SZTE Info

Újra megelevenedik a „Legenda” a Belvárosi Moziban

Alma Mater-kártyával 500 forintos kedvezményes áron nézhetik meg a látogatók október 17-én 16 órától szegedi egyetemi színpad 1941-es Hamlet előadását felelevenítő „Legenda” című filmet a Belvárosi Moziban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Színház, társadalmi ellentétek és mindenek felett álló szerelem jelenítődik meg a filmvásznon a Moziünnep és az Őszi Kulturális Fesztivál programjaként október 17-én Szegeden, a Belvárosi Moziban. A Szent Györgyi Albert által létrehozott Szegedi Egyetemi Ifjúság Színjátszócsoport Hamletjét a korabeli cikkek szerint a város és a szakma is kitörő lelkesedéssel fogadta. A darab próbái alatt alakult ki az életre szóló szerelem a rendező, Horváth István és a Gertrudist játszó Tóth Kata harmadéves vegyészhallgató között.

 

„Horváth Pista, akinek a szenvedélye volt a rendezés, aki Stratfordban tanult, a Shakespeare iskolában, Angliában, és kitűnő szakember volt. (…) Olyan gyönyörűen rendezett, hogy Budapesten a Nemzeti Színház is meghívott bennünket és háromszor kellett ismételni az előadást, ott, ahol igen magas volt a színjátszó színvonal” mesélt Szent-Györgyi a tragikus sorsú rendezőről.

 

A sikereket és a szerelmet nem sokáig élvezhette a két ifjú tehetség. Tóth Kata szülei antiszemita gondolatokkal rokonszenveztek, és kifejezetten ellenezték a két fiatal esetleges házassági tervét. A közös jövő ellen hangolta őket az a tény és hangulat is, hogy néhány hónappal korábban indult győzelmesnek remélt hadjáratra a Szovjetunió ellen a Wehrmacht után a magyar hadsereg is.

Ebben a helyzetben a két fiatal a halált választotta. Horváth mindössze tizenkilenc, Tóth Kata huszonkét éves volt.

 

A 83 perces, egész estét betöltő ismeretterjesztő film bemutatja, ki volt Horváth István, ki volt Tóth Kata, milyen politikai hangulat uralkodott Szegeden a 40-es évek legelején. Megmutatja, milyen közegben élt és dolgozott, mit hozott létre a szegedi egyetem rektora, Szent-Györgyi Albert és mivé vált mindez utódja, Kogutowicz Károly alatt. Másrészt pedig ábrázolja, milyen körülmények között született a magyar színjátszás egyik legkülönlegesebb előadása, a Hamlet egy diákrendező értelmezésében, diákok által megjelenítve, korát meghazudtoló érettséggel. A színházi világ úgy ismeri: a Szegedi Hamlet.

 

A filmismertető forrása: kultura.hu 

legenda_plakat2

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.