SZTE Info

Újra megelevenedik a „Legenda” a Belvárosi Moziban

Alma Mater-kártyával 500 forintos kedvezményes áron nézhetik meg a látogatók október 17-én 16 órától szegedi egyetemi színpad 1941-es Hamlet előadását felelevenítő „Legenda” című filmet a Belvárosi Moziban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Színház, társadalmi ellentétek és mindenek felett álló szerelem jelenítődik meg a filmvásznon a Moziünnep és az Őszi Kulturális Fesztivál programjaként október 17-én Szegeden, a Belvárosi Moziban. A Szent Györgyi Albert által létrehozott Szegedi Egyetemi Ifjúság Színjátszócsoport Hamletjét a korabeli cikkek szerint a város és a szakma is kitörő lelkesedéssel fogadta. A darab próbái alatt alakult ki az életre szóló szerelem a rendező, Horváth István és a Gertrudist játszó Tóth Kata harmadéves vegyészhallgató között.

 

„Horváth Pista, akinek a szenvedélye volt a rendezés, aki Stratfordban tanult, a Shakespeare iskolában, Angliában, és kitűnő szakember volt. (…) Olyan gyönyörűen rendezett, hogy Budapesten a Nemzeti Színház is meghívott bennünket és háromszor kellett ismételni az előadást, ott, ahol igen magas volt a színjátszó színvonal” mesélt Szent-Györgyi a tragikus sorsú rendezőről.

 

A sikereket és a szerelmet nem sokáig élvezhette a két ifjú tehetség. Tóth Kata szülei antiszemita gondolatokkal rokonszenveztek, és kifejezetten ellenezték a két fiatal esetleges házassági tervét. A közös jövő ellen hangolta őket az a tény és hangulat is, hogy néhány hónappal korábban indult győzelmesnek remélt hadjáratra a Szovjetunió ellen a Wehrmacht után a magyar hadsereg is.

Ebben a helyzetben a két fiatal a halált választotta. Horváth mindössze tizenkilenc, Tóth Kata huszonkét éves volt.

 

A 83 perces, egész estét betöltő ismeretterjesztő film bemutatja, ki volt Horváth István, ki volt Tóth Kata, milyen politikai hangulat uralkodott Szegeden a 40-es évek legelején. Megmutatja, milyen közegben élt és dolgozott, mit hozott létre a szegedi egyetem rektora, Szent-Györgyi Albert és mivé vált mindez utódja, Kogutowicz Károly alatt. Másrészt pedig ábrázolja, milyen körülmények között született a magyar színjátszás egyik legkülönlegesebb előadása, a Hamlet egy diákrendező értelmezésében, diákok által megjelenítve, korát meghazudtoló érettséggel. A színházi világ úgy ismeri: a Szegedi Hamlet.

 

A filmismertető forrása: kultura.hu 

legenda_plakat2

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 02.

nyito

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 16.
  09:00 - 19:00
  Tizennyolcadik alkalommal rendez nyári egyetemet a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődő külföldieknek a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Hungarológia Központja 2018. július 16-tól augusztus 10-ig.
 • augusztus 26. 08:00 - 30. 16:00
 • augusztus 27.
  11:00 - 19:00
  A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány 2018. augusztus 27-29. között rendezi meg „Az Újszövetség hellén és júdaista háttere” című konferenciáját, mely az újszövetségi szerzők szövegeiben fellelhető különböző ókori témák és műfajok a Biblia szövegére gyakorolt hatását vizsgálja. Ebben a tárgyban átfogó konferenciát eddig nem rendeztek Magyarországon úgy, hogy arra egyszerre hívtak volna meg biblikusokat és hellenizmus szakértőket. Az előadások célja a keresztény és a nem keresztény szövegek viszonyának elemzése, nyelve pedig magyar, német és angol.
 • szeptember 10.
  18:00 - 20:00
  A folyamat: a nyolcezresek csúcsára vezető út - Klein Dávid előadása
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:00
  Velünk élő robotok - a technológia hatása mindennapjainkra