SZTE Info

Titkosírásokat fejtettek az Őszi Kulturális Fesztiválon

Vámos Hanna és Vadai István kódfejtőkkel Papp Melinda újságíró beszélgetett a Grand Cafében a 18. SZTE Őszi Kulturális Fesztivál keretében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Vadai István irodalomtörténész, az SZTE Bölcsészettudományi Kar oktatójának fő szakterülete a régi magyar irodalom, ezen belül is Balassi Bálint, Tinódi Sebestyén költészete. A titkosírások történetével alaposabban 2010-ben kezdett el foglalkozni. Vámos Hanna irodalomtörténész, az SZTE doktorjelöltje a BTK Klasszika-Filológia Tanszékén. Disszertációját az aesopusi állatmesék latin nyelvű hagyománytörténetéből írja. A titkosírások történetével Vadai István biztatására kezdett el foglalkozni – derült ki az esten.

 

Vadai István elmondása szerint először húsz évvel ezelőtt foglalkozott titkosírásokkal. Ezt a tevékenységet azonban egészen négy évvel ezelőttig nem elevenítette fel. Ekkor tanítványával, Vámos Hannával sikerült két szöveget megfejteniük, és az ebből merített sikerérzet további levelek dekódolására ösztönözte őket. Ezen az úton haladva mára elmondhatják, hogy harmincöt titkosírást tudtak feltörni. A szakember kitért a kódfejtési folyamat nehézségeire is, valamint beszélt a titkosított levelek általános tartalmáról. Megjegyezte, hogy nagyon ritka a személyes vagy állami titkok megjelenítése egy -egy ilyen szövegben. Általában diplomáciai levelekről vagy követjelentésekről van szó.

 

Vámos Hanna beszélt Pálóczi Horváth Ádám többszörösen kódolt naplószövegének feltöréséről, mely az utóbbi hetek, hónapok során hírnevet hozott nekik. Az irat Ádámtól Aquinói Tamásig sorol fel szabadkőműves nagymestereket. A PhD-hallgató kiemelte, hogy valószínűsíthetően csak egy legendáról van szó, hiszen a szabadkőműves mozgalom a 17. században kezdett kibontakozni.

 

Vadai István a beszélgetés során bemutatta a kódfejtés mint tudományág nehézségeit. Elmondása szerint ritkák az olyan dualisztikus gondolkodók, akik a humán területeken, valamint a matematikában is otthon érzik magukat. Végezetül Vámos Hanna kitért a jövőbeni terveikre. Elárulta, hogy Vadai Istvánnal közösen készítenek egy könyvet, amely a magyar titkosírásokat foglalják össze, valamint egy a dekódoláshoz szükséges úgynevezett kulcsgyűjteményt is szeretnének megjeleníteni. Ezekkel a művekkel szeretnék ösztönözni a kódfejtéssel foglalkozni vágyókat.

 

Czakó Balázs

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.