SZTE Info

A pénzügyi kultúrát fejlesztette a szegedi tőzsdei nap

A Budapesti Értéktőzsde ingyenes roadshow-ja október 10-én az SZTE Gazdaságtudományi Karán zárult.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Tőzsde. Mindenkinek.” címmel rendezték meg a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) ingyenes szakmai napját az SZTE Gazdaságtudományi Karon. Változatos előadások, konzultációk, kerekasztal-beszélgetések és játékok keretében lehetett közelebb kerülni a tőzsdei befektetések világához, s a tőzsde iránt érdeklődő – jobbára egyetemi hallgatókból álló – közönség elismert szakértők segítségével nyert betekintést a tőkepiac működésébe, ismerhette meg az aktuális piaci tendenciákat.

 

GTK_tozsdei_nap
A pénzügyi kultúrát fejlesztette a szegedi tőzsdei nap - GALÉRIA

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora üdvözölte a rendezvényt, mondván, a magyar lakosságra nagyon ráférnek a pénzügyi ismeretek. – Egy sor problémánk oda vezethető vissza, hogy nem elég fejlett a pénzügyi kultúránk – szögezte le az akadémikus, hozzáfűzve, Magyarország jelenlegi egyik legnagyobb gondja, a devizahitel(es)ek kérdése is összefügg a pénzügyi kultúrával, még akkor is, ha természetesen szolidaritást kell vállalni az érintettekkel. Bízik benne, a BÉT roadshow-jához hasonló kezdeményezések hozzájárulnak ahhoz, hogy felelősségteljesebbé váljanak a magyarok pénzügyi döntései. Érdekes párhuzamot vont ugyanakkor a földrengések és a tőzsde között. Felidézte egy amerikai geofizikus mondását, aki szerint „a földrengéseket nehéz megjósolni, de különösen előre”. A rektor úgy fogalmazott, a pénzügyi világ ezen érdekes és sajátos szegmensében, a tőzsdén is jobbára utólag tudnak elemzéseket nyújtani a szakértők...

 

gtk tozsdei napSzeged városüzemeltetési és fejlesztési bizottságának alelnöke, Nagy Sándor a rektori megnyitóhoz kapcsolódva arról beszélt, hogy minden embernek pénzügyi döntések sorát kell meghoznia élete során. Ezeknél – akárcsak a befektetéseknél – fontos szempont kell legyen a kockázatok mérséklése.

 

Katona Zsolt, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója kiemelte, a BÉT a pénzügyi tudatosságot széles körben fejlesztendő tudatosan nagyvárosok (Budapest, Debrecen, Pécs, Győr, Szeged) egyetemein igyekszik megszólítani a pénzügyi, illetve tőkepiaci alapismeretekre fogékony fiatalságot. Tanulságos felmérések eredményeit is megosztotta a publikummal. Nemrégiben egy vizsgálat arra irányult például – tudtuk meg –, hogy a magyaroknak a foghúzás vagy a befektetési döntés meghozatala okoz-e nagyobb nehézséget. A válaszadók nagy része a befektetési döntéseket nevezte meg, aminek hátterében az áll, hogy az számukra ismeretlen területnek számít. Szintén sokatmondó, hogy a 2008 óta húzódó válság miatt az emberek mára sokkal jobban odafigyelnek megtakarításaikra, mint korábban: a megkérdezettek 80 százaléka fordít figyelmet a családi háztartás megtervezésére, míg 85 százalék fontosnak tartja, hogy legyen megtakarítása.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.