SZTE Info

Október 5-én kezdődik az Armel Operafesztivál

Startol a 2013-as Armel Operafesztivál, melyet a Szegedi Tudományegyetem is kiemelten támogat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2008-ban alapított Armel Operafesztivál nemzetközi viszonylatban is egyedülálló kezdeményezés, melyet a szakma és a nemzetközi sajtó annak legelső percétől fogva hatalmas érdeklődéssel kísér. Páratlan koncepciójában a kortárs operafesztivál egy olyan énekversennyel kapcsolódik össze, mely nemcsak kiváló hangi kvalitásokat, de komoly színészi munkát is követel az operaénekesektől. Az énekesek a kétfordulós Armel Operaversenyen az ott bemutatott produkciók főszerepeiért küzdenek. Végül, a fesztiválon a produkciók főszerepeiben még egy alkalommal összemérik tehetségüket, képességeiket: a 2013. október 5. és 15. között zajló programon nem csupán az énekesek, de az öt produkció is versenyben áll egymással.

 

Az operafesztivál és az SZTE átfogó együttműködéssel igyekszik közelebb hozni az opera műfaját az egyetem polgáraihoz. Idén első alkalommal, az SZTE saját zsűrije is értékeli a produkciókat, a hallgatók exkluzív nyereményjátékokon juthatnak hozzá jegyekhez és szabadbérletekhez. A Tisza-parti universitas hallgatói, oktatói és dolgozói 100 forintért vásárolhatják meg az Armel Operafesztivál jegyeit. Érdemes ezeket időben megvenni, hiszen a jegyek korlátozott számban kaphatók: előadásonként 60 darabot biztosítanak a szervezők. A belépők a földszintre szólnak, az igényléshez diákigazolványra, SZTE Alma Mater- vagy dolgozói kártyára van szükség, előadásonként 1 kártyával 1 jegy vásárolható az SZTE Ajándékboltban a TIK-ben.

 

Az Armel Operafesztivál idei versenyprogramjában először a Poznani Opera előadását, Stravinsky Oedipus Rex című operaoratóriumát hallhatja a közönség a Szegedi Nemzeti Színházban október 5-én, szombaton.

 

A fesztivál előadásai a Szegedi Nemzeti Színházban:

2013. október 5.:


Igor Stravinsky: Oedipus rex

A Poznańi Opera produkciója (Poznań, Lengyelország)
Közreműkodik: a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Poznańi Opera énekkara és tánckara
Rendező: Jacek Przybyłowicz
Vezényel: Grzegorz Wierus

2013. október 7.:


Zoran Juranić: A nyár utolsó virága

A Szerb Nemzeti Színház és a Horvát Zeneszerzők Társasága − Zágrábi Zenei Biennálé produkciója (Újvidék, Szerbia)
Közreműködik: a Szerb Nemzeti Színház Zenekara es Énekkara
Rendező: Zoran Juranić
Vezényel: Zoran Juranić

2013. október 10.:


Giuseppe Verdi: Simon Boccanegra

A Szegedi Nemzeti Színház Produkciója (Szeged, Magyarország)
Közreműködik: a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Nemzeti Színház Énekkara
Az eredeti bemutató dokumentumai alapján színpadra állította: Pál Tamás, Molnár Zsuzsa,
Toronykőy Attila
Vezényel: Pál Tamás

2013. október 12.:


Benjamin Britten: A csavar fordul egyet

Az Isztambuli Állami Opera és Balett produkciója (Isztambul, Törökország)
Közreműködik: az Isztambuli Állami Opera és Balett zenekara
Rendező: Ayatac Manizade
Vezényel: Leonhard Garms

2013. október 14.:


Russell Hepplewhite: Lajka, az űrkutya

Az English Touring Opera produkciója (London, Egyesült Királyság)
Közreműködik: Rebecca Hewes (cselló), Tamás Péter (klarinét), Belházy Gyula (fagott),
Laskai Krisztián Zsolt (ütő)
Rendező: Tim Yealland
Vezényel: Russell Hepplewhite

2013. október 15.:


Díjátadó Gála

Közreműködik: a Szegedi Szimfonikus Zenekar
Rendező: Böhm György
Vezényel: Gyüdi Sándor

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.