SZTE Info

Titkosírásokat fejtettek az Őszi Kulturális Fesztiválon

Vámos Hanna és Vadai István kódfejtőkkel Papp Melinda újságíró beszélgetett a Grand Cafében a 18. SZTE Őszi Kulturális Fesztivál keretében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Vadai István irodalomtörténész, az SZTE Bölcsészettudományi Kar oktatójának fő szakterülete a régi magyar irodalom, ezen belül is Balassi Bálint, Tinódi Sebestyén költészete. A titkosírások történetével alaposabban 2010-ben kezdett el foglalkozni. Vámos Hanna irodalomtörténész, az SZTE doktorjelöltje a BTK Klasszika-Filológia Tanszékén. Disszertációját az aesopusi állatmesék latin nyelvű hagyománytörténetéből írja. A titkosírások történetével Vadai István biztatására kezdett el foglalkozni – derült ki az esten.

 

Vadai István elmondása szerint először húsz évvel ezelőtt foglalkozott titkosírásokkal. Ezt a tevékenységet azonban egészen négy évvel ezelőttig nem elevenítette fel. Ekkor tanítványával, Vámos Hannával sikerült két szöveget megfejteniük, és az ebből merített sikerérzet további levelek dekódolására ösztönözte őket. Ezen az úton haladva mára elmondhatják, hogy harmincöt titkosírást tudtak feltörni. A szakember kitért a kódfejtési folyamat nehézségeire is, valamint beszélt a titkosított levelek általános tartalmáról. Megjegyezte, hogy nagyon ritka a személyes vagy állami titkok megjelenítése egy -egy ilyen szövegben. Általában diplomáciai levelekről vagy követjelentésekről van szó.

 

Vámos Hanna beszélt Pálóczi Horváth Ádám többszörösen kódolt naplószövegének feltöréséről, mely az utóbbi hetek, hónapok során hírnevet hozott nekik. Az irat Ádámtól Aquinói Tamásig sorol fel szabadkőműves nagymestereket. A PhD-hallgató kiemelte, hogy valószínűsíthetően csak egy legendáról van szó, hiszen a szabadkőműves mozgalom a 17. században kezdett kibontakozni.

 

Vadai István a beszélgetés során bemutatta a kódfejtés mint tudományág nehézségeit. Elmondása szerint ritkák az olyan dualisztikus gondolkodók, akik a humán területeken, valamint a matematikában is otthon érzik magukat. Végezetül Vámos Hanna kitért a jövőbeni terveikre. Elárulta, hogy Vadai Istvánnal közösen készítenek egy könyvet, amely a magyar titkosírásokat foglalják össze, valamint egy a dekódoláshoz szükséges úgynevezett kulcsgyűjteményt is szeretnének megjeleníteni. Ezekkel a művekkel szeretnék ösztönözni a kódfejtéssel foglalkozni vágyókat.

 

Czakó Balázs

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.