SZTE Info

A pénzügyi kultúrát fejlesztette a szegedi tőzsdei nap

A Budapesti Értéktőzsde ingyenes roadshow-ja október 10-én az SZTE Gazdaságtudományi Karán zárult.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Tőzsde. Mindenkinek.” címmel rendezték meg a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) ingyenes szakmai napját az SZTE Gazdaságtudományi Karon. Változatos előadások, konzultációk, kerekasztal-beszélgetések és játékok keretében lehetett közelebb kerülni a tőzsdei befektetések világához, s a tőzsde iránt érdeklődő – jobbára egyetemi hallgatókból álló – közönség elismert szakértők segítségével nyert betekintést a tőkepiac működésébe, ismerhette meg az aktuális piaci tendenciákat.

 

GTK_tozsdei_nap
A pénzügyi kultúrát fejlesztette a szegedi tőzsdei nap - GALÉRIA

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora üdvözölte a rendezvényt, mondván, a magyar lakosságra nagyon ráférnek a pénzügyi ismeretek. – Egy sor problémánk oda vezethető vissza, hogy nem elég fejlett a pénzügyi kultúránk – szögezte le az akadémikus, hozzáfűzve, Magyarország jelenlegi egyik legnagyobb gondja, a devizahitel(es)ek kérdése is összefügg a pénzügyi kultúrával, még akkor is, ha természetesen szolidaritást kell vállalni az érintettekkel. Bízik benne, a BÉT roadshow-jához hasonló kezdeményezések hozzájárulnak ahhoz, hogy felelősségteljesebbé váljanak a magyarok pénzügyi döntései. Érdekes párhuzamot vont ugyanakkor a földrengések és a tőzsde között. Felidézte egy amerikai geofizikus mondását, aki szerint „a földrengéseket nehéz megjósolni, de különösen előre”. A rektor úgy fogalmazott, a pénzügyi világ ezen érdekes és sajátos szegmensében, a tőzsdén is jobbára utólag tudnak elemzéseket nyújtani a szakértők...

 

gtk tozsdei napSzeged városüzemeltetési és fejlesztési bizottságának alelnöke, Nagy Sándor a rektori megnyitóhoz kapcsolódva arról beszélt, hogy minden embernek pénzügyi döntések sorát kell meghoznia élete során. Ezeknél – akárcsak a befektetéseknél – fontos szempont kell legyen a kockázatok mérséklése.

 

Katona Zsolt, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója kiemelte, a BÉT a pénzügyi tudatosságot széles körben fejlesztendő tudatosan nagyvárosok (Budapest, Debrecen, Pécs, Győr, Szeged) egyetemein igyekszik megszólítani a pénzügyi, illetve tőkepiaci alapismeretekre fogékony fiatalságot. Tanulságos felmérések eredményeit is megosztotta a publikummal. Nemrégiben egy vizsgálat arra irányult például – tudtuk meg –, hogy a magyaroknak a foghúzás vagy a befektetési döntés meghozatala okoz-e nagyobb nehézséget. A válaszadók nagy része a befektetési döntéseket nevezte meg, aminek hátterében az áll, hogy az számukra ismeretlen területnek számít. Szintén sokatmondó, hogy a 2008 óta húzódó válság miatt az emberek mára sokkal jobban odafigyelnek megtakarításaikra, mint korábban: a megkérdezettek 80 százaléka fordít figyelmet a családi háztartás megtervezésére, míg 85 százalék fontosnak tartja, hogy legyen megtakarítása.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.