SZTE Info

Titkosírásokat fejtettek az Őszi Kulturális Fesztiválon

Vámos Hanna és Vadai István kódfejtőkkel Papp Melinda újságíró beszélgetett a Grand Cafében a 18. SZTE Őszi Kulturális Fesztivál keretében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Vadai István irodalomtörténész, az SZTE Bölcsészettudományi Kar oktatójának fő szakterülete a régi magyar irodalom, ezen belül is Balassi Bálint, Tinódi Sebestyén költészete. A titkosírások történetével alaposabban 2010-ben kezdett el foglalkozni. Vámos Hanna irodalomtörténész, az SZTE doktorjelöltje a BTK Klasszika-Filológia Tanszékén. Disszertációját az aesopusi állatmesék latin nyelvű hagyománytörténetéből írja. A titkosírások történetével Vadai István biztatására kezdett el foglalkozni – derült ki az esten.

 

Vadai István elmondása szerint először húsz évvel ezelőtt foglalkozott titkosírásokkal. Ezt a tevékenységet azonban egészen négy évvel ezelőttig nem elevenítette fel. Ekkor tanítványával, Vámos Hannával sikerült két szöveget megfejteniük, és az ebből merített sikerérzet további levelek dekódolására ösztönözte őket. Ezen az úton haladva mára elmondhatják, hogy harmincöt titkosírást tudtak feltörni. A szakember kitért a kódfejtési folyamat nehézségeire is, valamint beszélt a titkosított levelek általános tartalmáról. Megjegyezte, hogy nagyon ritka a személyes vagy állami titkok megjelenítése egy -egy ilyen szövegben. Általában diplomáciai levelekről vagy követjelentésekről van szó.

 

Vámos Hanna beszélt Pálóczi Horváth Ádám többszörösen kódolt naplószövegének feltöréséről, mely az utóbbi hetek, hónapok során hírnevet hozott nekik. Az irat Ádámtól Aquinói Tamásig sorol fel szabadkőműves nagymestereket. A PhD-hallgató kiemelte, hogy valószínűsíthetően csak egy legendáról van szó, hiszen a szabadkőműves mozgalom a 17. században kezdett kibontakozni.

 

Vadai István a beszélgetés során bemutatta a kódfejtés mint tudományág nehézségeit. Elmondása szerint ritkák az olyan dualisztikus gondolkodók, akik a humán területeken, valamint a matematikában is otthon érzik magukat. Végezetül Vámos Hanna kitért a jövőbeni terveikre. Elárulta, hogy Vadai Istvánnal közösen készítenek egy könyvet, amely a magyar titkosírásokat foglalják össze, valamint egy a dekódoláshoz szükséges úgynevezett kulcsgyűjteményt is szeretnének megjeleníteni. Ezekkel a művekkel szeretnék ösztönözni a kódfejtéssel foglalkozni vágyókat.

 

Czakó Balázs

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 23.
  10:00 - 12:30
  Prof. Dr. Borbás Anikó (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) Gyökös tioladdíciók telítetlen szénhidrátokon címmel és Prof. Dr. Herczegh Pál (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) előadása A teikoplanin származékoktól a triciklánókig: a közelmúlt terméséből címmel a SZAB Gyógyszerésztudományi Szakbizottság Gyógyszerkémiai és Gyógyszeranalitikai Munkabizottság, valamint az SZTE Gyógyszerkémiai Intézet programja.
 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/