SZTE Info

Pszichológiáról nem csak szakembereknek: fókuszban az emberi gyarlóság

Október 18-19-én az SZTE Hattyas sori épületében rendezték meg a Szegedi Pszichológiai Napokat, melynek a fő témája idén az emberi gyarlóság volt. A programsorozat múltjáról és jelenéről Léh Noémi koordinátorral beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Miért pont az emberi gyarlóságot választották az idei rendezvény témájául?

Szerettünk volna egy olyan témát találni, ami nem csak a szakmai közönségnek mond valamit. Az egyik fő mondatunk, a „pszichológia nem csak pszichológusoknak” magába foglalja azt, amiért ez a rendezvény létrejött, és már tizenkét éve sikeres: a pszichológiát ne csak valami rejtélyes, megfoghatatlan dologként kezeljük, hiszen ez átszövi a mindennapjainkat. Csak úgy, mint gyarlóságaink, vágyaink, amikkel minden nap szembesülünk, és megküzdünk velük.

 

– Mióta rendeznek Szegeden pszichológiai napokat?

A Forum Humanum rendezvénysorozatot 2002-ben indították el ambiciózus szegedi pszichológushallgatók. Szerettek volna egy olyan eseményt létrehozni, ahol a pszichológiáról lehet hallani, megtapasztalni új technikákat olyan formában, hogy az a nem pszichológus közönség számára is érdekes és érthető legyen. 2003-ban, a rendezvény jogi hátterének biztosítása érdekében a hallgatók megalapították a Szegedi Pszichológus Hallgatók Egyesületét, és a Szegedi Pszichológiai Napok azóta is a legnagyobb projektünk.

 

– Mi a programsorozat célja?

Szeretnénk az emberekhez közelebb hozni a pszichológiát, és kicsit megdönteni a médiában oly szívesen használt „kanapén fekvős, ő maga is kissé őrült” sztereotípiát. Illetve ez egy hiteles fórum arra, hogy kicsit jobban megismerjük magunkat és egymást, hiszen valahol mindenkit érdekel a pszichológia. Jó néha rácsodálkozni arra, hogy jé, mások is így gondolkodnak, ezt érzik, vagy mennyire máshogy reagálnak arra, amit vártunk, és ez a két nap pont ezeknek a megtapasztalására szolgál.

 

– Idén milyen előadókat hallgathattak meg az érdeklődők?

Összesen 28 előadó és tréner fogadta el meghívásunkat, ezenkívül meghívtunk sportolókat is, akik egy sportpszichológiai kerekasztal-beszélgetésen vettek részt. A Kaleidoszkóp Improvizációs Színház előadását is megtekinthették az érdeklődők. A teljesség igénye nélkül megemlítenék néhány, a nagyközönség számára is ismertebb előadót: Almási Kitti és Hevesi Krisztina szexuálpszichológiai előadásokat tartottak. Bereczkei Tamás a női szépségideálról, Sas István az ökotudatos reklámokról beszélt. Szó esett példaképeinkről, ideálokról vagy a pletyka kialakulásáról. Műhelyeinken élménypedagógiáról, stresszkezelésről, meseterápiáról hallhattak az résztvevők. Úgy gondolom, nagyon színes volt az idei paletta, mindenki megtalálhatta az őt érdeklő előadást vagy műhelyt.

 

– Kiknek szól az esemény?

– Nem csak a pszichológus közösséghez szólunk, bár ők is tanulhatnak valami újat a rendezvényünkön. Laikusoknak és szakmabelieknek is tágulhat ez által a látókörük. Aki már foglalkozik pszichológiával, találhat új témákat, melyek érdeklik, új módszereket, egy új nézőpontot kaphat. Szintén nem elhanyagolható érv, hogy olyan előadókkal és trénerekkel találkozhattunk, akik vagy nem vagy csak nagyon ritkán járnak Szegeden. Itt helyben pedig kevesebb mint egy mozijegy áráért lehetett őket meghallgatni, tanulni tőlük, és belepillantani abba, milyen is a valódi pszichológia.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.