SZTE Info

Pszichológiáról nem csak szakembereknek: fókuszban az emberi gyarlóság

Október 18-19-én az SZTE Hattyas sori épületében rendezték meg a Szegedi Pszichológiai Napokat, melynek a fő témája idén az emberi gyarlóság volt. A programsorozat múltjáról és jelenéről Léh Noémi koordinátorral beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Miért pont az emberi gyarlóságot választották az idei rendezvény témájául?

Szerettünk volna egy olyan témát találni, ami nem csak a szakmai közönségnek mond valamit. Az egyik fő mondatunk, a „pszichológia nem csak pszichológusoknak” magába foglalja azt, amiért ez a rendezvény létrejött, és már tizenkét éve sikeres: a pszichológiát ne csak valami rejtélyes, megfoghatatlan dologként kezeljük, hiszen ez átszövi a mindennapjainkat. Csak úgy, mint gyarlóságaink, vágyaink, amikkel minden nap szembesülünk, és megküzdünk velük.

 

– Mióta rendeznek Szegeden pszichológiai napokat?

A Forum Humanum rendezvénysorozatot 2002-ben indították el ambiciózus szegedi pszichológushallgatók. Szerettek volna egy olyan eseményt létrehozni, ahol a pszichológiáról lehet hallani, megtapasztalni új technikákat olyan formában, hogy az a nem pszichológus közönség számára is érdekes és érthető legyen. 2003-ban, a rendezvény jogi hátterének biztosítása érdekében a hallgatók megalapították a Szegedi Pszichológus Hallgatók Egyesületét, és a Szegedi Pszichológiai Napok azóta is a legnagyobb projektünk.

 

– Mi a programsorozat célja?

Szeretnénk az emberekhez közelebb hozni a pszichológiát, és kicsit megdönteni a médiában oly szívesen használt „kanapén fekvős, ő maga is kissé őrült” sztereotípiát. Illetve ez egy hiteles fórum arra, hogy kicsit jobban megismerjük magunkat és egymást, hiszen valahol mindenkit érdekel a pszichológia. Jó néha rácsodálkozni arra, hogy jé, mások is így gondolkodnak, ezt érzik, vagy mennyire máshogy reagálnak arra, amit vártunk, és ez a két nap pont ezeknek a megtapasztalására szolgál.

 

– Idén milyen előadókat hallgathattak meg az érdeklődők?

Összesen 28 előadó és tréner fogadta el meghívásunkat, ezenkívül meghívtunk sportolókat is, akik egy sportpszichológiai kerekasztal-beszélgetésen vettek részt. A Kaleidoszkóp Improvizációs Színház előadását is megtekinthették az érdeklődők. A teljesség igénye nélkül megemlítenék néhány, a nagyközönség számára is ismertebb előadót: Almási Kitti és Hevesi Krisztina szexuálpszichológiai előadásokat tartottak. Bereczkei Tamás a női szépségideálról, Sas István az ökotudatos reklámokról beszélt. Szó esett példaképeinkről, ideálokról vagy a pletyka kialakulásáról. Műhelyeinken élménypedagógiáról, stresszkezelésről, meseterápiáról hallhattak az résztvevők. Úgy gondolom, nagyon színes volt az idei paletta, mindenki megtalálhatta az őt érdeklő előadást vagy műhelyt.

 

– Kiknek szól az esemény?

– Nem csak a pszichológus közösséghez szólunk, bár ők is tanulhatnak valami újat a rendezvényünkön. Laikusoknak és szakmabelieknek is tágulhat ez által a látókörük. Aki már foglalkozik pszichológiával, találhat új témákat, melyek érdeklik, új módszereket, egy új nézőpontot kaphat. Szintén nem elhanyagolható érv, hogy olyan előadókkal és trénerekkel találkozhattunk, akik vagy nem vagy csak nagyon ritkán járnak Szegeden. Itt helyben pedig kevesebb mint egy mozijegy áráért lehetett őket meghallgatni, tanulni tőlük, és belepillantani abba, milyen is a valódi pszichológia.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.