SZTE Info

Szabadegyetem – Szeged: Kémiai reakció vizsgálata egy repülőgép fedélzetén

Horváth Dezső, az SZTE TTIK egyetemi docense a kutatótársaival lehetőséget kapott, hogy részt vegyenek az ESA 56. parabolarepülési kampányában. Ennek az eseménynek a tapasztalatait mutatta be a Szabadegyetem – Szeged október 9-i előadásán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Horváth Dezső, az SZTE TTIK egyetemi docense és kutatótársai az úgynevezett Maragoni instabilitás tanulmányozását tűzték ki célul. A különleges körülmény kísérletükben, hogy mindezt a súlytalanság állapotában akarták megvalósítani. Erre nyújt megfelelő lehetőséget a MASER-program, amelynek keretében egy rakéta segítségével a szuborbitális repülés során akár hat-hét percen keresztül is a súlytalanság állapotát lehet elérni. Ennek a megvalósítása azonban egy jelentős kísérletet előfeltételez, mégpedig a parabolarepülést. Itt ugyan csak húsz másodperc körüli időre tudják létrehozni a zérógravitációs környezetet, de jól szemléltethetőek a felmerülő problémák. Az előkísérletre a Novespace nyújtott lehetőséget a bordeaux-i repülőtéren, ahol egy Airbus A300 típusú repülőgép állt a kutatók rendelkezésére. Ezt a modellt 1973-ban gyártották, de üzemórája tekintetében még fiatalnak volt mondható. A gépet belülről teljesen átalakították, a közepéből az összes ülést kiszerelték, és annyi hely szabadult fel, hogy egy repülés alkalmával akár több kísérletező csoport is elfért egymás mellett – számolt be róla a Szabadegyetem – Szeged előadásán az SZTE oktatója.

 

A kutatócsoportnak tehát a célja elérése érdekében 2011 decemberében már meg kellett kezdenie az előkészületeket a 2012. májusi parabolarepüléshez. A folyamat hosszúsága is jelzi, hogy mennyi adminisztrációs és biztonsági feladat hárul az ilyen módon vizsgálódni vágyókra. Horváth Dezső egy „nappali” hasonlattal szemléltette a kísérlethez való megfelelő hozzáállást. Olyan elővigyázatossággal kell eljárni, mintha valakinek a nappalijában kellene végrehajtani a vegyszereket sem mellőző kísérletet, valamint az eredeti állapotába kell visszahelyezni a helyszínt. Tehát ezen elvárás tudatában rengeteg óvintézkedést kellett végrehajtani. Csak ismert márkákkal szabadott dolgozniuk, melyeknek minőségéről minden esetben külön meg is kellett győződniük. Gondoskodniuk kellett továbbá arról, hogy a feladatokat jól elosszák és betanulják, pontról pontra meg kellett mindent koreografálni, hiszen hibázásra nem volt lehetőség. Különös nehézséget okozott a hermetikusan elzárt, dupla falú doboz belsejében a kísérlethez szükséges cellák kicserélése – foglalta össze.

 

A parabolarepüléskor a repülő, mint ahogy a nevéből is hangzik, egy parabolát ír le, melynek a felső ívén érhető el a súlytalanság állapota. Egy-egy parabolánál a repülőgép az utasszállítóknál megszokott 17 fokos emelkedési meredekség helyett maximálisan 47 fokban emekedik. Hat ilyen parabolasorozatot hajtottak végre a pilóták egy alkalommal, három napon keresztül. Az első alkalom tesztjellegűnek számított, és csak víz volt a kísérletre kialakított doboz rendszerében. A másik két napon azonban az éles helyzetben is sikeresen végrehajtották a kísérletet. Horváth Dezső kiemelte, hogy az enyhe rosszullét megnehezítette a kutatók dolgát, de ettől eltekintve minden rendben lezajlott.

 

Ami a jövőt illeti, a már említett szuborbitális repülés következik. Itt azonban a nagy különbség, hogy a rakétában nem lehetnek emberek, valamint a hat alkalom helyett csak egyszer van lehetőség elvégezni a vizsgálatot. Ebből adódóan a biztonsági kihívásokon kívül 2014 teléig még mérnöki feladatok is várnak a kutatócsoportra.

 

Czakó Balázs

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.