SZTE Info

Újra megelevenedik a „Legenda” a Belvárosi Moziban

Alma Mater-kártyával 500 forintos kedvezményes áron nézhetik meg a látogatók október 17-én 16 órától szegedi egyetemi színpad 1941-es Hamlet előadását felelevenítő „Legenda” című filmet a Belvárosi Moziban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Színház, társadalmi ellentétek és mindenek felett álló szerelem jelenítődik meg a filmvásznon a Moziünnep és az Őszi Kulturális Fesztivál programjaként október 17-én Szegeden, a Belvárosi Moziban. A Szent Györgyi Albert által létrehozott Szegedi Egyetemi Ifjúság Színjátszócsoport Hamletjét a korabeli cikkek szerint a város és a szakma is kitörő lelkesedéssel fogadta. A darab próbái alatt alakult ki az életre szóló szerelem a rendező, Horváth István és a Gertrudist játszó Tóth Kata harmadéves vegyészhallgató között.

 

„Horváth Pista, akinek a szenvedélye volt a rendezés, aki Stratfordban tanult, a Shakespeare iskolában, Angliában, és kitűnő szakember volt. (…) Olyan gyönyörűen rendezett, hogy Budapesten a Nemzeti Színház is meghívott bennünket és háromszor kellett ismételni az előadást, ott, ahol igen magas volt a színjátszó színvonal” mesélt Szent-Györgyi a tragikus sorsú rendezőről.

 

A sikereket és a szerelmet nem sokáig élvezhette a két ifjú tehetség. Tóth Kata szülei antiszemita gondolatokkal rokonszenveztek, és kifejezetten ellenezték a két fiatal esetleges házassági tervét. A közös jövő ellen hangolta őket az a tény és hangulat is, hogy néhány hónappal korábban indult győzelmesnek remélt hadjáratra a Szovjetunió ellen a Wehrmacht után a magyar hadsereg is.

Ebben a helyzetben a két fiatal a halált választotta. Horváth mindössze tizenkilenc, Tóth Kata huszonkét éves volt.

 

A 83 perces, egész estét betöltő ismeretterjesztő film bemutatja, ki volt Horváth István, ki volt Tóth Kata, milyen politikai hangulat uralkodott Szegeden a 40-es évek legelején. Megmutatja, milyen közegben élt és dolgozott, mit hozott létre a szegedi egyetem rektora, Szent-Györgyi Albert és mivé vált mindez utódja, Kogutowicz Károly alatt. Másrészt pedig ábrázolja, milyen körülmények között született a magyar színjátszás egyik legkülönlegesebb előadása, a Hamlet egy diákrendező értelmezésében, diákok által megjelenítve, korát meghazudtoló érettséggel. A színházi világ úgy ismeri: a Szegedi Hamlet.

 

A filmismertető forrása: kultura.hu 

legenda_plakat2

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018