SZTE Info

Szabadegyetem – Szeged: Kémiai reakció vizsgálata egy repülőgép fedélzetén

Horváth Dezső, az SZTE TTIK egyetemi docense a kutatótársaival lehetőséget kapott, hogy részt vegyenek az ESA 56. parabolarepülési kampányában. Ennek az eseménynek a tapasztalatait mutatta be a Szabadegyetem – Szeged október 9-i előadásán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Horváth Dezső, az SZTE TTIK egyetemi docense és kutatótársai az úgynevezett Maragoni instabilitás tanulmányozását tűzték ki célul. A különleges körülmény kísérletükben, hogy mindezt a súlytalanság állapotában akarták megvalósítani. Erre nyújt megfelelő lehetőséget a MASER-program, amelynek keretében egy rakéta segítségével a szuborbitális repülés során akár hat-hét percen keresztül is a súlytalanság állapotát lehet elérni. Ennek a megvalósítása azonban egy jelentős kísérletet előfeltételez, mégpedig a parabolarepülést. Itt ugyan csak húsz másodperc körüli időre tudják létrehozni a zérógravitációs környezetet, de jól szemléltethetőek a felmerülő problémák. Az előkísérletre a Novespace nyújtott lehetőséget a bordeaux-i repülőtéren, ahol egy Airbus A300 típusú repülőgép állt a kutatók rendelkezésére. Ezt a modellt 1973-ban gyártották, de üzemórája tekintetében még fiatalnak volt mondható. A gépet belülről teljesen átalakították, a közepéből az összes ülést kiszerelték, és annyi hely szabadult fel, hogy egy repülés alkalmával akár több kísérletező csoport is elfért egymás mellett – számolt be róla a Szabadegyetem – Szeged előadásán az SZTE oktatója.

 

A kutatócsoportnak tehát a célja elérése érdekében 2011 decemberében már meg kellett kezdenie az előkészületeket a 2012. májusi parabolarepüléshez. A folyamat hosszúsága is jelzi, hogy mennyi adminisztrációs és biztonsági feladat hárul az ilyen módon vizsgálódni vágyókra. Horváth Dezső egy „nappali” hasonlattal szemléltette a kísérlethez való megfelelő hozzáállást. Olyan elővigyázatossággal kell eljárni, mintha valakinek a nappalijában kellene végrehajtani a vegyszereket sem mellőző kísérletet, valamint az eredeti állapotába kell visszahelyezni a helyszínt. Tehát ezen elvárás tudatában rengeteg óvintézkedést kellett végrehajtani. Csak ismert márkákkal szabadott dolgozniuk, melyeknek minőségéről minden esetben külön meg is kellett győződniük. Gondoskodniuk kellett továbbá arról, hogy a feladatokat jól elosszák és betanulják, pontról pontra meg kellett mindent koreografálni, hiszen hibázásra nem volt lehetőség. Különös nehézséget okozott a hermetikusan elzárt, dupla falú doboz belsejében a kísérlethez szükséges cellák kicserélése – foglalta össze.

 

A parabolarepüléskor a repülő, mint ahogy a nevéből is hangzik, egy parabolát ír le, melynek a felső ívén érhető el a súlytalanság állapota. Egy-egy parabolánál a repülőgép az utasszállítóknál megszokott 17 fokos emelkedési meredekség helyett maximálisan 47 fokban emekedik. Hat ilyen parabolasorozatot hajtottak végre a pilóták egy alkalommal, három napon keresztül. Az első alkalom tesztjellegűnek számított, és csak víz volt a kísérletre kialakított doboz rendszerében. A másik két napon azonban az éles helyzetben is sikeresen végrehajtották a kísérletet. Horváth Dezső kiemelte, hogy az enyhe rosszullét megnehezítette a kutatók dolgát, de ettől eltekintve minden rendben lezajlott.

 

Ami a jövőt illeti, a már említett szuborbitális repülés következik. Itt azonban a nagy különbség, hogy a rakétában nem lehetnek emberek, valamint a hat alkalom helyett csak egyszer van lehetőség elvégezni a vizsgálatot. Ebből adódóan a biztonsági kihívásokon kívül 2014 teléig még mérnöki feladatok is várnak a kutatócsoportra.

 

Czakó Balázs

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.