SZTE Info

A pénzügyi kultúrát fejlesztette a szegedi tőzsdei nap

A Budapesti Értéktőzsde ingyenes roadshow-ja október 10-én az SZTE Gazdaságtudományi Karán zárult.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Tőzsde. Mindenkinek.” címmel rendezték meg a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) ingyenes szakmai napját az SZTE Gazdaságtudományi Karon. Változatos előadások, konzultációk, kerekasztal-beszélgetések és játékok keretében lehetett közelebb kerülni a tőzsdei befektetések világához, s a tőzsde iránt érdeklődő – jobbára egyetemi hallgatókból álló – közönség elismert szakértők segítségével nyert betekintést a tőkepiac működésébe, ismerhette meg az aktuális piaci tendenciákat.

 

GTK_tozsdei_nap
A pénzügyi kultúrát fejlesztette a szegedi tőzsdei nap - GALÉRIA

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora üdvözölte a rendezvényt, mondván, a magyar lakosságra nagyon ráférnek a pénzügyi ismeretek. – Egy sor problémánk oda vezethető vissza, hogy nem elég fejlett a pénzügyi kultúránk – szögezte le az akadémikus, hozzáfűzve, Magyarország jelenlegi egyik legnagyobb gondja, a devizahitel(es)ek kérdése is összefügg a pénzügyi kultúrával, még akkor is, ha természetesen szolidaritást kell vállalni az érintettekkel. Bízik benne, a BÉT roadshow-jához hasonló kezdeményezések hozzájárulnak ahhoz, hogy felelősségteljesebbé váljanak a magyarok pénzügyi döntései. Érdekes párhuzamot vont ugyanakkor a földrengések és a tőzsde között. Felidézte egy amerikai geofizikus mondását, aki szerint „a földrengéseket nehéz megjósolni, de különösen előre”. A rektor úgy fogalmazott, a pénzügyi világ ezen érdekes és sajátos szegmensében, a tőzsdén is jobbára utólag tudnak elemzéseket nyújtani a szakértők...

 

gtk tozsdei napSzeged városüzemeltetési és fejlesztési bizottságának alelnöke, Nagy Sándor a rektori megnyitóhoz kapcsolódva arról beszélt, hogy minden embernek pénzügyi döntések sorát kell meghoznia élete során. Ezeknél – akárcsak a befektetéseknél – fontos szempont kell legyen a kockázatok mérséklése.

 

Katona Zsolt, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója kiemelte, a BÉT a pénzügyi tudatosságot széles körben fejlesztendő tudatosan nagyvárosok (Budapest, Debrecen, Pécs, Győr, Szeged) egyetemein igyekszik megszólítani a pénzügyi, illetve tőkepiaci alapismeretekre fogékony fiatalságot. Tanulságos felmérések eredményeit is megosztotta a publikummal. Nemrégiben egy vizsgálat arra irányult például – tudtuk meg –, hogy a magyaroknak a foghúzás vagy a befektetési döntés meghozatala okoz-e nagyobb nehézséget. A válaszadók nagy része a befektetési döntéseket nevezte meg, aminek hátterében az áll, hogy az számukra ismeretlen területnek számít. Szintén sokatmondó, hogy a 2008 óta húzódó válság miatt az emberek mára sokkal jobban odafigyelnek megtakarításaikra, mint korábban: a megkérdezettek 80 százaléka fordít figyelmet a családi háztartás megtervezésére, míg 85 százalék fontosnak tartja, hogy legyen megtakarítása.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.