SZTE Info

Újra megelevenedik a „Legenda” a Belvárosi Moziban

Alma Mater-kártyával 500 forintos kedvezményes áron nézhetik meg a látogatók október 17-én 16 órától szegedi egyetemi színpad 1941-es Hamlet előadását felelevenítő „Legenda” című filmet a Belvárosi Moziban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Színház, társadalmi ellentétek és mindenek felett álló szerelem jelenítődik meg a filmvásznon a Moziünnep és az Őszi Kulturális Fesztivál programjaként október 17-én Szegeden, a Belvárosi Moziban. A Szent Györgyi Albert által létrehozott Szegedi Egyetemi Ifjúság Színjátszócsoport Hamletjét a korabeli cikkek szerint a város és a szakma is kitörő lelkesedéssel fogadta. A darab próbái alatt alakult ki az életre szóló szerelem a rendező, Horváth István és a Gertrudist játszó Tóth Kata harmadéves vegyészhallgató között.

 

„Horváth Pista, akinek a szenvedélye volt a rendezés, aki Stratfordban tanult, a Shakespeare iskolában, Angliában, és kitűnő szakember volt. (…) Olyan gyönyörűen rendezett, hogy Budapesten a Nemzeti Színház is meghívott bennünket és háromszor kellett ismételni az előadást, ott, ahol igen magas volt a színjátszó színvonal” mesélt Szent-Györgyi a tragikus sorsú rendezőről.

 

A sikereket és a szerelmet nem sokáig élvezhette a két ifjú tehetség. Tóth Kata szülei antiszemita gondolatokkal rokonszenveztek, és kifejezetten ellenezték a két fiatal esetleges házassági tervét. A közös jövő ellen hangolta őket az a tény és hangulat is, hogy néhány hónappal korábban indult győzelmesnek remélt hadjáratra a Szovjetunió ellen a Wehrmacht után a magyar hadsereg is.

Ebben a helyzetben a két fiatal a halált választotta. Horváth mindössze tizenkilenc, Tóth Kata huszonkét éves volt.

 

A 83 perces, egész estét betöltő ismeretterjesztő film bemutatja, ki volt Horváth István, ki volt Tóth Kata, milyen politikai hangulat uralkodott Szegeden a 40-es évek legelején. Megmutatja, milyen közegben élt és dolgozott, mit hozott létre a szegedi egyetem rektora, Szent-Györgyi Albert és mivé vált mindez utódja, Kogutowicz Károly alatt. Másrészt pedig ábrázolja, milyen körülmények között született a magyar színjátszás egyik legkülönlegesebb előadása, a Hamlet egy diákrendező értelmezésében, diákok által megjelenítve, korát meghazudtoló érettséggel. A színházi világ úgy ismeri: a Szegedi Hamlet.

 

A filmismertető forrása: kultura.hu 

legenda_plakat2

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.