SZTE Info

Nemzetközi biogáz-konferenciát rendeznek Szegeden

A Tisza-parti városba érkező tudósok a biogáz biometán irányú felhasználását és a fermentációs maradék kezelését vizsgálják.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Biometán és fermentációs maradék: a biogázüzem hasznos termékei. Hazai és nemzetközi tapasztalatok, tennivalók” címmel kerül sor arra a nagyszabású tudományos seregszemlére, melynek az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja ad otthont október 10-én (csütörtökön) 10 órai kezdettel. A biogáz-konferencia – melyet a Szegedi Tudományegyetem Biotechnológiai Tanszékén és az ALBINOK (Alapítvány a Biotechnológiai Nevelés és Oktatás Korszerűsítéséért) kezelésében futó határon átnyúló projekt (HURO/1001/193/2.2.2, RESGAS 2011) és az EU Intelligent Energy Europe program keretében zajló Green-Gas-Grid projekt (IEE/10/235 SI2.591589), valamint az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja támogatásával rendez a Magyar Biogáz Egyesület – két fő téma megtárgyalását tűzte ki célul a biogázzal kapcsolatos számos kérdés közül: a biometán irányú felhasználást és a fermentációs maradék kezelését.

 

Közismert, hogy a szerves anyagok anearob lebomlásának és biológiai átalakításának eredményeként képződő, metánban gazdag biogáz több célra is alkalmazható. A biogáz felhasználásával hőenergiát állíthatunk elő, vagy gázmotorban elégetve abból elektromos áram és hő nyerhető. A biogáz alaposabb tisztítása után állíthatunk elő biometánt. A biometán gyakorlatilag minden tulajdonságában megegyezik a fosszilis földgázzal, tehát mindenütt felhasználható, ahol

ma földgázt alkalmazunk. Világszerte és főleg az élenjáró EU-országokban terjed a felismerés, hogy a biogáz hasznosításának nem a leghatékonyabb módja az áramtermelés. A gázmotor hulladékhőjét ugyanis a téli hónapokat kivéve a legtöbb biogázüzem nem tudja hasznos munkára fordítani. A biometán formában történő hasznosítás mellett több fontos érv szól. Biometán esetén a

biogáz energiatartalmának sokkal nagyobb hányada végez hasznos munkát, betáplálható a földgázhálózatba, ott egyszerűbben szállítható és átmenetileg tárolható, mint azt az árammal tehetjük az elektromos elosztóhálózat esetében. Végül a biometán energiahordozó közvetlenül felhasználható a közlekedésben bioüzemanyagként, ahogyan erre számos sikeres példát láthatunk

világszerte.

 

Sajnos hazánkban a biometán technológia még csecsemőcipőben jár, ezért külföldi gyakorló szakembereket hívtak meg a technológia előnyeinek és potenciális nehézségeinek bemutatására. Európában már megkezdődött a biometán kereskedelme, így a magyar biogáz-, biometán-termelők előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy terméküket a nemzetközi piacon értékesítsék.

 

Az október 10-i konferencia ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Regisztráció: http://tinylink.net/55777. Jelentkezési határidő: 2013. október 8. A konferencia nyelve magyar, adott előadásokhoz szinkrontolmácsot biztosítanak a szervezők.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.