SZTE Info

Nemzetközi biogáz-konferenciát rendeznek Szegeden

A Tisza-parti városba érkező tudósok a biogáz biometán irányú felhasználását és a fermentációs maradék kezelését vizsgálják.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Biometán és fermentációs maradék: a biogázüzem hasznos termékei. Hazai és nemzetközi tapasztalatok, tennivalók” címmel kerül sor arra a nagyszabású tudományos seregszemlére, melynek az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja ad otthont október 10-én (csütörtökön) 10 órai kezdettel. A biogáz-konferencia – melyet a Szegedi Tudományegyetem Biotechnológiai Tanszékén és az ALBINOK (Alapítvány a Biotechnológiai Nevelés és Oktatás Korszerűsítéséért) kezelésében futó határon átnyúló projekt (HURO/1001/193/2.2.2, RESGAS 2011) és az EU Intelligent Energy Europe program keretében zajló Green-Gas-Grid projekt (IEE/10/235 SI2.591589), valamint az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja támogatásával rendez a Magyar Biogáz Egyesület – két fő téma megtárgyalását tűzte ki célul a biogázzal kapcsolatos számos kérdés közül: a biometán irányú felhasználást és a fermentációs maradék kezelését.

 

Közismert, hogy a szerves anyagok anearob lebomlásának és biológiai átalakításának eredményeként képződő, metánban gazdag biogáz több célra is alkalmazható. A biogáz felhasználásával hőenergiát állíthatunk elő, vagy gázmotorban elégetve abból elektromos áram és hő nyerhető. A biogáz alaposabb tisztítása után állíthatunk elő biometánt. A biometán gyakorlatilag minden tulajdonságában megegyezik a fosszilis földgázzal, tehát mindenütt felhasználható, ahol

ma földgázt alkalmazunk. Világszerte és főleg az élenjáró EU-országokban terjed a felismerés, hogy a biogáz hasznosításának nem a leghatékonyabb módja az áramtermelés. A gázmotor hulladékhőjét ugyanis a téli hónapokat kivéve a legtöbb biogázüzem nem tudja hasznos munkára fordítani. A biometán formában történő hasznosítás mellett több fontos érv szól. Biometán esetén a

biogáz energiatartalmának sokkal nagyobb hányada végez hasznos munkát, betáplálható a földgázhálózatba, ott egyszerűbben szállítható és átmenetileg tárolható, mint azt az árammal tehetjük az elektromos elosztóhálózat esetében. Végül a biometán energiahordozó közvetlenül felhasználható a közlekedésben bioüzemanyagként, ahogyan erre számos sikeres példát láthatunk

világszerte.

 

Sajnos hazánkban a biometán technológia még csecsemőcipőben jár, ezért külföldi gyakorló szakembereket hívtak meg a technológia előnyeinek és potenciális nehézségeinek bemutatására. Európában már megkezdődött a biometán kereskedelme, így a magyar biogáz-, biometán-termelők előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy terméküket a nemzetközi piacon értékesítsék.

 

Az október 10-i konferencia ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Regisztráció: http://tinylink.net/55777. Jelentkezési határidő: 2013. október 8. A konferencia nyelve magyar, adott előadásokhoz szinkrontolmácsot biztosítanak a szervezők.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.