SZTE Info

Október 5-én kezdődik az Armel Operafesztivál

Startol a 2013-as Armel Operafesztivál, melyet a Szegedi Tudományegyetem is kiemelten támogat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2008-ban alapított Armel Operafesztivál nemzetközi viszonylatban is egyedülálló kezdeményezés, melyet a szakma és a nemzetközi sajtó annak legelső percétől fogva hatalmas érdeklődéssel kísér. Páratlan koncepciójában a kortárs operafesztivál egy olyan énekversennyel kapcsolódik össze, mely nemcsak kiváló hangi kvalitásokat, de komoly színészi munkát is követel az operaénekesektől. Az énekesek a kétfordulós Armel Operaversenyen az ott bemutatott produkciók főszerepeiért küzdenek. Végül, a fesztiválon a produkciók főszerepeiben még egy alkalommal összemérik tehetségüket, képességeiket: a 2013. október 5. és 15. között zajló programon nem csupán az énekesek, de az öt produkció is versenyben áll egymással.

 

Az operafesztivál és az SZTE átfogó együttműködéssel igyekszik közelebb hozni az opera műfaját az egyetem polgáraihoz. Idén első alkalommal, az SZTE saját zsűrije is értékeli a produkciókat, a hallgatók exkluzív nyereményjátékokon juthatnak hozzá jegyekhez és szabadbérletekhez. A Tisza-parti universitas hallgatói, oktatói és dolgozói 100 forintért vásárolhatják meg az Armel Operafesztivál jegyeit. Érdemes ezeket időben megvenni, hiszen a jegyek korlátozott számban kaphatók: előadásonként 60 darabot biztosítanak a szervezők. A belépők a földszintre szólnak, az igényléshez diákigazolványra, SZTE Alma Mater- vagy dolgozói kártyára van szükség, előadásonként 1 kártyával 1 jegy vásárolható az SZTE Ajándékboltban a TIK-ben.

 

Az Armel Operafesztivál idei versenyprogramjában először a Poznani Opera előadását, Stravinsky Oedipus Rex című operaoratóriumát hallhatja a közönség a Szegedi Nemzeti Színházban október 5-én, szombaton.

 

A fesztivál előadásai a Szegedi Nemzeti Színházban:

2013. október 5.:


Igor Stravinsky: Oedipus rex

A Poznańi Opera produkciója (Poznań, Lengyelország)
Közreműkodik: a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Poznańi Opera énekkara és tánckara
Rendező: Jacek Przybyłowicz
Vezényel: Grzegorz Wierus

2013. október 7.:


Zoran Juranić: A nyár utolsó virága

A Szerb Nemzeti Színház és a Horvát Zeneszerzők Társasága − Zágrábi Zenei Biennálé produkciója (Újvidék, Szerbia)
Közreműködik: a Szerb Nemzeti Színház Zenekara es Énekkara
Rendező: Zoran Juranić
Vezényel: Zoran Juranić

2013. október 10.:


Giuseppe Verdi: Simon Boccanegra

A Szegedi Nemzeti Színház Produkciója (Szeged, Magyarország)
Közreműködik: a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Nemzeti Színház Énekkara
Az eredeti bemutató dokumentumai alapján színpadra állította: Pál Tamás, Molnár Zsuzsa,
Toronykőy Attila
Vezényel: Pál Tamás

2013. október 12.:


Benjamin Britten: A csavar fordul egyet

Az Isztambuli Állami Opera és Balett produkciója (Isztambul, Törökország)
Közreműködik: az Isztambuli Állami Opera és Balett zenekara
Rendező: Ayatac Manizade
Vezényel: Leonhard Garms

2013. október 14.:


Russell Hepplewhite: Lajka, az űrkutya

Az English Touring Opera produkciója (London, Egyesült Királyság)
Közreműködik: Rebecca Hewes (cselló), Tamás Péter (klarinét), Belházy Gyula (fagott),
Laskai Krisztián Zsolt (ütő)
Rendező: Tim Yealland
Vezényel: Russell Hepplewhite

2013. október 15.:


Díjátadó Gála

Közreműködik: a Szegedi Szimfonikus Zenekar
Rendező: Böhm György
Vezényel: Gyüdi Sándor

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.