SZTE Info

Újféle táppal az egészségesebb halhúsért a Mérnöki Kar

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara tájékoztató konferenciát tartott szerb partnerével közös projektjéről, melyben a táp fejlesztésén keresztül célozták javítani a halak húsának minőségét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szeptember 30-án járt le a szerb–magyar együttműködéssel sikerre vitt Feed Pro Food elnevezésű projekt, melynek az SZTE Mérnöki Kar Élelmiszermérnöki Intézet volt a hazai résztvevője. A rendezvény során ismertették a projekt részleteit és eredményeit, majd a témához kapcsoló színes előadásokat tartottak.

 

haltapGyimes Ernő, az SZTE MK Élelmiszermérnöki Intézetének docense és a projekt menedzsere elmondta, hogy a halhús tápösszetételen keresztüli befolyásolásában komoly előrelépést tettek, és ez a téma érdemes a kutatásra és a folytatásra. Továbbá köszönetet mondott a részt vevő kutatóknak, akik szívüket-lelküket beleadták a munkába. Ezt követően szerb részről Djuro Vukmirović, a FINS kutatója összegezte a projektet. Elmondása szerint a szívrendszeri megbetegedések megelőzhetőek, ha módosított zsírsavban gazdag halakat fogyasztunk. Ennek elősegítésére az együttműködő felek a régióban megtalálható pontyoknak adott táp fejlesztésével kísérleteztek. Elgondolásuk szerint a haltenyésztőknek és tápgyártóknak is javukra válhat, ha nő a halak egészségmegőrző hatása. A program emiatt az új haltáp formulájának kikutatásán túl tartalmazta a táp gyártási eljárásának meghatározását, valamint a takarmány és a halhús minőségének tesztelését is. Az eredmények a kutatók elképzelését igazolták.

 

Az ismertetőt követően a témához illeszkedő előadásokat hallgathatták meg a jelenlévők. A haltermelés és -feldolgozás aktuális kérdéseinek taglalásán túl szó volt az egészséges táplálkozásról, valamint az érrendszeri megbetegedések megelőzését célzó állatkísérletek eredményeiről is. A délután folyamán különböző szekcióülések folytak a haltenyésztés és egészséges táplálkozás témakörében.

 

Haltap
A konferencián készült képek itt megtekinthetők


Az eseményen elhangzottak nem tükrözik az EU hivatalos állásfoglalását. A rendezvény a HUSRB/1002/214/120/1 Research cooperation on developing innovative fish feed for promotion of healthy food int he region projekt keretében valósult meg.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 02.

nyito

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *