SZTE Info

Október 5-én kezdődik az Armel Operafesztivál

Startol a 2013-as Armel Operafesztivál, melyet a Szegedi Tudományegyetem is kiemelten támogat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2008-ban alapított Armel Operafesztivál nemzetközi viszonylatban is egyedülálló kezdeményezés, melyet a szakma és a nemzetközi sajtó annak legelső percétől fogva hatalmas érdeklődéssel kísér. Páratlan koncepciójában a kortárs operafesztivál egy olyan énekversennyel kapcsolódik össze, mely nemcsak kiváló hangi kvalitásokat, de komoly színészi munkát is követel az operaénekesektől. Az énekesek a kétfordulós Armel Operaversenyen az ott bemutatott produkciók főszerepeiért küzdenek. Végül, a fesztiválon a produkciók főszerepeiben még egy alkalommal összemérik tehetségüket, képességeiket: a 2013. október 5. és 15. között zajló programon nem csupán az énekesek, de az öt produkció is versenyben áll egymással.

 

Az operafesztivál és az SZTE átfogó együttműködéssel igyekszik közelebb hozni az opera műfaját az egyetem polgáraihoz. Idén első alkalommal, az SZTE saját zsűrije is értékeli a produkciókat, a hallgatók exkluzív nyereményjátékokon juthatnak hozzá jegyekhez és szabadbérletekhez. A Tisza-parti universitas hallgatói, oktatói és dolgozói 100 forintért vásárolhatják meg az Armel Operafesztivál jegyeit. Érdemes ezeket időben megvenni, hiszen a jegyek korlátozott számban kaphatók: előadásonként 60 darabot biztosítanak a szervezők. A belépők a földszintre szólnak, az igényléshez diákigazolványra, SZTE Alma Mater- vagy dolgozói kártyára van szükség, előadásonként 1 kártyával 1 jegy vásárolható az SZTE Ajándékboltban a TIK-ben.

 

Az Armel Operafesztivál idei versenyprogramjában először a Poznani Opera előadását, Stravinsky Oedipus Rex című operaoratóriumát hallhatja a közönség a Szegedi Nemzeti Színházban október 5-én, szombaton.

 

A fesztivál előadásai a Szegedi Nemzeti Színházban:

2013. október 5.:


Igor Stravinsky: Oedipus rex

A Poznańi Opera produkciója (Poznań, Lengyelország)
Közreműkodik: a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Poznańi Opera énekkara és tánckara
Rendező: Jacek Przybyłowicz
Vezényel: Grzegorz Wierus

2013. október 7.:


Zoran Juranić: A nyár utolsó virága

A Szerb Nemzeti Színház és a Horvát Zeneszerzők Társasága − Zágrábi Zenei Biennálé produkciója (Újvidék, Szerbia)
Közreműködik: a Szerb Nemzeti Színház Zenekara es Énekkara
Rendező: Zoran Juranić
Vezényel: Zoran Juranić

2013. október 10.:


Giuseppe Verdi: Simon Boccanegra

A Szegedi Nemzeti Színház Produkciója (Szeged, Magyarország)
Közreműködik: a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Nemzeti Színház Énekkara
Az eredeti bemutató dokumentumai alapján színpadra állította: Pál Tamás, Molnár Zsuzsa,
Toronykőy Attila
Vezényel: Pál Tamás

2013. október 12.:


Benjamin Britten: A csavar fordul egyet

Az Isztambuli Állami Opera és Balett produkciója (Isztambul, Törökország)
Közreműködik: az Isztambuli Állami Opera és Balett zenekara
Rendező: Ayatac Manizade
Vezényel: Leonhard Garms

2013. október 14.:


Russell Hepplewhite: Lajka, az űrkutya

Az English Touring Opera produkciója (London, Egyesült Királyság)
Közreműködik: Rebecca Hewes (cselló), Tamás Péter (klarinét), Belházy Gyula (fagott),
Laskai Krisztián Zsolt (ütő)
Rendező: Tim Yealland
Vezényel: Russell Hepplewhite

2013. október 15.:


Díjátadó Gála

Közreműködik: a Szegedi Szimfonikus Zenekar
Rendező: Böhm György
Vezényel: Gyüdi Sándor

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018