyszabású tudományos seregszemlére, melynek az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja ad otthont október 10-én (csütörtökön) 10 órai kezdettel. A biogáz-konferencia – melyet a Szegedi Tudományegyetem Biotechnológiai Tanszékén és az ALBINOK (Alapítvány a Biotechnológiai Nevelés és Oktatás Korszerűsítéséért) kezelésében futó határon átnyúló projekt (HURO/1001/193/2.2.2, RESGAS 2011) és az EU Intelligent Energy Europe program keretében zajló Green-Gas-Grid projekt (IEE/10/235 SI2.591589), valamint az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja támogatásával rendez a Magyar Biogáz Egyesület – két fő téma megtárgyalását tűzte ki célul a biogázzal kapcsolatos számos kérdés közül: a biometán irányú felhasználást és a fermentációs maradék kezelését.

 

Közismert, hogy a szerves anyagok anearob lebomlásának és biológiai átalakításának eredményeként képződő, metánban gazdag biogáz több célra is alkalmazható. A biogáz felhasználásával hőenergiát állíthatunk elő, vagy gázmotorban elégetve abból elektromos áram és hő nyerhető. A biogáz alaposabb tisztítása után állíthatunk elő biometánt. A biometán gyakorlatilag minden tulajdonságában megegyezik a fosszilis földgázzal, tehát mindenütt felhasználható, ahol

ma földgázt alkalmazunk. Világszerte és főleg az élenjáró EU-országokban terjed a felismerés, hogy a biogáz hasznosításának nem a leghatékonyabb módja az áramtermelés. A gázmotor hulladékhőjét ugyanis a téli hónapokat kivéve a legtöbb biogázüzem nem tudja hasznos munkára fordítani. A biometán formában történő hasznosítás mellett több fontos érv szól. Biometán esetén a

biogáz energiatartalmának sokkal nagyobb hányada végez hasznos munkát, betáplálható a földgázhálózatba, ott egyszerűbben szállítható és átmenetileg tárolható, mint azt az árammal tehetjük az elektromos elosztóhálózat esetében. Végül a biometán energiahordozó közvetlenül felhasználható a közlekedésben bioüzemanyagként, ahogyan erre számos sikeres példát láthatunk

világszerte.

 

Sajnos hazánkban a biometán technológia még csecsemőcipőben jár, ezért külföldi gyakorló szakembereket hívtak meg a technológia előnyeinek és potenciális nehézségeinek bemutatására. Európában már megkezdődött a biometán kereskedelme, így a magyar biogáz-, biometán-termelők előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy terméküket a nemzetközi piacon értékesítsék.

 

Az október 10-i konferencia ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Regisztráció: http://tinylink.net/55777. Jelentkezési határidő: 2013. október 8. A konferencia nyelve magyar, adott előadásokhoz szinkrontolmácsot biztosítanak a szervezők.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform